Een olieverfschilderij vernissen

Carla Andrews 03-10-2023
Carla Andrews

Een olieverfschilderij vernissen: het is de laatste stap voor de afwerking van uw meesterwerk. Het is dus niet iets wat u wilt overhaasten.

Een laag vernis kan uw schilderij aanzienlijk verbeteren, waardoor de kleuren helderder en de schaduwen dieper lijken.

Door een laag vernis aan te brengen, kunt u het oppervlak van een schilderij eenvormig maken en bescherm het voor de komende jaren.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Top productkeuze: Gamvar

Koop Gamvar hier.

Gamvar is ongelooflijk eenvoudig aan te brengen. Zodra uw schilderij handdroog is, kunt u het vernissen. Er zijn drie verschillende soorten Gamvar-afwerkingen verkrijgbaar. Gamvar Gloss intensiveert de kleuren van uw schilderij.

Het is het handigste type olieverfvernis om te gebruiken en het is beginnersvriendelijk. Lees verder om meer te weten te komen over de verschillende soorten vernis die verkrijgbaar zijn, welke andere benodigdheden je nodig hebt, en hoe je de vernis aanbrengt.

Waarom moet je een olieverfschilderij vernissen?

 • U kunt de afwerking van het oppervlak veranderen in glanzend of mat.
 • Het zal de intensiteit en de diepte van de kleuren verhogen (hoewel dit vooral van toepassing is op het gebruik van een glanzende afwerking).
 • Vernis beschermt de kleuren tegen UV-licht. Door UV kunnen sommige pigmenten na verloop van tijd vervagen. Het wordt sowieso afgeraden om schilderijen in direct zonlicht te laten staan, maar met een laagje vernis kunt u er zeker van zijn dat de kleuren beter bestand zijn tegen vervaging.
 • Het biedt een beschermende laag voor het schilderij tegen algemene slijtage. Bovendien is een gevernist schilderij gemakkelijker schoon te maken.
 • Als u een schilderij vernist, biedt dat u de mogelijkheid om het later te restaureren. Als het correct is aangebracht, staat de vernislaag los van de verf eronder. Dat betekent dat u het, samen met al het stof, vuil en slijtage dat het in de loop der jaren heeft opgelopen, met een oplosmiddel kunt verwijderen. Als u een nieuwe laag aanbrengt, ziet het er weer net zo uit als op de dag dat het de eerste vernislaag kreeg. Het is gewoonAls u het glas van een ingelijste foto vervangt, absorbeert het glas allerlei schokken; het wordt bekrast, bevlekt en vuil - als u het glas vervangt voor een glanzend nieuw stuk, ziet de foto er beneden ineens weer als nieuw uit.

Wanneer vernis je?

Olieverfschilderijen doen er lang over om droog aan te voelen. Als je met vrij dunne lagen verf hebt geschilderd, zou het een paar dagen moeten duren voordat het droog genoeg is om te hanteren. Maar olieverfschilderijen drogen niet alleen, ze genezen .

Curing" is eenvoudigweg het oxidatieproces dat zowel olie als pigment ondergaan om volledig te drogen en uit te harden.

Als u lagen verf hebt verdund met oplosmiddel zoals terpentijn, zullen de lagen drogen door verdamping, waardoor de olie en het pigment achterblijven om te reageren met zuurstof en uit te harden op het doek.

Een olieverfschilderij met dunne lagen zou slechts enkele maanden nodig moeten hebben om uit te harden. Bij schilderijen met dikkere lagen kan het echter zes maanden tot een jaar duren om volledig uit te harden. Als u met dikke impasto-lagen hebt geschilderd, kan het langer duren.

Traditionele vernissen zoals damarhars mogen pas worden aangebracht nadat het uithardingsproces is voltooid.

De reden waarom u moet wachten in plaats van meteen met damarhars te vernissen, is dat de verf tijdens het uitharden lichtjes samentrekt, wat betekent dat een met terpentijn verdunde laag (de ingrediënten van schilderijvernis zijn meestal damarhars en terpentijn) kan barsten.

Zie ook: Eenvoudige ideeën voor olieverfschilderijen: voor beginners - Fine Art Tutorials

Een andere belangrijke reden om te wachten met vernissen met damarhars totdat het schilderij goed is uitgehard, is dat bij te vroeg vernissen het vernis geen afzonderlijke verwijderbare laag wordt en in plaats daarvan versmelt met het kunstwerk. Restaurateurs reinigen olieverfschilderijen door de vernislaag te verwijderen, zodat een kunstwerk zichtbaar wordt dat niet is aangeraakt sinds de dag dat het werd gevernist. Al het stof en vuil dat zich heeft opgehoopt opkan de vernislaag worden verwijderd, en kan een nieuwe laag op het oppervlak worden geschilderd.

Er zijn echter manieren om te voorkomen dat een schilderij zo lang moet wachten op uitharding, door een synthetische formulering zoals Gamvar te gebruiken, waardoor de olie eronder kan oxideren, of door een zeer dun laagje vernis aan te brengen om de kleuren te herstellen en het oppervlak van het schilderij te verenigen, waardoor het schilderij daaronder verder kan uitharden.

Zie ook: De verzorging van uw olieverfpenselen - Tips voor beeldende kunst

Wat gebruik je als vernis?

Ik heb hieronder drie verschillende soorten vernis uiteengezet, er zijn andere soorten vernis die in het verleden zijn gebruikt om kunstwerken te beschermen, maar deze worden tegenwoordig het meest gebruikt.

Hier is een overzicht, met productaanbevelingen:

Traditionele vernis

Winsor en Newton Damar Vernis Spray: Koop het hier .

Chelsea Classical Studio Lavendel Vernis (vloeibare vorm): Koop het hier .

Traditionele vernissen zijn Damar, Copal en Amber.

Copal en Amber hebben een gouden uiterlijk, maar barsten en vergelen na verloop van tijd. Ze hebben een zeer harde coating, maar zijn niet ideaal om te gebruiken omdat het oppervlak in de loop der jaren kan veranderen.

Damarvernis wordt meer gebruikt, en wordt beschouwd als een "zachte vernis". Het lijkt qua uiterlijk op de meer historische vernissen kopal en amber.

Dit is een mengsel van damarhars dat is verdund met terpentijn. Je kunt kant-en-klare damarvernis kopen die je rechtstreeks op je schilderij kunt aanbrengen, of damarhars die je zelf moet verdunnen. Het wordt erg kleverig als het droogt, dus je moet het rechtop zetten met een deksel om te voorkomen dat er stof op het oppervlak neerslaat. Werk ook altijd in een goed geventileerde ruimte.

Omdat het een natuurlijk vernis is, vergeelt het na verloop van tijd en wordt het broos als het droogt. Bij veranderingen in temperatuur en vochtigheid kan het doek uitzetten en inkrimpen, waardoor de damarlaag kan barsten.

Je kunt damar gebruiken als glaceermedium, door het te mengen met lijnolie en pigment en het aan te brengen op de laatste lagen van je schilderij. Dit geeft je schilderij een glans en de lijnolie zorgt voor flexibiliteit als tegenwicht voor de broosheid van de damarhars, waardoor barsten wordt voorkomen.

Retoucheervernis

Retoucheervernis Spray: Koop het hier .

Dit is meer een tijdelijke oplossing. Het kan op het schilderij worden aangebracht als het droog is, om het oppervlak tijdelijk te herstellen. Dit wordt geleverd in een sprayvorm. Als u een schilderij aan een verzamelaar levert en het schilderij is nog niet volledig uitgehard (maar wel droog en stijf), kunt u het volgende aanbrengen retoucheervernis en ongeveer een jaar later de laatste vernislaag aanbrengen.

Gamvar

Gamvar Schilderijvernis: Koop het hier .

Dit is een synthetische vernis die aanbrengt als water, en uw schilderij verzadigt waardoor het een uniforme uitstraling krijgt. De laag is volledig helder en vergeelt niet na verloop van tijd.

Het mooie van Gamvar is dat u niet hoeft te wachten tot uw schilderij geoxideerd is om het aan te brengen. U kunt het aanbrengen als de verf handdroog en stevig is. Dat komt omdat de vernis zuurstof door de film laat sijpelen nadat deze is opgedroogd, zodat de onderste lagen van het schilderij kunnen uitharden. Dit is de vernis die ik gebruik, en veel andere kunstenaars doen dat ook, alleen al vanwege het gebruiksgemak. Het betekent datals u opdrachten heeft, of uw werk moet indienen bij een galerie voor een tentoonstelling, dan hoeft u niet een heel jaar te wachten tot het schilderij uitgehard is.

Verschillende afwerkingen van Gamvar

U kunt Glans, Satijn of Mat kopen. Realistische schilders kiezen meestal voor glans, omdat het de kleurwaarden naar voren brengt en uw werk een diepere uitstraling geeft. Matte vernis kan het schilderij dof doen lijken.

Nu kent u uw opties - wat u kunt gebruiken om een olieverfschilderij te vernissen en wanneer u die het beste kunt gebruiken in verband met het droogproces van uw schilderij.

Dus nu zal ik je stap voor stap uitleggen HOE je moet vernissen.

Welk gereedschap heb je nodig om een schilderij te vernissen?

 • Een penseel om te vernissen: hier is onze keuze .
 • Uw vernis naar keuze.
 • Iets om het schilderij tegenaan te zetten (bv. een ezel ).
 • Iets om je schilderij mee te bedekken zodat er geen stof aan blijft kleven.
 • Een plank om uw schilderij op te leggen, of iets om te voorkomen dat er vernis op uw tafel druipt.

Is je schilderij klaar voor vernis?

Smeren

Als u doffe plekken op uw schilderij ziet, betekent dit dat delen van het bindmiddel zijn opgenomen door eerdere lagen van het schilderij. Dit kan gebeuren als u op een absorberende ondergrond hebt geschilderd, of als u uw eerste lagen hebt verdund met terpentijn (dit kan soms de olie uit de bovenste lagen opzuigen).

Als u nu gaat vernissen, kan de vernis de doffe plekken alleen maar accentueren en een ongelijkmatig uiterlijk geven.

Om het oppervlak te egaliseren, brengt u een zeer dunne laag lijnolie aan met een zachte kwast. Veeg vervolgens met een pluisvrije doek over het oppervlak om het grootste deel van de olie te verwijderen. Dit proces heet uitoliën. Het verwijdert de 'ingevallen' plekken, waar alleen het pigment droog op het oppervlak is achtergebleven. Wacht tot dit volledig is opgedroogd of uitgehard, afhankelijk van de vernis die u kiest, voordat u deze aanbrengt.

Dit is een vrij eenvoudige stap, maar als u meer wilt weten lees dan over hier oliën .

Verdere voorbereiding

Neem uw schilderij af met een pluisvrije doek om stof van het oppervlak te verwijderen.

Uw schilderij moet volledig droog zijn. De verf zelf en de vochtigheid van de omgeving. Er mag geen vocht op het oppervlak van het schilderij zitten, probeer te werken in een omgeving met een gemiddelde temperatuur en een lage vochtigheid.

Hoe uw schilderij vernissen

 1. Leg uw schilderij plat op een plank. Als u het op een tafel legt, kunt u een tafelkleed gebruiken om uw schilderij te bedekken, omdat er waarschijnlijk wat vernis afloopt.
 2. Giet je vernis in een schone schaal (zorg ervoor dat deze stofvrij is). Zo kun je nauwkeurig afmeten hoeveel je nodig hebt voor het schilderij. Zorg ervoor dat je niet te veel uitgiet, je wilt slechts een dunne laag over het schilderij verspreiden. Het is gemakkelijker om meer vernis op het schilderij aan te brengen dan om delen die je al hebt opgegoten te moeten verwijderen.
 3. Zorg ervoor dat je borstel helemaal schoon is.
 4. Breng de vernis aan in lange streken. U moet het zo gelijkmatig mogelijk aanbrengen. Dit vereist een minimale druk, schilderen in dezelfde richting met de streken enigszins overlappend.
 5. Zorg ervoor dat u het hele schilderij in één keer vernist. U wilt niet dat er lijnen zichtbaar zijn waar de ene laag vóór de andere is opgedroogd.
 6. Je hebt maar één laag nodig.
 7. Zet de hoes in elkaar. Je kunt hier creatief mee zijn en gebruiken wat je in huis hebt. Nadat de vernis zo ver is opgedroogd dat hij plakkerig is (niet vloeibaar of nat) zet ik mijn doek meestal in een hoek van 90 graden met mijn ezel. Ik leg er dan een schone plastic hoes overheen (zorg ervoor dat hij het schilderij niet raakt).
 8. Gamvar heeft 18-24 uur nodig om te drogen. Damarvernis duurt enkele dagen.

Hoe uw schilderij vernissen met een spuitbus

 1. Hang uw schilderij verticaal op in een stofvrije ruimte. Ideaal is dat zowel de ruimte als de spuitbus op kamertemperatuur zijn.
 2. Controleer het mondstuk op lakresten en maak het schoon als er lakresten in zitten.
 3. Zorg ervoor dat er niets direct achter de verf zit - u wilt uw muur niet per ongeluk vernissen!
 4. Schud het blik - lees de achterkant van het blik, maar schud het gedurende één à twee minuten; zo bent u verzekerd van een gelijkmatige afwerking.
 5. Houd de bus op een afstand van het schilderij - 40 cm is een goede afstand.
 6. Werk in een vrij snelle beweging om een gelijkmatige en dunne laag te krijgen.
 7. U kunt meerdere lagen aanbrengen. Elke laag heeft ongeveer 20 minuten nodig om volledig te drogen, maar kijk voor de zekerheid op de bus van uw vernis.

Problemen die zich kunnen voordoen bij het vernissen

Of u nu lakt met Damar hars of Gamvar, er zijn twee potentiële problemen die zich kunnen voordoen en die vrij algemeen zijn.

Kralen

De vernis hecht dan niet aan bepaalde delen van het schilderij en verzamelt zich in vlekken, waardoor een ongelijkmatig oppervlak ontstaat. Het ergste geval is wanneer u er niet op let terwijl het droogt en u de volgende dag naar het schilderij terugkeert om te ontdekken dat sommige delen van het schilderij nog bloot liggen en de vernis is opgedroogd.

Beading wordt veroorzaakt door een glad oppervlak. Als je in lagen hebt geschilderd die erg olierijk zijn, is dat de oorzaak. Voordat je gaat vernissen, moet de verf heel licht schuren. Je kunt eerst met een nylon borstel over het oppervlak wrijven en met een zachte doek een heel klein beetje wrijfalcohol aanbrengen. Dan hecht de vernis beter.

Ik heb een paar keer te maken gehad met parelen en wat mij hielp was de lak te schrobben met een borstel en tijdens het drogen het oppervlak af en toe te blijven schrobben voor een gelijkmatige dekking.

Als uw vernis is opgedroogd, kunt u het verwijderen met geurloze terpentine en opnieuw aanbrengen.

Bubbels

Bubbels in de vernis ontstaan als u te veel hebt aangebracht. Vooral bij Gamvar is het beter om kleine hoeveelheden aan te brengen en zo nodig lagen te maken. Als u te veel hebt aangebracht en er zijn bubbels, neem dan de overtollige vernis op met een doek.

Eindelijk

Als u net begint met olieverfschilderen en u weet niet zeker welke benodigdheden u moet aanschaffen, begin dan met dit beginnersgids Het leert je over alle gereedschappen en materialen die je nodig hebt om met olieverf te beginnen en geeft je waardevol advies over hoe je de materialen moet gebruiken om de beste resultaten te krijgen.

Het vernissen van een olieverfschilderij: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.