Kunststudioverlichting: Hoe een kunststudio te verlichten

Carla Andrews 08-08-2023
Carla Andrews

Natuurlijk daglicht wordt vaak beschouwd als het beste type verlichting voor het maken van kunst. De kwaliteit van natuurlijk licht wordt echter beïnvloed door het tijdstip van de dag en de tijd van het jaar. Als je ver in het noorden woont, kan het daglicht in de wintermaanden kort zijn en soms voelt het alsof het nooit licht wordt! Warm licht van zonsondergang of zonsopgang kan de kleuren in een kunstwerk vertroebelen.

U kunt zich ook in de situatie bevinden dat uw studio te veel licht doorlaat, waardoor verblinding of reflecties op het kunstwerk ontstaan. In dat geval hebt u misschien rolgordijnen in uw studio nodig en een paar daglichtlampen.

Het vinden van een verlichtingsoplossing voor de kunststudio kan u helpen uw volledige potentieel als kunstenaar te benutten. Een nauwkeurige weergave van kleur en waarde is een van de belangrijkste aspecten van het creëren van een succesvol kunstwerk. Met de juiste verlichtingsinstallatie zult u in staat zijn de kleuren van een referentie te vergelijken, nauwkeurige waardeovergangen te bepalen en de subtiliteiten van huidtinten ten volle te onderscheiden.de tijd van de dag. Met studiolampen ziet u waarschijnlijk uw vaardigheden voor het mengen van kleuren verbeteren.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Hoe verlichting voor kunstwerken kiezen

Er zijn twee metingen van licht die de werkomstandigheden van kunstenaars beïnvloeden. De eerste is de kleurweergave-index (CRI). Deze verwijst naar hoe het licht kleuren verlicht. Een CRI van 100 betekent dat het volledige spectrum van kleuren wordt verlicht. De zon heeft een CRI van 100 en lampen met een CRI tussen 80 en 100 laten de natuurlijke tonen en tinten van het kunstwerk zien.

Een ander kenmerk waar u op moet letten bij een daglichtlamp voor de studio is de gecorreleerde kleurtemperatuur (CCT), die aangeeft hoe warm of koel een licht lijkt. Een warm licht lijkt geel, oranje of rood van tint, terwijl een koel licht blauw lijkt. De relatieve warmte of koelte van een licht kan een aanzienlijke invloed hebben op hoe het kunstwerk eruitziet, door tinten te verdoezelen.

Warm avondlicht in een studio

Bijvoorbeeld, een warm licht kan blauwe tinten in een schilderij neutraal doen lijken. De lichttemperatuur op een bewolkte dag is koel en de kleurtemperatuur van zonsondergang en zonsopgang is zeer warm. De gecorreleerde kleurtemperatuur wordt gemeten in Kelvin en de kleurtemperatuur van de middagzon is ongeveer 5500k. Dit is ook bekend als daglicht gebalanceerde fotografische film standaard. Zoek naar lampen met dezekleurtemperatuur en ziet u een volledig levendig kleurenspectrum in uw kunstwerk.

Evenwichtig daglicht 's middags in de studio

U hebt voldoende helderheid en verlichting nodig, dus het aantal lampen dat u in uw atelier moet plaatsen hangt af van hoe donker uw atelier is en op welk moment van de dag u het liefst schildert. Misschien hebt u meerdere armaturen nodig om de ruimte zodanig te verlichten dat de kleuren helderder lijken. Het is een kwestie van één of twee armaturen aanschaffen, dan testen of het genoeg is en dan misschien toevoegeneen ander licht naar de studio indien nodig.

Zie ook: Beste schildersezels: een overzicht

Test het licht in uw studio

Voordat u verlichting voor uw kunstruimte koopt, moet u de verlichting in uw studio testen. De meeste ruimtes hebben slechts een paar aanpassingen nodig, mogelijk een andere lamp in de hoofdlamp om de kleuren af te stemmen op de standaard voor fotografische daglichtfilm en misschien een extra lamp om de ruimte meer te verlichten.

Te veel licht is ook slecht - als u last hebt van schitteringen, reflecties of schaduwen op uw schilderijen, kan het licht te sterk zijn of uit de verkeerde richtingen komen. De opties om dit te verhelpen zijn het aanschaffen van jaloezieën om de ramen die de schittering of schaduwen veroorzaken te bedekken. Een andere optie is het aanschaffen van een softbox of licht met een diffuser om schittering en reflecties op de schilderijen te voorkomen.kunstwerk.

Let op de lichte en donkere delen van het kunstwerk. Als de witten in een schilderij of tekening grijs lijken, dan heb je meer licht nodig. Als de donkere delen te high key lijken, dan heb je minder licht nodig.

Een goede manier om het licht in uw studio te testen is om foto's te maken van het kunstwerk op verschillende tijdstippen van de dag op uw werkplek, en deze vervolgens te vergelijken met een foto van uw kunstwerk in een heldere, middags verlichte omgeving. Als het licht op de werkplek gedurende de dag dramatisch verschilt, is dat een teken om studiolampen aan te schaffen.

Een kunststudio verlichten met een budget

De goedkoopste manier om een kunststudio te verlichten is het vinden van lampen met een hoge CRI-index en een CCT van ongeveer 5500k ter vervanging van bestaande lampen die u al heeft. U kunt bij bouwmarkten kleurgebalanceerde armaturen vinden voor buisverlichting, lampen en bijna elk ander armatuur dat u heeft. Let wel op de CCT- en CRI-nummers. Deze gloeilampen zijn CRI 80+ en een CCT van 5000k.

De beste verlichting voor kunstwerken: lampen en lampen beoordeeld

Daglicht Kunstenaars Studio Lamp

Deze studiolamp heeft een prachtige afwerking van geborsteld chroom en wordt geleverd op een groot stevig statief. De lamp heeft een brede gloed en wordt geleverd met een ultraheldere reflectorkap. Dit verspreidt het licht over een groot gebied, waardoor het ideaal is voor het werken aan grote schilderijen. De lamp heeft een LED-lamp die weinig energie en weinig tot geen warmte produceert. De lamp heeft daglichttechnologie die zorgt voor een echte kleuraanpassing.Het heeft ook het voordeel van minder vermoeide ogen tijdens het werk.

Daglicht Verlichting Slimline Tafellamp

Deze slanke lamp wordt met een klem aan een tafel of bureau bevestigd. De Daylight tafellamp is een geweldige optie voor potloodkunstenaars of iedereen die plat of schuin werkt. Hij heeft flexibele scharnieren zodat u hem kunt richten waar u werkt. De lamp wordt geleverd met een diffuser over de hele lengte, die het licht gelijkmatig verspreidt om vermoeide ogen te verminderen en de echte waarde van kleuren te onthullen. Met een CRI van 80+ enkleurtemperatuur van 6000k, zullen de kleuren levensecht lijken.

De beste verlichting voor het filmen en fotograferen van kunst voor print

Maak je video's voor sociale media? Er zijn enkele lichtopties beschikbaar voor videografen. Koop een paar zachte lampen, zoals deze Savage 700 Watt studiolampen Deze kit wordt geleverd met twee dimbare LED studiolampen met doorschijnende paraplu's om het licht gelijkmatig te verspreiden. Stel elk van deze lampen op in een hoek van 45 graden ten opzichte van uw kunstwerk en geniet van het 5500k gebalanceerde licht met afstandsbediening. Een ander geweldig gebruik voor deze lampen is het fotograferen van kunstwerken voor drukwerk.

Hoe stelt u lampen op in uw studio?

Denk na over de positie en de hoek van het licht. Lampen van ramen die vrij laag staan ten opzichte van de ezel kunnen ongewenste schaduwen werpen. Dakramen zijn vaak het beste in het leveren van natuurlijk licht onder een hoek die geen ongewenste schaduwen werpt. De meeste mensen hebben deze echter niet in hun studio's. Plafondlampen met gebalanceerde daglichtlampen boven de ezel voldoen prima. Plaats de ezel zo dathet zich voor de plafondlamp bevindt, mag het licht niet direct boven het hoofd hangen of geblokkeerd worden.

Zie ook: Technieken met kleurpotlood: Handleiding voor kunstenaars - Fine Art Tutorials

Als u het licht van het plafond moet aanvullen, plaatst u enkele lampen. De lampen moeten op de juiste afstand van het kunstwerk worden geplaatst. Gebruik de witte en donkere delen van uw kunstwerk om te bepalen of de lampen te dichtbij staan. Voor een optimale verlichting neemt u twee lampen en plaatst u ze elk in een hoek van 45 graden van het kunstwerk met het licht naar binnen gericht. Dit voorkomt onhandige schaduwen en vermindertAls u plat aan een tafel werkt, moet u misschien tafellampen aanschaffen die aan de tafel worden bevestigd en naar beneden op het kunstwerk worden gericht.

Bekijk onze gids voor atelierbenodigdheden als je je studio wilt uitrusten met wat meer spullen, of als je oplossingen wilt vinden om al je spullen te organiseren.

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.