Oliepastels vs. zachte pastels: wat zijn de verschillen?

Carla Andrews 07-08-2023
Carla Andrews

Oliepastels vs zachte pastels, wat zijn de verschillen en welk type pastel moet je kiezen voor je schilderpraktijk?

Er zijn opmerkelijke verschillen in de verwerkingseigenschappen, de soorten technieken die het beste werken bij het schilderen ermee en in het uiteindelijke uiterlijk van de tekening.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Waarin verschillen oliepastels van zachte pastels?

Oliepastels gebruiken een ander bindmiddel om pigment bijeen te houden, waardoor het pastel zich op een unieke manier gedraagt.

Samengevat zijn oliepastels romiger en olieachtiger van textuur en hebben ze een satijnen glans. Fabrikanten van zachte pastels maken over het algemeen een groter kleurengamma. Met meer tonale overgangen kunt u zuivere kleurgradaties mengen. Er zijn meer merken zachte pastels van kunstenaarskwaliteit beschikbaar dan oliepastels. Zachte pastels creëren stof, terwijl oliepastels dat niet doen en poederachtiger zijn.dan oliepastels.

Waar zijn oliepastels van gemaakt?

Oliepastels worden gemaakt van pigment en een bindmiddel van olie en was. De hoeveelheid was is meestal groter dan bij olie, maar verschillende merken oliepastels Professionele merken bevatten een hoog percentage pigment. Sennelier pastels bijvoorbeeld bevatten hoogwaardige pigmenten, niet-drogende olie en minerale was.

Waar zijn zachte pastels van gemaakt?

Zachte pastels worden gemaakt van pigment met een kleine hoeveelheid bindmiddel, dat gewoonlijk krijt en Arabische gom bevat. Sommige merken vervaardigen zachte pastels met andere inerte bindmiddelen, zoals marmerstof. Professioneel merken van zachte pastel zijn ongelooflijk geconcentreerd met pigment en hun recepten zijn gestript om de maximale hoeveelheid pigmentpoeder van hoge kwaliteit te bevatten.

Schmincke heeft bijvoorbeeld een aangepast productieproces moeten ontwerpen om de delicate pastels te behandelen en ervoor te zorgen dat ze niet breken. Het gaat om het rollen, vervolgens het afsnijden en snijden met de hand met een draadframe voordat ze twee weken moeten drogen.

Wat zijn de eigenschappen van oliepastels versus zachte pastels?

Zachte pastels voelen droger aan, terwijl oliepastels vettig, glad en wasachtig kunnen aanvoelen. Oliepastels hebben de neiging duurzamer te zijn en minder snel te breken en af te brokkelen.

Met olieverf gemaakte pastels zijn niet-iccatief, wat betekent dat ze nooit volledig drogen. Om met olieverf of zachte pastels afzonderlijke kleurlagen te maken, moet een fixatief worden gebruikt om vlekken te voorkomen. Houd er bij het gebruik van fixatief rekening mee dat de kleuren er gedempt uitzien en de verzadiging wordt afgezwakt. Gebruik een papier zoals Pastelmat om de kleuren beter aan het oppervlak te laten hechten en de behoefte aan fixeermiddel te verminderen.

Hoe voelt het om te schilderen met oliepastels versus zachte pastels?

zacht pastel schilderij

Zachte pastel is een expressief, schilderachtig medium. Omdat professionele merken zo zacht en pigmentrijk zijn, voelt het bijna alsof je met puur pigment schildert. Zachte pastels variëren in hardheid en textuur. Een pastel als Schmincke of Sennelier voelt ultrazacht aan en kan breken tenzij voorzichtig behandeld. Het gebruik van technieken zoals mengen voelt heerlijk gemakkelijk met zachte pastels. Een hardere zachte pastel, zoals Terry Ludwig De textuur van zachte pastels kan worden omschreven als fluweelzacht.

Zie ook: Het beste aquarelpalet: een beoordeling - Fine Art Tutorials

Oliepastels daarentegen voelen minder droog en meer boterachtig en romig aan. De textuur is door veel kunstenaars beschreven als lippenstift. Ze zijn veelzijdig en kunnen op verschillende manieren worden gebruikt, op verschillende ondergronden. Hierdoor voelt het schilderen expressief en vrij aan.

Welke effecten kun je bereiken met zachte pastels versus oliepastels?

Met ronde zachte pastels kan het bereiken van gedetailleerde effecten een uitdaging zijn. Zachte pastelschilderijen hebben meer de neiging er rokerig uit te zien, met details die wazig lijken. Om meer gedetailleerde sporen te bereiken gebruikt u een hardere zachte pastel met een vierkante vorm zoals Terry Ludwig of Kunst Spectrum Gebruik de hoeken van het pastel om de gedetailleerde markeringen te maken.

Met zeer lichte druk op een zachte pastel kunnen kunstenaars schitterende kleurverschuivingen en levendige sporen creëren. Zachte pastel zal de tand en de textuur van het papier snel bedekken, als je subtielere sporen wilt maken, ga dan voor een medium zachte pastel zoals Terry Ludwig .

De veelzijdigheid van oliepastels is wat veel kunstenaars aantrekt. Je kunt oliepastel bijvoorbeeld verwarmen om meer kleur af te geven. Of je kunt de pastel verdunnen met terpentijn om lopende, transparante kleurlagen te maken.

Welke technieken kun je gebruiken met oliepastels versus zachte pastels?

oliepastel schilderij

Professionele zachte pastels die aan de zachtere kant van het spectrum zijn, zoals Schmincke , Sennelier of Unison vereisen een vederlichte aanraking om intense sporen op het oppervlak te maken.

Er is een layering methode die moet worden gebruikt met zachte pastel, eerst de hardere pastels in lagen aanbrengen, daarna de extra zachte pastels. Dus als je bijvoorbeeld wat Terry Ludwig pastels, Schmincke pastels en Unison pastels hebt, zou het zinvol zijn om de Ludwig, Unison en dan de Schmincke pastels in lagen aan te brengen. De Schmincke pastels zijn ongelooflijk handig voor de laatste kleurlagen.

Meng zachte pastel met je vingers (maar draag handschoenen), of kneed pastel op het oppervlak met een kneedgereedschap. Met oliepastel kunnen kleuren worden gemengd door te vegen, of door kleine hoeveelheden oplosmiddel over de bovenkant te strijken.

Scumbling is een techniek die kan worden gebruikt met zachte pastel of oliepastel, waarbij de ene kleur lichtjes op de andere wordt gelegd. De kleuren zullen zich met elkaar gaan vermengen, waardoor nieuwe tonen en tinten ontstaan. Je kunt de pastel in grove cirkelvormige bewegingen bewegen voor een gestructureerd uiterlijk om de kleuren meer gescheiden te houden.

De technieken voor oliepastelschilderen en zacht pastelschilderen zijn grotendeels hetzelfde, maar bij oliepastel kun je je veroorloven meer druk uit te oefenen. Een techniek die heel effectief is, is druk mengen, waarbij zwaardere druk op de pastel wordt uitgeoefend om rijke kleurovergangen te creëren.

Stippelen is een techniek die kunstenaars kunnen gebruiken met beide pastelmediums, waarbij korte streken worden gemaakt, met streken dichter bij elkaar om op donkere kleurvlakken te lijken.

Welke benodigdheden heb je nodig voor oliepasteltekenen in vergelijking met softpastel?

Soortgelijke benodigdheden zijn nodig voor zowel oliepastel als zachte pasteltekening. Een papier of oppervlak met 'tanden' als Pastelmat of Pastelbord , kunnen kunstenaars meerdere kleurlagen maken, met minder behoefte aan fixatief.

Als u kleuren moet fixeren om vlekken te voorkomen, gebruikt u een pastelfixeermiddel. Het is aan te bevelen een ezel of iets om uw schilderoppervlak te ondersteunen wanneer u zachte pastel gebruikt, aangezien deze in de loop van een kunstsessie nogal wat stof kunnen doen opwaaien. Het is beter dat het stof zich op de bodem van het kunstwerk verzamelt, in plaats van zich over het oppervlak te verspreiden en ongewenste kleurvlekken te maken. Als u wilt schilderen en plein air Richeson maakt een fantastische pochadedoos die je kunt kopen extra inzetstukken om pastels veilig te vervoeren.

Wat zijn de prijzen van oliepastels vs softpastels?

oliepastel schilderij

Er is een groot verschil in prijs per afzonderlijke pastel tussen zachte pastels en oliepastels. Bijvoorbeeld, Sakura Cray-Pas Expressionist Oliepastels kosten ongeveer $0,79 per pastel. Dat maakt ze ongelooflijk betaalbaar voor iemand die het medium wil proberen. Deze pastels zijn niet van slechte kwaliteit, ze zijn van gemiddelde kwaliteit en zouden geschikt zijn voor studenten, of gevorderden.

Rembrandt zachte pastels zijn geschikt voor studenten of gevorderden en zijn aan de goedkopere kant van het spectrum vergeleken met andere zachte pastelmerken. Ze komen op $3,33 per pastel.

Zachte pastels zoals Unison zijn van zeer hoge kwaliteit, met de fijnste pigmenten, maar ze zijn duurder met $5,20 per pastel. Holbein oliepastels zijn van professionele kwaliteit en zijn het duurst met ongeveer 4,51 dollar per pastel.

Oliepastels vs softpastels: wat is het beste voor beginners?

Oliepastels kunnen gemakkelijker te gebruiken zijn voor complete beginners, omdat ze iets duurzamer zijn, minder kruimelig en niet de vederlichte aanraking vereisen die zachte pastels hebben om markeringen te maken. Bovendien zijn oliepastels over het algemeen goedkoper en veroorzaken ze geen stof. Je hebt niet veel benodigdheden nodig om met oliepastels te beginnen. Bovendien kun je plat op een bureau werken als je dat liever doet.

Dit betekent niet dat beginners het gebruik van zachte pastels moeten vermijden, want iedereen kan veel plezier beleven aan het gebruik van beide media en prachtige levendige effecten creëren. Beginners moeten misschien iets meer geld uitgeven voor een set zachte pastels en voorbereid zijn op hun onvoorspelbare zachte aard. Kunst Spectrum pastels kunnen een goede plek zijn om te beginnen voor een complete beginner, daarna als je het gevoel hebt dat je een zachtere pastel wilt proberen, Unison zijn ongelooflijk luxe (maar ook vrij duur). Harde pastels zijn een ander soort pastel dat gemakkelijk te gebruiken is voor beginners. Dat komt omdat je meer druk kunt uitoefenen om sporen te maken, ze zijn zeer geschikt voor details en onderschilderingen.

Zie ook: De inbloktechniek voor olie- en acrylverf

Wat zijn de beste merken oliepastels vs softpastels?

De merken die hun zachte pastels maken met de hoogst mogelijke hoeveelheid pigment, die enkele van de meest levendige effecten en schoonste mengsels opleveren, zijn onder meer Unison , Schminke en Terry Ludwig Voor een uitgebreidere gids, bekijk onze soft pastel merk beoordeling .

De beste merken oliepastels zijn Holbein en Sennelier dankzij de kwaliteitspigmenten, het bindmiddel en de gladde, consistente textuur. Bekijk onze oliepastel merk beoordeling .

Kun je oliepastels en zachte pastels samen gebruiken?

Oliepastel en zachte pastel zijn twee verschillende mediums die niet samen moeten worden gebruikt. Wanneer oliepastel over zachte pastel wordt aangebracht, zal het aan de pastel hechten en deze van het oppervlak verwijderen. Wanneer zachte pastel echter over oliepastel wordt aangebracht, zal het niet goed aan het oppervlak hechten. In sommige gevallen kan de pastel barsten of afbrokkelen.

Kun je oliepastels met andere media gebruiken?

Oliepastels kunnen door hun veelzijdige karakter ook met andere media worden gebruikt. Holbein oliepastels Dit betekent dat ze kunnen worden gebruikt over acrylverf, aquarelverf, gouache of zelfs droge olieverf. Het wordt echter afgeraden een van deze mediums over oliepastels te schilderen.

Oliepastels op een van deze mediums zullen er glanzend uitzien en u hoeft zich geen zorgen te maken dat het oppervlak barst.

Kun je zachte pastels gebruiken met andere mediums?

Zachte pastel is een droog pastel en kan worden gebruikt over mediums als aquarel of potloden. Gebruik zachte pastel om kleuren in een droog aquarel schilderij te accentueren. Waar aquarel gedempte resultaten kan opleveren, lijkt zachte pastel levendig op het oppervlak. Je kunt de zachte pastel ook gebruiken om hoogtepunten op te lichten.

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.