Kun je met aquarel op canvas schilderen?

Carla Andrews 31-05-2023
Carla Andrews

Voor wie met aquarel op doek wil schilderen, is dat mogelijk! Gewone doeken nemen geen waterverfspatten op, zodat de verf direct van het oppervlak afloopt. Er zijn echter doeken te koop die speciaal gegrond zijn om waterverflagen op te nemen.

In deze gids vindt u de beste aquareldoeken, hoe u met aquarel op doek kunt schilderen en hoe u een gewoon doek kunt voorbereiden op aquarelleren als u het zelf wilt proberen.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Kun je met waterverf op doek schilderen?

Het is mogelijk om met aquarel op doek te schilderen, maar zorg ervoor dat je op een doek schildert dat gemaakt is voor gebruik met aquarelverf. Het doek moet worden geprepareerd met een gesso die ontworpen is om te werken met verf op waterbasis. Je kunt een speciaal gemaakt aquarel doek kopen, of zelf een doek prepareren met een aquarelverf ondergrond.

Beste aquarel doek

De Fredrix Archival aquarel doek is gemaakt van 100% katoen, en is geprepareerd met een absorberende gesso die kan worden gebruikt met alle soorten verf op waterbasis. U kunt dit doek dus gebruiken met gouache, aquarel en meer.

Voer een reeks van aquareltechnieken Een ander pluspunt van dit doek is dat het oppervlak 100% zuurvrij en van archiefkwaliteit is. Dit betekent dat u aquarel doek kunt gebruiken om werken in opdracht te maken of naar een galerie te sturen - u kunt er zeker van zijn dat het oppervlak lang meegaat.

Fredrix maakt aquareldoeken in een canvasplaat formaat. Zo kunt u genieten van het schilderen op canvas textuur, op een stevige, lichtgewicht draagbare plank. Dit kan een uitstekende schilderondergrond zijn voor gebruik met gouache of het nemen van plein air om buiten te schilderen. Je kunt dit doek in twee andere formaten krijgen, rolt en pads, dus als je je doek zelf spannen kies voor het broodje!

Wat zijn de eigenschappen van aquarel doek?

Aquarel doeken zijn duurzaam, bestand tegen kromtrekken en knikken en hebben een kenmerkende geweven textuur, net als gewone doeken. Het doek is geprepareerd met een aquarelverf gesso die de kleur gelijkmatig absorbeert. Net als gewone doeken zijn aquarel doeken licht van gewicht, worden ze opgespannen rond een frame en zijn ze verkrijgbaar in verschillende maten.

Canvas is een geweldige ondergrond voor het schilderen van contrastrijke, losse en expressieve schilderijen. Er zijn verschillende eigenschappen van canvas die van invloed zijn op hoe aquarel zich gedraagt op het oppervlak:

Textuur

De geweven textuur van aquareldoek kan een beetje aanvoelen als ruw aquarelpapier. Aquareldoeken zijn er echter in verschillende texturen. Gladdere oppervlakken zijn meer geschikt voor detailwerk en technieken als tillen.

Absorptie

Aquarel doeken zijn minder absorberend dan traditioneel aquarelpapier. Dit betekent dat de kleuren levendiger overkomen omdat de pigmenten op het oppervlak blijven zitten. Het absorberend vermogen van het doek beïnvloedt de manier waarop de verf zich ophoopt; het uitvoeren van de tiltechniek is veel gemakkelijker met canvas dan met meer absorberend papier. Dat betekent dat je fouten gemakkelijk kunt herstellen, gewoon een penseel natmaken en het gedeelte dat je wilt corrigeren verwijderen.

Zie ook: Beste tekentablet met scherm: een beoordeling

Droogtijd

Het drogen van kleuren op aquareldoek duurt langer door het absorptievermogen van het doek. De kleuren drogen echter nog steeds relatief snel en veel sneller dan andere schildermediums, zoals acrylverf of olieverf.

Hoe kleuren verschijnen op aquareldoek

Op aquareldoek lijken de kleuren helder, lichtgevend en contrastrijker. Dit betekent dat u dieper lijkende schaduwen en intenser verzadigde effecten kunt bereiken.

Gelaagde kleuren

Kleuren reageren gemakkelijker op aquareldoek, dus als u een schilderij met meerdere lagen plant, overweeg dan het gebruik van een werkbaar fixeermiddel tussen de lagen om te voorkomen dat de kleuren van het oppervlak verdwijnen.

Het maken van losse, expressief ogende schilderijen gaat hand in hand met aquareldoek, omdat de randen meer in elkaar overlopen, naarmate eerdere lagen nat worden. Kleuren van eerdere lagen kunnen zich mengen in opeenvolgende lagen als ze niet vastzitten.

Aquarel doek vs aquarel papier

Het mooie van werken op aquareldoek is dat er geen voorbereiding nodig is voordat je aan een schilderij begint. Als je op papier werkt, moeten kunstenaars meestal hun papier uitrekken voordat u begint, om te voorkomen dat het uitpuilt of kromtrekt. Met canvas kunt u echter meteen aan de slag.

Aquarelpapier is veel absorberender, wat betekent dat kleuren in het oppervlak zinken en niet zo gemakkelijk worden opgetild. Dit betekent echter dat het maken van scherpere randen en gelaagdheid met aquarelpapier gemakkelijker kan aanvoelen dan met canvas.

Wat zijn de voordelen van schilderen op doek met waterverf?

Hoewel aquarelpapier canvas is een geweldige ondergrondkeuze, en biedt een aantal unieke eigenschappen. Canvas is een duurzaam oppervlak, dat minder snel beschadigd raakt dan aquarelpapier. Het heeft een unieke uitstraling, gevoel en textuur, waar veel kunstenaars het liefst op werken. Aquarel doeken zijn veelzijdig, omdat kunstenaars een scala aan technieken kunnen uitvoeren en kunnen werken met verschillende mediums op waterbasis.

Papier kan kromtrekken, knikken of zelfs scheuren bij te veel wassingen, of door te veel kleur aan het oppervlak te onttrekken. Canvas daarentegen kan zware wassingen verdragen en blijft toch stabiel en vlak.

Bovendien kunnen kunstenaars met canvas hun afgewerkte werken rechtstreeks aan de muur hangen, zonder glas of lijst als ze dat willen.

Hoe schilderen met waterverf op doek

Aquareldoeken zijn minder absorberend dan aquarelpapier, zodat het oppervlak iets anders reageert op de verf. Dit maakt echter bepaalde technieken, zoals het optrekken, gemakkelijker.

Schilderen op doek kan in het begin lastig zijn met aquarelverf. Je moet misschien een fixeermiddel Het is echter de moeite waard om eerst op een klein doek te experimenteren om uw gewone schildertechnieken uit te proberen en te wennen aan het oppervlak, om te zien wat voor u en uw schilderstijl werkt.

Kun je schilderen met gemengde techniek op aquarel?

Ja! Aquarel doek is een veelzijdig oppervlak dat kan worden gebruikt met verschillende mediums op waterbasis. Je kunt het dus gebruiken met gouache, aquarel, acryl, aquarelpotloden en meer.

Kun je met waterverf op gewoon doek schilderen?

Het korte antwoord is nee. Gewone doeken zijn ofwel gegrond met een acrylgesso, ofwel met een primer op oliebasis. Beide soorten primers zijn niet absorberend genoeg om met aquarelverf te werken. Dat betekent dat de verf zich niet gelijkmatig aan het oppervlak zal hechten en er zo af kan lopen.

U kunt echter wel een doek voorbereiden voor gebruik met aquarel. Zo kunt u uw eigen ondergrond creëren, als u zelf een doek opspant, of als u aangepaste materialen wilt gebruiken, bijvoorbeeld linnen in plaats van katoen.

Hoe bereid je een gewoon doek voor op aquarelverf?

Het is mogelijk om een gewoon doek voor te bereiden op aquarelleren. Je moet dan wel extra grondlagen van specialistische primer aanbrengen op een gessed katoenen of linnen doek.

De gespecialiseerde primer die u kunt gebruiken is de Gouden Absorberende Grond Hij droogt op tot een absorberend, papierachtig oppervlak. Hij is flexibel en lichtecht, waardoor hij de perfecte archiefgrondlaag is voor gebruik met aquarel- en andere waterverf. Breng meerdere lagen aan, wacht tot elke laag droog is en schuur tussendoor.

Moet je fixatief gebruiken bij aquarelverf op doek?

Als u op aquarel doek werkt, hoeft u geen fixatief te gebruiken. Als u echter extra voorzichtig wilt zijn of met andere mediums op waterbasis werkt, kunt u een fixatief op waterbasis gebruiken zoals de Gouden Archiefvernis Dit beschermt uw werk en houdt de kleuren levendig. Het is ook niet vergelend en flexibel, zodat het niet barst als het doek uitzet en krimpt.

Hoewel het niet noodzakelijk is, raden wij aan een vernis te gebruiken bij aquarel op doek. De reden hiervoor is dat het oppervlak minder absorberend is dan papier, zodat kunstenaars kleuren gemakkelijker kunnen opbrengen. Als het doek vochtig wordt, kunt u onbedoeld verf van het doek verwijderen als u de kleuren niet hebt gefixeerd.

Een andere reden waarom u kunt overwegen vernis over uw voltooide kunstwerk te spuiten, is dat, als u ervoor kiest uw schilderij aan de muur te hangen zonder glas dat het beschermt, de kleuren kunnen vervagen in direct zonlicht. Dit komt doordat UV bepaalde pigmenten kan doen vervagen, tenzij kunstenaars het schilderij verzegelen achter uv-bestendig glas of vernis.

Hoe gebruik je fixatief met aquarelverf?

Kies eerst uw vernis. De Golden Archival vernis spray is een uitstekende vernis van conserveringskwaliteit die de kleuren beschermt tegen ultraviolette stralen, vochtigheid, vocht en stof.

Wanneer u fixeermiddel gebruikt, zorg er dan voor dat u buiten spuit. Sommige merken fixeerspray kunnen binnen worden gebruikt. In dat geval spuit u in een goed geventileerde kamer met twee ramen, open beide ramen om de lucht te laten circuleren.

Spuit ongeveer drie lichte lagen vernis op het doek en wacht tot elke laag droog is voordat u de volgende aanbrengt.

Kun je een aquarel schilderij op doek inlijsten?

U kunt uw doek natuurlijk inlijsten, als u een nieuwe dimensie aan het kunstwerk wilt geven en het tot een pronkstuk aan de muur wilt maken.

Zie ook: Boeken voor kunstenaars: 17 boeken die elke kunstenaar zou moeten lezen

Er zijn verschillende mogelijkheden om een lijst voor uw aquarelverfschilderij te kiezen. Galerij frames worden geleverd met een beglazing, zien er eenvoudig en eigentijds uit. Zorg ervoor dat u een galerijframe kiest dat diep genoeg is om een doek in te plaatsen. Canvas frames zijn de meest traditionele optie, kies een breed houten frame, of een plein air frame voor kleinere schilderijen. Drijvende frames geven de indruk dat het schilderij in de lijst zweeft, deze geven ook een eigentijdse uitstraling. Als u meer wilt weten over inlijstmogelijkheden, lees dan onze gids voor een schilderijlijst kiezen .

Omdat doeken rond een houten frame worden gespannen, hoeft u geen extra frame te kopen om het op te hangen. Dat is het mooie van schilderen op doek, want u kunt het direct aan de muur hangen zodra uw vernis is opgedroogd. Bovendien, Fredrix doeken zijn gallery wrapped, zodat u de zijkanten van het kunstwerk niet hoeft te bedekken met een frame; u kunt ervoor kiezen de zijkanten van het doek te beschilderen als u dat wilt.

Eindelijk

Nu je alles weet over aquarel op doek, is het tijd om te gaan schilderen! Experimenteer met verschillende technieken en gemengde media om te zien wat voor jou het beste werkt. Veel plezier en veel schilderplezier!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.