Aquarelbenodigdheden: een beginnersgids - Fine Art Tutorials

Carla Andrews 03-10-2023
Carla Andrews

Als beginner, moet je Ik heb nodig. Om te beginnen hoef je maar weinig aquarelbenodigdheden te gebruiken. Dat is het mooie van het medium. Om te beginnen pak je gewoon wat verf, een penseel, papier en water.

Echter, als je je een beetje onzeker voelt over wat aquarel mediums doen, of wil je meer leren over verschillende merken verf of voel je je genept door de vele verschillende soorten penselen en papier die verkrijgbaar zijn, dan zal deze gids je helpen de opties te begrijpen en te kiezen welke benodigdheden geschikt zijn voor jouw aquarel schilderpraktijk.

Het leren kennen en begrijpen van de aquarelbenodigdheden die je als kunstenaar gebruikt, is de eerste stap naar vooruitgang, verbetering en vooral plezier met je materialen, om je vaardigheden aan te scherpen en na verloop van tijd ongelooflijke kunstwerken te maken.

Dus laten we het opsplitsen, als beginner zijn hier alle dingen die je nodig hebt om te aquarelleren.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Aquarelverf

Het basisrecept van aquarelverf bestaat uit pigment (een organische of synthetische chemische verbinding die zorgt voor kleur ) en een bindmiddel (een medium waardoor pigment gelijkmatig wordt verspreid. Het bindt aan water en hecht aan absorberende oppervlakken zoals papier). Arabische gom is het meest gebruikte bindmiddel in aquarelverf.

Verf kan van merk tot merk verschillen. Sommige merken gebruiken pigmenten van betere kwaliteit dan andere. Sommige gebruiken enkelvoudige pigmenten in plaats van combinaties van meerdere pigmenten. Dit is een voordeel omdat de kunstenaar zo schonere, meer verzadigde kleurmengsels kan maken.

Verschillende merken verf kunnen ook verschillen in de bindmiddelen en additieven die in de verf worden gebruikt. Sommige merken voegen bijvoorbeeld vulstoffen toe, hetzij om de verf te verdikken om hem goedkoper te maken, hetzij om aquarelschilders bepaalde welkome eigenschappen te geven. Meer informatie over aquarelverfmerken vindt u hier .

De beste merken aquarelverf

Professionele rang: Daniel Smith

Hier kopen

Daniel Smith heeft een groot assortiment van 250 rijke en levendige kleuren op voorraad. De zuiverheid van de kleuren en de duurzaamheid van de pigmenten zijn hoog, waardoor u schone mengsels en hoge chromatische tinten krijgt.

Andere professionele merken die ik aanbeveel zijn: Schmincke , Sennelier en M. Graham .

Beste voor beginners: Winsor & Newton

Hier kopen

Winsor & Newton zijn een populair merk uit het middensegment dat wordt gebruikt door professionals en beginners.

De kleuren hebben een sterke pigmentatie en een goede transparantie. Sommige kleuren geven een gladde wassing, terwijl andere korrelig worden.

Een ander briljant merk voor beginners is Mijello Mission Gold . Daler Rowney aquarellen zijn een meer betaalbare optie voor complete beginners.

Buizen of pannen?

Er zijn een paar belangrijke verschillen tussen tubes en pannetjes aquarelverf.

Zie ook: De beste iPad tekenstandaard: een beoordeling

Verf in tube wordt geleverd in vloeibare vorm, die je uitknijpt op een palet. Je kunt rechtstreeks uit de tube op een stuk papier schilderen zonder dat je het met water hoeft te verdunnen.

Aquarelverf kan ook worden gekocht als vaste blokken verf in kleine keramische potjes. Potjes verf moeten worden verdund met water om de kleur vrij te maken en vervolgens op papier te verspreiden.

Als u graag reist, of buiten schildert, zijn pannetjes een heel goede optie, omdat u alle verf in een klein verfdoosje kunt opbergen en het overal mee naar toe kunt nemen.

Met tubeverf kun je sterkere, meer levendige mengsels maken. Met een beetje verf in tube kom je een heel eind. Het heeft de voorkeur van de meeste kunstenaars die graag in een atelier werken. Bovendien is verf in tube oplosbaar. Als het eenmaal op het palet zit, kun je het nat maken en opnieuw gebruiken. Als je losse kleuren koopt, zul je merken dat er veel meer pigmenten in tube verkrijgbaar zijn dan in potten.U kunt echter lege pannen krijgen die u zelf kunt vullen, zoals die van Schmincke .

Borstels

De beste penselen voor aquarelleren Penselen met zachte, flexibele haren zijn het meest geschikt voor het verplaatsen van vloeibare verf zoals aquarel.

Kies penselen met korte stelen in plaats van lange stelen, omdat die veel meer controle geven bij het schilderen. Penselen met lange stelen zijn vooral voorbehouden aan olieverfschilderijen.

Naast de handgrepen zijn er een paar verschillende kenmerken waar je op moet letten bij een kwast: ten eerste het varkenshaar (de vezel van het haar), ten tweede de grootte van de kwast en ten derde de vorm van de kop van de kwast. Merken kunnen ook verschillen in kwaliteit. Ik raad aan om een paar kwasten van goede kwaliteit aan te schaffen waarvan je weet dat ze lang meegaan, in plaats van kwasten van lage kwaliteit aan te schaffen die onbruikbaar worden ineen kwestie van maanden.

Er zijn ook veel opties voor reiskwasten voor aquarelverf, waarvan u het handvat kunt verwijderen om het als dop te gebruiken en de haren te beschermen wanneer u ze vervoert voor plein air-schilderen. Als u graag buiten schildert, bekijk dan zeker onze recensie van de beste aquarelpenselen voor op reis .

De beste penselen voor aquarelleren

Misschien heeft u wel eens gehoord dat sommige aquarelpenselen worden omschreven als "marterhaar". Marterhaar verwijst naar het soort haarvezel waarvan het penseel is gemaakt. Kolinsky marterpenselen zijn natuurlijke haren, die worden verkregen van een soort Siberische wezel.

Deze filamenten worden beschouwd als de best presterende van alle aquarelpenselen en worden geprefereerd door professionele kunstenaars. Natuurlijke marterpenselen houden hun punt als geen ander penseel en hun kleurvastheid is ongeëvenaard. Aan deze eigenschappen hangt wel een prijskaartje. Als je een groter penseel wilt hebben, kan dat je een paar honderd pond kosten. Kleinere penselen beginnen bij minder dandan 10 pond per stuk.

Er zijn synthetische alternatieven voor natuurlijk marter verkrijgbaar, namelijk ver goedkoper, gebruiken geen dierlijke producten in het productieproces en presteren net zo goed. Het enige verschil tussen echte marterharen en synthetische, is dat sommige soorten synthetische haren hun punt op de punt van het penseel niet zo goed vasthouden als echte marterharen. Synthetische haren kunnen ook veerkrachtiger zijn, hoewel dit geen nadeel is, ze vereisen alleen een lichtere aanraking om het pigment los te maken vanhet penseel tijdens het schilderen.

Hier zijn de penselen met de beste haren voor aquarelleren.

Da Vinci Maestro: sabel

Hier kopen

Dit is een penseel van uitzonderlijke kwaliteit, gemaakt van kolinskyhaar. Het ronde penseel heeft een fijn gevormde punt, waardoor je delicate details kunt creëren. Dit penseel heeft een hoge mate van elasticiteit, waardoor de kunstenaar een prachtige controle heeft over de stroom van de verf.

De maten beginnen bij 10/0, waarvoor u ongeveer 10 pond betaalt. Penselen van gemiddelde grootte (maten 4 tot 10) variëren van ongeveer 13 pond tot ongeveer 100 pond. De prijzen zijn hoog, maar dat komt door de manier waarop de penselen worden vervaardigd, de materiaalkosten, de lichte verbetering van de prestaties in vergelijking met synthetische penselen en de levensduur van de penselen. Een kolinsky-sabelpenseel is een investering, maar het zal de test vantijd.

Als je een budget hebt of een totale beginner bent, zou ik aanraden om in plaats daarvan synthetische kwaliteitspenselen te proberen.

Princeton Neptune Faux Eekhoorn: synthetisch

Hier kopen

Deze penselen hebben een goede balans tussen zachtheid en veerkracht die schilders een briljante controle over de verfstroom geven. De penselen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten voor een fractie van de prijs van marterhaar. Princeton's Neptune penselen houden de kleur uitstekend vast en de ronde vorm loopt taps toe naar een scherpe punt. Een ander pluspunt is dat ze veganistisch zijn.

Om uw penselen in goede conditie te houden, raad ik u aan een borstelzeep Dit zorgt ervoor dat penselen veel langer meegaan omdat het alle sporen van pigment verwijdert die de penseelvezels kunnen uitdrogen en verkleuren.

Aquareloppervlakken

Aquarel heeft een absorberende ondergrond nodig om goed te kunnen binden. De ondergrond moet ook dik, stabiel en wit zijn. U kunt schilderen op doek met waterverf maar je moet de Fredrix aquarel doek die speciaal voor dit gebruik is ontworpen.

Aquarelpapier

De beste ondergrond voor aquarelleren is papier dat er speciaal voor is ontworpen.

Als u ervoor kiest om papier te kopen, kunt u kiezen uit verschillende soorten. Ten eerste varieert het gewicht van papier. Hoe hoger het gewicht (gemeten in g/m²), hoe dikker het papier is. Als u kunt verwachten dat u gaat schilderen met met veel water verdunde verflagen, kies dan voor papier van ten minste 200 g/m². Zo voorkomt u dat uw vel papier knikt en kromtrekt.

Papier kan variëren in het materiaal waarvan het is gemaakt. Papier van professionele kwaliteit is gemaakt van katoen of een mix van katoen en cellulose, terwijl voor studenten vaak cellulose wordt gebruikt.

Katoen heeft een beter absorptievermogen en is veel stabieler. Alle aquarelpapier moet echter zuurvrij zijn. Dat betekent dat het papier na verloop van tijd niet vergeelt. Papier dat niet zuurvrij is en niet in optimale omstandigheden wordt bewaard, kan vrij snel vergelen (zoals boekbladen).

Aquarelpapier is niet altijd veganistisch - sommige papieren zijn bereid met gelatine, maar er zijn plantaardige alternatieven verkrijgbaar.

Lees voor een grondiger beoordeling onze gids over de beste aquarelpapier .

Warm geperst aquarelpapier

Warm geperst papier textuur

Hier kopen

Warmgeperst papier is glad en heeft een hogere vezeldichtheid, waardoor het steviger aanvoelt.

Dit soort papier is minder absorberend dan koud geperst papier, maar omdat het een gladdere textuur heeft, is het meer geschikt voor gedetailleerde werken.

Omdat het niet ultra-absorberend is, werkt de lifttechniek goed met dit soort papier. Til het pigment van het oppervlak wanneer het nat is om de lagen verf eronder te onthullen.

Warmdrukpapier is briljant voor illustratoren, zij die geen zware wassingen gebruiken en voor kunstenaars die afdrukken van hun werk willen maken.

Koud geperst aquarelpapier

Koud geperst papier textuur

Hier kopen

Koud geperst papier heeft een ruwere oppervlaktestructuur en is absorberender dan warm geperst papier.

Het papier zal water en kleur in het oppervlak opnemen, waardoor de gedroogde kleuren minder verzadigd kunnen lijken dan op warm geperst papier.

Desondanks blijft koud geperst papier de favoriet bij zowel beginnende als professionele kunstenaars, vanwege het absorberende vermogen. Het is veel geschikter voor diverse technieken, zoals glaceren, wassen en gelaagdheid.

Schetsboeken

Hier kopen

Schetsboeken zijn de ultieme plek om te oefenen, studies te maken en je vaardigheden als kunstenaar te verbeteren.

Bijna alle aquarellisten hebben een schetsboek om regelmatig in te tekenen of te schilderen. Als beginnend aquarellist is het belangrijk om een schetsboek te nemen met mooi dik papier, dat niet zal kromtrekken als je er watervlekken in maakt, of erger nog, doorsijpelt naar de andere kant! Om kromtrekken te voorkomen, schuif je een stuk karton onder de pagina waar je op werkt en zet je het vast met een klem - dat zou het moeten houdenplat.

Zie ook: Hoe kleurenschema's gebruiken in de kunst

Als u geïnteresseerd bent in een meer gedetailleerde bespreking van de verschillende aquarelschetsboeken die voor kunstenaars beschikbaar zijn, lees dan onze gids .

Alternatieve oppervlakken

Je hoeft geen aquarelpapier te gebruiken om met aquarelverf te schilderen. Er zijn een paar andere opties beschikbaar. Dus als je zin hebt om te experimenteren met een nieuwe soort ondergrond, of om te oefenen op een schilderdrager die je werk gegarandeerd tot zijn recht laat komen, probeer dan een van deze.

Aquabord

Hier kopen

Aquabord is een gegrond houten paneel - het is behandeld om het absorberend genoeg te maken om water en kleur vast te houden.

Deze panelen zijn van museumkwaliteit, archivalisch en zuurvrij. Het oppervlak gedraagt zich wat betreft absorptievermogen en textuur vergelijkbaar met koudgeperst papier. De panelen worden ook gekoeld geleverd, zodat u ze gemakkelijk kunt inlijsten en aan de muur kunt hangen om ze te tonen.

Yupo

Hier kopen

Yupo is waarschijnlijk het meest ongewone oppervlak op de lijst en het kan behoorlijk interessante resultaten opleveren. Het is volledig niet-poreus en glad, gemaakt van polypropyleen, een soort plastic.

Het oppervlak is vlekbestendig, zodat vlekkende pigmenten niet in het oppervlak worden opgenomen. Dit leent zich in het bijzonder voor heftechnieken. U kunt met dit oppervlak schone witruimtes, hoge contrasten en ingewikkelde details bereiken.

Yupo verdraagt geen gebruik van maskeervloeistof. Dit is echter niet nodig omdat de kleur zo schoon van het oppervlak komt. Omdat de kleur gemakkelijk van Yupo kan worden afgeveegd, kunt u overwegen een fixeermedium om je werk te beschermen.

Aquarel paletten

Omdat aquarelverf in droge toestand oplosbaar is, is ze ongelooflijk gemakkelijk te reinigen van elk niet-absorberend oppervlak. Knijp tube verf in paletputjes en maak ze opnieuw nat als ze droog zijn.

Als u pannen gebruikt, heeft de set meestal een ingebouwde ruimte om te mengen. U hoeft dus geen extra palet te kopen, tenzij u meer ruimte nodig hebt om kleuren te mengen. Een aquarelpalet is wel nodig als u verf in een tube gebruikt.

Keramische paletten

Hier kopen

Keramische paletten zijn stevig, gaan lang mee en zijn een geweldige optie voor wie in een atelier of binnenshuis werkt. Het mooie van keramische paletten, in vergelijking met plastic of andere alternatieven, is dat ze aquarelverf langer nat houden.

Kies een palet met meerdere putjes om verf in te knijpen, die je op je palet kunt houden om ze nat te maken en opnieuw te mengen. Als je een palet met een deksel koopt, beschermt dat de verf tegen stof en vuil en blijven ze langer nat.

Om een keramisch palet schoon te maken, pak je gewoon water, zeep en een spons en schrob je de verf weg. Keramische paletten zijn niet gemakkelijk te vervoeren, omdat ze zwaar kunnen zijn. Ze zijn ook duurder dan plastic alternatieven.

Plastic paletten

Als u van plan bent te reizen met uw verf, of buiten te schilderen, zult u een licht palet willen dat u gemakkelijk kunt opbergen. Opvouwbare luchtdichte plastic paletten met putjes en ruimte om te mengen zijn de beste optie. Ze houden uw verf niet zo lang nat als keramische paletten, maar ze zijn handig voor kunstenaars die zich graag verplaatsen en het veld op gaan om te schilderen.

Mijello plastic paletten zijn luchtdicht met putjes voor kleur en ruimte om te mengen. Ze hebben afsluitringen om vocht in te sluiten, zodat je kleuren langer nat blijven. Deze paletten zijn van uitstekende kwaliteit, maar ook budgetvriendelijk.

Hoe stelt u uw palet in?

Wanneer je je palet krijgt, is het moeilijk te bedenken waar alle kleuren moeten komen. Sommige kunstenaars werken door hun tubes in het wilde weg uit te knijpen, maar als je veel verschillende kleuren gebruikt, kun je als beginnende aquarellist uit het oog verliezen welke kleur welke is. Ik zou aanraden kleuren te groeperen op basis van hun tint (d.w.z. rood, oranje, geel) en ze dan ruwweg te ordenen, zodat zoalskleuren staan naast elkaar en complementaire kleuren staan tegenover elkaar. Het is een goed idee om je kleuren ook te labelen als je de kleurnamen nog niet kent, zodat je het spoor niet bijster raakt.

Aquarel mediums

Aquarelmediums kunnen aan de verf worden toegevoegd om de verwerkingseigenschappen te veranderen. Met de toevoeging van een medium kunt u uw aquarelverf naar een nieuw niveau tillen en gewenste effecten bereiken die u eerder niet voor mogelijk had gehouden.

Gebruik een medium om u te helpen bij bepaalde technieken, zoals het opheffen van de kleur van het oppervlak of het maken van fijne transparante glazuren. Door een medium aan de verf toe te voegen, kunt u deze transparanter maken, de droogtijd veranderen, de verzadiging en glans van de kleur verhogen. U kunt mediums zelfs gebruiken om textuur aan de verf toe te voegen. Sommige mediums zijn "allrounders", die de verwerkingseigenschappen in eenvele manieren.

Arabische gom

Arabische gom is het bindmiddel dat in de meeste assortimenten aquarelverf wordt gebruikt. Als extra medium in de verf kan het de transparantie verhogen en de kleureigenschappen van sommige kleuren verminderen, waardoor het gemakkelijker wordt om kleur op te nemen en te glaceren. Met dit medium kun je het uitvloeien van de verf veel gemakkelijker controleren.

Glans medium

A glans medium kan worden gebruikt om de open werktijd van aquarelverf te verlengen en het een glanzende afwerking te geven. Aquarelverf is een snel drogend medium, en de open tijd van verf kan kort zijn in warme, droge klimaten en wanneer u buiten schildert. Een korte open tijd is gunstig voor degenen die graag lagen in hun schilderijen creëren, door natte verf over lagen gedroogde verf aan te brengen. Voor schilders die graag nat werken-en kleuren met elkaar mengen, zal dit glansmiddel dit effect geven.

Fixeermiddel

Aquarel fixeermiddelen kan worden gecombineerd met verf om een laag te maken die na droging waterbestendig is. Dat maakt het bijzonder nuttig voor nat-in-droog lagen en glaceertechnieken waarbij verflagen de laatste veranderen en van elkaar gescheiden blijven. Spuit een laag fixatief op je voltooide aquarelwerkstuk om het kunstwerk te beschermen.

Leer meer over aquarel mediums, inclusief hoe je textuur in je werk kunt creëren door dit te lezen aquarel medium gids .

Aquarelbenodigdheden: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.