Hoe maak je acrylverfkwasten schoon: 6 tips - Fine Art Tutorials

Carla Andrews 13-10-2023
Carla Andrews

Kunstmaterialen kunnen duur zijn, dus het is belangrijk om een beetje tijd te investeren in het schoonmaakproces om te voorkomen dat uw penselen hun veerkracht verliezen. Het is mogelijk om uw acrylschilderbenodigdheden er jarenlang als nieuw uit te laten zien.

Ontdek hoe u acrylverf van uw penselen en andere materialen kunt reinigen om ze in perfecte staat te houden. U hoeft alleen maar deze tips te volgen...

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Tip 1: Was de penselen direct na gebruik

Acrylverf droogt snel en is na droging niet meer oplosbaar. Droge acrylverf is een gedoe om van penselen te verwijderen. Voorkom dus dat de verf opdroogt en aan je penselen plakt door ze direct na gebruik van die kleur met water te wassen.

Gewoon de penselen in water dompelen zal de acrylverfpenselen niet effectief reinigen. Pak een papieren handdoek en veeg de verfkwast af nadat deze in het water is rondgezwommen. Door de wrijving van het afvegen wordt de verf van de penselen verwijderd. Doe dit twee keer om er zeker van te zijn dat alle verf is verwijderd.

Als er bijzonder hardnekkige verf bij de huls van het penseel (de metalen klem) vastzit, kunt u deze verwijderen door deze met uw vingers weg te trekken. U kunt handschoenen of een papieren handdoek gebruiken om uw handen te beschermen.

Als u er een gewoonte van maakt dit te doen, blijven uw borstels brandschoon en worden ze op lange termijn gespaard.

Als je van handige gadgets houdt, met deze verfschrobber kun je een schuim maken met wat borstelzeep. Het zal snel en effectief alle verf verwijderen. Het neemt echt de hoofdpijn weg van het schoonmaken.

Tip 2: Verwijder opgedroogde verf van acrylpenselen

Gooi nooit een oude borstel weg. Het is de moeite waard om hem eerst te redden.

Het is mogelijk om opgedroogde acryl uit penselen te verwijderen, zelfs als de haren helemaal stijf staan van de dikke verf. U kunt uw oude en geliefde penselen rechtzetten met een van de volgende oplossingen.

Giet wat alcohol in een potje en laat je kwasten daar vijf minuten in zitten. Zorg ervoor dat je kamer goed geventileerd is, want de geur kan sterk zijn. Na vijf minuten haal je de kwast eruit. Met handschoenen aan kun je de opgedroogde verf van de kwastharen trekken. Een andere goede manier om de verf snel te verwijderen is met een vingernagelborstel - leg de kwasten neer op wat keukenpapier.handdoek en schrob van de huls tot de punt. Wrijfalcohol is niet te hard voor penselen van natuurlijk haar, maar het oplosmiddel kan synthetische haren ruïneren. Daarom raad ik aan om voor synthetische penselen Winsor & Newton's penseelreiniger te gebruiken.

Deze borstel herstelt vloeistof van Winsor & Newton verwijdert ook opgedroogde verf van penseelharen. Dit is een goede optie omdat het biologisch afbreekbaar is, een minder sterke geur heeft en synthetische penseelharen niet kapot maakt zoals wrijfalcohol. De vloeistof is wel sterk, dus wees voorzichtig bij gebruik.

Of u nu wrijfalcohol gebruikt of de formule van Winsor & Newton, ik raad u aan uw penselen te conditioneren nadat u ze in een agressief oplosmiddel hebt ondergedompeld.

Tip 3: Verzorg penselen regelmatig

Hoe zorgt u ervoor dat alle verfresten van uw penselen worden verwijderd, terwijl tegelijkertijd de zachtheid en de veerkracht van de penselen behouden blijven?

Gebruik een conditioner voor penselen. Een conditioner voorkomt dat u uw penselen regelmatig moet vervangen, omdat ze dan net zo blijven werken als toen u ze voor het eerst kreeg. Een regelmatige conditionering helpt uw penselen meer kleur vast te houden. U kunt gewone haarconditioner gebruiken om penselen zacht te houden, maar verschillende fabrikanten van kunstbenodigdheden hebben hun eigen penseelzepen ontwikkeld om ze te conditioneren, te bewaren en te herstellen.borstelharen.

De beste borstelconditioner die ik tot nu toe heb gevonden is The Masters borstelreiniger gemaakt door General Pencil. De zeep reinigt acrylverfpenselen. Het voorkomt ook actief opbouw van acrylverf bij de huls.

Tip 4: Bewaar verfkwasten zodat de haren niet uitrafelen.

De manier waarop u uw penselen bewaart, zowel tijdens het schoonmaken als wanneer u ze niet gebruikt, kan de levensduur ervan beïnvloeden.

Het is belangrijk op te merken dat u uw kwasten niet ondersteboven in uw kwastenwasmachine of pot met water moet laten liggen. Hierdoor kunnen de haren gaan splijten. Leg de kwast na het wassen plat te drogen op een stuk keukenhanddoek. Zo houden uw haren hun vorm.

Zie ook: Acrylschilderen voor beginners: Leer hoe je acrylverf moet schilderen

Tip 5: Kies uw penselen zorgvuldig uit

Synthetische haren zijn gemakkelijk te reinigen als de verf nog nat is, en zijn ook bestand tegen de chemicaliën in acrylbindmiddel. Het bindmiddel in acrylverf is een alkali, die natuurlijke vezels kan aantasten en afbreken.

Natuurlijke penselen zoals varkens- of marterpenselen zijn veel moeilijker schoon te maken als de verf nat is, omdat de acrylemulsie aan de haren blijft kleven. Met een synthetisch penseel kan de natte verf er zo afgeveegd worden.

Synthetische penselen gaan hand in hand met acrylschilderen, niet alleen omdat ze gemakkelijk schoon te maken zijn. De haren zijn veel veerkrachtiger en flexibeler dan penselen van natuurlijk haar, wat betekent dat ze dikke acrylverf met gemak over een doek kunnen bewegen.

Stuggere kunststoffen die zijn ontworpen om de werking van varkenshaar te evenaren, werken perfect wanneer ze in water zijn gedrenkt. Terwijl varkenshaar niet goed werkt met verf die in water is gemengd. Kunststoffen zijn ook goedkoper, waardoor ze de perfecte keuze zijn.

Het enige geval waarin natuurlijke haren het beter doen dan synthetische haren met acrylverf, is als u per ongeluk verf op de kwast laat drogen. Het gebruik van alcohol om de verf los te maken kan synthetische haren vernietigen, terwijl natuurlijke haren minder worden aangetast door het oplosmiddel. Toch komen synthetische kwasten nog steeds als beste uit de bus.

Zie ook: Welke kleuren maken oranje?

Als je meer wilt weten over welke acrylverfpenselen het beste zijn, lees dan onze acrylverf penseelgids .

Tip 6: Hoe maak je acrylverf schoon van je palet?

De beste paletten voor acrylverf zijn die welke het gemakkelijkst schoon te maken zijn aan het einde van de sessie.

Ik raad het gebruik van hout als palet af, omdat acryl zich aan hout bindt, waardoor het bijna onmogelijk te verwijderen is.

De beste opties zijn dan gehard glas , plastic of wegwerppaletten (als u een stay wet palet of paletpapier, hoef je je helemaal geen zorgen te maken over het schoonmaken van een palet).

Het maakt niet uit of de verf droogt op een palet van gehard glas, want de acrylverf kan worden afgepeld. Om dit snel te doen, pak je een scheermesje en schraap je weg tot alle verf weg is. Om een schoon en gepolijst uiterlijk te krijgen, spuit je een beetje ruitenreinigingsmiddel over het glas en veeg je het schoon.

Vermijd het gebruik van een scheermes om opgedroogde verf van plastic of keramische paletten te verwijderen, want dat kan ze ruïneren. Spuit in plaats daarvan wat van het reinigingsmiddel voor ramen op het palet, laat het zitten en wrijf de verf er dan af met een schuursponsje. Acrylverf is wat lastiger te verwijderen van plastic of keramische paletten, vooral als ze niet vlak zijn en er kleurputjes in zitten. Als u merkt dat ugefrustreerd raakt over het schoonmaakproces - als het te lang duurt - dan kan de overstap naar een glazen palet of een wegwerppalet het schoonmaken veel gemakkelijker maken.

Hoe acrylverfpenselen schoonmaken: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.