Soft Pastel voor beginners: Tekenen met soft pastel

Carla Andrews 17-08-2023
Carla Andrews

Softpastel is een prachtig medium, het is ultrazacht, mengbaar, levendig en het voelt bijna aan als schilderen met puur pigment. Om deze redenen leent het zich voor expressieve toepassingen. Tekenen met softpastel voelt heel direct en spontaan en de resultaten die je ermee kunt krijgen zijn verbluffend! Het is ook veelzijdig, want het kan worden gebruikt in gemengde mediatoepassingen.

Leer softpastel voor beginners, in deze tutorial vind je alles wat je moet weten om meesterwerken te maken met het medium. Van de beste benodigdheden die je moet hebben en hoe je ze moet gebruiken, tot enkele van de essentiële technieken en hoe je een softpasteltekening vanaf nul maakt. Sommige kunstenaars houden misschien niet van het stof en de rommel die softpastel kan veroorzaken, maar volg de tips in deze gids om sommigeveel voorkomende problemen en fouten bij het pastelschilderen om het beste resultaat uit je kunstwerk te halen.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Tekenen met zachte pastels

Teken met pastel in lagen. Begin met het blokkeren van vormen en laat de details tot het laatst. De kleuren zullen natuurlijk in elkaar overlopen en zich vermengen tenzij er een fixatief tussen de lagen wordt aangebracht. Om scherpere details en harde randen te creëren, breng een kleine hoeveelheid fixatief aan en gebruik een pastel die geschikt is voor detailwerk zoals Terry Ludwigs .

Als je verschillende merken zachte pastel in één werkstuk gebruikt, leg dan eerst de hardere pastels in lagen en gebruik de zachtste pastels voor de laatste lagen. Als je een harde pastel op een zachte pastel legt, kan een deel van de pastel van de vorige lagen van de tekening worden gewreven.

De tand van het papier kan bij pastelschilderen snel vollopen. Als de tand van het papier eenmaal vol zit met pastel, zal het moeilijk zijn om meer aan te brengen zonder dat het schilderij er modderig of overwerkt uitziet. Om dit te voorkomen, gebruikt u een papier als Pastelmat met de lichtste toets die u kunt hanteren. Een lichte toets geeft u meer ruimte om de vorm te verfijnen, waarden te verhogen, aanpassingen te doen en kleuren te mengen.

Zachte pasteltechnieken

Er zijn veel verschillende technieken die kunstenaars gebruiken met softpastel. In dit deel schets ik een paar basistechnieken die je een gevoel geven voor hoe je verschillende effecten kunt creëren met het medium. Als je wilt leren 12 zachte pasteltechnieken in meer detail, bekijk onze gids!

Zijslag techniek

Houd de pastel op zijn kant. Veeg vervolgens met een lichte aanraking de pastel over het papier. Deze techniek werkt uitstekend om snel grote oppervlakken te bedekken. Gebruik de techniek met vierkante of ronde pastels, maar deze techniek werkt prachtig met vierkante pastels zoals Kunst Spectrum of Terry Ludwig .

Zie ook: Aquarel schilderen voor beginners: een gids - Fine Art Tutorials

Het mengen van zachte pastel

Zachte pastels zijn een mengbaar medium. Zodra je met de ene kleur over de andere tekent, gaan de tinten zich vermengen en op elkaar overvloeien. Je kunt zachte rokerige effecten en vloeiende kleurverlopen bereiken als je het juiste gereedschap gebruikt. Meng met je vingers of een penseel. Deze pastelkleurige penselen De borstelharen zijn ultrazacht en compact, waardoor kunstenaars subtiele, gladde blends kunnen maken.

Een ander geweldig gereedschap dat u kunt gebruiken voor het mengen is deze Sofft gereedschap De dichte sponzen zijn bevestigd aan een paletmesachtige applicatie. Gebruik het om pastel in het papier te mengen. Of gebruik het om de pastel op het papier aan te brengen, door eerst kleur van de pastel op te nemen door met de spons over het papier te gaan. In tegenstelling tot het gebruik van penselen, die veel pastelstof van het oppervlak kunnen vegen, drukt de Sofft spons tools de pastel in het papier en fixeert het zo.

Dusting soft pastel techniek

Schraap de pastel met je nagel of een mes over het papier om kleine stofdeeltjes te creëren. Deze techniek is perfect voor wanneer je textuur op het oppervlak moet creëren. Het kan worden gebruikt om de indruk te wekken van oceaannevel, sneeuw of sterren in een sterrenstelsel. Naast het schrapen van de pastel, moet je het stof in het papier drukken om het aan het oppervlak te laten hechten. Om dit te doen, neem wat overtrekpapierof glaspapier, bedek het gebied waar u het stof hebt gemaakt en druk het aan. Om deze techniek in actie te zien, bekijk onze golf pastel schilderij handleiding.

Welke benodigdheden heb je nodig voor soft pastel tekenen?

Een set zachte pastels kost niet zo veel als een set olieverf, maar ze zijn wel iets duurder dan oliepastels. Je hebt echter niet veel benodigdheden nodig om te beginnen! Het enige wat je echt nodig hebt is een paar verschillende pastelkleuren, wat papier en je kunt aan de slag.

Zachte pastels

De beste zachte pastels zijn pigmentrijk en zijn gemaakt van een kwaliteitsbindmiddel. Vaak zijn de pastels die de beste materialen gebruiken aan de duurdere kant van het spectrum en zijn ze moeilijker te leren gebruiken. Dit komt omdat ze gemaakt zijn om extra zacht te zijn. Voor een uitgebreid overzicht van verschillende merken, zie onze soft pastel review .

Sennelier zachte pastels

Zie de Sennelier Pastel Sets

Deze pastels zijn van professionele kwaliteit en voelen luxueus aan. Deze zachte pastels zijn aan de zachte kant, dus kunnen in het begin voor een complete beginner een uitdaging zijn om te gebruiken vanwege hun delicate aard. Sennelier maakt 525 zeer gepigmenteerde kleuren die op het moment van schrijven beginnen bij 38,32 dollar voor een set van 20 halve staafjes. Dit is een briljante optie voor de serieuze beginner die een beetje wil investeren.meer in het gebruik van een product van archiefkwaliteit, om hun vaardigheden te verbeteren en snel werk van professionele kwaliteit te gaan maken.

Unison

Zie Unison soft pastel sets

Unison is een merk dat zich ook richt op professionele kunstenaars, maar iedereen die geïnteresseerd is in pastelkunst zou dit merk moeten kennen! De prachtig gladde, boterzachte pastels zijn aan de dure kant, maar zijn het zeker waard voor de intense en levendige resultaten die kunnen worden bereikt. Elke pastel wordt met de hand gerold en de sets die ze maken zijn fantastisch samengesteld op basis van kleuren en onderwerp. Ze hebben bijvoorbeeld eenprachtige landschap set, een portret set, een starter en nog veel meer.

Dit merk zou geschikt zijn voor een beginner die geïnteresseerd is in luxere kunstmaterialen. Door te beginnen met een set pastels van archiefkwaliteit kunt u uw vaardigheden veel sneller ontwikkelen, en met een hoger pigmentgehalte zijn ze beter mengbaar. U kunt deze pastels ook afzonderlijk kopen, als u ze wilt uitproberen voordat u zich vastlegt op een volledige set.

Rembrandt

Zie Rembrandt soft pastel sets

Deze pastels zijn fantastisch levendig, maar ze zijn ook de budgetoptie. Rembrandt pastels zijn minder duur dan andere zachte pastelsoorten, maar harder dan alle andere zachte pastels die verkrijgbaar zijn. Daardoor zijn ze gemakkelijker te gebruiken voor totale beginners die niet gewend zijn aan de delicate aard van zachte pastels. Met zachte pastels van hogere kwaliteit is echter een lichtere aanraking nodig om markeringen te maken.met Rembrandt soft pastels kunt u iets meer druk uitoefenen totdat u gewend bent aan een lichte toets.

Oppervlakken

De beste ondergronden voor zachte pasteltekeningen hebben 'tand', oftewel de oppervlaktestructuur. Door de tand van het papier kan pastel goed hechten en in lagen worden aangebracht. Pastelmat is dik als karton (360 g/m²) en heeft een fluweelachtig oppervlak, gemaakt van cellulosevezels die de tanden geven die zachte pastel nodig heeft om te hechten. Maak meerdere lagen op Pastelmat-papier, zonder fixeermiddel. Het heeft enkele unieke eigenschappen en is zuurvrij. Omdat het van archiefkwaliteit is, kunt u het inlijsten en jarenlang bewaren of verkopen.

Ampersand Pastelbord heeft een dik geschuurd oppervlak met tanden waar zachte pastels heerlijk op hechten. Maak meerdere gelaagde tekeningen op het met museumkwaliteit klei en gesso beklede oppervlak.

Fixeermiddel

Pastel heeft de neiging om te bewegen en als je er tegenaan borstelt, kan het van sommige oppervlakken afglijden. De manier om dit te voorkomen is door een zacht pastelfixeermiddel .

Bespuit het oppervlak met fixatief wanneer u klaar bent met uw zachte pastelschilderij om het te beschermen tegen vocht en vlekken. Sommige fixatieven beschermen kunstwerken ook tegen UV, maar controleer eerst de productbeschrijving om de eigenschappen van het fixatief dat u gebruikt te weten te komen. Het is raadzaam om fixatief op een stuk te spuiten als u denkt aan het verpakken en verzenden van uw pastelschilderij, omdat het kan bewegenveel rond tijdens de reis.

Je kunt fixatief tussen de lagen spuiten, als je aparte lagen wilt maken en wilt voorkomen dat kleuren zich met elkaar vermengen. Zorg er ook hier weer voor dat je met het fixatief dat je gebruikt de kleuren tijdens het tekenen kunt fixeren. Winsor & Newton's professionele Het fixeermiddel is verwerkbaar, zodat u er pastel overheen kunt aanbrengen. Wanneer u het fixeermiddel tussen de lagen gebruikt, zorg er dan voor dat u slechts de kleinste hoeveelheid gebruikt. Als u te veel fixeermiddel op het oppervlak spuit, kan het glad worden, waardoor er geen pastel meer kan hechten.

Door een speciale ondergrond voor pasteltekenen te gebruiken zoals Pastelmat Fixatief verandert de kleuren van pasteltekeningen enigszins, dus gebruik er niet te veel van. Met Pastelmat behoudt u de helderheid en levendigheid van de pastel.

Wat zijn de eigenschappen van zachte pastels?

Zachte pastelmerken variëren in zachtheid. De zachtste merken, zoals Schmincke en Sennelier zijn ongelooflijk boterachtig en delicaat. Ze vereisen de lichtste aanraking om pigment op het oppervlak los te laten.

De bindende ingrediënten van zachte pastel kunnen krijt en Arabische gom zijn. Sommige merken maken hun zachte pastel met marmerstof en klei. De droge aard van de pastels kan ze kruimelig en stoffig maken. Dit is iets wat je minder zult ervaren met oliepastels die steviger aanvoelen.

Zachte pastels zijn vaak rond van vorm en enkele merken worden gemaakt in een vierkant formaat. Met extra zachte, ronde pastels kan het voor beginners moeilijk zijn om te wennen aan het tekenen van fijne details. Als u liever details tekent, probeer dan de Kunst Spectrum of Terry Ludwig pastels Beide hebben vierkante uiteinden, zodat je met de hoeken details kunt tekenen. En beide zijn gemiddeld zacht, zodat ze niet zo snel slijten.

Softpastel droogt nooit volledig; het blijft open en bewerkbaar tenzij er een fixatief wordt aangebracht. Je kunt een softpasteltekening dus maanden laten liggen, er weer op terugkomen en de kleuren blijven in elkaar overlopen.

Kleur mengen

Als je een grote set pastels hebt, hoef je niet zo veel te mengen als met een kleinere set. Tint kleuren door er wit overheen te mengen, of maak kleuren dieper door omber gebrand te mengen, of een toon van dezelfde tint. Om een kleur te neutraliseren breng je er een lichte laag omber gebrand of de complementaire kleur overheen.

Leren over kleurentheorie om beter te begrijpen hoe je kleuren elegant kunt combineren om nieuwe tinten en tonen te maken. Om een volledig chromatisch scala aan kleuren in een kunstwerk te creëren, heb je eigenlijk alleen de primaries nodig. Zij mengen en combineren om secundaire en tertiaire kleuren te maken. Maar vooral met het medium pastel is het handig om extra staafjes kleur te hebben, vooral de tonen die je het vaakst gebruikt om het proces te versnellen.tekenproces.

Bij het mengen van kleuren hoef je niet te veel te mengen. Leg kleuren over elkaar door de pastel (scumble) lichtjes te slepen waar je de kleuren wilt veranderen. Dit zal een textuureffect creëren, waarbij beide kleuren naast elkaar zitten, niet fysiek gemengd. Wanneer je echter een stap terugzet van het kunstwerk, zullen de kleuren optisch gemengd lijken. Dit is een techniek die gebruikt wordt door impressionistenkunstenaars om levendige contrasten te creëren. Door kleuren te veel te mengen kunnen pigmenten dof worden en sneller 'modderig' gaan lijken.

Laagjes zachte pastels

Meng kleuren door pastels over elkaar heen te leggen.

Verschillende kunstenaars benaderen de lagen op verschillende manieren. Eén methode is om te beginnen met het licht inblokken van middentoonskleuren, en dan geleidelijk de lagen te veranderen om het contrast en de verzadiging te verhogen. De reden om met een lichte toets te beginnen is om de tand van het papier niet te snel te vullen. Het laatste stadium van de tekening zijn de hoogtepunten en de details.

Pastelschilderijen kunnen in meerdere lagen worden afgewerkt, dus als u verwacht dat u veel kleurlagen in uw tekening zult gebruiken, kunt u beginnen met een hardere pastel, zoals Rembrandt Zachtere pastel moet bovenop hardere pastel worden gelegd. Door eerst harde pastel te leggen, blijft er meer ruimte in de tand van het papier over om de kleuren met zachte pastel te veranderen.

Zorg ervoor dat je werkt met een pastelpapier dat geschikt is voor meerdere kleurlagen, zoals Pastelmat .

Hoe richt je je werkruimte in voor pastelschilderen?

Verticaal schilderen

Het is mogelijk om rechtop of vlak te schilderen met zachte pastel. Wanneer kunstenaars echter vlak schilderen, kan het gebeuren dat pastelstof zich op het papier verzamelt en over het kunstwerk veegt. Om dit te voorkomen, kunt u het kunstwerk rechtop zetten. U kunt bijvoorbeeld verticaal tekenen op een ezel, zoals een tafelezel , tekentafel of studio-ezel Zo verzamelt pastelstof zich onder de tekening in plaats van op het kunstwerk. Leg een stofhoes onder de ezel om te voorkomen dat uw vloer of tafel stoffig wordt.

Stabiliseer het papier met een backing board

Om met pastelpapier op een ezel te schilderen, moet u het papier stabiliseren met een plank. Neem een stuk MDF, hout of plank dat groter is dan uw papier. Bevestig vervolgens met schilderstape de vier randen van het papier aan de plank. Zo kunt u meer gebarentaal gebruiken zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat het papier beschadigd raakt.

Zie ook: Acrylverf op hout: een gids - Fine Art Tutorials

Door gebruik te maken van Pastelbord U hoeft het oppervlak niet op een apart bord te plakken, want het heeft voldoende stabiliteit om zelf op een ezel te staan.

Maskeer de randen

Een ander voordeel van het opzetten van een pastelschilderij door randen af te plakken, is dat je een schone rand om de tekening krijgt. Een schone rand kan een pastelschilderij er toonbaarder en aantrekkelijker doen uitzien.

Welke effecten kun je bereiken met zachte pastel?

Omdat softpastel zo zacht en gepigmenteerd is, is het bevorderlijk voor het maken van levendige, expressieve, losse, schilderachtige werken. De randen van softpastel kunnen echter worden gebruikt om details te creëren. Dus als realisme uw stijl is, kunt u realistische gradaties en zachte randen mengen, met gebruik van levensechte tonen en tinten.

Zacht pastel is veelzijdig, dus afhankelijk van de technieken en benaderingen die u kiest en de tijd die u in het schilderij investeert, kunt u een grote verscheidenheid aan effecten bereiken.

Hoe gum je zachte pastel uit

Het is veel gemakkelijker om lichte en vage lijnen uit te wissen, dus begin een tekening met de lichtste druk. Test kleuren en kleurmengsels op een proeflapje als je niet zeker bent van kleurcombinaties voordat je ze toepast op je definitieve werkstuk. Voorkom dat er fouten worden gemaakt door niet te snel met donkere, zware lijnen te beginnen.

De eerste stap bij het gummen van pastel is het overtollige pastelstof van het papier te vegen. Gebruik hiervoor een relatief veerkrachtig penseel, zoals een synthetisch penseel. Als de pastel bijzonder dik op het papier zit, neem dan een stuggere borstel, zoals een oud varkenshaar penseel om het overtollige te verwijderen. Dit werkt om de deeltjes pastel die op de bovenkant van het papier rusten te verwijderen.

Dichte sponzen, zoals cosmeticasponzen, werken ook om overtollig pastel te verwijderen zonder het papier te beschadigen. Kneedbare gommen zijn ook een goede optie, omdat ze pastel opheffen zonder te hard te zijn voor het papier. U kunt een combinatie van deze gumtechnieken samen of afzonderlijk gebruiken. Als u een harde gum gebruikt, kunt u onbedoeld de tand van het pastelpapier verwijderen, waardoor toekomstige lagen moeilijk worden.

Een andere optie is het gebruik van een werkbaar fixeermiddel, zoals Winsor & Newton's fixatief om over de fout heen te spuiten. Werk er dan overheen door een aparte kleurlaag te maken. Dit werkt om fouten te bedekken, niet om ze van het papier te wissen. Maar er mag geen spoor van de fout onder liggen.

Wat is het verschil tussen zachte pastels en oliepastels?

Zachte pastels zijn iets duurder dan oliepastels en hebben andere eigenschappen. Oliepastels worden gemaakt van pigmenten gemengd met olie en wasbindmiddelen. Zachte pastels worden gemaakt van een mengsel van krijt, Arabische gom en soms andere bindmiddelen zoals marmerstof.

In hun werking zijn zachte pastels over het algemeen zachter, gepigmenteerder, droger, stoffiger en brokkeliger. Zachte pastels voelen luxueus aan in het gebruik en lenen zich voor expressieve tekentechnieken en levendige kleurencombinaties. Voor een meer diepgaande bespreking, bekijk onze zachte pastel vs oliepastel gids.

Zachte pastel gemengde techniek

In mixed media toepassingen schittert zachte pastel echt! Gebruik pastel over aquarel, gouache of matte acryl. Als je pastel toepast op aquarelpapier in plaats van pastelpapier, ben je misschien beperkter met de hoeveelheid lagen die je kunt toevoegen.

Met softpastel in combinatie met olieverf, oliepastels en wasmedium ontstaan geen kunstwerken met een lange levensduur. Dit komt doordat de softpastels, wanneer ze over olie of was worden aangebracht, niet goed hechten. Als u probeert met olie of was over softpastel heen te schilderen of te tekenen, kunt u de softpastel van het papier krassen.

Zachte pastelinspiratie

Zaria Lyn Foreman maakt zachte pastelschilderijen van gletsjers, ijsbergen en glazige antarctische waterlandschappen om de urgentie van klimaatverandering uit te beelden door mensen de "schoonheid te laten zien van wat we dreigen te verliezen". Zaria schildert met Unison zachte pastels Unison ontwikkelde in samenwerking met haar een set oceaanblauwe pastels.

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.