Hoe toon je een doek voor olie- en acrylverf?

Carla Andrews 31-05-2023
Carla Andrews

Je kunt deze techniek gebruiken om veel verschillende soorten oppervlakken te kleuren, bijvoorbeeld papier, houten paneel of doek.

Een getint oppervlak, dat ook wel een imprimatura is een kleurvlek die op een gegrond doek of paneel wordt aangebracht.

Het is slechts één manier om je oppervlak voor te bereiden voordat je begint te schilderen. Het biedt schilders een transparant getinte ondergrond om op te werken. Kunstenaars kiezen er vaak voor om deze fase te voltooien na het maken van een tekening in houtskool.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Waarom het oppervlak toniseren?

Een imprimatura heeft verschillende functies die uw schilderij kunnen verbeteren.

Ten eerste verzegelt het je ondertekening, waardoor het makkelijker wordt om over de lijnen heen te trekken als je de kleuren en tonen gaat schilderen.

Wanneer het licht op het schilderij valt, weerkaatst het door de lagen heen, waardoor een tonale optische eenheid ontstaat. Het kan de helderheid en de kleurrijke effecten van het afgewerkte werk versterken.

Transparante kleurglazuren die het transparante pigment van de imprimatura over de gesso ondergrond laten schijnen, zijn helderder dan een dekkend verfmengsel. Elke laag wordt van achteren verlicht door het voorgaande pigment.

Imprimatura creëert een middentoon, waardoor het gemakkelijker wordt donkere en lichte kleurwaarden vast te stellen en de kunstenaar de gebruikte kleuren beter ten opzichte van elkaar kan zien.

Zie ook: Beste tekentablet: grafische tabletten voor kunstenaars

De meest gebruikte pigmenten voor imprimatura zijn neutrale kleuren. De kunstenaar kiest een warm of koel getint pigment, afhankelijk van wat hij de ondertonen in het schilderij wil hebben.

Hoe kies je een pigment voor imprimatura?

Oude meesters gebruikten traditioneel warme aardkleuren zoals omber gebrand als hun imprimatura-laag. Maar het is ook goed om normen te ondermijnen en iets unieks te doen.

Wat is het algemene effect dat je met je schilderij wilt bereiken? Als je warmte wilt creëren, gebruik je een pigment met een rode ondertoon. Als je de nadruk wilt leggen op de koele kleuren gebruik in je schilderij een pigment met een blauwe ondertoon.

Schilderen met een pigment met een gele ondertoon kan de schijn wekken van helderheid en natuurlijk licht. Kleuren als Geel Oker werken hier goed voor.

Imprimatura kan niet alleen worden gebruikt om bepaalde stukken lichter te maken, maar ook om delen van duisternis en schaduw te benadrukken en te verdiepen. Gebruik hiervoor een donkerbruin of donkergrijs pigment.

Caravaggio: De heilige Hiëronymus schrijft

Bedenk dat olieverfschilderijen met de jaren doorzichtiger worden. Een imprimatura zal dus (na honderden jaren) doorschijnen. Kijk naar de schilderijen van Caravaggio - hij schilderde vaak met een donkere, bijna dekkende imprimatura en zijn werken zijn met de jaren steeds donkerder geworden. Dit is een reden waarom donkere dekkende verflagen voor imprimatura moeten worden vermeden, omdat de kleuren erdoor verloren kunnen gaan.

Pigmenten om een doek te kleuren

Het voordeel van het gebruik van aardkleuren voor de eerste laag is dat ze snel drogen. U kunt echter elke kleur kiezen, hoewel het ideaal is als het pigment transparant is.

Gebrande Sienna geeft een roestig oranje effect. Dit is goed om warmte in een werkstuk te creëren en te contrasteren onder schilderijen met veel blauwtinten, zoals zeegezichten.

Zie ook: De beste potloodslijpers voor kunstenaars

Geel Oker is goed voor het creëren van licht in het schilderij. Denk aan het gouden uur licht.

Omber gebrand is een warm bruin, maar ziet er iets doffer uit dan andere pigmenten, waardoor het geschikt is voor schilderijen met weinig licht.

Ruwe omber is een bruin met groenige ondertonen. Het zou een goede optie zijn voor het schilderen van planten, met mos bedekte bomen, of glooiende heuvels op een regenachtige dag.

Ultramarijn Blauw kan worden gebruikt om koele ondertonen te creëren, bijzonder effectief in winterse taferelen en zeekunst.

Magenta kan worden gebruikt om uw schilderij te verlevendigen. Dit werkt schitterend onder bosgezichten en sterk verzadigde zonsondergangstukken.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, om meer te weten te komen over het gedetailleerde onderwerp, lees over hoe pigmenten te kiezen voor imprimatura .

Wat heb je nodig voor een doek?

  • Canvas papier (om kleurencombinaties te testen)
  • Oppervlak om op te schilderen
  • Verf
  • Oplosmiddel (voor olieverf): ofwel terpentijn of olie van lavendel Als u met acryl schildert, verdunt u de verf met water in plaats van oplosmiddel.
  • Varkensborstel of synthetisch alternatief

Hoe maak je de Imprimatura

Stap 1: Kies uw pigment

Het moeilijkste deel is de keuze van het pigment voor je getinte grond.

Als je voor het eerst begint met schilderen, is het een kwestie van uitproberen om de juiste toon te vinden voor het soort schilderijen dat je wilt maken.

Test ze eerst op canvaspapier, zodat je zeker weet dat je combinaties werken zoals je wilt, om helderheid en diepte te creëren in plaats van modderige kleuren. Het is veel moeilijker om terug te draaien als je de kleur al hebt geschilderd op het oppervlak waarop je wilt werken.

Meestal bewaar ik deze tests in een schetsboek en kom er later op terug om inspiratie op te doen voor verschillende aspecten van nieuwe werken. Een combinatie waarvan ik heb besloten dat ze niet werkt voor een bepaald schilderij, kan perfect zijn voor een ander. Door op deze manier te testen kun je unieke kleurharmonieën vinden.

Stap 2: Meng het pigment met het oplosmiddel

Verdun de verf royaal met oplosmiddel. U wilt een consistentie die lijkt op inkt. Het zal zeer vloeibaar zijn. U wilt ervoor zorgen dat de onderste laag van het schilderij de laag is die met het meeste oplosmiddel is verdund. We volgen het lagenproces door de vet over mager regel .

Wanneer u oplosmiddel gebruikt, zorg er dan voor dat u in een goed geventileerde ruimte werkt, zodat de dampen beter kunnen verdampen.

Stap 3: Bedek uw oppervlak

Je kunt doen wat Rembrandt deed en donkerbruine imprimatura aanbrengen op delen van het doek waarvan je weet dat je donkere schaduwen krijgt. Of je kunt een zeer dunne gelijkmatige laag aanbrengen - een wash creëren.

Door in dit stadium heel gebarend te werk te gaan bij het aanbrengen van de verf kan het schilderij vanaf het begin interessant en levendig worden.

Stap 4: Veeg delen weg om de illusie van licht te creëren.

Van de onder tekening of referentie U kunt de lichte en donkere gebieden verder benadrukken door natte verf te verwijderen om aan te tonen waar de lichtbron en de passages zich in uw werkstuk bevinden.

Wacht tot het hele doek helemaal droog aanvoelt voordat je met de volgende laag begint, anders gaan de kleuren door elkaar lopen.

Toon een doek, imprimatura techniek: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.