Kunststiften: een overzicht voor beginnende en professionele kunstenaars

Carla Andrews 03-10-2023
Carla Andrews

Als het gaat om kunstmarkers, zijn er veel verschillende soorten en merken om uit te kiezen. Dus, hoe weet je welke de beste zijn? In dit artikel gaan we kijken naar enkele van de beste kunstmarkers voor zowel beginners als professionals.

Lees de recensie om de details te weten te komen en hoe de verschillende kunstmakers zich tot elkaar verhouden.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Copic Sketch Markers

Copic schetsmarkers kopen

Eigenschappen: dubbelzijdig, op alcoholbasis, permanent, niet giftig, 358 kleuren, navulbaar, punten zijn verwisselbaar

Dit is een marker van professionele kwaliteit, ontworpen voor kunstenaars, illustratoren en grafisch ontwerpers. Hij wordt gebruikt in vele professionele omgevingen, van modeontwerp tot illustratie. Deze pennen zijn ongelooflijk veelzijdig, mengbaar en zeer gepigmenteerd. Bij het tekenen zien de kleuren er levendig uit op het papier, maar ze kunnen gemakkelijk worden gemengd om nieuwe tinten en tonen te creëren. Deze markers zijn verkrijgbaar in een enorme verscheidenheid aankleuren en tinten, waaronder huidtinten, lucht- en zeekleuren en nog veel meer!

Je kunt ook middelgrote ronde punten kopen die in de Copic Sketch pen passen, die meer de vorm van een kogel hebben. Deze zijn apart verkrijgbaar en bieden de mogelijkheid om fijne details te creëren.

Voor professionele kunstenaars is deze pen het neusje van de zalm en een van de beste markeerstiften die je kunt krijgen. Hij biedt alle kleuren die Copic maakt en de middelgrote ronde punten bieden een grote veelzijdigheid.

Nu je iets meer weet over wat deze markers zijn, laten we eens kijken naar enkele specifieke kenmerken van de Copic Sketch Markers.

De punten: De punten van deze markers zijn dubbelzijdig, wat betekent dat je ze zowel voor dunne als voor dikke lijnen kunt gebruiken. De punten zijn ook vervangbaar, zodat je niet de hele pen hoeft weg te gooien als de punt versleten is. De ene kant heeft een penseelpunt en de andere kant een brede beitelpunt.

De inkt: Deze markers gebruiken inkt op basis van kleurstof en alcohol, die permanent en niet-giftig is. Deze pennen zijn navulbaar met Copic-inkt, zodat je de inkt kunt vervangen als je pen op is. Dit kan deze pennen een duurzame optie maken qua kosten en vermindert de noodzaak om meer pennen te kopen.

Het vat: Het vat van de pen is gemaakt van plastic, waardoor het licht en gemakkelijk vast te houden is. De vaten zijn groter dan Copic Ciao.

Copic Ciao Double Ended Art Markers

Copic Ciao markers kopen

Eigenschappen: dubbelzijdig, op alcoholbasis, 180 kleuren, reukarm, permanent

Deze markers zijn vergelijkbaar met de Copic Sketch markers, maar de vaten zijn veel dunner, waardoor ze gemakkelijker vast te houden zijn. Ze zijn dubbelzijdig, met een brede beitelpunt aan de ene kant en een penseelpunt aan de andere kant. In tegenstelling tot de Copic Sketch markers zijn er echter maar 180 kleuren in dit assortiment.

Deze markers zijn goedkoper dan de Copic Sketch, waardoor ze betaalbaarder zijn voor studenten, beginners en iedereen die geld wil besparen! De reden dat de marker goedkoper is, komt door de lagere hoeveelheid inkt in de pen. Ondanks het feit dat er minder kleuren zijn, zijn er tal van sets om uit te kiezen, zoals hun brights set, pastelkleuren, primaire kleuren en grote set van 72.

Al met al zijn deze markers geweldig voor beginners of degenen die een pen van professionele kwaliteit willen tegen een meer betaalbare prijs.

Copic Classic Markers

Copic Classic markers kopen

Eigenschappen: dubbelzijdig, op alcoholbasis, navulbaar, vervangbare punten, permanent, niet giftig, 214 kleuren

De Copic Classic is de originele markeerstift waarmee het bedrijf is begonnen. Het is een professionele kwaliteitsstift die geliefd is bij kunstenaars over de hele wereld. Deze stiften zijn dubbelzijdig, met een beitelpunt aan de ene kant en een ronde punt aan de andere kant. Met de ronde punten kunnen kunstenaars consistente fijne lijnen maken, wat handig kan zijn voor lijntekeningen en nauwkeurige illustraties. Gebruik de beitelpunt voor het vullen vanin grote gebieden zoals achtergronden en lucht.

Net als de andere twee soorten Copic markers zijn de Classic art markers heerlijk levendig, mengbaar, gepigmenteerd en gemakkelijk in gebruik. De marker is iets duurder dan de Copic Ciao en per pen ongeveer even duur als de Copic Sketch.

De Sketch en Classic pennen zijn beide compatibel met het Copic Airbrush System, zodat je met je markers prachtige airbrushed effecten kunt creëren.

Copic Classic pennen zijn vierkant van vorm, hebben een hogere inktvulling dan de Copic Ciao en zijn verkrijgbaar in 214 kleuren. Deze pennen zijn de favoriete pen van ontwerpers wereldwijd, waaronder architecten en modeontwerpers.

Prismacolor Premier Art Markers

Prismacolor Premier Art Markers kopen

Eigenschappen: alcoholinkt op kleurstofbasis, dubbelzijdig, 156 kleuren, navulbaar, penpunten zijn vervangbaar

Deze markers verschijnen rijk en levendig op het papier, met een soepele consistente inktstroom.

Het voordeel van markers met penseelpunt is dat je er uitstekend mee kunt mengen, Prismacolor markers zijn er in fijn en beitelpunt en fijn en penseelpunt.

Prismacolor Premier Art Markers zijn markers op basis van alcoholische inkt. Ze worden geleverd in een set van 72 kleuren, waaronder alle basiskleuren die je nodig hebt voor je illustraties.

Prismacolor markers zijn goedkoper dan Copic Sketch en Copic Classic Markers, maar Copic Ciao markers zijn het goedkoopst als je de vier vergelijkt.

De inkt van deze markers is niet van archiefkwaliteit, en zal dus na verloop van tijd vervagen, bij herhaalde blootstelling aan UV.

Winsor & Newton ProMarkers

Winsor & Newton ProMarkers kopen

Eigenschappen: dubbelzijdig, op alcoholbasis, permanente inkt, permanent, niet giftig

Winsor & Newton ProMarkers zijn dubbelzijdige markers van professionele kwaliteit. Ze hebben een beitelvormige punt aan de ene kant en een fijne ronde punt aan de andere. Ze maken echter ook een andere serie ProMarkers met een penseelvormige punt.

Dit zijn veelzijdige markers die kunstenaars kunnen gebruiken op allerlei oppervlakken, zoals papier, glas, keramiek en hout.

Winsor & Newton biedt verschillende soorten markeertinten aan, waaronder pastel, neon, metallic, doorschijnende tinten en hun gewone kleuren. De doorschijnende tinten zijn perfect voor gelaagdheid, om diepte te creëren en het kleurprofiel van eerdere lagen te veranderen.

De stiften zijn verkrijgbaar in 173 kleuren, wat een goede selectie is. De stiften zijn goedkoper dan Copic Sketch en Classic, maar duurder dan Prismacolor Premier.

Zie ook: Schilderen met een beperkt palet: een gids - Fine Art Tutorials

Deze markers zijn geweldig voor illustratoren, ontwerpers, striptekenaars en iedereen die markeerstiften van hoge kwaliteit wil.

Faber-Castell Pitt pennen

Faber-Castell Pitt tekenpennen kopen

Eigenschappen: watervast, lichtecht, zuurvrije Oost-Indische inkt, diverse puntmaten, 58 kleuren

Faber-Castell Pitt Artist Pens zijn hoogwaardige pennen die perfect zijn voor kunstenaars die waterdichte en lichtechte illustraties willen maken. De pennen gebruiken zuurvrije Oost-Indische inkt, die archiefwaardig is. Oost-Indische inkt gebruikt pigmenten in plaats van kleurstoffen om kleur te maken. Hierdoor is de inkt beter bestand tegen vervaging. Als u inktflessen gebruikt om kunst te maken, kan dit de perfecte vervanging of aanvulling zijn op uw kunstgereedschapskist,want deze pennen bieden alle voordelen van Oost-Indische inkt, maar met optimale controle.

De Pitt Artist Pens zijn verkrijgbaar in kogel, brush tips, fijne en extra fijne punten. De extra fijne punten zijn geweldig voor precieze lijnen en de brush tips zijn perfect voor het variëren van de lijndikte. De pennen worden geleverd in sets en worden ook verkocht als individuele kleuren. Hoewel de kleurselectie niet zo groot is als bij Copic markers, zijn de aangeboden kleuren rijk en gevarieerd en kunnen ze worden gecombineerd om nieuwe tinten te maken.

Faber-Castell Pitt Artist Pens zijn goedkoper dan Winsor & Newton en alle Copic Marker pennen. Deze pennen zijn ideaal voor kunstenaars die illustraties willen maken die een leven lang meegaan.

artPOP! Infinity Art Markers

Koop artPOP! Infinity Art Markers

Eigenschappen: dubbelzijdig, op alcoholbasis, waterbestendig

artPOP! Infinity Art Markers zijn markers van professionele kwaliteit die perfect zijn voor kunstenaars die levendige en langdurige illustraties willen maken. De pennen gebruiken inkt op alcoholbasis die levendig en mengbaar zijn. Voor kunstenaars die strip- of mangakunst willen maken tegen een betaalbare prijs, zijn deze een geweldige optie.

De pennen worden geleverd in sets van 12, 24 of 36 en zijn niet verkrijgbaar als individuele kleuren bij Blick. De artPOP! Infinity Art Markers zijn verkrijgbaar in beitel- en fijne punten.

Deze markers zijn dik, vergeleken met de Copic, en hebben driehoekige vellen, waardoor ze ergonomischer aanvoelen en prettig in de hand liggen. De kleuren zien er vet uit op het papier en de pennen houden veel inkt vast.

Omdat de punten van de pennen aan de dikkere kant zijn, kunt u misschien niet de fijne details bereiken die u met sommige markers met fijne punten zou kunnen bereiken.

Blick Studio Markers

Blick Studio Markers kopen

Eigenschappen: dubbelzijdig, borstelpunt, op alcoholbasis, waterbestendig, sneldrogend, veegvast, budgetvriendelijk

Ook dit is een uitstekende, maar betaalbare optie voor kunstenaars die een tweezijdige en levendige marker willen. Met de penseelpunt kunnen kunstenaars de lijndikte variëren met druk en het is geweldig om kleuren zachtjes te mengen.

De markers zijn gemaakt met inkt op alcoholbasis, die sneldrogend, veegvast en watervast is. De inkt is ook bestand tegen vervaging.

Deze markers zijn een uitstekende optie voor iedereen die hoge kwaliteit wil tegen een budgetvriendelijke prijs.

ShinHan Touch Twin Markers

Koop ShinHan Touch Twin Markers

Eigenschappen: alcoholinkt, reukloos, dubbelzijdig, penseelpunt

ShinHan Touch Twin Markers zijn markers van kunstenaarskwaliteit die perfect zijn voor wie een alternatief wil voor Copics.

De pennen gebruiken inkt op alcoholbasis, die geurloos, niet giftig en sneldrogend is. Deze pennen hebben een vergelijkbare prijs als Copic Classic en zijn dus duur in vergelijking met sommige van de goedkopere markers op de lijst. ShinHan biedt minder kleuren dan Copic Classic, met 204 kleuren in hun assortiment. De kleuren zijn compatibel met Copics, dus als je het merk dat je gebruikt wilt afwisselen, kun je ze omwisselen en gebruiken.beide voor het invullen van tekeningen.

De kleuren zijn briljant helder en zeer verzadigd. De inkt vloeit soepel uit de beitel- en penseelpunten, waardoor ze een genot zijn om te gebruiken. Deze markers zijn verkrijgbaar in sets van 12, 24, 36, 48 of 60 en ook als losse kleuren.

De pennen hebben een driehoekige loop waardoor ze comfortabeler zijn om lang vast te houden.

Een andere geweldige eigenschap van deze pennen is dat ze navulbaar zijn en dat de penpunten vervangbaar zijn, zodat u na verloop van tijd minder geld kwijt bent als de inkt op is.

Spectrum Noir Markers

Spectrum Noir markers kopen

Kenmerken: 216 kleuren, kleurstofinkt op alcoholbasis, ergonomisch ontwerp, dubbelzijdig, fijne punt

Spectrum Noir Markers zijn een goede budget tot middenklasse optie voor kunstenaars. De pennen worden geleverd in sets en in 216 gedurfde en mooie kleuren.

Zie ook: Kleurpotloodbenodigdheden voor kunstenaars - Fine Art Tutorials

Meng en schaduw met het enorme kleurengamma om diepte te creëren en meng primaries om nieuwe tinten te creëren. De mengbaarheid en levendigheid van deze markers is goed en zou elke crafter, student of kleurliefhebber tevreden stellen. De kleuren zien er gelijkmatig en glad uit op papier en presteren goed in complexe tekeningen met kleurovergangen.

De markers hebben een dubbele punt, met een fijne punt voor details en een beitelpunt voor grote oppervlakken. De inkt is op alcoholbasis en dus sneldrogend, veegvast en watervast.

Het ergonomische ontwerp van de markers maakt ze comfortabel in gebruik voor die lange kleursessies.

Sakura Koi Kleurende Penseelstiften

Sakura Koi kleurpenseelpennen kopen

Attributen: budgetvriendelijk, penseelpunt, kleurstofbasis, transparant

Deze budgetvriendelijke markers zouden een geweldige keuze zijn voor studenten, met een eenzijdige penseelpunt kunnen kunstenaars een reeks markeringen maken, van dik tot dun.

De inkt is op kleurstofbasis en transparant, dus perfect om kleuren in lagen aan te brengen om tinten te veranderen. Deze markers zijn echter niet watervast en niet bestand tegen vervaging, dus misschien niet de beste keuze voor professionele kunstenaars. Deze pennen zijn echter geurloos, dus geweldig voor wie niet houdt van de vage alcoholgeur van andere markers.

Sakura Koi maakt een blenderpen, een geweldig hulpmiddel voor het maken van kleurovergangen en zachte randen. Met deze pen krijg je kleurvlakken die een delicaat transparant uiterlijk krijgen. Voor kunstenaars die graag subtiele kunstwerken met een schilderachtige stijl maken, kan dit een geweldige optie zijn. Voor een bespreking van de andere beste penseelstiften voor kunstenaars bekijk dan onze gids!

Sakura Pigma Micron Stiften

Sakura Pigma Micron Pen kopen

Eigenschappen: zuurvrij, archief, fijne punt, pigment, permanent, lichtecht

Deze ongelooflijk populaire pennen met fijne punt en pigmentinkt zijn niet weg te denken uit de gereedschapskist van de meeste kunstenaars. Omdat de inkt op pigmentbasis is en niet op kleurstofbasis, zal de inkt niet vervagen of door het papier lopen. De resultaten zijn glad en consistent. Deze pen is perfect voor lijntekening , uitbroeden en grote stukken maken, omdat de inkt van de pennen niet snel opraakt.

Voor elk kunstwerk dat dunne, lange lijnen of scherpe details vereist, zijn deze de beste optie. Ze zijn ook UV-bestendig, dus als u een professional bent die op zoek is naar een inktliner, zijn deze een geweldige optie.

Sharpie Pro Permanente Markers

Sharpie Pro permanente markers kopen

Eigenschappen: gebruik op verschillende oppervlakken, permanent, kleurvast, waterbestendig

Deze markers staan bekend om hun ongelooflijke veelzijdigheid en hardheid. Het scala aan oppervlakken waarop u met deze markers kunt tekenen is enorm, van steen tot leer en meer. Kunstenaars en crafters kunnen zelfs tekenen op olieachtige oppervlakken. Het is een multifunctionele pen die te gebruiken is voor uiteenlopende toepassingen.

Winsor & Newton aquarelmarker

Kopen Winsor & Newton Winsor & Newton ProMarker Aquarelmarkers Aquarelmarkers

Eigenschappen: hoog gepigmenteerd, lichtecht, 36 kleuren, dubbelzijdig

Deze wateroplosbare aquarelmarkers zijn van professionele kwaliteit, levendig en lichtecht. Gebruik ze in combinatie met Winsor & Newton ProMarkers, of met aquarelverf. Teken op het oppervlak, maak dan een penseel nat en schilder over de markeringen heen om de kleuren te zien verspreiden, net als bij aquarelverf. Voor kunstenaars die graag aquarelverf gebruiken, overbruggen deze de kloof tussen tekenen met stiften en schilderen.Deze zijn ook perfect om mee te reizen, omdat ze minder rommel maken dan gewone waterverf en je geen paletten hoeft op te ruimen. Winsor & Newton waterverfmarkers zijn veelzijdig, omdat kunstenaars ze kunnen gebruiken als gewone markers, of water kunnen toevoegen om delicate wassingen en grillige schilderachtige ontwerpen te maken. Voor een overzicht van andere aquarelstiften bekijk dan onze gids.

Beste kunststiften voor studenten

Voor studenten met een budget die inkt op alcoholbasis willen, Blick Studio Markers zijn een fantastische optie. Studenten die willen oefenen met de industriestandaard merken kunnen kiezen voor de Copic Ciao marker die veel goedkoper is dan de Sketch of de Original. Faber-Castell Pitt Markers maakt een geweldige instapmarker, die perfect is voor wie het medium wil uitproberen zonder te investeren in een duurdere set.

De beste kunststiften voor professionals

Copic markers zijn de standaard voor ontwerpers en professionele kunstenaars. Ze zijn echter niet gemaakt van inkt op pigmentbasis, dus zijn ze gevoelig voor vervaging na verloop van tijd bij blootstelling aan UV. Zorg ervoor dat u tekeningen achter museumglas monteren die UV-bestendig is bij verzending naar een galerie of klant. Als je een tekening maakt om te scannen of te fotograferen, om te digitaliseren, dan is Copic een goede keuze. Faber-Castell Pitt pennen zijn gemaakt van India-inkten die bestand zijn tegen vervaging.

Pigment- vs. kleurstofmarkers

Bij markers zijn er twee soorten inkt: pigmentinkt en kleurstofinkt. Kleurstofinkten vervagen na verloop van tijd, terwijl pigmentinkten over het algemeen lichtecht zijn en niet vervagen. De deeltjes in kleurstoffen zijn veel kleiner dan in pigmenten en zijn daarom oplosbaar in vloeistof. Pigmenten worden gesuspendeerd in een bindmiddel en vervolgens verdund met een oplosmiddel. Veel van de markers met het etiket op alcoholbasis zullen ookbevatten olie als bindmiddel.

Omdat de meeste markers kleurstoffen en alcohol bevatten, kunnen ze niet als lichtecht worden beschouwd. Zelfs Copic-markers zullen na verloop van tijd vervagen als ze aan UV worden blootgesteld. Vooral violetten en paarse tinten zullen snel vervagen als ze in direct zonlicht staan. Wees dus voorzichtig met de manier waarop je je werk tentoonstelt, als je je zorgen maakt over de levensduur van je werkstukken.

Winsor & Newton aquarelmarkers en Faber-Castell Pitt art markers zijn het meest bestand tegen vervaging van alle markers op deze lijst. Overweeg dus die aan te schaffen als je je zorgen maakt over de levensduur en mogelijke vervaging van je werk.

Om kunstwerken tegen verbleking te beschermen, ofwel achter museumglas ophangen, ofwel in archiefdozen.

Markers op alcoholbasis vs. markers op waterbasis

Markers op waterbasis worden gemaakt met in water gesuspendeerde kleurstoffen, terwijl markers op alcoholbasis worden gemaakt met kleurstoffen die zijn verdund met een alcoholoplossing.

Over het algemeen zijn watermarkers goedkope kunstbenodigdheden voor hobbyisten en kinderen, terwijl alcoholmarkers bedoeld zijn voor kunstenaars die in hun benodigdheden willen investeren. Er zijn echter ook watermarkers van kunstenaarskwaliteit verkrijgbaar.

De belangrijkste verschillen in de verwerkingseigenschappen zijn dat alcoholmarkers een meer gelijkmatige dekking geven wanneer ze op het papier worden aangebracht. Watermarkers hebben geen dampen en lopen ook minder snel door het papier heen.

De meeste markers op waterbasis kunnen worden gereactiveerd als ze droog zijn, met uitzondering van de Faber-Castell Pitt Markers. Dit betekent dat u met een penseel kunt mengen en kleurspoelingen kunt maken. Gebruik aquarelpapier of markerpapier met markers op waterbasis en uitsluitend markeerpapier met markers op alcoholbasis. Aquarelpapier is absorberender, dus is het lastiger om de sneldrogende alcoholmarkers te mengen. Bovendien zullen ze onnodig meer inkt absorberen, wat duur is.

Type markeerpunt

Bij het kiezen van kunststiften kunt u kiezen uit verschillende soorten punten. Beitelpunten zijn breed aan één kant en als ze 90 graden gedraaid zijn, hebben ze een dunne kant. Deze punten zijn ideaal voor het maken van brede lijnen, het invullen van grote kleurvlakken of het maken van lange rechte lijnen.

Met een penseelpunt kun je de lijndikte variëren, afhankelijk van de druk die je op het papier uitoefent. Met heel lichte druk kun je een fijne lijn krijgen, meer druk voor een dikkere lijn.

Zowel markers met fijne punt als markers met ronde punt geven een consistente en dunne lijn. Ronde punten geven echter een iets dikkere lijn.

Marker benodigdheden

Zorg ervoor dat u markeerpapier Markerpapier is minder absorberend dan gewoon kunstpapier en veel gladder. Daardoor verschijnen de kleuren helder op het oppervlak, vermengen ze zich gemakkelijker en wordt er minder inkt in het papier geabsorbeerd en verspild. Pennen en papier zijn de enige benodigdheden die je echt nodig hebt om markerkunst te maken, maar je kunt ook wat grafietpotloden en kneedbare gommen om de compositie van je tekening te plannen voordat je begint.

Eindelijk

Nu je alle verschillende soorten kunststiften kent, is het tijd om te beslissen welke voor jou geschikt zijn. Overweeg aan welk soort project je gaat werken, hoeveel geld je wilt uitgeven en welk merk je verkiest. Met zoveel geweldige opties beschikbaar, is er zeker een set kunststiften die perfect is voor jou. Als je geïnteresseerd bent in nog meer tekenpennen, kijk dan bijuit onze beoordeling van de beste tekenpennen voor kunstenaars , in de gids vind je fineliners, verfstiften en meer!

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.