Boeken voor kunstenaars: 17 boeken die elke kunstenaar zou moeten lezen

Carla Andrews 11-08-2023
Carla Andrews

Als kunstenaars zijn we voortdurend op zoek naar nieuwe inspiratie en manieren om onze vaardigheden te verbeteren. Inspiratie kan worden opgedaan op een groot aantal plaatsen - musea, galeries, sociale media, cursussen en boeken.

Kunstboeken zijn er om te inspireren, te verbeteren en soms om je uit een creatieve sleur te halen. Inspiratie opdoen buiten het scherm en direct bij je thuis kan een briljante manier zijn om wat tijd door te brengen.

Dit is een uitgebreide lijst voor kunstenaars die willen bouwen aan hun kunstvaardigheden, een creatieve boost willen krijgen en hun praktijk meer voldoening willen geven. Voor degenen die tips willen over de zakelijke kant van de zaak, sla het laatste deel over.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Boeken voor kunstenaars: ter instructie en verbetering van uw vaardigheden

Ongeacht je niveau, beginner, gemiddeld of professioneel, deze boeken voor kunstenaars kunnen je een sterke basis bieden om je praktijk op te baseren of je helpen een meer specifieke vaardigheid onder de knie te krijgen.

Kunst Fundamenten

Koop het hier

Zie ook: De beste penselen voor olieverfschilderijen - Fine Art Tutorials

Dit kunstboek is een must-read voor elke beginnende kunstenaar, ongeacht zijn of haar voorkeursdiscipline.

Er zijn grondbeginselen in de kunst, die, eenmaal onder de knie, de weg vrijmaken voor een breder scala aan vaardigheden met meer diepgang. Kennis van deze vaardigheden kan je meer vertrouwen geven in het gebruik van je materialen en het vertrouwen in je creatieve proces.

Art Fundamentals schetst de grondbeginselen van de kunst. Met een hoofdstuk over compositietheorieën, zoals de regel van derden en de goddelijke verhouding. Het geeft een gedetailleerde gids over het gebruik van kleur, licht, diepte, vorm, perspectief en anatomie in de kunst.

Dit boek zou zelfs geschikt zijn voor een meer ervaren autodidact die het gevoel heeft dat hij enkele elementaire concepten wil herhalen.

Compositie beheersen: Technieken en principes om uw schilderkunst drastisch te verbeteren

Koop het hier

De sleutel tot een succesvol schilderij ligt in de planning en compositie. Of u nu realistisch, expressief of abstract schildert, het leren van enkele van de formatieve compositietechnieken kan uw kunst naar nieuwe hoogten brengen.

Dit kunstboek is gemakkelijk te volgen en heeft vijf stap-voor-stap demonstraties om u te helpen uw kennis in praktijk te brengen.

Mastering Composition kan kunstenaars helpen het ontwerp van mijn schilderijen te plannen voordat ze beginnen, in plaats van er meteen in te springen. Dit kan op zijn beurt kunstenaars helpen snel beter te worden. Als u geïnteresseerd bent in het leren van meer over compositie in de kunst kijk dan naar onze post!

Kleurkeuzes: kleurzin maken uit de kleurentheorie

Koop het hier

Kleurenleer kan een ingewikkeld onderwerp lijken, maar dit boek plaatst het in een context voor kunstenaars, met praktische demonstraties over hoe kleur te interpreteren, te mengen en te combineren.

Quiller moedigt kunstenaars ook aan om creatieve keuzes te maken in hun werk, en helpt kunstenaars om hun unieke stijl te vinden bij het gebruik van kleur. Er zijn nuttige instructies over het toepassen van kleur in kunstwerken en verschillende technieken die je kunt gebruiken om je werk op te laten vallen.

Aan het eind van dit boek kun je tekenen.

Koop het hier

Dit is een leuk kunstboek dat je laat zien hoe je een verscheidenheid aan onderwerpen kunt tekenen, met ruimte om te oefenen op de pagina. De tekenopdrachten zijn therapeutisch, ontspannend en gemakkelijk te volgen. Bovendien ligt het boek helemaal plat, waardoor je gemakkelijker kunt schetsen.

Als u wilt leren tekenen maar niet weet waar te beginnen, als u een breder scala aan onderwerpen wilt leren tekenen, of als u enkele van uw gebruikelijke gewoonten wilt doorbreken en een frisse kijk wilt krijgen op de tekenkunst, dan zult u iets aan dit boek hebben.

Ook al is tekenen niet je eerste keuze, het perfectioneren van je vaardigheden zal je helpen structuur aan te brengen in je kunstwerken en je de vrijheid geven tekeningen te maken vanuit je verbeelding.

Als je dat wilt, kan dit boek je helpen in de routine te komen van een regelmatige tekenoefening, waardoor je na verloop van tijd nauwkeurig en realistisch uit de vrije hand kunt tekenen.

Zie ook: Acrylpapier: Beste acrylschilderij papier beoordeling

Hoofd en handen tekenen

Koop het hier

Een herdruk van een klassiek boek uit de jaren 40. De illustraties hebben een prachtige vintage uitstraling.

De auteur, Andrew Loomis, was een illustrator die beroemd was om zijn commerciële werk en series instructieve boeken. Hij inspireerde kunstenaars als Norman Rockwell.

Dit boek behandelt alles, van inzicht in de anatomie van het gezicht tot demonstraties van hoe je portretten in een strakke en realistische stijl kunt weergeven.

Als u meer wilt lezen over de Loomis-methode van het tekenen van een hoofd, lees onze gids om uit te vinden hoe je een portret vanuit het niets opbouwt.

Schildertechnieken van kunstenaars

Koop het hier

Dit boek is geweldig voor beginners die zich willen wagen in de wereld van het schilderen, maar nog niet helemaal weten welk medium ze willen proberen.

Het geeft gedetailleerde uitleg over de belangrijkste aquarel-, acryl- en olieverftechnieken. We hebben nog een recensie over de beste boeken voor aquarelkunstenaars als je geïnteresseerd bent om met het medium te beginnen.

Leer alles wat je moet weten over kleur, toonpatroon, penseelvoering en compositie om een goede start te maken met schilderen.

Anatomie voor de kunstenaar

Koop het hier

Word een meester in portretschilderen en leer hoe je de menselijke vorm moet schilderen.

Er staan zes lessen in het boek, die laten zien hoe je mensen kunt observeren en tekenen.

Dit boek biedt schitterende referenties, met originele en interessante fotografie om de lessen te illustreren.

Simblet brengt het menselijk lichaam in kaart, van het skelet tot spiergroepen en systemen, zodat je echt kunt begrijpen hoe de bouw van het lichaam van invloed is op het uiterlijk in portretten.

Voor een uitgebreid overzicht van de beste anatomie boeken voor artiesten, bekijk onze gids!

Tekentechnieken voor kunstenaars

Koop het hier

Een uitgebreide gids over het tekenen van portretten, landschappen en stillevens. Je kunt met deze gids pastel, houtskool, potlood of inkt gebruiken.

Dit boek schetst meer dan 80 tekentechnieken Leer stippelen, arceren, mengen en nog veel meer.

Leer realistisch tekenen met projecten voor beginners, gevorderden en vergevorderden.

Voor een meer gedetailleerde bespreking van boeken om te tekenen bekijk onze gids voor de beste opties voor beginnende en professionele potloodkunstenaars.

Portretschilder Atelier

Koop het hier

Een meer gevorderd kunstboek voor wie een academische benadering van het schilderen wil leren.

Susan Brooker demonstreert de technieken van de oude meesters, van gelaagdheid in kleur over een getinte ondergrond. Dit boek is vooral gericht op olieverfschilders, maar de meeste technieken zijn ook toepasbaar op acryl.

In dit boek leert u hoe u heldere en realistische portretten kunt schilderen.

Landschap schilderen: essentiële concepten en technieken voor Plein Air en atelierpraktijk

Koop het hier

Het vastleggen van landschappen, met al hun complexiteit in licht, kleur en vorm, is de grootste uitdaging voor een schilder. Dit boek splitst het uit en helpt schilders de patronen, kleuren en vormen te zien die het geheel vormen.

Dit kunstboek is een diepgaande cursus, voor diegenen die hun vaardigheden echt willen versnellen. Het geeft een blik op kleurtheorie, compositie en nog veel meer.

Boeken voor kunstenaars: om te inspireren

Soms hebben we een boek nodig dat ons helpt ons doel te realiseren, of ons eraan herinnert waarom we überhaupt aan een artistieke reis zijn begonnen. Deze boeken geven betekenis aan je kunstpraktijk en helpen je je creatieve identiteit te bevestigen en te koesteren.

Vind uw artistieke stem

Koop het hier

Iets waar veel beginnende artiesten mee worstelen als ze net beginnen hun vaardigheden te verbeteren, is het vinden van hun 'stijl' of 'stem'.

Dit boek kan kunstenaars helpen hun visuele identiteit te vinden door te focussen op de invloeden die hen inspireren om te creëren en advies te geven over hoe zij een kenmerkende stijl kunnen ontwikkelen en uitdrukken.

Creatieve blokkade: ontdek nieuwe ideeën

Koop het hier

Elke kunstenaar krijgt wel eens te maken met een creatieve blokkade. Dit boek biedt oplossingen en ideeën om kunstenaars te helpen dit raadsel te overwinnen.

Met interviews van vijftig verschillende kunstenaars geeft elke professional oefeningen om je te helpen je gemotiveerder te voelen en weer in een staat van creatieve flow te komen.

Leven en onderhouden van een creatief leven: Essays van 40 werkende kunstenaars

Koop het hier

Elke kunstenaar heeft een andere creatieve reis en een ander carrièretraject. Deze compilatie van veertig essays werpt een licht op hoe hedendaagse creatieven hun praktijk in de loop der tijd hebben volgehouden.

Stelen als een kunstenaar

Koop het hier

Een razend populair boek met tien nuchtere principes om kunstenaars te helpen een creatieve mentaliteit te ontdekken en hun eigen weg naar succes te banen.

Het advies is brutaal, echt en perfect voor wie zich verloren voelt in de artistieke wereld.

Boeken voor kunstenaars: Zakelijke tips

Een bedrijf maken van kunst, zelfs als opkomend kunstenaar, is voor velen een realiteit - iedereen met een internetverbinding, verkoopbare kunst en kennis van sociale media kan beginnen met verkopen. Er komt natuurlijk meer bij kijken dan dat. Deze boeken leiden u door het proces van kunstverkoop, met advies van professionals uit de sector om u te helpen uw succes te vergroten.

The Artist's Guide: How to Make a Living Doing What You Love

Koop het hier

Dit boek biedt strategieën voor de marketing van jezelf als kunstenaar, het managen van de dagelijkse gang van zaken, het online promoten van jezelf en het opbouwen van relaties met anderen in het vakgebied. Jackie Battenfield adviseert de lezer hoe je een ondernemersmentaliteit en een zo belangrijke cashflow uit de kunst kunt ontwikkelen.

Art, Inc: The Essential Guide for Building Your Career as an Artist

Koop het hier

Er zijn vele manieren om van kunst te leven, van de verkoop van beeldende kunst, het maken van prints, lesgeven, commercieel werk en meer. De auteur laat zien dat er flexibiliteit in het veld is en ruimte voor allerlei soorten kunstenaars om zich op de markt te vestigen.

Congdon geeft niet alleen bemoedigend advies, maar leert de lezer ook hoe hij uitvoerbare doelen kan stellen bij het exposeren bij galeries, het online promoten van zichzelf, prijzen, verkopen en nog veel meer.

Toon uw werk

Koop het hier

Een tienstappengids voor beginners om een publiek op te bouwen en hun werk te promoten. Een kort, vlot en visueel boek dat een plezier is om te lezen.

Boeken voor kunstenaars: pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.