Evenwicht in de kunst: definitie, voorbeelden & gids

Carla Andrews 04-10-2023
Carla Andrews

Evenwicht in de kunst is een fundamenteel principe van ontwerp en compositie. Het beschrijft de manier waarop visuele elementen zijn gerangschikt om een esthetisch aangenaam beeld te creëren. Het is de visuele relatie tussen verschillende elementen binnen een compositie, met inbegrip van lijn, textuur, kleur Evenwicht kan worden bereikt door deze elementen symmetrisch of asymmetrisch te rangschikken.

Het belang van evenwicht in de kunst kan niet over het hoofd worden gezien. Het creëert harmonie en eenheid evenwicht in het kunstwerk, waardoor de kijker de schoonheid ervan kan waarderen zonder zich overweldigd te voelen. evenwicht helpt een gevoel van visuele stabiliteit te creëren en maakt dat het kunstwerk completer aanvoelt.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Wat is evenwicht in de kunst?

Evenwicht in de kunst is een fundamenteel concept van goed visueel ontwerp, en het is de poging om stabiliteit of evenwicht te bereiken binnen een compositie. Het gaat om de zorgvuldige verdeling van verschillende elementen zoals lijn, textuur en kleur om een esthetisch aangenaam kunstwerk te creëren. Zonder evenwicht kan een kunstwerk chaotisch en ongepland overkomen.

Visueel gewicht

Claude Monet: De La Rue Bavolle in Honfleur

Visueel gewicht verwijst naar hoe dominant een visuele component is in een beeld. De dominantie kan worden beoordeeld aan de hand van de ruimte die het inneemt, of hoezeer het de aandacht van de kijker opeist. Het doel van het creëren van een gevoel van evenwicht in een kunstwerk, is het visuele gewicht van verschillende elementen in evenwicht te brengen. Kunstenaars zullen elementen in evenwicht brengen om te creëren harmonie Dit is zodat bepaalde visuele elementen niet overheersend, te druk, te donker, oververzadigd of ongelijkmatig verdeeld lijken.

Natuurlijk proberen kunstenaars vaak een gevoel van onbalans te creëren om een bepaald effect te bereiken of een betekenis over te brengen.

Zie ook: Hoe opruimen na een olieverfschilderij

Monet was een meester in het creëren van evenwicht in zijn schilderijen. In dit schilderij gebruikt hij de sterk verzadigde gele kleur om het gebouw rechts meer visueel gewicht te geven. Vervolgens trekt het schilderij het oog van de kijker naar binnen met het gebogen pad dat de lichte gebieden scheidt van de schaduwen. Het contrast tussen licht en schaduw breekt de symmetrie van de gebouwen aan weerszijden van het doek.

Elementen van de kunst

De elementen van kunst zijn visuele componenten die worden gebruikt om een compositie te maken en betekenis over te brengen in een kunstwerk. Deze visuele elementen zijn lijn , kleur , formulier , textuur vorm, ruimte en waarde Deze elementen kunnen worden gebruikt om harmonie en evenwicht in een stuk te scheppen, of om dynamiek te creëren, beweging en onevenwichtigheid. Verschillende elementen in een stuk hebben hun eigen visuele gewicht, het evenwicht van het beeld heeft te maken met hoe het is samengesteld met betrekking tot de verdeling van deze elementen.

Hier is wat praktisch advies over hoe deze visuele elementen in een kunstwerk in evenwicht te brengen.

Kleur

Claude Monet: Houses of Parliament, Londen

Sterker verzadigde kleuren hebben inherent meer visueel gewicht dan gedempte en onverzadigde tinten. Zo steekt fel rood af tegen grijs. In het schilderij Houses of Parliament heeft de helder goudgele lucht meer visueel gewicht dan de blauwe gebouwen.

Warmere kleuren zoals rood, oranje of geel lijken naar voren te komen terwijl koelere kleuren zoals blauw, groen en paars zich terugtrekken in een beeld.

Om harmonieuze kleurencombinaties Gebruik in een kunstwerk zowel gedempte als verzadigde tinten. Als je meer gedempte dan verzadigde tinten gebruikt, zullen de verzadigde kleuren eruit springen als de brandpunt van het stuk. Overweeg ook een mix van koele en warme tinten Hoe je de kleuren in een kunstwerk samenstelt is natuurlijk aan jou en hangt af van het effect dat je wilt bereiken.

Waarde

Caravaggio: Sint-Jeroen Schrijven

Donkere kleuren hebben meer visueel gewicht dan lichtere kleuren. Als een donkere kleur de compositie domineert, kan deze in evenwicht worden gebracht met lichtere tinten.

Textuur

Verschillende texturen maken een kunstwerk interessanter en dieper. Gladde, glanzende texturen hebben minder visueel gewicht dan ruwe of driedimensionaal ogende oppervlakken. Omdat gestructureerde oppervlakken opvallen voor de kijker, kunt u overwegen ze naast minder gestructureerde gebieden te plaatsen, zodat ze meer opvallen.

Formulier

Vorm verwijst naar de illusie van driedimensionaliteit in een beeld en de manier waarop vormen de fysieke ruimte lijken in te nemen. Deze driedimensionale verschijning wordt gecreëerd met licht en schaduw om vorm en gestalte te creëren. Vorm kan geometrische vormen of organische vormen beschrijven. Het verwijst tot op zekere hoogte ook naar de plaatsing van vormen, lijnen, kleuren en andere visuele elementen. De plaatsing van elementen kan ook worden gebruikt omdoor kunstenaars om een achtergrond of elementen die verder weg lijken aan te duiden, met behulp van lineair perspectief Door een verdwijnpunt op een oppervlak te plaatsen en de indruk te wekken dat gebouwen, landschappen en straten in de verte verdwijnen, creëren kunstenaars een gevoel van diepte.

Edgar Degas: L'Etoile

Abstracte vormen, organische vormen en geometrische vormen zijn alle soorten vormen die in schilderijen en tekeningen voorkomen. Organische vormen hebben meer visueel gewicht dan abstracte vormen. Zo steekt in dit werk van Edgar Degas de organische vorm van de danseres af tegen de abstracte achtergrond.

Christen Kobke: De baai van Napels met de Vesuvius op de achtergrond

In dit schilderij ligt de boot op de voorgrond, zodat hij meer visueel gewicht heeft dan de bergen in de verte, die verder weg lijken. De bergen hebben zachtere randen, minder details en lichtere en koelere tinten (als gevolg van atmosferisch perspectief ), daarom heeft het minder visueel gewicht dan de boten. Dus de ogen van de kijker zullen waarschijnlijk worden getrokken naar de boot, dan naar de berg. Dit asymmetrisch evenwicht in het beeld creëert een weergave ritme .

Vorm

Camille Pissarro: Boulevard Montmartre Ochtend, grijs weer

Groter vormen meer aandacht trekken dan kleinere vormen, kan een verzameling kleine vormen complex lijken en het visuele gewicht van grote vormen compenseren. Bovendien hebben complexere vormen met meer zijden en hoeken meer visueel gewicht dan eenvoudigere vormen zoals vierkanten of cirkels. In dit schilderij van Pissarro trekt de grote vorm van de gebouwen de aandacht, maar de cluster van kleinere figuren enkarren trekken direct de aandacht naar de weg, waardoor een aangenaam kijkritme ontstaat.

Ruimte

M.C Escher: Tekenende handen CC eerlijk gebruik

Positieve ruimte, dat is de ruimte in een deel van een kunstwerk dat een onderwerp of object bevat, zal meer gewicht in de schaal leggen dan negatieve ruimte, die geen onderwerp of object bevat.

Pierre-Auguste Renoir: De lunch van de bootpartij

Zie ook: Oliepastel technieken: de ultieme gids

De nabijheid van objecten en onderwerpen ten opzichte van elkaar heeft meer visueel gewicht en creëert een gevoel van spanning in een kunstwerk. Een beeld waar objecten meer gelijkmatig verdeeld zijn, heeft een goede balans tussen positieve en negatieve ruimte, waardoor een gevoel van harmonie ontstaat.

Lijn

Dikkere lijnen hebben meer visueel gewicht dan dunnere lijnen. Langere en gekartelde lijnen vallen meer op dan kortere of gebogen lijnen.

Ontwerpbeginselen

Evenwicht is een principe van design. Andere principes van design zijn ritme, eenheid, herhaling beweging, ras , contrast , patroon en nadruk Deze principes berusten allemaal op het evenwicht tussen visuele elementen om het effect te creëren dat het principe beschrijft. Bijvoorbeeld, een kunstwerk met sterk contrast vereist een evenwicht in lichte en donkere waarden, in verzadigde kleuren en gedempte tinten of in gladde en ruwe textuur. Breng de vorm en de plaatsing van elementen in evenwicht om een gevoel van ritme in een kunstwerk te creëren. Herhaal de vorm van een voorwerpom een patroon te maken of een kleurenschema om eenheid te creëren.

Evenwicht en samenstelling

Balans binnen een samenstelling kan symmetrisch of asymmetrisch zijn. Bij symmetrische balans zijn de elementen aan beide zijden van een kunstwerk gelijk in grootte en vorm; bij asymmetrische balans kunnen elementen van verschillende grootte, waardebereik en kleuren zijn, maar zo gerangschikt dat ze in evenwicht lijken, zodat het visuele gewicht gelijkmatig is verdeeld. Het is belangrijk op te merken dat balans niet noodzakelijk betekent dat alleelementen perfect gelijk moeten zijn; het gaat er meer om hoe de elementen ten opzichte van elkaar zijn gerangschikt.

Hoe het evenwicht in een compositie te verbeteren

Edgar Payne: Arizona Mesa

Als het om compositie gaat, kunnen kunstenaars evenwicht bereiken door ervoor te zorgen dat elk element gelijkmatig over het werk is verdeeld. Symmetrische composities hebben de neiging evenwichtiger te zijn dan asymmetrische, omdat beide zijden van de afbeelding er gelijk uitzien. In dit schilderij "Arizona Mesa" heeft Edgar Payne een symmetrische compositie gecreëerd, maar de symmetrie wordt doorbroken met de drie figuren dieverschijnen in het linker, onderste derde snijpunt van het canvas. Dit creëert visuele interesse.

Caspar David Friedrich: Twee mannen die de maan aanschouwen

Asymmetrische composities kunnen echter nog steeds in evenwicht zijn als de kunstenaar de voorwerpen zo rangschikt dat hun visuele gewicht elkaar tegenwerkt. Friedrich brengt bijvoorbeeld de grote vorm, de gekartelde lijnen en de donkere tinten van de boom in evenwicht met de twee figuren in deze asymmetrische compositie.

Compositietechnieken en evenwicht

Gustave Caillebotte: Paris Street Rainy Day

Er zijn tal van technieken die kunstenaars in hun praktijk kunnen toepassen om evenwicht in hun werk te brengen. Een voorbeeld is het gebruik van geometrische composities. Kunstenaars verdelen hun doek in secties en plaatsen de elementen die zij meer in het oog willen laten springen op de kruispunten. Een van de populairste soorten geometrische composities is de regel van derden. Caillebotte gebruikt de regel van derden ompositie van de figuren en de gebouwen in de verte.

Claude Monet: De Seine bij Bougival in de avond

Een andere techniek die verband houdt met het gebruik van geometrische composities is het gebruik van ruimtelijke scheidingslijnen. Het gebruik van ruimtelijke scheidingslijnen werkt goed in kunstwerken waar de kunstenaar evenwicht wil creëren zonder één enkel centraal punt. De schilder kan bijvoorbeeld secties op het doek creëren in een driehoekige vorm, een S-vorm of een diagonale lijn en elementen van het kunstwerk zo rangschikken dat ze in deze secties passen. U kuntzien dat Monet in zijn schilderij De Seine bij Bougival in de avond een S-vormige ruimtelijke scheidingslijn gebruikte in de rivier die de oever scheidt van de gebouwen en de lucht.

Isaac Levitan: Pioenen

Een andere compositietechniek die effectief werkt om evenwicht in een werk te creëren is de regel van de kansen. Deze regel stelt over het algemeen dat een oneven aantal onderwerpen en objecten in een schilderij esthetischer is dan een even aantal. Als je bijvoorbeeld een stilleven schildert, zouden drie vazen op een tafel er visueel aantrekkelijker uitzien dan twee.

Soorten evenwicht in de kunst

Er zijn drie soorten evenwicht in de kunst: symmetrisch, radiaal en asymmetrisch. Compositie speelt een belangrijke rol bij het bereiken van evenwicht in kunstwerken. Symmetrisch evenwicht creëert evenwicht door elementen identiek te rangschikken aan weerszijden van een verticale of horizontale as, terwijl asymmetrisch evenwicht verschillende elementen gebruikt om een gevoel van dynamische spanning en visueel gewicht te creëren. De plaatsing vandeze elementen moeten zorgvuldig worden overwogen om tot een esthetisch resultaat te komen.

Symmetrisch evenwicht

Caspar David Friedrich: De zwerver boven de zee van mist

Om symmetrisch evenwicht in een afbeelding te creëren, verdeel je bij het plannen van de compositie het papier of doek in helften langs de horizontale of verticale as met behulp van een denkbeeldige lijn. Breng vervolgens de plaatsing van je onderwerp in evenwicht met een object of onderwerp aan de andere kant van het doek. Dit zal een gevoel van symmetrie en evenwicht in een schilderij creëren. Dit kan een spiegelbeeld zijn, of een lichtevariatie van een spiegelbeeld.

Symmetrie in de kunst kan soms repetitief lijken, dus om variatie in het beeld te brengen kun je de symmetrie doorbreken met een element dat niet in evenwicht is aan de andere kant van het stuk.

Radiaal evenwicht in de kunst

M.C. Escher: Relativiteitsrooster

Radiaal evenwicht verwijst naar de manier waarop elementen gelijkmatig rond een centraal punt kunnen worden gebalanceerd. Een voorbeeld hiervan is een afbeelding van een bloem. Het midden van de bloem is het middelpunt en de bloemblaadjes hebben radiale symmetrie, gelijkmatig verdeeld over het doek. Escher gebruikte deze vorm van symmetrie veel in zijn illusionaire kunstwerken.

Asymmetrisch evenwicht

In een schilderij met asymmetrische balans zijn de beeldelementen niet gelijkmatig verdeeld, gespiegeld of zo geplaatst dat ze elkaar perfect in evenwicht houden.

De horizontale, verticale en diagonale as moeten echter vergelijkbare visuele gewichten hebben om enigszins in evenwicht te lijken. Bijvoorbeeld een vergelijkbaar waardenbereik aan elke kant van het doek. Of enkele verzadigde kleurknoppen aan elke kant. Van Gogh creëert evenwicht met lichtknallen in de gebouwen aan de rechterkant van het schilderij.

Een asymmetrisch evenwicht kan bijdragen tot een gevoel van afwisseling, beweging, ritme en visuele belangstelling in een stuk.

Het belang van evenwicht in de kunst

Evenwicht is een belangrijk concept om visueel aantrekkelijke ontwerpen te maken, en het kan ook psychologische effecten hebben. Symmetrisch evenwicht geeft de kijker vaak een gevoel van stabiliteit en orde, terwijl asymmetrisch evenwicht opwindend en dynamisch kan zijn. Evenwicht is ook belangrijk om harmonie te scheppen tussen alle elementen in een compositie. Het stelt hen in staat samen te werken om een sterk enverenigd beeld.

Al met al is evenwicht een essentieel element van elk kunstwerk, van eenvoudige schetsen tot complexe stukken. Het helpt orde te scheppen in de chaos en zorgt voor visuele stabiliteit en samenhang. Door de principes van evenwicht en compositie te begrijpen, kunnen kunstenaars visueel verbluffende kunstwerken maken die een lust voor het oog zijn.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.