Olieverf verdunnen: een gids - Fine Art Tutorials

Carla Andrews 04-06-2023
Carla Andrews

Verdunnen van olieverf: hoe verdun je kunstschilderolieverf om deze vloeibaar te maken en van materialen te ontdoen.

Olieverf verschilt van andere mediums in die zin dat het niet in water oplosbaar is. In plaats daarvan gebruiken schilders een oplosmiddel om de kleuren te verdunnen.

Met behulp van oplosmiddel olieverf verdunnen is misschien wel de meest gebruikelijke manier om dat te doen, maar er kleven wel wat nadelen aan. Gelukkig is het ook mogelijk olieverf te verdunnen zonder oplosmiddel. Ik schets enkele van de opties die beschikbaar zijn voor kunstenaars die verf willen verdunnen, penselen willen reinigen en de viscositeit willen veranderen.

Zie ook: Online afdrukken kopen: een gids

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Olieverf verdunnen: welke oplosmiddelen kunt u gebruiken?

Er zijn vier hoofdtypen oplosmiddelen die u met olieverf kunt gebruiken. Sommige zijn beter verenigbaar met verf dan andere.

Hoewel er verschillende soorten oplosmiddelen bestaan, hebben ze allemaal dezelfde werking: ze versnellen de droogtijd en verdunnen de verf, waardoor de viscositeit afneemt.

Als er te veel oplosmiddel door de verf is gemengd, kan droge verf er krijtachtig uitzien. Het gebruik van oplosmiddel in een verfmengsel verlaagt het oliegehalte, waardoor de verflaag zwakker wordt. Let er dus op bij het gebruik ervan niet te veel toe te voegen.

Zie ook: Warme en koele kleuren

Terpentijn

Hier kopen .

Voordelen: zeer compatibel met verf, sterk oplosmiddel, goedkoop, sneldrogend

Nadelen: sterke dampen, kunnen slecht zijn voor de gezondheid.

Een van de meest geschikte oplosmiddelen voor gebruik met olieverf is terpentijn. Het is ook een van de sterkste oplosmiddelen. Het verdunt de verf effectief, zodat er een gelijkmatig verspreide pigmentlaag overblijft. Het oplosmiddel is sterk genoeg om vernissen zoals damarhars te verdunnen.

Als u terpentijn koopt, zorg er dan voor dat het een gedistilleerde soort is, want het oplosmiddel voor decorateurs kan ongewenste additieven bevatten.

Historisch gezien is terpentijn het meest gebruikte oplosmiddel, vanwege de beschikbaarheid en dus goedkope prijs. Het oplosmiddel wordt al honderden jaren door kunstenaars gebruikt, dus de effecten (zowel op een schilderij als op de gezondheid van mensen) zijn goed gedocumenteerd.

Terpentijn is eigenlijk een hars, gedestilleerd uit pijnbomen. De geur van terpentijn is sterk, maar geurig, met tonen van pijnbomen. De dampen die terpentijn afgeeft zijn echter het grootste nadeel. Ze kunnen hoofdpijn veroorzaken, maar ook gezondheidseffecten op langere termijn als ze niet correct worden gebruikt.

De giftigheid van de verdunner is vrij hoog, dus ik zou dit oplosmiddel alleen gebruiken als je een grote ruimte hebt om te schilderen met goede ventilatie. Om een ruimte goed te ventileren, heb je twee ramen nodig die je open kunt houden om de lucht te laten circuleren.

De dampen (en de aromatische koolwaterstoffen die het bevat) weerhouden veel kunstenaars ervan terpentijn te gebruiken, nu er zoveel alternatieven beschikbaar zijn.

Er zijn manieren om negatieve gezondheidseffecten bij het verdunnen van olieverf met oplosmiddel te voorkomen. Naast het goed ventileren van uw ruimte kunt u een borstelwasser Sommige mensen zijn gevoeliger voor de dampen van terpentijn dan anderen. Ik heb een tijdje geprobeerd terpentijn te gebruiken als medium, maar kreeg al snel hoofdpijn. Dus ben ik ermee gestopt en overgestapt op olie van kruidige lavendel.

Geurloze Minerale Alcohol

Hier kopen .

Voordelen: atelierveilige variant, goedkoop, sneldrogend, geweldig om schoon te maken

Nadelen: niet zo effectief in het verdunnen van verf als andere oplosmiddelen.

OMS (Artists' quality odourless mineral spirits), in het Verenigd Koninkrijk ook wel white spirit genoemd, is een aardoliedestillaat.

Gamsol, de formulering van Gamblin van OMS, is verfijnd en bevat minder aromatische koolwaterstoffen die schadelijk kunnen zijn. Daarom wordt het op de markt gebracht als "atelierveilig". Hoewel het als atelierveiliger wordt beschouwd en minder giftig is dan terpentijn, moeten ruimten goed worden geventileerd omdat het nog steeds kleine hoeveelheden van die ongewenste chemicaliën bevat. Net als bij terpentijn is het echter belangrijk omeen goed borstelwasser sluit het oplosmiddel af, zodat de dampen uw studio niet kunnen vervuilen.

OMS is niet zo compatibel met verf als lavendelolie of terpentijn, maar het werkt nog steeds effectief. Het is een prima optie voor het schoonmaken van penselen.

U kunt OMS mengen met elk type drogende olie, zoals lijnzaad, papaver, walnoot of saffloer om uw eigen medium te maken. Door extra oliemedium met OMS te mengen, kunt u ervoor zorgen dat de verffilm sterk en flexibel blijft.

Olie van Spike Lavendel

Hier kopen .

Voordelen: meest effectieve verfverdunner, niet giftig, meest compatibel met verf, aangenaam aroma

Nadelen: duurder in aanschaf

Het gebruik van lavendelolie als oplosmiddel heeft vele voordelen: het is het enige niet-giftige oplosmiddel en het is niet kankerverwekkend, in tegenstelling tot andere verdunners.

Lavendelolie is een plantaardig, organisch oplosmiddel met een aangenaam aroma.

De verdunner droogt langzaam in vergelijking met andere oplosmiddelen en de afwerking van droge verf gemengd met dit medium is eerder satijnachtig dan mat.

Het is duurder, maar je hoeft maar een heel klein beetje van de vloeistof in je verfmengsel te verwerken, omdat het goed verdunt. Het verdunt zowel hars als olie, zodat je het met damarhars kunt gebruiken om vernis te maken.

Dit is het oplosmiddel dat ik verkies te gebruiken. Lavendelolie kan in de eerste laag van mijn verf worden gemengd om de droogtijd te versnellen. Ik gebruik het niet om penselen schoon te maken, maar kies voor penseelzeep.

Chelsea Classical Studios maken enkele prachtige voorgemengde oliemediums met onder meer olie van spike lavendel. Ze zijn van hoge kwaliteit en voelen luxueus aan.

Citrus oplosmiddel

Hier kopen .

Voordelen: minder giftig dan terpentijn, milieuvriendelijker.

Nadelen: Minder informatie beschikbaar over de effecten en eigenschappen, sterke geur.

Dit is een andere optie voor kunstenaars, een relatief nieuw oplosmiddel. Het is veiliger in gebruik dan terpentijn, en heeft een citrusgeur.

De ingrediënten zijn citrusolie en koolwaterstoffen, het bevat vooral D-limoneen.

Zest-it citrus oplosmiddel wordt ook beschreven als milieuvriendelijk omdat het biologisch afbreekbaar is. Het kan huidirritatie veroorzaken, dus draag handschoenen bij het hanteren.

Is oplosmiddel veilig om te gebruiken?

Bij inademing kan oplosmiddel schadelijk zijn voor de gezondheid. Als u ervoor kiest het te gebruiken, kunt u het beste veilige studiopraktijken toepassen.

Ik zou terpentijn vermijden, tenzij uw ruimte echt goed geventileerd is. Als u voldoende ventilatie hebt, zou Gamblin's OMS, olie van kruidige lavendel of citrus oplosmiddel veiliger zijn om te gebruiken.

Veilige studiopraktijken bij het gebruik van oplosmiddelen omvatten:

  • Insluiten in een gesloten pot wanneer het niet in gebruik is
  • Ramen openen/kamer ventileren
  • Het dragen van handschoenen bij het wassen van borstels met oplosmiddel
  • Correcte verwijdering van oplosmiddelen en verfafval

Gooi het oplosmiddel niet weg - het kan worden gefilterd en hergebruikt. Borstelwassers filteren het verfsediment eruit, zodat er op de bodem resten achterblijven en er schoon oplosmiddel in de container kan worden gebruikt.

Als u geen borstelwasser hebt en een gewone glazen pot gebruikt, laat u de gebruikte verdunner een paar dagen staan en wacht u tot het bezinksel op de bodem is neergeslagen voordat u hem schoonmaakt. Neem een papieren koffiefilter en giet het vuile oplosmiddel erdoor in een nieuwe pot.

Als u uw oplosmiddel uiteindelijk toch moet weggooien, moet u het naar uw plaatselijke installatie voor gevaarlijk afval brengen.

Hoe verdun je olieverf met oplosmiddel

Mengen in verf

Wanneer u oplosmiddel in verf mengt, hoeft u echt niet veel te gebruiken om de verf goed te verdunnen en een vloeibare consistentie te krijgen.

Een paar druppels zijn voldoende om het gewenste effect te krijgen als u lavendelolie gebruikt. Als u veel verf mengt voor een groot werkstuk, verhoog dan de hoeveelheid.

Wanneer u terpentijn gebruikt, kunt u iets liberaler zijn met de hoeveelheid.

Meng bij het verdunnen altijd extra oliemedium met OMS.

Drogende oliën zoals lijnzaad, die worden gebruikt als bindmiddel in olieverf, drogen op een heel andere manier dan oplosmiddel. Oplosmiddel droogt door verdamping, terwijl de olie een uithardingsproces ondergaat om uit te harden. De olie voelt na ongeveer twee dagen droog aan, maar in de loop van enkele maanden oxideert hij om zijn uiteindelijke vorm te bereiken. U zult dit oxidatieproces niet merken, maar het is belangrijk om te weten datover, omdat het uw schilderproces en de manier waarop u uw verf aanbrengt zal beïnvloeden.

Volg de vet over mager regel Dunne verf (d.w.z. verf die is gemengd met oplosmiddel) moet eerst worden aangebracht. Vette verf (verf die meer olie bevat) moet bovenop magere lagen worden aangebracht. Deze richtlijn is misschien wel de meest essentiële techniek om te leren schilderen met olieverf. Verdunde verflagen zijn broos, dus als ze worden aangebracht bovenop olierijke lagen die nog aan het uitharden zijn (en dus uitzetten en samentrekkenlichtjes), kunnen ze eerst drogen en dan barsten door de beweging van de lagen eronder.

Door de verf in deze volgorde aan te brengen, kunt u ervoor zorgen dat u het beste resultaat krijgt bij uw werk.

Schoonmaakborstels

Om penselen met oplosmiddel schoon te maken, moet u ervoor zorgen dat u een container met deksel hebt om het oplosmiddel in te bewaren. Draai uw penseel rond in uw penseelreiniger om de verf van uw penseel los te maken. Veeg vervolgens met een papieren handdoek of pluisvrije doek de resten af. Het is de wrijving die het pigment van de penseelharen zal verwijderen. Draag handschoenen wanneer u dit doet voor het geval er iets in contact komt met uw handen.

Ik zou ook adviseren om een borstel conditioner aan te schaffen. De Master's Brush zeep conditioneert penselen, waardoor hun vorm en kwaliteit behouden blijft. Als u alleen oplosmiddel gebruikt, kunnen de penseelvezels droog en broos worden. De conditioner reinigt ook de verf van penselen, dus u kunt desgewenst helemaal geen oplosmiddel meer gebruiken.

Een veiligheidstip: met olie doordrenkte papieren handdoeken of doeken moeten op de juiste manier worden weggegooid. Leg een herbruikbare, met olie doordrenkte doek in zeepwater om de olieresten kwijt te raken. Doe gebruikte papieren handdoeken in een luchtdichte met water gevulde container. Als deze vol is, brengt u hem naar uw plaatselijke faciliteit voor gevaarlijk afval, of neemt u contact op met uw gemeente om te vragen waar u hem op de juiste manier kunt weggooien. Doe dit in plaats van het gewoon inde vuilnisbak, want drogende olie kan bij oxidatie brandbaar zijn. Een opeenhoping van met olie doordrenkte handdoeken kan brandgevaarlijk zijn.

Moet je oplosmiddel gebruiken om olieverf te verdunnen?

Olieverfschilderij oplosmiddelvrij is echt gemakkelijk! Er kunnen alternatieve mediums worden gebruikt om door de verf te mengen om deze vloeibaarder en gemakkelijker hanteerbaar te maken. Mediums zoals lijnzaadolie of Liquin fijn detail zal de verf meer body geven en de viscositeit verminderen.

Opruimen na een olieverfschilderij zonder oplosmiddel is ook gemakkelijk. Koop gewoon een penseelzeep die olieverfpenselen schoonmaakt, verzorgt en conserveert. Ik gebruik de Master's Brush Soap omdat het mijn borstels in perfecte staat -veerkrachtig en taps toelopend naar een punt, wat ik nodig heb voor detailwerk.

Zoals u ziet is het verdunnen van olieverf moeilijker dan bijvoorbeeld aquarel, acryl of water mengbare olie maar als je eenmaal de juiste materialen hebt en aan het proces gewend bent, voelt het niet als een obstakel. Om je ruimte vrij te houden van onstuimige dampen, lees je meer details in onze oplosmiddelvrije olieverfgids .

Lees onze handleiding veiligheid in de studio om ervoor te zorgen dat uw olieverf praktijk zo veilig mogelijk is.

Verdunnen van olieverf: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.