Technieken voor acrylschilderen: 19 technieken om uw vaardigheden te verbeteren

Carla Andrews 31-05-2023
Carla Andrews

Gebruik deze acrylschildertechnieken om uw kunst te verbeteren en de uitstraling van uw acrylschilderijen te vergroten.

Voor veel van deze technieken hebt u alleen uw tube verf en penselen nodig. Maar voor sommige van de meer geavanceerde technieken hebt u misschien extra mediums en iets ander gereedschap nodig, zoals zachtere penselen.

Leer hoe u uw acrylschilderijen er professioneler kunt laten uitzien en specifieke effecten kunt bereiken met deze technieken.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Acrylschildertechnieken

Voor elke techniek laat ik zien welke benodigdheden je nodig hebt en hoe je de techniek zelf kunt proberen.

Maak textuur met de impasto acrylschildertechniek

Impasto is een ongelooflijk leuke techniek die kunstenaars gebruiken om levendige werken met diepte en textuur te maken.

Welke benodigdheden heb je nodig voor de impasto techniek met acrylverf?

Om textuur te creëren met acrylverf heb je niet veel extra benodigdheden nodig. Het enige wat je echt nodig hebt is zware verf en stijve penselen. Je hoeft geen water aan het verfmengsel toe te voegen.

Golden's Heavy Body paint is van hoge kwaliteit, zeer gepigmenteerd, heeft een dikke textuur en houdt penseelstreken vast op het doek.

Wanneer u een penseel kiest voor de impasto techniek, kies dan een penseel dat stijf maar veerkrachtig is. Deze Princeton Catalyst borstels emuleren de stugge eigenschappen van varkenshaar, waardoor dikke verf gemakkelijk te verplaatsen is.

Zie ook: Atmosferisch perspectief: definitie & gids

Om het verflichaam aan te vullen, of het er dikker en driedimensionaler uit te laten zien, kijkt u naar de Liquitex Modelleerpasta Breng dikke verf aan met een paletmes , harde borstel of een siliconen katalysator wig .

Hoe schilderen met de impasto techniek

Om met de impasto techniek te schilderen, bedenk je eerst hoe je het schilderij gaat benaderen.

Eén benadering is het aanbrengen van lagen, waarbij je wacht tot de verf tussendoor droog is. Zo kun je diepte en variatie creëren door verschillende kleuren gelaagd over elkaar te gebruiken. Door gebroken penseelstreken over eerdere gedroogde lagen te leggen, kunnen de kleuren uit de vorige lagen van het schilderij doorschijnen.

Denk na over de penseelstreken en tekens die u maakt: gebruikt u korte, scherpe streken zoals Monet en Van Gogh, of stapelt u de verf op om bijna sculpturale stukken te creëren?

Als u levendige kleurencombinaties wilt maken, kunt u zelfs overwegen de kleur op het doek te mengen, in plaats van deze eerst op het palet te mengen. Monet stond erom bekend kleuren rechtstreeks uit de tube te gebruiken en deze op het doek te mengen. Als u uw referentie bekijkt, zoek dan naar onderliggende kleuren en tonen die u in het schilderij zou kunnen verwerken.

Voor een meer diepgaande kijk op deze techniek, met tips voor het kiezen van een onderwerp en het plannen van de compositie, zie onze impasto handleiding .

Het mengen van

Kunstenaars die kleuren naadloos op hun doek willen mengen, neigen meestal naar olieverf omdat die langzaam droogt. Het is echter mogelijk om de open werktijd van acrylverf te verlengen.

Gebruik Golden Open Acrylverf omdat deze even snel drogen als olieverf (ongeveer 1-2 dagen). Als u al een set acrylverf hebt, kunt u de open werktijd ervan verlengen met een medium. Elk van de Gouden Open Mediums zal de verf langzamer drogen.

Zachtere penselen zijn het beste voor het mengen van verf. Als u zachte acrylverf neem een extra zachte borstel om de kleuren te mengen. De Da Vinci Casaneo in de vierkante vorm zou hier perfect voor werken. Een grote iets verende borstel zoals de Isacryl borstel in de platte of filbertvorm zou iets dikkere verf beter mengen.

Voor een meer diepgaande kijk op het mengen van acrylverf en stap voor stap gidsen met twee verschillende mengmethoden, bekijk onze mengen van acrylverf tutorial .

Alla Prima (nat op nat) met acrylverf

John Singer Sargent: Een stortvloed in Noorwegen

Alla prima is de techniek van het aanbrengen van lagen verf bovenop natte lagen. Het schilderij, of een deel ervan, moet klaar zijn voordat de eerste verflaag droogt.

Het is een snelle, leuke en spontane manier van schilderen, die gebaren en textuur kan opleveren. De kleuren wervelen door elkaar en zien er los en schilderachtig uit.

Een nadeel van acrylverf dat het moeilijk maakt om de alla prima techniek te gebruiken, is dat het snel droogt. Als u nat op nat wilt schilderen, hebt u een langzaam drogend medium of om Gouden Open Acryl Hoe langzamer de verf droogt, hoe beter. Dan heb je langer de tijd om het schilderij af te maken. Ik raad ook aan om stijve borstels vooral in latere stadia van het schilderen, omdat u de dikte van de verf in opeenvolgende lagen moet vergroten.

Begin met het blokkeren van kleuren, of met het maken van een ondertekening. Breng vervolgens verflagen aan op het doek in de kleuren die u in uw referentie ziet. Verhoog geleidelijk de dikte van de verf naarmate u meer lagen aanbrengt. De dikste en lichtste accenten moeten als laatste worden aangebracht.

Als je een fout maakt, schraap je de verf weg met een paletmes De verf kan op uw oppervlak worden aangebracht met een stijve kwast, een paletmes of een kataliewig.

Bekijk onze alla prima schilderij gids om deze techniek in meer detail te leren.

Acrylschilderij in lagen

Dit is een benadering van acrylschilderen die hand in hand gaat met inblokken, onderschilderen en glaceren.

Acrylverf droogt snel, zodat het mogelijk is om met relatieve snelheid werken met harde randen te maken. Verhoog de open werktijd van verf om gemengde lagen te maken met een vloeistofvertrager Door deze technieken te combineren en gelaagde stukken te maken met een verscheidenheid aan harde en gemengde randen, kunt u realistisch ogende kunstwerken maken.

Blokken in acrylschildertechniek

Geblokkeerde laag

Klaar met schilderen

De enige benodigdheden voor deze techniek zijn tube verf en een middelste stijve borstel U kunt uw tube acrylverf eventueel verdunnen met water om de textuur vloeibaar te maken.

Blokkeren in een acrylschilderij vormt de eerste fase van het schilderproces. Het doel van deze techniek is het doek te bedekken, zodat het wit van de gesso grond niet zichtbaar is. Blokkeer basisvormen van kleuren die je in je referentie ziet.

Als u bijvoorbeeld een berglandschap schildert, kan een berg in de verte een brede blauwgrijze tint hebben met lichtgrijze accenten waar de sneeuw het licht weerkaatst. Voor het inblokken schildert u de blauwgrijze kleuren, wacht u tot het droog is en brengt u de lichtere accenten aan.

Om deze techniek met succes toe te passen, moet u uw schilderij in lagen opvatten. U moet deze lagen in uw schilderij als referentie zien.

Bekijk voor een meer gedetailleerde handleiding onze blokkeren in techniekgids .

Onderschilderen

De onderschildertechniek kan worden gebruikt met olie- en acrylverf.

Zie ook: Boeken voor kunstenaars: 17 boeken die elke kunstenaar zou moeten lezen

Het doel van deze techniek is om een monochrome laag te creëren. Verdeel een laag met water verdunde verf gelijkmatig over het oppervlak. Dit type onderschildering wordt een getinte ondergrond of imprimatura genoemd. Het werkt goed met transparante aardkleuren zoals omber gebrand of sienna gebrand. Het functioneert om een middentonige ondergrond te creëren, die kunstenaars helpt om waardeverhoudingen tussen kleuren vast te stellen.gemakkelijker.

Een andere onderschilderingsmethode is het gebruik van een kleur zoals gebrande omber en titaanwit om een tonale onderschildering te creëren. Hiermee worden de waarden, de vorm en de compositie van een werkstuk vastgelegd. Vervolgens worden er kleurlagen overheen aangebracht in glazuren of dekkende lagen.

Lees voor meer informatie over deze techniek onze onderschilderen tutoria l Het is gericht op olieverfschilders, maar alle technieken kunnen worden toegepast op acrylverf.

Glanzende acrylverf

Glaceren is de techniek waarbij transparante kleuren over elkaar worden aangebracht om het kleurprofiel van de vorige lagen te wijzigen. Dit is een iets meer geavanceerde techniek dan de vorige twee en het kan enige oefening vergen om deze onder de knie te krijgen. Het is een beroemde techniek in de olieverfschilderkunst, gebruikt door oude meesters zoals Rembrandt. Met deze techniek konden kunstenaars gedetailleerde en realistische schilderijen maken.

Er zijn vele manieren om deze techniek te gebruiken. Verander bijvoorbeeld de kleurtemperatuur van een deel van je schilderij in warm of koel. Breng een glacis aan over het hele schilderij om een meer uniforme uitstraling te creëren (bijna alsof je een filter toevoegt aan je schilderij). Gebruik een glacis om schaduwen te verdiepen of kleurcontrasten te vergroten.

Deze techniek is ook nuttig voor het schilderen van subtiele verschuivingen in de huidskleur. Omber gebrand werkt uitstekend in schaduwen bij portretten.

Je kunt deze techniek ook gebruiken om details in een portret weer te geven. Gebruik bijvoorbeeld de transparantie van het glazuur om bijna onmerkbare poriën op de huid te schilderen, of fijne plukjes haar.

Je kunt je voorstellen dat je voor zulke fijne lagen een medium nodig hebt om de verf vloeibaar en transparant te maken. Dit glaceermedium van Winsor & Newton verhoogt de transparantie en vloeibaarheid van de verflaag. Het versterkt ook de verflaag. Je hebt ook zachte acrylverf nodig, van een professioneel merk, zoals Golden's Vloeibare Acrylverf Kijk uit naar kleuren die transparant of semi-transparant zijn. Informatie over de transparantie van pigmenten staat op de tube verf of op de website. Een ander gereedschap dat u nodig hebt om glazuren te schilderen is een zacht penseel. Isabey Isacryl penselen zijn zacht, maar ook veerkrachtig.

Droge borstel

Breng kleur aan op het oppervlak zonder de kwast eerst nat te maken. Veeg overtollige verf af op een papieren handdoek en maak sporen op je doek. Deze techniek kan het effect van houtskool evenaren en zorgt voor een droge, gebroken textuur die zich leent voor portretschilderen.

Was

Verf kan worden verdund met water om wassingen te maken die lijken op inkt. Maak je penseel nat, doop het in de acrylverfkleur en verdeel het gelijkmatig over het oppervlak. Deze techniek werkt goed met iets zachtere penselen zoals Isabey Isacryl .

Acrylverf gieten

Acrylverf op een oppervlak gieten is een ongelooflijk bevredigende techniek om uit te proberen, die prachtige organische en toch ingewikkeld ogende resultaten kan opleveren.

Om gietschilderijen te maken, heb je een paar verschillende gietverfbenodigdheden Dit omvat Vloeibare acrylverf en een gietmedium Neem bekers, handschoenen, mixers en schenkzeven. in deze set Om cellen te bereiken, moet je een paar druppels van siliconenolie in elke kleur beker. Gebruik dan een hittekanon eenmaal op het doek gegoten om de luchtbellen te verwijderen. Er is een veelheid van verschillende acrylgiettechnieken die je kunt gebruiken, zoals dirty pour, flip cup, swipen en meer!

Meng één kleur per beker met het gietmedium. U moet zich informeren over de verhouding tussen medium en verf die u moet gebruiken, u vindt die op de productpagina van het gietmedium. Schmincke geeft bijvoorbeeld aan dat u hun medium in elke verhouding tot 45% acrylverf kunt gebruiken. Meng het medium met de verf in elke beker met behulp van een roerstaafje. Breng vervolgens lagen verf aan door de afzonderlijke bekers één voor één in een schone beker te gieten. Kantel de beker met allede verf ondersteboven op het doek. Gebruik dan het warmtepistool om de luchtbellen weg te werken.

Voor een uitgebreidere handleiding, zie deze beginnersgids voor acrylgieten... Als je de beste gietmediums en verven voor vloeibare kunst bekijk dan onze gids.

Airbrush

Airbrushen is een techniek die kan worden gebruikt met Vloeibare acrylverf Je hebt ook een airbrush gereedschap om verf op doek of papier te spuiten. Gebruik een medium, zoals Golden's Airbrush Medium om de viscositeit van de verf te verminderen.

Airbrush is een kunst op zich, de dunne viscositeit van Fluid Acrylic verf betekent dat deze niet verstopt raakt in de airbrush tool. Het is aanbevolen om een nozzle van .2mm of hoger te gebruiken en de verf kan door een airbrush gespoten worden bij 25-50 p.s.i..

De techniek van het airbrushen geeft de kunstenaar superieure controle over de verf en de mogelijkheid om subtiele kleurgradaties te creëren. Met deze techniek kunnen kunstenaars realistische werken maken en fijne details weergeven.

Andere teken- en penseeltechnieken

Verf in spetters aanbrengen

Liquitex spatkwasten zijn gemaakt voor deze techniek! Met de lange haren kun je unieke spetterpatronen maken.

Om spettereffecten op het doek te creëren, heb je een stijve kwast met lange haren nodig (zoals de Liquitex kwast) en zachte acrylverf Draag handschoenen en bedek je werkoppervlak, want het kan vies worden. Trek de borstelharen met je vingers naar achteren en laat ze dan los op je oppervlak. Of je kunt het penseel zelf omslaan. Gebruik deze techniek om abstracte stukken, sterren of oceaanschuim te maken.

Jackson Pollock gebruikte in zijn abstract expressionistische werken een aantal verschillende gereedschappen en technieken om markeringen aan te brengen, zoals verfspatten.

Sgraffito

Rembrandt: Een zelfportret

Sgraffito is de techniek van het krassen in natte verf zodat de kleuren uit de onderliggende lagen zichtbaar worden. Maak patronen in de natte verf door te krassen met het uiteinde van een penseel of een paletmes.

Gebruik deze techniek in portretten door een getinte onderschildering te maken in een transparante aardkleur zoals gebrande omber en de highlights in het haar weg te krassen. Rembrandt gebruikte deze techniek om highlights op strengen haar in zijn zelfportret zichtbaar te maken.

Drie dimensionale werken maken

Door modelleerpasta Het verbetert de hechting van verflagen, zodat het ook op zichzelf kan worden aangebracht voordat acrylverf op het doek wordt aangebracht. Een manier om het medium te gebruiken is om volume en structuur op het doek te creëren en daar vervolgens overheen te schilderen.

Structuur toevoegen aan de verf met droge additieven

Toevoegen droge media zoals marmerstof of mica vlokken aan acrylverf gel medium of aan de verf zelf. Droge mediums hebben allemaal hun eigen individuele eigenschappen. Mica vlokken zorgen voor opalescente en iriserende effecten. Voeg mica vlokken toe aan transparante mediums zoals acrylverf gel voor het beste effect. Ook kunnen mica vlokken over een natte verflaag worden gestrooid om een schilderij te laten schitteren.

Deppen met een spons

Met een spons verf aanbrengen kan verschillende effecten opleveren. Als u een textuur wilt creëren, dep dan een droge spons vol met dikke verf op je doek. Je maakt pieken van verf met een gebroken bijna korrelige textuur. Als je de spons nat maakt en je gebruikt vloeibare verf kun je een zacht gemengd uiterlijk creëren.

Stippelen

Stippelen is de kunst van het stippelen van verf op het doek. Dit is een techniek die vaak wordt gebruikt met potloodmedium. Neem een rond penseel met korte haren, een oude versleten penseel werkt goed bij deze techniek. Gebruik de stippelwerking, met de stippen dichter bij elkaar op plaatsen die je gearceerd wilt laten lijken.

Kleuren mengen op het doek

Meng kleuren rechtstreeks op het doek in plaats van op het palet. Monet was hier beroemd om. Deze techniek kan levendige en gevarieerde kleurvlakken creëren. De kleuren worden met elkaar gemengd en daardoor lijken de pigmenten zuiverder dan wanneer ze worden gecombineerd. Gebruik een paletmes op het doek voor het beste mengresultaat.

Verf schrapen

Gebruik deze techniek bij abstract schilderen. Breng een laag kleur aan en gebruik dan een Katalysator wiggereedschap U houdt een dunne, gemengde laag transparante verf over. Speel met deze techniek en kleuren tot u het gewenste effect bereikt.

Acrylschildertechnieken voor beginners

De impasto-techniek is perfect voor beginners om mee te experimenteren. Het is leuk, en voelt direct en spontaan aan. Dikke textuur voegt een nieuwe dimensie toe aan het kunstwerk. Voor beginners zou ik aanraden eerst een schets te maken van je schilderij, zodat je weet hoe de verschillende elementen in elkaar gaan passen. Meng vervolgens al je kleuren voordat je begint met het aanbrengen van de verf. Neem een stay wet palet om kleuren langer nat te houden.

Alle andere technieken op deze lijst zijn geschikt voor beginners om mee te beginnen, maar glaceren en alla prima vergen enige oefening om onder de knie te krijgen. Als u geïnteresseerd bent in het leren schilderen met acrylverf vanaf nul, bekijk dan onze lijst van de beste acryl schilderij tutorials .

Acrylschildertechnieken: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.