Beste tekenboeken voor kunstenaars: 20 boeken om te leren tekenen

Carla Andrews 01-08-2023
Carla Andrews

Vind de beste tekenboeken om je praktijk te inspireren en je te helpen je vaardigheden te ontwikkelen, om je kunstreis goed te beginnen.

Leren tekenen kan een van de meest bevredigende, lonende en levensverbeterende dingen zijn die je kunt doen! Niets is te vergelijken met het gevoel van creativiteit tijdens het tekenen, en de voldoening die je voelt als je een tekening uitvoert zoals je hem voor ogen had.

Om goed te kunnen tekenen, is alles wat je nodig hebt het verlangen om te creëren, wat tijd om opzij te zetten, de juiste potloden een schetsboek en een open geest. Maar de juiste tekenboeken kunnen je op weg helpen naar... uw tekenvaardigheden verbeteren Geef je frisse ideeën en een nieuwe aanpak.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Beste tekenboeken voor beginners

Aan het eind van dit boek kun je tekenen.

Koop het hier

Heb je een schetsboek gekocht maar heb je geen idee wat je eerst moet tekenen? Dit boek kan een antwoord zijn! Het is een schetsboek dat je leert hoe je moet tekenen. Met dikke, kwalitatieve pagina's klapt het boek plat open. Dit zorgt voor een comfortabele schetservaring.

Leer over lijn, massa, volume, contouren, de relatie tussen randen en waarden. Plus, leer alle verschillende technieken die u in staat stellen om waarde toe te voegen. Plus, breng deze nieuw geleerde technieken in praktijk op de pagina's van het boek.

Beginnend Tekenatelier: Een instructief schetsboek

Koop het hier

Dit prachtige, praktische werkboek is samengesteld vanuit de gedachte dat kunstenaars leren door te creëren, niet door kunsttheorie voor te dragen in een klaslokaal.

Dit boek is perfect voor degenen die aan de slag willen, het tekenproces willen leren en meteen aan de slag willen met potlood op papier. De auteur, Juliette Aristides, splitst het leerproces op in lessen over vorm, vorm en verhouding, met verwijzing naar beroemde tekeningen van oude meesters, waardoor u zich geïnspireerd zult voelen.

Teken recht op de pagina's van het boek om je vorderingen te noteren en te verbeteren terwijl je bezig bent.

Tekenen aan de rechterkant van de hersenen

Koop het hier

In dit klassieke, populaire boek, oorspronkelijk gepubliceerd in 1979, leidt Betty Edwards de lezer door de relatie tussen onderwerpen en objecten in uw referentie waar te nemen en hoe dit te vertalen naar het tekenen.

Het mooie van dit boek is dat het je probleemoplossende technieken leert, zodat je uitdagingen kunt overwinnen wanneer je regelmatiger gaat oefenen met tekenen.

Tekenboeken voor gemiddelde tot professionele kunstenaars

Voor degenen die hun vaardigheden willen bijschaven, of de basis opnieuw willen leren - deze boeken zijn de perfecte keuze om je tekeningen naar nieuwe hoogten te brengen.

Als je een autodidact bent, zijn er aspecten van fundamentele vaardigheden die je op verschillende momenten van je kunstreis oppikt, die kunnen verschillen van een kunstenaar die formeel is opgeleid. Lezen over hoe je bepaalde concepten zoals perspectieftekenen moet benaderen als je ze op een lineaire manier met oefeningen opbouwt, kan helpen deze vaardigheden te verankeren en ervoor zorgen dat je sneller, consistenter en beter kunt tekenen.met meer vertrouwen.

Atelier voor figuurtekenen: lessen in de klassieke traditie

Koop het hier

Dit boek leert een klassieke benadering van figuurtekenen om levendige vormen te creëren die een gevoel van beweging hebben. Juliette Aristides laat de lezer zien hoe je gebaren tekent om de actie van de figuur en de essentie van de pose vast te leggen, voordat je de details weergeeft.

Dit 'instructie schetsboek' is een prachtige praktische gids. Met een grote ruimte om bij elke oefening je eigen tekeningen te maken. Het papier van het boek is van uitstekende kwaliteit om te schetsen.

Wat ik vooral leuk vind aan dit boek is de aandacht voor waarden, licht en schaduw en het creëren van volume in een portrettekening. Het neemt je van begin tot eind mee hoe je elke denkbare pose kunt tekenen, zodat je je toegerust voelt om zelf naar het leven te tekenen.

Als je vastzit met het realistisch tekenen van handen en voeten - dit zijn meestal de lichaamsdelen die mensen het moeilijkst vinden - heeft Aristides daar een deel aan gewijd. Dit boek helpt mensen echt om niet alleen de contouren te tekenen en in te vullen, maar om houdingen vast te leggen en zich te concentreren op highlights en schaduwen om realisme over te brengen.

Compositie in tekenen: het ontwerp en de compositie van tekeningen

Koop het hier

Misschien heb je de grondbeginselen van het tekenen al geleerd, maar wat is het aan een tekening dat de aandacht van de kijker trekt en hem versteld doet staan?

Een groot deel van dit effect kan worden toegeschreven aan de compositie. De compositie van een tekening kan een psychologische invloed hebben op de interpretatie van de kijker en of deze de tekening al dan niet als esthetisch mooi beschouwt.

Zie ook: Hoe word je beter in tekenen?

In dit tekenboek leert u hoe u elementen in een tekening organiseert en contrast gebruikt om uw beoogde boodschap en effect weer te geven - of dat nu een gevoel van drama of rust is.

Schetsen vanuit de verbeelding: Duistere kunsten

Koop het hier

Schetsen vanuit de verbeelding is een grotere uitdaging dan schetsen vanaf een referentie. Als je een foto kopieert of zelfs naar het leven tekent, heb je je onderwerp recht voor je. Je hoeft geen schaal, verhoudingen of zelfs je eigen compositie te bedenken.

Dit boek brengt 50 digitale en traditionele kunstenaars samen om licht te werpen op de kunst van het tekenen vanuit de verbeelding om magische illustraties te creëren. Dit boek is vooral geschikt voor degenen die geïnteresseerd zijn in stripkunst, conceptontwerp en animatie. Deze specifieke titel richt zich op 'Dark Arts'- met macabere en gotische inspiratie. Maar er zijn andere titels in de reeks Schetsen vanuit de verbeeldingserie, waaronder een boek over fantasy kunst en een over personages.

Zie ook: Olieverfschilderen met een budget: hoe begin je eraan - Fine Art Tutorials

Complete Gids voor Levenstekenen

Koop het hier

Tekenen naar het leven, met tijdsdruk en een houding die je niet gewend bent te tekenen, is een uitdaging. Maar het is een manier om je perceptie en begrip van je referentie te vergroten.

Door je vast te bijten en naar lessen in levenstekenen te gaan, kun je je vaardigheden snel verbeteren, omdat het je zwakke punten aan het licht brengt. Of het nu is dat je sneller wilt schetsen, of meer vertrouwen wilt krijgen en een groter scala aan houdingen en hoeken wilt tekenen. Om dit te bereiken, heb je een beter begrip van de menselijke anatomie nodig. Dit is het ultieme tekenboek dat je kunt gebruiken als eenHet boek heeft gedetailleerde hoofdstukken over de menselijke anatomie, zodat u met vertrouwen alle ledematen, handen en gezichten kunt tekenen.

Een foto als referentie gebruiken is meestal niet te vergelijken met tekenen naar het leven, er zullen verschillen zijn in de diepte, het contrast en de kwaliteit van het licht. Deze kenmerken zullen versterkt lijken wanneer je een onderwerp voor je hebt zitten. Natuurlijk vertaalt al deze input van je referentie, zodat je totaal nieuwe tekeningen kunt maken.

Portret schetsboeken

Het menselijk lichaam tekenen is een uitdaging - een uitdaging die kan worden benaderd met verschillende methoden en technieken. Je moet leren structuur, gebaar, licht, schaduw en randen te vertalen. Vergeet niet dat de illusie van detail kan worden gecreëerd zonder al te veel aandacht voor details.

Anatomie voor de kunstenaar

Hier kopen

Het lezen van dit boek is als het compacten van urenlange lessen in levenstekenen in één boek, met waardevolle en praktische lessen over het tekenen van een verscheidenheid aan houdingen. Door het leren van de menselijke anatomie en de bouw van het lichaam met zijn spiergroepen en botstructuur, zal het je helpen om het uiterlijk en de details in de menselijke figuur beter weer te geven. Sarah Simblet geeft ook masterclasses over het werk van beroemde kunstenaars,waaronder een Michalangelo studie.

Dit boek leert beginners ook hoe ze afstand en perspectief moeten tekenen, een essentiële vaardigheid voor het tekenen van realisme. Uit dit boek zult u een ongelooflijke reeks vaardigheden en technieken leren, om u voor te bereiden op het tekenen in een leeg schetsboek van uzelf.

Als je vooral geïnteresseerd bent in meer leren over anatomie, om je vaardigheden als figuurtekenaar te verbeteren, bekijk dan onze recensie van de beste anatomie boeken voor artiesten.

Figuurtekenen voor kunstenaars: elk teken laten tellen

Hier kopen

Dit boek leert je, van begin tot eind, hoe je de menselijke vorm tekent. Van de eerste potloodlijn tot de laatste schaduwlijnen.

De auteur, Steve Huston, schetst de tweestappenmethode die kunstenaars bij Warner Brothers, Disney Animation en Dreamworks hebben geleerd om tekeningen te maken die een gevoel van levendigheid en beweging uitstralen. Houston gaat in op de wetten van het licht, die je kunt gebruiken om helderheid in je tekeningen te creëren.

Lessen in Meesterlijk Portrettekenen: Een Klassieke Aanpak voor het Tekenen van het Hoofd

Hier kopen

Mau-Kun Yim leert kunstenaars hoe ze volume en vorm in tekeningen kunnen creëren door een traditionele buste weer te geven. Leer vervolgens hoe je je referentie kunt bestuderen en je schetsvaardigheden kunt verbeteren door je te richten op waarde en anatomie.

Tekenboeken voor pen, inkt en kleurpotlood tekenaars

Er is een hele wereld van materialen buiten het klassieke grafietpotlood. Ontdek de media van pen, inkt, kleurpotlood, houtskool en meer in dit assortiment van kunstboeken .

Pen & Inkt tekenen: een eenvoudige gids

Hier kopen

Dit tekenboek toont kunstenaars verschillende lijntekening- en arceertechnieken om schaduw, licht, volume en vorm weer te geven. Maak textuur met de pen, om levendigheid in je tekeningen te brengen.

Een bijzonder goede tip die Alphonso Dunn deelt, is hoe je door miniatuurschetsen in je schetsboek te maken, kunstenaars kunt helpen na te denken over de compositie voordat ze aan hun definitieve werk beginnen. Leer hoe je portretten en abstracte kunst kunt maken, gebarentekeningen , dierentekeningen en nog veel meer.

Encyclopedie van kleurpotloodtechnieken

Hier kopen

Kleurpotloden vormen een uitstekend tekenmedium. Door was- of oliepotlood in lagen aan te brengen ontstaan vloeiende overgangen en zeer gedetailleerde, realistische tekeningen die schilderijen kunnen evenaren.

In deze encyclopedie leer je alle essentiële technieken zoals stippelen, mengen, indrukken, sgraffito en meer! Het boek geeft een groot aantal voorbeelden van werken van andere kunstenaars om je een idee te geven van wat je zelf kunt tekenen.

Boeken over tekentechnieken

Deze boeken richten zich op specifieke technieken. Ze kunnen je laten kennismaken met nieuwe technieken waarvan je niet eens wist dat ze ontbraken in je kunstpraktijk. Of je helpen specifieke technieken aan te scherpen waarmee je worstelt.

Tekentechnieken van kunstenaars

Hier kopen

Dit boek is de perfecte beginnershandleiding, met een uitgebreide kijk op elk aspect van het tekenen. Het behandelt 80 verschillende technieken zoals stippelen en mengen.

Hoewel het boek zich voornamelijk richt op het tekenen met potlood, bevat het diepgaande workshops over pastel, kleurpotlood en inkt. Als je het gevoel hebt dat je andere media wilt proberen, is dit boek een geweldig startpunt. Het boek bevat demonstraties van allerlei onderwerpen - portretten, landschappen, water, stillevens en meer.

Het is een beetje opgemaakt als een instructieboek. Het past bij je als je graag leert door te lezen. Je kunt ook een stuk papier pakken en zelf proberen de technieken te volgen.

Perspectief gemakkelijk gemaakt

Hier kopen

Veel kunstenaars kunnen het perspectief realistisch tekenen, maar slechts weinig kunstenaars begrijpen volledig de regels die het perspectief maken tot wat het is. Wanneer het perspectief goed wordt overgebracht in een tekening, kan het leven brengen in het kunstwerk, waardoor landschappen en stadsgezichten realistischer lijken.

Ernst Norling beschrijft het hoe en waarom achter de wetten van het perspectief. Geïllustreerd met 250 eenvoudige lijntekeningen zodat je het in de praktijk kunt zien werken. Leer over verdwijnpunten, de horizon en ooghoogte. Ontdek vervolgens hoe je objecten kunt plaatsen in relatie tot de afstand tot de toeschouwer en hoe je schaduwen kunt weergeven. Norling moedigt eenvoud in het tekenen aan. Je kunt oefenen wat je leert met detekenoefeningen die hij geeft.

Andere tekenboeken waar je van zult houden!

Essentiële technieken van landschapstekenen: beheers de concepten en methoden voor het observeren en weergeven van de natuur

Hier kopen

Natuurlijke landschappen worden meestal weergegeven in olieverf, aquarel of andere schilderkunstige media. Het gebeurt dus niet vaak dat je een landschapstekening tegenkomt! Susan Brooker splitst dit boek op in verschillende aspecten van de natuur, zoals land, zee, gebladerte, bomen. Ze past tekenprincipes toe om kunstenaars te helpen elk onderwerp weer te geven.

Het is een prachtig gepresenteerd boek en een must voor wie zich aangetrokken voelt tot het onderwerp landschappen.

De kunst van het stedelijk schetsen: tekenen op locatie over de hele wereld

Hier kopen

Duik in de ervaring van stedelijk schetsen op locatie. Blader door 700 prachtige schetsen en illustraties op reis door 50 steden in 30 verschillende landen. Het boek is een compilatie van verschillende verhalen, stijlen, tools, tutorials en technieken. Allemaal van verschillende kunstenaars die deelnemen aan het schetsen van het stedelijk landschap.

5-Minuten Schetsen - Architectuur: supersnelle technieken voor fantastische tekeningen

Hier kopen

Een verzameling tips en inspiratie om kunstenaars te helpen complexe architectuur weer te geven. Van het beheersen van perspectieftekenen tot het detailleren van decoratieve elementen in gebouwen. '5 Minute Sketching' laat kunstenaars zien dat je niet enorm veel tijd hoeft te besteden aan een regelmatige tekenpraktijk.

Lessen trekken uit de grote meesters

Hier kopen

Als je geïnteresseerd bent in kunstgeschiedenis, is dit het boek voor jou! Robert Beverly Hale analyseert 100 tekeningen van de oude meesters, waaronder Rembrandt en da Vinci. Laat je inspireren door hun creatieve proces en individuele set technieken.

Beste tekenboeken: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.