Olieverf versus water Mengbare olieverf: een gids - Fine Art Tutorials

Carla Andrews 26-08-2023
Carla Andrews

Deze gids toont u het verschil tussen watervermengbare olieverf Ontdek de voor- en nadelen van beide om u te helpen een weloverwogen beslissing te nemen over welke u gaat kopen. Ontdek ook hoe u watervermengbare olieverf gebruikt.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Wat is watervermengbare olieverf?

Watervermengbare olieverf wordt ook wel "wateroplosbare" of "watermengbare" olie genoemd. Het is een verf op oliebasis die pigmenten (kleur) en bindmiddel (lijn- of saffloerolie) bevat. Het verschilt van gewone olieverf doordat het een emulgerend additief bevat. Dit additief zorgt ervoor dat het oliebindmiddel en het pigment zich aan water hechten. De kleine deeltjes olie en pigment zullen gelijkmatig verspreid raken inwater wanneer het wordt gemengd.

Gewone olieverf is hydrofoob, en mengt dus niet met water. Dit betekent dat u een oplosmiddel zoals terpentijn, reukloze terpentine of spikeolie moet gebruiken om uw verf te verdunnen.

Hoe zijn de twee soorten verf vergelijkbaar?

Voordat we het hebben over de verschillen tussen de twee soorten verf, zal ik eerst de overeenkomsten schetsen.

De gebruikte pigmenten in watervermengbare olieverf zullen over het algemeen hetzelfde zijn. De gebruikte pigmenten kunnen echter van merk tot merk verschillen. In het algemeen echter zullen kleuren met dezelfde namen van hetzelfde merk dezelfde soorten pigmenten bevatten, ongeacht of het om olieverf of watervermengbare olieverf gaat. U kunt garanderen dat er geen verschil is in de kwaliteit van watervermengbare olieverfpigmenten.

Een andere overeenkomst ligt in de studio-uitrusting die u zult gebruiken. U hebt geen verschillende penselen, ondergronden, ezels of paletten nodig voor watervermengbare verf. Plus de technieken U kunt glazuren of impasto gebruiken om verschillende effecten te creëren en het type verf heeft over het algemeen geen invloed op uw penseelwerk.

Wat is het verschil tussen gewone olieverf en watervermengbare olieverf?

Er zijn verschillende verschillen tussen de twee soorten olieverf. Er zijn verschillen in hoe de verf hanteert, hoe de droge verf op een oppervlak verschijnt, welke mediums je kunt gebruiken en hoe je schoonmaakt.

De eigenschappen van watervermengbare olieverf

Bij de keuze tussen watervermengbare olieverf en gewone olieverf is het belangrijk te begrijpen hoe het voelt om te schilderen met water oplosbare verf.

De verwerkingseigenschappen van watervermengbare oliën zijn iets anders dan die van gewone oliën. Rechtstreeks uit de tube kan verf dunner, plakkeriger en transparanter aanvoelen dan gewone kunstschilderoliën.

Net als acrylverf en gewone olieverf is watervermengbare olieverf na droging niet oplosbaar. Verf kan echter opnieuw worden bevochtigd en gewijzigd terwijl de oorspronkelijke verflaag nog water bevat (het duurt ongeveer 10-15 minuten voordat het water uit de verflaag is verdampt, afhankelijk van hoe warm en vochtig het is waar u woont).

Waterafdunbare olieverf gedraagt zich bij verdunning met water een beetje als aquarel- of plakkaatverf en voelt vloeibaarder en wateriger aan dan gewone olieverf.

U kunt nog steeds dikke penseelstreken maken als u dat wilt. Schilder uit de tube of met een verdikkingsmiddel om textuur te krijgen.

Droogtijd van waterafdunbare olieverf

De droogtijd is veel korter dan bij gewone oliën, namelijk ongeveer 1 dag.

Dit hangt echter af van de mate waarin de verf is verdund, of een medium is toegevoegd. Als u veel water aan de verf toevoegt, kan deze in minder dan een uur drogen. Als u echter een met water vermengbaar medium zoals lijnzaad aan de verf toevoegt, kan de droogtijd langer zijn.

De kortere droogtijd kan een voordeel zijn voor kunstenaars die liever snel en in lagen werken. Of voor hen die niet dagen willen wachten tot gewone olieverf droog is.

Omdat de verf op oliebasis is, droogt hij niet alleen, hij hardt uit. Het water uit de verf verdampt snel, waardoor de olie op het oppervlak uithardt. Dit betekent dat u ongeveer een dag moet wachten tot de verf handdroog en vast is, maar het kan een paar maanden duren voordat de olie met deeltjes in de lucht oxideert en zijn definitieve vorm bereikt. U zult echter niet merken dat het oxidatieproces plaatsvindt.Als u uw olieverfschilderij wilt vernissen met een traditioneel vernis, moet u wachten tot de olie is uitgehard voordat u vernis aanbrengt.

Gebruik oplosmiddel met olie, water met water vermengbare olieverf

De manier waarop je verf verdunt - om het vloeibaarder te maken bij het aanbrengen op het doek of om schoon te maken - verschilt tussen de twee mediums.

Een van de grootste zorgen van beginnende schilders is dat zij in hun huis of werkruimte oplosmiddelen moeten gaan gebruiken. Zonder de juiste ventilatie kunnen de dampen van oplosmiddelen behoorlijk onstuimig worden en een gezondheidsrisico vormen. Een schilder zou eigenlijk twee ramen moeten hebben die hij open kan laten staan om de lucht te laten circuleren in de ruimte waar hij schildert wanneer hij oplosmiddelen gebruikt.

Het is mogelijk om verf oplosmiddelvrij met gewone oliën en er zijn niet-giftige oplosmiddelen Als u echter nog overweegt welk type olieverf u moet kopen, lijkt het misschien een eenvoudigere keuze om te beginnen met watervermengbare olieverf.

Met watervermengbare olieverf maak je de verf schoon en verdun je deze op ongeveer dezelfde manier als wanneer je met aquarel, acryl of gouache schildert. Je voegt gewoon water toe. Het maakt het een veel toegankelijker medium.

Wie de overstap maakt van schilderen met acryl naar schilderen met olieverf, zal merken dat het opruimen en verdunnen van de verf met watervermengbare olieverf vrijwel hetzelfde verloopt.

Verdunnen van watervermengbare olieverf

Met gewone olieverf hebt u een potje met deksel nodig om het oplosmiddel veilig op te vangen of een borstelwasser. Dit voorkomt dat dampen ontsnappen. Het oplosmiddel voor het wassen van kwasten wordt gescheiden gehouden van het oplosmiddel dat wordt toegevoegd om verf te verdunnen. Het oplosmiddel wordt alleen in de eerste lagen van een schilderij door de verf gemengd. Schilders houden zich aan de vet over mager regel waarbij de lagen later steeds olie rijker worden. Dit betekent dat de verhouding tussen olie en oplosmiddel in de latere verflagen hoger zal zijn. Gewone olieverf rechtstreeks uit de tube is gemakkelijk om mee te werken. Ze voelt boterachtig aan en glijdt op het doek, dus verdunnen van de verf met oplosmiddel is eigenlijk niet nodig.

De consistentie van watervermengbare olieverf is een beetje anders dan die van gewone olieverf. Sommige kunstenaars beweren dat ze er minder graag mee werken omdat het plakkerig of kleverig aanvoelt. Sommige merken voelen echter boterachtig aan uit de tube. Royal Talens Cobra watervermengbare oliën staan erom bekend dat ze qua textuur sterk lijken op gewone oliën.

Je kunt een beetje met water vermengbaar medium Voeg wat water toe om de verf vloeibaarder te maken en een mooie consistentie te krijgen. Ook bij het gebruik van watervermengbare olieverf moet je de regel van vet over mager volgen. Magere verf is verf die met water is verdund en vette verf heeft meer olie in het mengsel. Magere verf (met water verdund) is zeer geschikt voor het maken van onderschilderingen.

Met olieverf kun je zeer dunne verflagen maken. Je kunt het op een aquarelachtige consistentie brengen om te gebruiken in de eerste lagen van je schilderij. Deze lagen zullen echter snel drogen. Het is echter niet goed om te veel water in je verfmengsel te gebruiken, want als het watergehalte te hoog is, worden pigment en olie zo dun over je oppervlak verspreid dat er een broze verf ontstaat.film. Dit kan zorgen voor een schilderij dat niet lang meegaat.

Opruimen van watervermengbare olieverf

Opruimen met gewone olieverf houdt meestal in dat u de kwast in een oplosmiddel doopt, de kwast ronddraait en vervolgens eventuele resten op een papieren handdoek veegt. U kunt gewone olieverf echter van uw materialen verwijderen met borstelzeep Ik heb een gids over olieverfschilderijen zonder oplosmiddelen die het reinigingsproces in detail behandelt... hier .

Watervermengbare olieverf kan van penselen worden verwijderd met water, maar met een penseelzeep worden penselen veel beter schoongemaakt, verzorgd en geconserveerd dan met water alleen. Ik adviseer de Master's Brush Soap Uw penselen blijven hierdoor jarenlang in goede staat.

Welke materialen moet u gebruiken met watervermengbare olieverf?

U kunt regulier canvas , oliepapier , houten paneel en Gessobord met watervermengbare olieverf. Oppervlakken moeten op dezelfde manier worden voorbereid voor watervermengbare oliën als voor voorbereid voor olieverfschilderij -met een sealer en een paar lagen van gesso .

Elk oppervlak, penseel, palet, paletmes of ezel die u gebruikt met gewone olieverf kan worden gebruikt met wateroplosbare oliën. U hoeft geen oplosmiddel te gebruiken met wateroplosbare oliën.

Elke medium Mediums kunnen de verwerkingseigenschappen van wateroplosbare oliën veranderen. Ze kunnen de textuur, transparantie, viscositeit, droogtijd en afwerking van verf veranderen. U moet olieverfmediums kiezen die zijn aangepast om met water te binden. Het Artisan assortiment van Winsor & Newton bevat een paar verschillende mediums die u kunt mengen met wateroplosbareverf. Ik heb hieronder enkele opties geschetst.

Mediums voor watervermengbare olieverf

Artisanale Lijnzaadolie : u kunt de hoeveelheid olie in uw verf verhogen om deze beter te laten vloeien, de transparantie en glans te vergroten en de open werktijd te verlengen.

Royal Talens sneldrogend medium : Dit verhoogt de vloei en transparantie en versnelt de droogtijd.

De Royal Talens glansmiddel : Dit verhoogt de vloei, glans, transparantie van de verf.

Royal Talens schilderpasta Het is een briljant medium voor het werken met de impasto techniek.

Schmincke maakt olieverf watervermengbaar : Schmincke heeft een medium ontwikkeld waarmee je gewone olieverf kunt omzetten in watervermengbare olie.

Kun je gewone olieverf met water mengen?

De twee soorten verf zijn onderling mengbaar. Je kunt zowel met olieverf als met watermengbare olieverf in verschillende lagen op hetzelfde schilderij schilderen. De twee mengen ook met elkaar.

Wanneer u beide soorten verf in verschillende lagen op hetzelfde schilderij gebruikt, raad ik u aan voor de eerste lagen wateroplosbare oliën te gebruiken, omdat die sneller drogen en het oliegehalte in de afzonderlijke tubes minder is dan in gewone kunstschilderoliën. Dit kan eigenlijk een geweldige manier van werken zijn, waarbij u wateroplosbare oliën verdunt met water om een dunne, sneldrogende film te creëren voor een onderschildering, die uwaar je dan je gewone oliën overheen kunt doen.

Als u de twee soorten verf met elkaar mengt, kunt u, als u de wateroplosbare eigenschappen wilt behouden, slechts kleine hoeveelheden gewone olie aan het mengsel toevoegen. Als u een grote hoeveelheid gewone olie met de verf mengt, verliest deze zijn watervermengbare eigenschappen. Ik zou adviseren de twee soorten verf gescheiden te houden.

Waarin verschilt de afwerking van watervermengbare olieverf van gewone olieverf?

Watervermengbare oliën drogen matter dan gewone olieverf. Dat komt waarschijnlijk door het emulgerende additief in de verf en het feit dat je door water toe te voegen het oliegehalte verlaagt. De olie is wat gewone olieverf zijn satijnachtige afwerking geeft. Dus hoe meer water je toevoegt, hoe matter het zal drogen.

Omdat hij iets matter opdroogt dan gewone olie, kan hij de kleuren er na droging doffer doen uitzien. De olie in olieverf versterkt de verzadiging van het pigment door een glanzend laagje te creëren. U kunt voorkomen dat de kleuren mat, droog en dof worden door er een glazuurmiddel of door je schilderij te vernissen.

Kun je watervermengbare olieverf vernissen?

Merken als Royal Talens, Winsor & Newton en Schmincke produceren speciaal gemaakte vernis Bij gebruik van deze vernissen moet u wachten tot de olieverf volledig is uitgehard, wat tot 6 maanden kan duren.

Als u Gamvar van Gamblin, hoeft u niet zo lang te wachten. Deze vernis kan zowel met watervermengbare olieverf als met gewone olie worden gebruikt en kan op het schilderij worden aangebracht zodra het handdroog is. Lees meer over hoe te vernissen .

Wat zijn de beste merken watervermengbare olieverf?

Daniel Smith

Koop hier.

Het assortiment watervermengbare oliën van Daniel Smith heeft 43 verschillende kleuren. 41 van deze kleuren hebben een uitstekende lichtechtheidsclassificatie, wat betekent dat de kleur 100 jaar lang stabiel blijft. Ze zijn romig van textuur en hebben een diepe, verzadigde uitstraling, vergelijkbaar met hun gewone olie-assortiment.

Dit merk gebruikt hoogwaardige, in water oplosbare, met alkali geraffineerde lijnolie als bindmiddel. Het raffinageproces voorkomt dat de olie na verloop van tijd vergeelt.

Het is aanbevolen om tot 20% water te gebruiken in uw olieverfmengsels. Daarboven kan de verflaag broos worden.

Holbein Duo-Aqua

Koop hier.

Zie ook: Beste tekenpapieroppervlakken: een overzicht - Fine Art Tutorials

Met 80 kleuren in het assortiment en een reeks van 17 'Elite Colours' biedt Holbein een verscheidenheid aan tinten om aan uw palet toe te voegen.

Het assortiment is van hoge kwaliteit en de kleuren hebben een uniforme droogtijd.

Royal Talens Cobra

Koop hier.

Er zijn 70 kleuren beschikbaar in dit assortiment, waaronder gelabelde primaries, zodat u een beperkt palet kunt vormen.

Deze oliën zijn boterachtig en qua verwerkingseigenschappen vergelijkbaar met gewone oliën. Ze hebben een langere droogtijd dan andere merken watervermengbare olieverf, ongeveer 3-5 dagen.

Winsor & Newton Artisan Oils

Koop hier.

Winsor & Newton heeft 40 kleuren in hun assortiment, met de meeste essentiële kleuren.

Zij maken ook een gamma mediums en oplosmiddelen speciaal voor in water oplosbare oliën.

Grumbacher Max watermengbare olieverf

Hier kopen .

Er zijn 59 kleuren in dit assortiment. Ze zijn van geweldige kwaliteit - er wordt hoogwaardig lijnzaad gebruikt en de pigmenten zijn fijngemalen. Door de hoge pigmentbelasting hebben de kleuren een hoog chromatische en lichtechte uitstraling.

Zie ook: Kunststijlen en kunststromingen

Daler Rowney Georgian Water Mengbare Oliën

Koop hier.

Deze verf voor studenten is goedkoper in aanschaf en wordt geleverd in sets van kleuren. De kleuren zijn glad van textuur en verschuiven niet tussen nat en droog.

Kortom, welke moet je nemen?

Samengevat vinden kunstenaars watervermengbare olieverf lastiger te hanteren, maar gemakkelijker schoon te maken en te vervoeren. Olieverfschilders vinden het schoonmaken gemakkelijker, vooral wanneer buiten schilderen .

Werken met gewone olieverf geeft je schilderijen een meer verzadigde glans, terwijl watervermengbare olieverf matter kan lijken. Het verdunnen van verf in het beginstadium van een olieverfschilderij is gemakkelijker met watervermengbare olieverf, omdat je geen oplosmiddel hoeft te gebruiken. Watervermengbare olieverf droogt sneller, wat beter geschikt is voor kunstenaars die graag werken door snel lagen verf aan te brengen. Als het gaat om het kiezen vanmerken verf en mediums, is er minder keuze voor kunstenaars die de watervermengbare soort verf gebruiken.

De kosten van het kopen van materialen en de hoeveelheid materialen die je voor elk medium moet kopen zijn vrijwel gelijk.

Zowel olie als in water oplosbare oliën zijn goed om te gebruiken, het komt er gewoon op neer wat u het beste uitkomt.

Olieverf vs watervermengbare olieverf: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.