Hoe details te schilderen: een gids voor kunstenaars

Carla Andrews 25-07-2023
Carla Andrews

Details schilderen: voor beginnende en gevorderde schilders. Deze handleiding is bedoeld voor degenen die fijne details willen schilderen in acryl, aquarel of olieverf. De beginselen zijn hetzelfde, ongeacht het medium dat u kiest.

Met de juiste materialen kunt u nauwkeurige en precieze vormen, randen en kleurovergangen creëren.

Als u eenmaal over de juiste benodigdheden beschikt, zal het manipuleren van de verf op het oppervlak soepel en gemakkelijk aanvoelen. Volg mee tot het einde om enkele essentiële penseeltechnieken en andere tips voor het schilderen van details te leren.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Details schilderen: de juiste benodigdheden

De formule om succesvolle detailschilderijen te maken is het juiste penseel, een glad oppervlak en vloeibare verf. Welke specifieke materialen geschikt zijn voor uw schilderij hangt af van de soorten schildermedium die u gebruikt en het soort details dat u wilt creëren.

De beste penselen voor kleine details

Er zijn veel verschillende soorten penselen voor het schilderen van details De kleinste borstel kiezen is niet altijd de beste optie.

Bij het werken met een stroperig medium als olieverf hebben kleine, zachte penselen het moeilijk om de verf uit de haren los te laten. De consistentie van de verf moet worden aangepast om veel vloeibaarder te zijn. Langere haren kunnen helpen om meer verf vast te houden zodat kunstenaars ononderbroken streken over het oppervlak kunnen maken.

De beste penselen voor het schilderen van details zijn aan de zachte kant en voor aquarel moeten penselen extra zacht zijn.

Kleine detailpenselen voor acrylschilderen

Het beste detail penselen voor acrylverf zal synthetische vezels hebben omdat het bindmiddel van acrylverf de natuurlijke haren kan beschadigen.

De Da Vinci Nova penselen hebben extra zachte synthetische haren en zijn er in liner-varianten. Om deze met acryl te gebruiken, moet de verf vloeibaar zijn.

Isabey Isacryl Acryl penselen komen in een puntige ronde variëteit die gaan tot maat 2/0. Ze zijn tegelijkertijd veerkrachtig en gemakkelijk te controleren.

Zie ook: Evenwicht in de kunst: definitie, voorbeelden & gids

Beste detailpenselen voor aquarelleren

Kolinsky marterborstels worden vaak beschouwd als de beste penselen voor aquarelleren De kolinsky marterpenselen hebben een briljante elasticiteit, omdat ze hun punt behouden tijdens het schilderen met hun karakteristieke 'knappende' actie. Kolinsky marterpenselen zijn meestal aan de dure kant en er zijn andere opties als je geen dierlijke producten gebruikt.

Deze Winsor & Newton serie 7 kolinsky marter penseel is een kwast die luxueus aanvoelt, met een taps toelopende punt, ze zijn gemaakt van de fijnste kolinsky haren. Dit komt tot uiting in de prijs, maar deze kwast is het prijskaartje waard. Omdat elke kwast zijn punt zo goed vasthoudt, hoef je geen extra kleine maat te kopen. Middelgrote kleine maten zoals 4 of 6, behouden een scherpe punt maar houden meer water vast.

Een goedkopere, maar kwalitatieve optie als u een kolinsky marterborstel wilt is de Escoda Optimo borstel Deze penselen zijn een uitstekende keuze voor fijn gedetailleerde kunstenaars. De haren zijn langer dan andere penselen, wat meer controle geeft bij het schilderen van lange dunne lijnen. De penselen zijn ongelooflijk zacht en zijn geweldig voor outlining, maar presteren net zo goed voor grote washes.

Voor kunstenaars die liever synthetische penselen gebruiken, zijn de Da Vinci Casaneo penseel is niet te evenaren in zijn kwaliteit en zachtheid. Het wordt geleverd in handig reisborstelformaat voor degenen die graag plein air aquarelleren De haren van het penseel bootsen de eigenschappen na van Kazan eekhoornhaar, dat zacht is maar een uitstekende elasticiteit heeft om acryl- of aquarelverf over het doek te bewegen.

Detailpenselen voor olieverfschilderijen

Olieverfkwasten Penselen met een lange steel werken het best voor olieverfschilderijen; omdat schilders meestal schilderen met hun oppervlak op een ezel gestut, dient de lengte van de steel voor het evenwicht in de hand.

De rode marterpenselen van Da Vinci zijn de perfecte optie voor kunstenaars die in detail werken. Ze zijn zacht maar flexibel en verplaatsen verf met een lage viscositeit. De penselen worden geleverd in een rigger-vorm die zeer geschikt is voor voering.

Da Vinci Nova synthetische penselen werken prachtig met olieverf. Ze zijn zacht maar ook vrij veerkrachtig, zodat je kunt werken met verf met een lage tot gemiddelde viscositeit. De penselen zijn geweldig voor detailwerk en mengen.

Detail penseelvormen

Ronde penselen zijn zeer geschikt om kleine delen van het oppervlak te bedekken. De haren zijn kort en lopen taps toe naar een punt, wat betekent dat je geen lange ononderbroken lijnen kunt schilderen, omdat de haren niet genoeg verf kunnen vasthouden. Voor het invullen van kleine detailgebieden en afwerking, zoals highlights, werken deze penselen perfect. Puntige ronde penselen zijn een ultra scherpe variëteit van ronde penselen.

Rigger- en linerpenselen hebben extra lange haren die taps toelopen tot een naaldscherpe punt. Omdat de haren lang zijn, kunnen ze meer verf vasthouden, wat betekent dat je ononderbroken sporen over het doek kunt maken. Gebruik dit soort penselen met ultravloeibare verf. Niet alle merken maken dit type penseel, maar Da Vinci Rood Sabel borstels hebben een voering verscheidenheid, dus doen Escoda Optimo voor aquarel. Gebruik liner penselen voor contouren in illustratieve stukken, haar in portretstukken, grassprieten voor landschapsstukken. Persoonlijk gebruik ik altijd liner penselen om verre oceaangolven te schilderen. Voor acryl schilders, Da Vinci Nova penselen komen in een voering verscheidenheid.

Vlekkenborstels hebben ultrakorte haren en worden vaak geleverd in miniatuursetjes. Ze kunnen niet zoveel verf vasthouden als ronde, puntige ronde, rigger of liner penselen, waardoor ze zeer geschikt zijn voor een spotting actie. Als je een stippelend werkstuk afwerkt, of als je je detailpenseel wilt gebruiken voor de kleinste subtiele highlights, zoals de highlights op een waterdruppel op een glas, dan is dit penseel geschikt voor jou.

Oppervlakken voor kleine details

Oppervlakken voor het schilderen van details moeten extra glad zijn. Vaak kunnen details verloren gaan in het weefsel van een katoenen doek als het niet is geschuurd en gegrond om een gladde textuur te krijgen. Katoenen doek heeft een natuurlijk prominent weefsel, terwijl linnen doek is van nature gladder. Hoewel dit niet betekent dat linnen doek zonder textuur is.

De eerste optie om op een gladde ondergrond te schilderen, is een linnen of katoenen doek schuur het en zet het in de grondverf met gesso om de oppervlaktestructuur te egaliseren. Deze methode is geschikt voor olie- of acrylverf.

Als u rechtstreeks op een oppervlak wilt schilderen, zonder u zorgen te maken over enige voorbereiding vooraf, zijn glad geprimerde houten panelen een briljante optie. Ze zijn glad, van archiefkwaliteit en de details zien er prachtig uit op het oppervlak. panelen door Ampersand zijn van uitstekende kwaliteit en worden geleverd in gewatteerde varianten, zodat u ze meteen kunt ophangen zonder ze te hoeven inlijsten.

Gessobord is een andere optie voor kunstenaars die zonder al te veel poespas ultraglad willen schilderen. Ze zijn iets goedkoper dan de gladde geprimerde panelen en u kunt een ongekamde variant krijgen die geweldig is voor plein air schilderen Penselen glijden over het oppervlak, waardoor details er uitgesproken en onopvallend uitzien.

Voor aquarellisten is de beste papiersoort voor detailwerk warm geperst papier Het is gladder dan koud geperst papier, waardoor kunstenaars fijner kunnen schilderen. Het kan echter niet tegen zware wassingen zoals koud geperst en ruw papier dat kunnen.

De consistentie van de verf wijzigen voor detailwerk

Bij het schilderen met olieverf of acryl is het vrij noodzakelijk om een medium te gebruiken om de verf te verlengen bij het werken met fijne details. Dat komt omdat het allebei van nature dikke, stroperige mediums zijn. Om kleine details te schilderen moet de verf aan de lopende kant zijn.

Lijnzaadolie zal de viscositeit van olieverf verminderen, waardoor de verf vloeibaarder wordt en gemakkelijker te verwerken. De kleuren zullen zich verder over het doek verspreiden en de film zal er glanzender uitzien. Let er bij het schilderen op dat u zich houdt aan de regel vet over mager, waarbij olierijke verf wordt aangebracht over verf die is verdund met oplosmiddel. Als u verf sneller wilt laten drogen, kunt u lijnolie mengen met wat oplosmiddelzoals terpentijn of reukloze minerale spiritus. Er zijn genoeg andere mediums te krijgen die de viscositeit verminderen, bekijk onze mediums voor olieverf gids om meer te vinden.

Gebruik vloeibare acrylverf om extra kleine details te schilderen. Zachte acrylverf zoals Liquitex Soft Body zijn lopend en glad, wat het werken in detail vergemakkelijkt. Golden maakt een assortiment verf met verschillende viscositeiten. Gouden Vloeibare Acryl is lopend, houdt geen penseelstrepen vast, zou perfect zijn voor gebruik met een liner penseel en geweldig voor de glazuurtechniek U kunt ook mediums gebruiken zoals glazuurmiddel Om de viscositeit te verminderen met acryl, lees meer in onze acrylverf mediums gids.

Aquarel is het minst stroperige medium dat je kunt krijgen, waardoor het briljant is om in detail te werken. Verdun aquarel met water, of kies voor een medium als Arabische gom die de werking van de verf behoudt, zonder de structuur van de verffilm aan te tasten. Te veel water toevoegen aan aquarelverf kan de film broos maken. Lees meer over aquarel mediums in onze gids.

Haal een mahl-stick.

Het gebruik van een mahlstick voor degenen die graag aan een ezel werken, vooral voor degenen die graag groot werken.

Een mahl-stok is een meterslange stok met een kussentje aan één uiteinde. Hij wordt gebruikt als handsteun, zodat kunstenaars hun handen kunnen laten rusten terwijl ze staan te werken. Dit is vooral handig voor gebieden met fijne details waar een vaste hand nodig is. Laat de mahl-stok boven op het doek rusten, of aan de zijkant, pas de positie aan, afhankelijk van het deel van het doek waar je aan werkt.

Markeren en textuurschilderen

Wat belangrijk is om te begrijpen over details in schilderijen, is dat het doel is om de illusie van detail te creëren. In de meeste schilderijen zie je, als je van dichtbij komt, een abstracte werveling van penseelstreken. Pas als je een stapje verder gaat, komen alle elementen samen tot een geheel.

Wees creatief in het vinden van gereedschap om verschillende texturen en markeringen te schilderen. Een oude stijve kwast die is uitgespreid kan bijvoorbeeld worden gebruikt om grastextuur te schilderen. Gebruik het om het uiterlijk van meerdere grassprieten tegelijk neer te leggen, in plaats van een lijnborstel te gebruiken om elk sprietje één voor één te schilderen.

Dit prachtige concept waardoor olieverfschilderen sneller, directer en efficiënter aanvoelt, wordt perfect geïllustreerd door Stuart Davies.

Maak een tekening voordat je begint

Om nauwkeurige schilderijen met veel detail te maken, kan het helpen om een tekening af te maken voordat u begint. Als nauwkeurigheid bijzonder belangrijk voor u is, bijvoorbeeld als u werkt aan een werk in opdracht, kan het helpen om de rastermethode om maak uw tekening Voor het overige is het prima om vooraf een ruwe schets te maken van de plaats van de verschillende elementen om de compositie te bepalen.

Hoe schilder je details in landschapsschilderijen

Gebruik een rigger brush of een dagger striper voor het detailleren van grassprieten. Grassprieten kun je mengen met sapgroen, of als je een primair palet , een mengsel van ultramarijn, citroengeel, omber gebrand en zinkwit. Grashalmen zijn vaak dikker aan de onderkant. Oefen dus meer druk uit voor de basis van de grasspriet, oefen geleidelijk minder druk uit en til de hand op om af te leiden.

Zie ook: Brandpunt in de kunst: stappen voor een sterke compositie

Gebruik een soortgelijke tactiek voor het schilderen van takken, met een lijn- of tuigpenseel, oefen lichte druk uit om organisch gevormde takken te creëren. Ze zijn vaak dunner aan de punt en dikker waar ze samenkomen. Zorg ervoor dat de verf vloeibaar is - voeg wat extra lijnolie toe als u met olieverf schildert.

Voor details op bladeren of bloemen werkt een rond penseel, of een puntig rond penseel goed. Een klein plat penseel is het perfecte gereedschap om details op rotsen te schilderen.

Voor details in oceaangolven Met een iets groter rigger penseel (maat 4) kun je rimpelingen, grillige pieken en schuim maken. Varieer met de druk op het penseel om de dikte van de streken te variëren.

Hoe schilder je details in portretschilderijen

Om een lange dunne lijn te schilderen, zoals een enkele haar of wimper in een portret, moet u de verf extra vloeibaar maken. Voeg een groot deel van lijnzaadolie aan olieverf, aan acrylverf voeg je een glazuurmiddel Voor het schilderen van elementen zoals losse haren is het prima als de verflaag aan de transparante kant is, omdat haren er zo uit kunnen zien in het leven. Gebruik een tuigageborstel, vul deze met vloeibare verf, oefen lichte druk uit en trek het over het gebied dat u wilt dat het haar verschijnt. Een tuigageborstel werkt fantastisch voor toepassingen als deze, omdat de lange haren ongewensteschudt van de hand, waardoor de sporen gladder lijken. Natuurlijk hoef je niet alle haren met één penseel te schilderen! Alleen voor die laatste details om een vleugje realisme toe te voegen.

Voor details zoals reflecties in de ogen, of highlights op de huid, gebruik je een klein rond of spotter penseel. Vaak heb je maar een kleine hoeveelheid van je highlight kleur nodig, die dan gebroken wit is. Stip in de pupil of iris overal waar je reflecties ziet in je referentie.

Verfranden

Als uw doel is om verf realisme Er is veel meer in het schilderproces dan alleen het weergeven van details. Denk na over hoe deze details zich tot elkaar verhouden.

De randen van sommige details lopen in elkaar over - dit worden zachte randen genoemd. Harde randen zijn waar er een duidelijke kleur- of waardeverandering is tussen het ene element en het volgende. Verloren randen hebben een niet te onderscheiden gradatie tussen het ene element en het volgende, zodat het niet duidelijk is waar het ene element begint en het andere eindigt. Let erop hoe elk detail zich verhoudt tot de andere elementen rondomom afstand, diepte en sfeer in een schilderij weer te geven.

Leg de details in een laag

Om een schilderij in lagen te beginnen, zou je kunnen beginnen met blokkeren in brede vormen. Bij het schilderen met acryl of olieverf laten de meeste schilders de details en hoogtepunten tot het laatst.

Gebruik maskeervloeistof met waterverf om gebieden af te plakken die u licht wilt houden en vervolgens af te pellen en er aan het eind overheen te kleuren.

Realistische kunstwerken schilderen oefenen in het mengen van kleuren

Schilderen in een realistische stijl met veel detail gaat net zo goed over nauwkeurig kleurmenging als het gaat om het bereiken van die kleine details. Lees over kleurentheorie en leer hoe je de verf elegant kunt neutraliseren om de kleuren te laten lijken zoals ze in het leven voorkomen. Details zijn slechts de kers op de top van een realistisch schilderij, want de indruk van realisme kan veel succesvoller worden gecreëerd met nauwkeurige kleurmenging.

Details schilderen met aquarel: Hoe de verf controleren

Het probleem met aquarelleren is dat aquarel een eigen wil lijkt te hebben. Kleuren kunnen in elkaar overlopen en over de pagina bewegen op manieren die je niet verwacht. Je kunt de eigenschappen van aquarel en aquarelmediums gebruiken om de verf zich te laten gedragen zoals jij dat wilt.

Als u bijvoorbeeld gedetailleerde highlights maakt, kunt u het papier maskeren. Gebruik maskeervloeistof of wasweerstand om te voorkomen dat aquarelpigment zich aan het papier hecht of vlekt. Dit betekent dat u aan uw hele schilderij kunt werken en essentiële details tot het laatst kunt bewaren.

Gebruik een hefmedium om de lagen te scheiden en het zo te maken dat kleurpigmenten niet goed aan het papier hechten. Zo kun je elk gewenst pigment helemaal van het papier afhalen om highlights zichtbaar te maken.

Schilderij details: Verder lezen & leren

Bekijk deze Realisme schilderlessen op Skillshare .

Landschapsschilderen: essentiële concepten en technieken voor plein air en atelierpraktijk ': Dit boek leert je hoe je realistische landschapsscènes kunt weergeven zonder je druk te maken over details.

' Verstoord realisme ' is een boek vol inspiratie van hedendaagse kunstenaars, die het genre van het realisme naar een nieuw niveau tillen.

Afdrukken van het kenmerk "Horizon" zijn hier verkrijgbaar .

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.