Zachte pasteltechnieken

Carla Andrews 26-07-2023
Carla Andrews

Gebruik deze zachte pasteltechnieken om een aantal verschillende tekens, texturen en effecten te creëren. Leer hoe je kleuren in lagen aanbrengt en mengt om het beste resultaat in je kunstwerk te bereiken.

Zachte pastel is een briljant veelzijdig medium. Je kunt een aantal verschillende tekens maken door de druk te variëren, of de manier waarop je de pastel vasthoudt. Pastel kan ook worden verdund om een wash te maken, zodat je het op het papier kunt kwasten als waterverf.

Zie ook: Een houtskooltekening verzegelen: stap-voor-stap handleiding

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Zijslag

Hoe u de pastel vasthoudt, heeft invloed op uw resultaten. Houd de pastel op zijn kant voor brede, vegende lijnen. Gebruik de pastel op zijn punt voor dunnere lijnen. Met de randen van een rechthoekige pastel kunt u dunne lijnen maken. Rechthoekige pastels zijn vooral handig voor het maken van harde randen, zoals u die in een berg of rotsformatie zou kunnen tekenen. Deze techniek is geweldig voor beginnende pastelkunstenaars .

Het mengen van zachte pastel

Zachte pastels lenen zich goed voor de mengtechniek, omdat ze zo fluweelzacht en glad zijn. Wanneer ze op het oppervlak worden aangebracht, zullen de kleuren zich op natuurlijke wijze vermengen en in elkaar overvloeien, zodat er kleur- en waardeverschuivingen ontstaan.

Voor een nog gladder mengsel kunt u de pastel met uw hand of een zacht pastel menggereedschap Draag handschoenen om te voorkomen dat je pastel op je vingers krijgt. In plaats van je vingers te gebruiken, is een hulpmiddel dat echt helpt bij het mengen de Pan Pastel Sofft Gereedschap Deze zijn ontworpen voor gebruik met pan pastel, maar kunnen worden gebruikt met elke soort zachte pastel. Ze hebben de vorm van paletmessen met een dichte spons die werkt om pastel in het papier te drukken en een subtiele mix te geven.

Hoe meer lagen pastel in elkaar worden gemengd, hoe doffer de kleurmengsels eruit zullen zien. Als u veel tinten met elkaar mengt, zullen de resulterende tinten en tonen neutraal en grijsbruin zijn. Meng minder pigmenten met elkaar om helderdere, lichtere resultaten te krijgen. Hoe meer pastel er op het papier zit, hoe moeilijker het te controleren is. Daarom moet u het mengen benaderen met een lichteen dunne lagen kleur.

Het mengen van pastel met een vergelijkbare zachtheid zal goede resultaten opleveren, evenals het mengen van een zachte pastel met een hardere pastel. Het mengen van een harde pastel over een zachte pastel zal echter de zachte pastel over het oppervlak verplaatsen en kan een deel van de kleur van het papier schuren.

Scumbling

Dit is een zachte pasteltechniek die wordt gebruikt in olieverfschilderijen, kleurpotloodtekeningen en oliepastelschilderijen. Het is een soort schaduwtechniek, waarbij kleine cirkelvormige markeringen over elkaar heen worden gelegd. Als je van het schilderij afstapt, lijkt het alsof de kleuren zijn gemengd, maar van dichtbij kun je de textuur zien. De kleuren worden optisch gemengd in plaats van fysiek.Het menselijk oog zal de kleuren als enigszins vermengd waarnemen, ook al staan ze apart en naast elkaar op het papier. Dit voegt variatie en interesse toe aan een tekening.

Scumbling wordt meestal gedaan om een deel van de tekening lichter te maken. Kies een licht pigment en teken cirkels boven het gebied dat je wilt kleuren. Het voordeel van het aanbrengen van lagen pastel door middel van scumbling in plaats van mengen, is dat je de levendige uitstraling van de afzonderlijke kleuren behoudt. Als je te veel mengt, beginnen de kleuren minder verzadigd te worden en doffer te lijken.

Beglazing

Gebruik deze techniek om kleurmengsels op het papier te verdiepen en donkerder te maken. Gebruik een transparant pigment, bijvoorbeeld een aardkleur, en trek lichtjes over de gebieden die je wilt versterken. Kijk op de website van de leverancier om te zien welke kleuren transparante eigenschappen hebben.

Maak een wasbeurt

Er zijn twee manieren om een wash met water te maken. De eerste methode houdt in dat je eerst een laag pastel op het papier aanbrengt, dan je penseel in een beetje water doopt en over de pastel strijkt. Het doel is niet om het penseel volledig te verzadigen, maar om de pastel te bevochtigen zodat het zich begint te mengen, waardoor een dunne laag ontstaat die aquarel emuleert.

De tweede methode om een wash met water te maken, is door met een hobbymesje wat pastelstof op een palet te schrapen. Laat wat water op het palet vallen en meng het tot een vloeibare pasta. Gebruik een penseel om het pastelmengsel op het papier aan te brengen.

Onderschilderen

Onderschilderen is een soort gelaagdheidstechniek, waarbij de eerste laag van de tekening, die meestal bestaat uit losse vormen, wordt geblokkeerd. Leg de compositie, de lichtbron en de waarden vast in de onderschildering.

Maak de onderschildering door vederlicht te schetsen met een droge pastel. In opeenvolgende lagen kun je vormen verfijnen, waarden verdiepen, highlights en details toevoegen.

Je zou de onderschildering ook kunnen maken met een lichte wash, met een vleugje water. Zo ziet het effect van de eerste laag van de tekening er glad uit in plaats van los en schetsmatig.

Detailtekening met zachte pastel

Om details te tekenen met zachte pastel, neem je een medium zachte pastel zoals Terry Ludwig of Kunst Spectrum die vierkant van vorm is en gebruik de randen om scherpe lijnen te maken. Je kunt de detailtekening ook benaderen door de pastel op te lossen in water om een wash te maken, en vervolgens met een klein penseel de details aan te brengen. Dit is misschien wel de beste manier om de meest gedetailleerde tekens te maken. Doe dit door wat pastelstof in een palet te schrapen en een beetje water toe te voegen voordat je het aanbrengt.

Afstoffen

Pak een hobbymesje of gebruik je vingernagel en schraap de pastelkleuren die je op het oppervlak wilt hebben lichtjes af. Dit is een geweldige techniek om een verspreid stippeleffect te creëren, dat kan worden gebruikt voor sterren in een nocturne- of melkwegscène, of wilde bloemen in een veld. Zorg ervoor dat je de pastel in het papier drukt met wat calqueerpapier of glaspapier. Dit zal het stof fixeren en voorkomen dat het van het oppervlak wordt afgeborsteld.

.

Gebruik een zachte of halfzachte pastel om korte lineaire strepen in verschillende richtingen te maken. Leg de kleuren over elkaar heen, net als bij scumbling. De kleuren kunnen in elkaar overvloeien, maar blijven grotendeels gescheiden. De toeschouwer ziet de kleuren dan als optisch gemengd, waardoor textuur en de schijn van luminescentie en irisatie ontstaan. Dit is vergelijkbaar methet principe achter de markeringstechnieken die impressionisten als Monet zouden hebben gebruikt.

Uitkomen

Arcering is de techniek om harde lijnen te maken die parallel aan elkaar lopen. Het is een soort schaduwtechniek, waarbij lijnen dichter bij elkaar worden getrokken om donkere schaduwen weer te geven. Lichtere lijnen worden verder uit elkaar getrokken voor geaccentueerde gebieden.

Kruisarceringen

Kruisarceringen is vergelijkbaar met de arceertechniek - maak lineaire lijnen over het papier. Maar trek loodrechte lijnen zodat de lijnen elkaar kruisen. Teken de lijnen in verschillende richtingen om een bijna weefselachtig effect te creëren. Net als bij arceren moeten de lijnen dichter bij elkaar staan en donkerder lijken om schaduwzones weer te geven. Deze techniek werkt het best met medium zachte pastels, in plaats van extrazacht.

Laagjes zachte pastel

Zacht pastel is een opbouwbaar en dekkend medium. Dit betekent dat je kunt beginnen met het maken van de compositie en het blokkeren van middentonen, dan geleidelijk het contrast kunt verhogen en de hoogtepunten en details tot het laatst kunt laten.

Het is het beste om ofwel pastelmerken met een vergelijkbare zachtheid in het hele schilderij te gebruiken, ofwel zachtere pastel over hardere pastel te leggen. De zachtste pastelmerken die verkrijgbaar zijn, zijn Sennelier en Schmincke Deze moeten altijd als laatste worden aangebracht en over hardere zachte pastels zoals Rembrandt Het voordeel van een pastelwerkstuk beginnen met een iets hardere pastel, vooral als je verwacht dat je veel lagen zult maken, is dat het de tand van het papier minder snel vult. Zo blijft er meer ruimte over om kleuren op te bouwen en te veranderen met opeenvolgende lagen.

Een andere tip als je begint met je eerste laag softpastel is om met de lichtste toets te beginnen. Je hoeft niet veel druk uit te oefenen om pigment op het oppervlak los te laten. Als je veel druk uitoefent vanuit de offset, zal het papier vol met pastel komen te zitten, waardoor het moeilijk wordt om er meer lagen op aan te brengen.

Zie ook: Een doek opspannen op een frame: een stap-voor-stap handleiding

Zachte pasteltechnieken in actie

In deze demonstratie zacht pastel zeegezicht leert u hoe u gemakkelijk een oceaangolf kunt schilderen en hoe u technieken als mengen, doezelen en verstoffen kunt combineren om de indruk van water te wekken.

Beginnende softpastelkunstenaars: leer meer over het medium

De eigenschappen van zachte pastel

De beste merken van pastel maken hun pastelstiften met minimaal bindmiddel, waardoor ze extra gepigmenteerd zijn. Veel kunstenaars houden hiervan omdat de kleuren ultra levendig zijn. De stiften voelen zacht en fluweelzacht aan in gebruik en het pigment komt met de lichtste aanraking op het papier terecht.

Zachte pastels verschillen van oliepastels in het bindmiddel dat wordt gebruikt om de pigmenten bij elkaar te houden. Oliepastels worden gemaakt van een mengsel van was en olie, waardoor ze boterachtiger en gladder aanvoelen. Ze zijn steviger, terwijl zachte pastels gemakkelijker kunnen breken. Zachte pastels en oliepastels moeten eigenlijk niet samen worden gebruikt, omdat zachte pastel niet hecht aan oliepastellagen en oliepastel aan zachte pastellagen, waardoor het gaat schuren.van het oppervlak.

Benodigdheden voor zacht pastel

Topkwaliteit zachte pastels omvatten Sennelier , Schmincke en Unison Elk van deze merken is zeer gepigmenteerd en extra zacht. Terry Ludwig en Kunst Spectrum pastels zijn van hoge kwaliteit, maar iets harder van textuur, ze zijn ook vierkant van vorm. Rembrandt pastels zijn de meest betaalbare zachte pastels, maar ook de hardste op de lijst. Bekijk onze soft pastel merk beoordeling voor meer inzicht in de verschillende mogelijkheden voor pastelkunstenaars.

Het beste papier voor zachte pastelschilderkunst moet dik zijn, zoals karton, en 'tand' hebben. Tand van het papier is een fijne, geschuurde textuur waardoor mediums als pastel en pastelpotlood zich aan het oppervlak kunnen hechten, waardoor de levendigheid van het pigment behouden blijft en er minder fixatief nodig is. Pastelmat is een briljante optie, Pastelbord is een geweldige optie voor kunstenaars die op een bord of op een ezel willen werken.

Omdat zacht pasteltekenen veel stof doet opwaaien, kan het nuttig zijn te werken met het pastelstuk rechtopstaand. Kies ervoor te werken op een ezel, zoals een tafelezel , studio-ezel of tekentafel Op die manier komt pastelstof onder het werk te liggen, in plaats van eroverheen te vegen. Zorg ervoor dat u een soort stofhoes onder de ezel legt om uw meubels te beschermen. Gebruik afplaktape om pastelpapier op een houten plank te bevestigen voor stabiliteit wanneer u op een ezel werkt, of gebruik Pastelbord .

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.