Olieverf vs Acrylverf vs Aquarel: Hoe een schildermedium te kiezen

Carla Andrews 04-08-2023
Carla Andrews

Misschien voelt u zich geïnspireerd om uw tenen in de wereld van de schilderkunst te dompelen, maar welk medium moet u kiezen om te beginnen?

Er is geen goed of fout antwoord en er is niet één perfect medium voor beginners. Welk medium u kiest hangt af van de effecten die u wilt bereiken, het soort schilderstijlen waartoe u zich aangetrokken voelt en tot op zekere hoogte hoeveel tijd en moeite u bereid bent te steken in het leren.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Een overzicht van schilderen met olieverf vs acryl vs aquarel

De drie belangrijkste verfmediums lijken allemaal op elkaar in die zin dat ze zijn gemaakt van pigment dat in een bindmiddel is gesuspendeerd. Pigmenten zijn fijngemalen deeltjes die de verf zijn kleur geven. Bindmiddel is het hechtende element waardoor het pigment is gesuspendeerd. Het is het type bindmiddel dat wordt gebruikt dat verschilt tussen olieverf, acrylverf en aquarelverf.

Het bindmiddel in acrylverf heeft heel andere eigenschappen dan het bindmiddel in aquarelverf. Dit beïnvloedt de manier waarop kunstenaars het medium gebruiken, de technieken die zij gebruiken en het uiteindelijke uiterlijk van het schilderij.

Wat is olieverf?

John Singer Sargent: De bergen van Moab

Pigment gesuspendeerd in drogende olie zijn de belangrijkste ingrediënten van olieverf. Drogende olie is meestal lijnzaad, papaver of saffloer.

Wat zijn de eigenschappen van olieverf?

Dit medium droogt het langzaamst van alle schildermediums. De verf is dik van consistentie rechtstreeks uit de tube; in laagjes op het doek om texturale kunstwerken te maken. Olie kan ook worden verdund met een medium om het vloeibaar te maken, wat beter is voor detailwerk.

Zie ook: Brandpunt in de kunst: stappen voor een sterke compositie

Bepaalde pigmenten hebben transparante eigenschappen. Breng transparante pigmenten in dunne lagen op het doek aan en de vorige lagen van het schilderij schijnen door. Met olieverf kun je subtiele kleurverschuivingen en fijne details creëren, waardoor kunstenaars realistisch ogende werken kunnen maken.

De olie in de verf versterkt de uitstraling van de pigmenten. Met olieverf kun je diepe, verzadigde kleuren en dramatische contrasten bereiken.

Olieverf voelt rijk, boterachtig, glad en luxueus aan. Als je het soort kunstenaar bent dat echt wat tijd wil investeren in het beheersen van een medium, is olieverf misschien iets voor jou.

Er zijn meer stappen in het proces met olieverf in vergelijking met andere mediums, een paar meer veiligheidsmaatregelen te overwegen, en veel langer te wachten tot het droog is. Plus materialen zijn meestal duurder. Maar het is zo de moeite waard voor de resultaten die u kunt bereiken en hoe het voelt om te schilderen met het medium.

Hoe lang bestaan olieverfschilderijen al?

Claude Monet: De klif en Porte d'Aval

Het medium olieverf bestaat al eeuwen, de oude meesters en veel kunstenaars uit de 19e en 20e eeuw schilderden met olieverf. Ook veel professionele hedendaagse kunstenaars geven de voorkeur aan olieverf.

Je kunt zien hoe divers de technieken en effecten van olieverf kunnen zijn als je naar een galerie of museum gaat. Van Gogh smeerde de verf dik op het doek met stijve penselen en levendige kleuren, terwijl Rembrandt een gedempt, donkerder kleurenpalet en fijne glazuren gebruikte om vloeiende kleurovergangen en details te creëren.

Is olieverf voor professionele kunstenaars?

Veel professionele kunstenaars geven de voorkeur aan olieverf. Door verf van kunstenaarskwaliteit, linnen doek of hout te gebruiken en het kunstwerk te vernissen, kunt u archivistische kunstwerken maken, wat betekent dat ze eeuwen meegaan. De levensduur van een kunstwerk is iets waarmee kopers rekening houden bij de aankoop.

Wat is acrylverf?

Roy Lichtenstein: Cape Cod Stilleven

Acrylverf is een relatief nieuw medium, het werd uitgevonden in de jaren 50. Sindsdien zijn er veel beroemde toepassers geweest.

Andy Warhol gebruikte acrylverf in de 20e eeuw. Roy Lichtenstein gebruikte een vroege versie van acrylverf, magna genaamd. Tegenwoordig gebruiken talloze kunstenaars, zowel beginners als professionals, dit schildermedium.

Waar is acrylverf van gemaakt?

Acrylverf wordt gemaakt van pigment en een polymeer bindmiddel. Het is een verf op waterbasis, zodra het water is verdampt, vormen het bindmiddel en het pigment een uitgeharde, flexibele film op het oppervlak.

U zult zien dat de meeste acrylverfkleuren dezelfde namen hebben als olieverf. Dat komt omdat veel acrylverfmerken dezelfde pigmenten gebruiken als olieverfmerken.

Wat zijn de eigenschappen van acrylverf?

Acrylverf droogt snel. Verf is in water oplosbaar als hij nat is, maar niet als hij droog is. Dit betekent dat u materialen moet schoonmaken als de verf nog nat is.

Dit type verf werkt met verschillende technieken en toepassingen. Acrylverf is er in verschillende consistenties voor verschillende kunstenaars. Bijvoorbeeld, zachte lichaamsverf is lopend en geschikt voor detailwerk, op een oppervlak gieten of zelfs spuiten met een airbrush (hoewel je wel additieven aan het mengsel zou moeten toevoegen). Zware bodypaint is dik en kan worden aangebracht op een doek met een paletmes als je bijna sculpturaal ogende werken wilt maken.

De resultaten kunnen doen denken aan olieverf, door de levendigheid van de kleuren en de mogelijkheid om dikke texturen te maken, of dunne transparante glazuren. Het is misschien veelzijdiger dan olieverf door de extra technieken die je kunt gebruiken, zoals acrylgietschilderen en airbrushen. Samenvattend kun je acryl dus gebruiken voor meer traditionele technieken, of voor experimentele toepassingen.

Hoewel acryl in water oplosbaar is terwijl het nog nat is, moet u voorzichtig zijn met de hoeveelheid water die u toevoegt. Als u meer dan ongeveer 25% water aan de verflaag toevoegt, kan deze broos worden. Overweeg de toevoeging van een acrylmedium om de verwerkingseigenschappen van de verf te veranderen, zodat deze vloeibaarder en beter verwerkbaar wordt.

Wat is aquarelverf?

J.M.W. Turner: San Giorgio Maggiore in de ochtend

Aquarelverf wordt gemaakt van fijne pigmentdeeltjes gesuspendeerd in een in water oplosbaar bindmiddel. Het bindmiddel in de meeste aquarelverven is Arabische gom. Andere additieven worden gebruikt zoals glycerine, bevochtigingsmiddelen en soms worden ingrediënten zoals honing gebruikt om de verf een gladdere consistentie te geven.

De verf wordt verkocht in droge potten of in tubes met vloeistof. Er wordt water toegevoegd om de verf te verdunnen en te verspreiden.

Wat zijn de eigenschappen van aquarelverf?

Aquarel is een vloeibaar, transparant medium dat een absorberend oppervlak nodig heeft om op te schilderen. Verf in potten moet worden verdund met water om ze te "activeren" en verwerkbaar te maken.

Verf is in water oplosbaar als het nat is en het is ook in water oplosbaar als het droog is. Door lagen waterverf op eerdere droge lagen aan te brengen, wordt de waterverf gereactiveerd. Dit betekent dat kleuren zich vermengen. Daarom werken kunstenaars door eerst lichte kleuren te schilderen en dan geleidelijk de donkere kleuren toe te voegen. Het is mogelijk om afzonderlijke lagen waterverf te schilderen zonder dat de kleuren in elkaar overlopen,gebruik een maskeermiddel voor dit doel.

Aquarel is doorschijnend, dus het is de kleur van het papier die de indruk van licht en helderheid geeft. Sommige pigmenten hebben vlekkende eigenschappen, andere zullen van het papier opstijgen. Kijk op de tube verf voor informatie over de individuele eigenschappen van het pigment dat u gebruikt.

Door de doorschijnende eigenschappen van de aquarel en het feit dat deze met water wordt verdund, zien aquarellen er vaak gedempt uit. Schilderijen krijgen vaak een high key uiterlijk met lichtere kleuren die in elkaar lijken over te lopen.

Aquarel is net als acryl en olieverf een archiveringsmedium. Gebruik zuurvrij papier, verf van professionele kwaliteit en lijst het kunstwerk in achter museumglas om te voorkomen dat de kleuren na verloop van tijd vervagen.

Olieverf vs acryl vs aquarel: Wat zijn de belangrijkste verschillen?

Droogtijd

Aquarel droogt snel en heeft een relatief eenvoudig droogproces. Omdat het een in water oplosbaar medium is, verdampt het water uit het verfmengsel, waardoor de gom, het pigment en de andere ingrediënten zich op het papier zetten. Verwacht dat aquarel tussen vijf minuten en een half uur droogt. De droogtijd hangt ook af van de omgeving. Als u in een droog, warm klimaat schildert, zal aquarel sneller drogen dan wanneerje schildert in een vochtige omgeving.

Ook acryl is een sneldrogend medium. Dat is een voordeel voor sommige kunstenaars die graag snel in lagen werken. Verwacht dat je verflaag in ongeveer een half uur droog is, hoewel dat afhangt van hoe dik hij is aangebracht en hoeveel water is toegevoegd. Een type acrylverf heet Open Acryl zijn ontworpen om net zo langzaam te drogen als olieverf. Open Acrylverf heeft ongeveer een dag nodig om volledig te drogen.

Olieverf heeft het langst nodig om te drogen, en ondergaat een uithardingsproces. Verf die dik is opgebracht, zonder toegevoegd medium of droogmiddel kan weken of maanden nodig hebben om uit te harden. Dunnere lagen olieverf voelen na ongeveer één tot drie dagen droog aan. Voor meer informatie over het droogproces van olieverf en hoe u het kunt veranderen, lees onze gids .

Hoe voelt het om de verschillende mediums te gebruiken?

Olieverf voelt zacht en boterachtig aan. Het is dik rechtstreeks uit de tube en verschillende merken verf kunnen verschillen in hun consistentie. Verf is gemakkelijk te mengen en in lagen aan te brengen. Vanwege de langzame droogtijd kunt u echter op een punt komen dat een bepaalde laag overwerkt aanvoelt. Het is altijd een goed idee om te wachten tot een laag droog is en opnieuw te beginnen als u het gevoel hebt dat kleuren in elkaar overlopen.en beginnen er modderig uit te zien.

De resultaten met aquarelverf zijn onvoorspelbaarder en minder gemakkelijk te controleren. Je kunt proberen de richting van de verf te sturen, maar met veel water kunnen de kleuren hun eigen gang gaan. Oefen je in het beperken van het schilderen met aquarelverf, want fouten zijn moeilijker te corrigeren. Daarom schilderen kunstenaars van licht naar donker en voegen ze voorzichtig donkere kleuren toe. Verf isheerlijk glad en lopend, waardoor het schilderen van details en ook het bedekken van grote papieroppervlakken snel gaat.

Acrylverf kan dik aanvoelen als u rechtstreeks uit de tube met zware verf werkt. Evenzo kan verf vrij vloeibaar aanvoelen als u zachte verf gebruikt. Zachte acrylverf is echter vloeibaar als verdunde olie, het is lang niet dezelfde consistentie als aquarel. Kleuren van kunstenaarskwaliteit zoals Gouden voelt boterachtig aan, bijna net zo zacht als olieverf, maar door de snelle droogtijd kunnen ze vrij snel plakkerig en kleverig aanvoelen. Als u graag snel werkt, is acryl perfect voor u. Maak illustratieve schilderijen, of aparte, afzonderlijke kleurlagen die niet in elkaar overlopen.

Benodigdheden en middelen

Krijg een idee van wat je nodig hebt om te beginnen met schilderen. Niet alle benodigdheden zijn essentieel en er zijn budgetvriendelijke manieren om te investeren in kunstbenodigdheden. Als je een budget hebt, is het mogelijk om een evenwicht te vinden tussen betaalbaarheid en kwaliteit. Hieronder schets ik de essentie, met enkele aanbevelingen van materialen die een plezier zijn om te gebruiken.

Aquarelbenodigdheden

Je hebt niet veel benodigdheden nodig om met aquarel te beginnen:

 • Verf: haal een set pannen of tubes. Daniel Smith , Sennelier , Winsor & Newton zijn allemaal van goede kwaliteit en hebben betaalbare verf op voorraad. Verf die minder duur is maar ook van behoorlijke kwaliteit is Winsor & Newton's Cotman bereik.
 • Penseel: Neem een zacht penseel om vloeibare verf te verplaatsen. Een synthetisch penseel in een ronde maat 4 zoals de Da Vinci Casaneo Voor de meeste aquareltoepassingen is dit penseel geschikt. Neem een groter plat penseel als je verwacht dat je grote kleurvlakken gaat schilderen. Natuurlijke marterborstels zijn een andere optie om te overwegen, ze zijn duurder en gemaakt van dierlijk haar.
 • Waterpotten: gebruik potten of mokken die je in huis vindt. Of koop wat handgemaakt aardewerk om je ruimte op te fleuren. Deze prachtige containers van Etsy Laat je penseel plat liggen in plaats van het ondersteboven in het water te laten staan, zodat de haren niet gaan uitlopen.
 • Papier: Canson Heritage papier Warm geperst papier is gladder, minder absorberend en beter voor fijn detailwerk. Koud geperst papier is meer absorberend (en kan dus zwaardere kleurlagen aan).
 • Palet: een aquarelpalet is niet altijd nodig - je kunt ook gewoon een keramisch bord gebruiken. Bovendien zijn veel pannensets voorzien van een mengvlak. Maar als je je tube kleuren liever goed organiseert, kan het handig zijn. Ik raad de Mijello plastic palet Het is licht van gewicht zodat je ermee kunt reizen, het heeft uitsparingen waar je tube kleuren in kunt knijpen en het heeft een deksel zodat je kleuren en mengsels kunt bewaren.
 • Aquarelpotloden Deze zijn optioneel, maar zeer geschikt om te schetsen voor het schilderen. Lijnen lossen op als er verf overheen komt. En als je liever details schetst dan schildert, gebruik deze dan om nauwkeurige delen te tekenen.

Voor een meer gedetailleerde gids over de benodigdheden voor aquarelleren, bekijk onze handleiding .

Acrylschilderbenodigdheden

 • Verf: kies zwaar lichaam voor een dikke textuur, zacht lichaam voor details. Open Acryl Droog langzaam als je de verf langer wilt mengen. Een set acrylverf is een goede gok als je voor het eerst begint. Golden's Principal set bevat primaire kleuren waarmee u een reeks tonen en tinten kunt mengen.
 • Penselen: penselen van synthetische vezels zijn veel geschikter voor acrylschilderen dan penselen van natuurlijk haar. Isabey Isacryl zijn zacht en veerkrachtig, perfect voor het bewegen van vloeibare verf. Princeton Katalysator Polytip penselen zijn stijver en een briljante optie als u met zware bodypaint werkt.
 • Oppervlakken: Katoen canvas is licht en goedkoop. Linnen is licht en sterk - het meest geschikt om op grote schaal te schilderen. Houten paneel en Gessobord bieden het gladste oppervlak, dit is de beste keuze voor het weergeven van ultrafijne details. Papier is de goedkoopste optie.
 • Palet: Stay wet paletten zijn verzegelbaar en hebben een bevochtigbare sponsinzet om te voorkomen dat kleuren uitdrogen.
 • Mediums: een optie, verander de droogtijd, vloeibaarheid, transparantie, textuur en oppervlakteafwerking met een medium. Lees meer over acryl mediums hier .
 • Schildersezel: een ander optioneel stuk gereedschap. Schildersezels zijn geweldig voor als je op doek, paneel of op grotere schaal werkt. H frame ezels zijn het stevigst, terwijl tafelezels zijn het meest budgetvriendelijk.
 • Borstelzeep : maak penselen schoon met water terwijl de verf nat is, maar penseelzeep helpt om alle verfresten van de haren te verwijderen. Zo blijven ze langer als nieuw presteren.

Wil je meer weten over de materialen die je nodig hebt voor acrylschilderen en hoe je ze moet gebruiken? Bekijk dan onze acrylschilderbenodigdheden gids .

Olieverfbenodigdheden

 • Verf: voor beginners, merken zoals Winsor & Newton en Gamblin bieden een evenwicht tussen een uitstekende kwaliteit en een goede prijs-kwaliteitverhouding. Olieverf is duur, maar u kunt de kosten drukken door selectief te zijn in welke kleuren u kiest en leren mengen van een beperkt palet.
 • Penselen: zowel natuurlijke als synthetische penselen werken goed met olieverf. Synthetische penselen zijn meestal goedkoper. Ze zijn veerkrachtig en kunnen variëren van zacht tot stijf. Als u extra medium (zoals lijnzaadolie) aan uw verf toevoegt, raad ik aan zachtere penselen te nemen, zoals Escoda Primera Teijin . Princeton Catalyst Polytip borstels zijn geweldig om verf rechtstreeks uit de tube te halen.
 • Oppervlakken: canvas , houten paneel , Gessobord en papier zijn allemaal briljante opties voor olie-schilders.
 • Oplosmiddel: Gebruik terpentijn , reukloze minerale spiritus of olie van lavendel om verf te verdunnen. Dit is echter niet noodzakelijk om te gebruiken. Olieverf kan niet met water worden verdund, maar je kunt het vloeibaarder maken door extra lijnzaadolie . Gebruik borstelzeep aan het einde van de sessie om de verf van de haren te verwijderen. Lees over hoe verdun je olieverf voor een grondigere kijk op dit onderwerp.
 • Mediums: maak de verf dik en mat met koude was Of verminder de viscositeit met lijnzaadolie om de kleur verder over het doek te verspreiden.
 • Vernis: vernis is een optionele laatste stap in het schilderproces, maar noodzakelijk als u uw kunstwerk in goede staat wilt houden. Gamblin Gamvar Vernis kan worden aangebracht zodra het schilderij handdroog is.
 • Palet: grote, vlakke, gladde oppervlakken zijn uitstekende paletten voor olieverf. Gehard glas is het gemakkelijkst schoon te maken (schraap droge verf weg met een platte scheermesjeskrabber).
 • Schildersezel: een goede studio-ezel is duur, maar handig als je op grote schaal werkt. H frame ezels zijn het meest stevig. Tafelezels zijn een budgetvriendelijke optie.

Lees onze gids voor benodigdheden voor olieverfschilderijen voor een meer gedetailleerde kijk op de materialen en uitrusting die je nodig hebt. Als je een budget hebt, bekijk dan onze olieverfschilderij op een budget tutorial .

Wat zijn de voordelen van olieverf vs acryl vs aquarel?

Voordelen van olieverfschilderijen

 • Maak heldere, levendige kunstwerken van archiefkwaliteit.
 • Er kan een reeks technieken worden gebruikt, zoals impasto (dikke textuur) en beglazing (dunne lagen).
 • De lange open werktijd van de verf maakt hem geschikt voor mengen en schilderen nat op nat .
 • Het gladde, boterachtige gevoel van schilderen met olieverf is niet te evenaren.
 • Olieverf verandert niet merkbaar na het drogen, zoals acryl- en aquarelverf kunnen veranderen van nat naar droog.
 • Breng meerdere lagen aan voor prachtige diepte en de schijn van realisme.
 • Sommigen vinden dat een afgewerkt olieverfschilderij meer inherente waarde heeft dan andere media.
 • Fouten zijn gemakkelijk te corrigeren met olieverf, gewoon een gedeelte overschilderen met een dekkende kleur zoals titaanwit, of verwijderen met iets absorberends zoals een wattenbolletje terwijl de verf nog nat is.

Nadelen van olieverfschilderijen

 • Materialen kunnen duurder zijn dan andere media.
 • De trage droogtijd kan voor sommige schilders een obstakel zijn, hoewel u een medium kunt gebruiken om de verf sneller te laten drogen.
 • Sommige materialen zoals oplosmiddel kunnen een gezondheidsrisico vormen. Het is niet nodig om oplosmiddel te gebruiken, lees onze gids over hoe oplosmiddelvrij schilderen .
 • Sommige materialen, zoals verf, zijn brandbaar. Doe met olie doordrenkte papieren handdoeken en doeken in een met water gevulde afgesloten container. Gooi ze vervolgens weg bij een plaatselijke afvalverwerker voor gevaarlijk afval. Informeer bij uw gemeente waar u het afval kwijt kunt als u niet zeker bent. Lees onze veiligheidsgids voor de studio voor meer informatie.

Voordelen van acrylschilderen

 • Materialen zijn over het algemeen goedkoper dan olie.
 • Als u graag snel in meerdere lagen werkt, kan de snelle droogtijd van acryl in uw voordeel werken.
 • Het is een veelzijdig medium. Voeg extra additieven en mediums aan de verf toe om de droogtijd te vertragen, de viscositeit en de textuur te veranderen. Lees onze acryltechnieken gids om te zien welke effecten je met het medium kunt bereiken.
 • Het medium kan archiefwaardig zijn, kijk naar de lichtechtheidsgraad van de pigmenten die u gebruikt. Als het een ASTM lichtechtheidsgraad I heeft, betekent dit dat het de optimale duurzaamheid heeft en lang meegaat.
 • Acrylverf is duurzaam en flexibel als het droog is. Dat maakt het geschikter voor het werken op oppervlakken die kunnen kromtrekken, zoals katoenen doek, dan olieverf. Acrylverf is een archiveringsmedium. Maar dat hangt wel af van het merk verf, het soort ondergrond dat je kiest en of je het beschermt met vernis.
 • De verf is op waterbasis, dus je hebt geen oplosmiddel of medium nodig om het te verdunnen.
 • De verf is na het drogen waterbestendig, zodat de kleuren goed blijven zitten en je meerdere, afzonderlijke lagen kunt maken.
 • Het is relatief eenvoudig te leren, als je maar kunt omgaan met de snelle droogtijden.

Nadelen van acrylschilderen

 • Het droogt snel, wat een uitdaging kan zijn als je technieken zoals mengen wilt uitvoeren. Echter, Gouden Open Acryl lost dit probleem op, omdat ze ongeveer een dag nat kunnen blijven.
 • Als u acryl laat drogen op uw penselen, kan het lastig zijn om het te verwijderen. Lees deze gids over hoe verwijder je droge acrylverf van penselen? .
 • Sommige acrylverven voelen plakkeriger aan dan olieverf.
 • Kleuren kunnen soms donkerder opdrogen dan wanneer ze nat zijn. Echter, Winsor & Newton acrylverf van nat tot droog dezelfde kleurwaarden behouden.

Voordelen van aquarelleren

 • Visueel zijn de resultaten mooi en uniek. Een aquarelschilderij is te onderscheiden van acryl en olieverf die op elkaar kunnen lijken.
 • Het is het gemakkelijkst schoon te maken van alle mediums, omdat de verf in droge toestand oplosbaar is.
 • Je hebt de minste benodigdheden nodig om te beginnen. Je hebt eigenlijk niet meer nodig dan een of twee penselen, een paar verschillende kleuren verf en wat aquarelpapier.
 • Supplies zijn ook veel goedkoper dan andere media.
 • Er zitten geen giftige chemicaliën in aquarelmaterialen. Er is echter een uitzondering als u ervoor kiest om pigmenten zoals cadmium en kobalt in uw palet op te nemen.
 • Gebruik de transparantie van de verf om prachtige lichtgevende stukken te maken.
 • Schilderen met aquarel voelt heel anders dan schilderen met olieverf of acryl. Het gaat meer om controle, terughoudendheid en weten wanneer je moet stoppen. Het is bijzonder leuk om de kleuren over het papier te zien dansen.

Nadelen van aquarelleren

 • Kunstenaars zijn beperkter in het bereik van technieken Je kunt bijvoorbeeld geen textuur opbouwen met de verf, of honderden afzonderlijke glazuren over elkaar heen leggen.
 • Het is een moeilijk medium om als beginner te beoefenen. Er is minder ruimte voor fouten en de resultaten kunnen onverwachter zijn, omdat het onvoorspelbaar is. Het resultaat is minder gemakkelijk te controleren vanwege de lage viscositeit en transparantie.
 • Het is geen veelzijdig medium, in de zin dat er minder verschillende soorten oppervlakken en materialen beschikbaar zijn om verschillende effecten te bereiken. Dit wordt echter beter. Je kunt bijvoorbeeld schilderen op Yupo (een soort niet-absorberend papier) om een schoon liftend effect te bereiken. Verf met een verdikkingsmiddel om een klein beetje textuur te krijgen. Of verf op Aquabord (een soort archiefpaneel van hout) om een nieuwe dimensie aan uw kunstwerk te geven.
 • Als u probeert meerdere afzonderlijke kleurlagen aan te brengen, moet u een waterbestendig medium aan de verf toevoegen om te voorkomen dat kleuren zich vermengen.

Kortom, wat is het beste verfmedium voor beginners?

Welk medium voor u het meest geschikt is, hangt af van de effecten die u wilt bereiken en welke aspecten van de schilderervaring u het leukst vindt.

Als u zich aangetrokken voelt tot het idee om dagenlang verf op het doek te mengen en zo vloeiende verlopen en realistische effecten te creëren, probeer dan eens het idee van olieverfschilderij Voor degenen die houden van grote, levendige texturale werken, hetzij olie of acryl zou een goede keuze zijn.

Als u houdt van de unieke, delicate stijl die kan worden gecreëerd met aquarel Voor wie een budget heeft of weinig ruimte om te schilderen, is aquarel een goede optie. Als je op zoek bent naar andere kunstmedia Bekijk onze gids met voorbeelden van 20 verschillende kunstvormen en tips om ermee te beginnen.

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Zie ook: Kunst Studio Benodigdheden - Beeldende Kunst Handleidingen

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.