Abstracte olieverfschilderij: Hoe maak je je eigen abstracte kunst?

Carla Andrews 30-09-2023
Carla Andrews

Abstract olieverfschilderen is een stijl die leuk en toegankelijk kan lijken voor beginners. U kunt ongelooflijke stukken abstracte kunst maken zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over het maken van een levensechte tekening. De verf kan op een gebarende en spontane manier worden aangebracht in plaats van u druk te maken over details.

Hoewel het maken van abstracte kunst voor de meeste kunstenaars een intuïtief en persoonlijk proces is, zijn er enkele technieken en compositiepraktijken die je kunt leren om je abstracte kunst er van goed tot spectaculair uit te laten zien.

Leer in deze gids over de benodigdheden die u kunt krijgen om uw abstracte kunst te maken, technieken die uw vaardigheden op het gebied van abstract olieverfschilderen naar een hoger niveau kunnen tillen en hoe u een abstract kunstwerk kunt plannen om het gewenste effect te bereiken.

Zie ook: De beste waterafdunbare olieverf: beoordeeld

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Benodigdheden om een abstract olieverfschilderij te maken

 • Groot doek
 • Stijve borstels
 • Paletmessen
 • Silicone vormgereedschap : gebruik in plaats van penselen om in dikke streken verf op het doek aan te brengen
 • Medium om te verdikken, droging te versnellen & verf verlengen
  • Liquin Impasto
  • Koude was
 • Olieverf

Optionele extra benodigdheden

Kies wat extra benodigdheden om mee te experimenteren.

 • Brons poeder voor een metaalachtig effect
 • Olieverfsticks Dit ongelooflijke medium is eenvoudigweg olieverf omhuld met was en gevormd als een grote pastelstift. Oliestiften moedigen de kunstenaar aan om gebaren te maken en intuïtief te schilderen, wat bevorderlijk is voor abstracte stijlen. Je kunt op je doek tekenen en de verf daarna kneden of verdunnen met een penseel of gereedschap. Meer informatie over olieverfsticks .
 • Droge media : marmer, granaat, zand, glasparels en andere droge media kunnen in de verf worden verwerkt om unieke textuur en volume te creëren.

Denk na over de ruimte waarin u uw stuk wilt ophangen

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door ʎlloH ɹǝsɐb l∀ (ABH) (@theartofalbaseer)

Het is niet altijd nodig om een schilderij te plannen voor een bepaalde ruimte, soms wil je gewoon beginnen met creëren en zien waar je schilderij je brengt.

Misschien maak je een abstract schilderij voor jezelf, voor een vriend, om te verkopen of als opdracht. Als je een ruimte in gedachten hebt waar het schilderij komt te hangen, bedenk dan hoe de kleuren en het ontwerp die je kiest voor je schilderij passen bij de kamer waar je het wilt plaatsen. Het kan zijn dat het interieur al veel felle kleuren heeft, je zou een monochroom schilderij kunnen maken om daarmee te contrasteren.

Blauw en gedempte kleuren werken in vrijwel elke omgeving, omdat ze een gevoel van rust creëren. Wanneer u een minimalistische kamer creëert, kunt u heldere, contrasterende, verzadigde kleuren gebruiken om een opvallend stuk te creëren.

Een ander punt om rekening mee te houden is de grootte van de kamer, grote abstracte stukken zijn altijd een winnende optie als je veel lege muurruimte hebt. Je zou zelfs een paar bijpassende schilderijen kunnen maken om naast elkaar te hangen.

Al Baseer Holly

Zie ook: Technieken voor acrylschilderen: 19 technieken om uw vaardigheden te verbeteren

Abstracte effecten die je met olieverf kunt bereiken

Bij abstracte olieverfschilderijen gaat het erom interessante effecten te creëren - of dat nu een unieke textuur, een metallic effect of een opvallende kleurencombinatie is.

De effecten die u met olieverf kunt bereiken, zijn anders dan met andere mediums zoals acryl. Met acryl kunt u hars gebruiken om gietschilderijen te maken, u kunt ook acrylmedium toevoegen en dit op een oppervlak aanbrengen met een airbrush of spuitbus. Met olieverf kunt u geen van beide technieken gebruiken. Olieverf is echter een flexibel en veelzijdig medium waarmee u allerlei effecten kunt creëren.

Maak textuur

Gebruik een sneldrogend, verdikkend middel zoals koude was of Liquin Impasto Olieverf droogt langzaam, meestal duurt het drie dagen voor een verflaag droog is; Liquin en koude was versnellen dit proces, zodat de verf in ongeveer een dag droog is.

Je zou de verf erop kunnen plakken met een paletmes om gladde scherpe randen en een driedimensionaal uiterlijk te creëren. Kies in plaats daarvan voor een penseel; met beide mediums kun je penseelstreken op het doek houden, wat interessante schilderkunstige elementen aan je werkstuk toevoegt.

Voeg wat droge mediums toe aan je verf om textuur, volume of een unieke afwerking te creëren. Voeg zand of gemalen marmer toe om een ruw oppervlak te creëren.

Metallic effect

Een manier om een metaalachtig effect te creëren is door er bronspoeder in verf voor een iriserend en luxueus effect. Om dit bronspoeder te gebruiken, moet u drie delen van het poeder mengen met twee delen brons medium Meng het medium en het bronspoeder met een paletmes. Breng het aan op gedroogde olieverf, of op een voorbereid panel of canvas .

Witte ruimte creëren

Onthul de lagen eronder door de verf weg te schrapen met een paletmes. Gebruik de scherpe kant voor fijne lijnen of de platte kant om grote delen te verwijderen. Een andere optie is om schilders tape Witte ruimte hoeft niet wit te zijn, het wordt gedefinieerd als de ruimte rond een object.

Maak geometrische vormen

Kazimir Malevich

Abstracte stukken met geometrische vormen en symmetrie kunnen een nauwkeurige tekening vereisen om over te schilderen. Ofwel haal je wat hulpmiddelen om geometrische vormen te creëren of teken uw ontwerp op een kleiner stuk papier en vergroot het met behulp van de knop rastermethode .

U kunt ook schilders tape om vormen af te tekenen die u wilt maken, om lijnen scherp en netjes te houden.

Doe inspiratie op: beroemde abstracte stijlen en olieverfschilders

Bekijk enkele beroemde abstracte schilders uit de 19e en 20e eeuw om te begrijpen hoe het abstracte genre zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld.

19e eeuws abstract olieverfschilderij

William Turner: Kustgezicht met golven en golfbreker

William Turner en zelfs Monet maakten werken die op het randje van "abstract" lagen. Zij imiteerden de essentie van hun onderwerp, maar lieten details weg tot het onderwerp bijna niet meer te onderscheiden was. Sommige van hun schilderijen waren wervelingen van kleurrijke expressie. Ook al leken deze schilderijen verstoken van objecten en onderwerpen, de vormen en kleuren hebben een externe referentie. Voor Monet was die referentie dewaterlelievijver en voor Turner was het de dramatische jachthaven.

Geometrische abstracte kunst

Kazimir Malevich: Zwart vierkant (tempera)

Geometrische vormen en motieven zijn door de eeuwen heen terug te vinden in de kunst. Denk aan Keltische knopen - sommige Keltische voorwerpen dateren al uit de 5e eeuw.

Picasso pionierde met de kubistische beweging, waarbij hij vormen uit het leven ondermijnde. Hij wilde schilderijen maken die het begrip realisme uitdaagden. Hij vereenvoudigde voorwerpen en onderwerpen tot geometrische componenten en schilderde met deze kunststijl voor ongeveer tien jaar.

Kazimir Malevich werd geïnspireerd door het expressionisme, fauvisme en kubisme. Malevich probeerde in zijn kunst af te wijken van natuurlijke vormen.

Abstract expressionisme

Deze stijl van abstractie wordt gekenmerkt door persoonlijke expressie en spontane, door emoties gedreven verfapplicatie.

Jackson Pollocks kleurrijke spetters, verfspatten en druppels zijn emblematisch voor het abstract expressionisme: hij legde zijn ongespannen doek op de grond en gebruikte allerlei materialen, zoals messen, stokken en troffels om een van zijn 'action paintings' te voltooien.

Wat maakt een 'goed' abstract schilderij?

Als u uw schildervaardigheden wilt verbeteren, is het belangrijk enkele van de gemeenschappelijke kenmerken te leren die een esthetisch aangenaam schilderij maken. Natuurlijk gaat kunst deels over experimenteren en genieten en zijn binaire categorieën als 'goede' en 'slechte' kunst moeilijk te definiëren en onnodig te labelen, tenzij de kunstenaar serieus wil verbeteren.

Een kunstenaar kan zijn eigen werk als slecht bestempelen als hij gefrustreerd is omdat hij de verf niet kan laten gedragen zoals hij wil, omdat dit hem ervan weerhoudt zijn eigen artistieke visie te verwezenlijken. Dit is dus wat ik bedoel met een "slecht" abstract schilderij, een schilderij dat niet helemaal het ware potentieel van de schilder weerspiegelt.

Hoe definieert u abstracte kunst?

Abstracte kunst ontbeert duidelijke onderwerpen en referenties. Zij verwerpt realisme en imitatieve benaderingen van kunst. Zij kan esthetisch aangenaam zijn, zonder te proberen iets uit het leven na te bootsen.

Abstracte schilderijen hebben dezelfde componenten als een realistisch schilderij: compositie, structuur, waarde, vorm, kleur, randen. Alleen worden deze componenten op een andere manier gebruikt en opgebouwd dan andere, meer realistische schilderstijlen.

Expertise die abstracte kunstenaars succesvol kan maken

Er is een reden waarom sommige abstracte kunstenaars bekend worden in de kunstgemeenschap en daarbuiten, en hun eigen verzamelaars hebben. Wat velen van hen onderscheidt, is dat zij creëren met intentie, bedachtzaamheid, verfijning, nuance en vaardigheid.

Met andere woorden, een vormend begrip hebben van de eigenschappen van olieverf (d.w.z. de droogtijd en hoe deze op het doek aan te brengen om de gewenste effecten te verkrijgen), de basisprincipes van olieverf zoals technieken, penseelvoering, kleurentheorie , en hoe een schilderij te ontwerpen (of componeren) kan helpen de beheersing van het abstracte schilderij van een kunstenaar te verbeteren.

Het ontwerpen van een schilderij gaat over planning. Plan de compositie (vorm en brandpunt), hoe kleuren zullen mengen, en hoe de verf zal worden gelaagd.

Als u eenmaal een oog hebt voor wat er goed uitziet en het vermogen om verf aan te brengen zoals u wilt, kunt u de regels van de compositie of de kleurenleer naar hartelust aan uw laars lappen. Het aanbrengen van de verf zal intuïtief aanvoelen en de resultaten zullen meestal zijn zoals u wilt.

In de volgende paragrafen geef ik enkele tips over hoe u deze essentiële elementen van kleur, compositie en techniek kunt verbeteren om zo uw vaardigheden in abstracte olieverfschilderijen te vergroten.

Kleurenschema

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door Dana James (@mizdanajames)

Kennis hebben van de grondbeginselen van kleurentheorie hoe kleuren mengen en combineren U zult zien dat uw vaardigheden snel verbeteren omdat u meer controle krijgt over de tonen, waarden en verzadigingsniveaus van de kleuren die u maakt.

In het hedendaagse abstracte schilderij van Dana James (foto hierboven) is kleur gebruikt om een dromerige juweelachtige indruk te maken.

Bij het combineren van kleuren is het goed om subtiliteit, nuance en contrast te begrijpen - door geraffineerde kleurencombinaties te gebruiken kunt u een elegant en esthetisch mooi stuk creëren.

Een fout die beginners vaak maken bij het schilderen, is het kiezen van sterk verzadigde kleuren en ze niet genoeg afzwakken. Meng gedempte kleuren door complementaire kleuren (kleuren tegenover elkaar op het kleurenwiel) te combineren.

Kies een kleurenpalet van soorten rood, blauw, geel, wit en omber gebrand of zwart. Hieruit kun je elke andere kleur van het spectrum mengen.

Door een kleurenschema Met een complementair kleurenschema kun je een gevoel van energie en drama creëren.

complementair kleurenschema

Een analoog kleurenschema bestaat uit drie kleuren die naast elkaar liggen op het wiel. Afhankelijk van de kant van het wiel waar de kleuren vandaan komen, kun je een intens kleurenschema maken met magenta, oranje en rood, of een rustig en sereen kleurenschema met blauw en groen.

analoog kleurenschema

Samenstelling

Het maken van een compositie houdt in dat je een kunstwerk zorgvuldig en doordacht plant en ontwerpt voordat je eraan begint. Plan hoe elementen bij elkaar passen om een arrangement te maken dat het effect overbrengt dat je wilt creëren.

Maak miniaturen in een schetsboek voordat je begint met het plannen van de compositie.

De compositie van een werk kan van invloed zijn op hoe een toeschouwer het kunstwerk waarneemt. Kies ervoor om bepaalde elementen dominanter te maken en andere naar de achtergrond te laten verdwijnen.

Eerst moet je bedenken wat je brandpunt zal zijn. Een brandpunt is het element in een kunstwerk dat de aandacht van de kijker opeist en het meest in het oog springt.

Je kunt een brandpunt creëren door de regel van derden te gebruiken, door je doek in negen gelijke delen te verdelen en je brandpunt op het kruispunt van een van deze delen te plaatsen. Onze ogen worden automatisch naar de rechterbovenkant van een doek getrokken, dus door je belangrijkste element daar te plaatsen, valt het meer op.

Een andere manier om een brandpunt te creëren kan zijn om het te schilderen met meer textuur dan andere elementen in het schilderij. De textuur zal naar voren komen uit het doek en opvallen.

Gebruik kleurcontrast om een centraal punt te creëren. Je zou bijvoorbeeld het dominante deel van het schilderij geel kunnen maken, als contrast met de voornamelijk paarse tinten van de rest van het stuk.

Enkele andere principes die bijdragen aan een sterke compositie zijn evenwicht en beweging. Deze principes bepalen de relatie tussen verschillende elementen in je schilderij. Creëer evenwicht door elementen over het doek te verspreiden, zodat ze niet allemaal in één gebied geconcentreerd zijn. Door gebruik te maken van gebaren met penseelstreken kun je de illusie van beweging creëren.

Technieken

Er zijn een paar olieverftechnieken die goed passen bij de abstracte schilderstijl.

Alla prima

Schilderen alla prima betekent natte verf over natte verf heen schilderen. Deze techniek wordt ook wel nat-in-nat Het idee is om het schilderij af te maken voordat de eerste verflaag droog is. Door natte verf aan te brengen op een natte verflaag wervelen de kleuren in elkaar en gaan kleine details verloren.

Een tip voor het slagen van deze techniek is het aanbrengen van lagen verf van dun naar dik, bijvoorbeeld met een oplosmiddel verdunde verf onder verf rechtstreeks uit de tube.

Nat op droog

Als je natte verf op een opgedroogde laag olieverf schildert, kun je iets andere effecten bereiken dan wanneer je nat-in-nat schildert. Bij een alla prima verfapplicatie gaan scherpe randen en details verloren doordat de natte verf zich vermengt. Door nat-in-droog te schilderen kun je scherpe randen en details creëren.

Impasto

Impasto is een populaire techniek die werd gebruikt door kunstenaars als Van Gogh en Monet. Dikke verf wordt met een stijve kwast of paletmes op het doek aangebracht, penseelstreken zijn vaak zichtbaar en schilderijen lijken vol textuur en beweging.

Hoofdbeeld: Wassily Kandinsky: Compositie VI

Abstract schilderij tutorial: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.