De beste scanners voor kunstenaars: een overzicht

Carla Andrews 04-06-2023
Carla Andrews

Als u uw kunstwerken wilt digitaliseren, biedt een kunstscanner u de beste kwaliteit en nauwkeurigheid om alle ingewikkelde details van uw werk vast te leggen. Er zijn een aantal factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van de beste scanner, zoals de prijs, de resolutie, de afmetingen en de aansluitmogelijkheden.

Er zijn zo veel scanners voor kunstenaars op de markt, met verschillende mogelijkheden en prijzen, dat wij de voordeligste scanners hebben uitgezocht, variërend van high-end modellen tot portemonneevriendelijke modellen. Met de juiste scanner kunt u ervoor zorgen dat uw afdrukken precies zo uitpakken als u verwacht: een prachtige kwaliteit en altijd natuurgetrouwe kleuren.

Zie ook: De oceaan schilderen: stap voor stap

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Epson Perfection V600

De Epson Perfection V600 De V600 is een betrouwbare flatbedscanner uit het middensegment waarmee u negatieven, foto's, kunstwerken en dia's kunt scannen. Dankzij de robuuste constructie en de scanmogelijkheden in hoge resolutie is de V600 een uitstekende keuze voor iedereen die digitale beelden van hoge kwaliteit van zijn kunstwerken wil vastleggen en bewaren.

De Epson V600 biedt een resolutie tot 6400 spi, zodat u zelfs de fijnste details van uw werk nauwkeurig en precies kunt vastleggen. Scans met een hoge resolutie betekenen dat u tot A4 kunt scannen en vergrotingen kunt maken zonder kwaliteitsverlies.

Naast zijn superieure scanmogelijkheden is de V600 gebruiksvriendelijk, eenvoudig in te stellen en aan te sluiten op een reeks apparaten. De scanner is relatief eenvoudig in gebruik te nemen, met een strak en eenvoudig ontwerp, de knoppen en functies zijn intuïtief te gebruiken. Hij wordt geleverd met verschillende softwarepakketten, Epson Scan, Epson Creativity Suite, Finereader Sprint en Photoshop elements 6.0 voor Mac en 7.0.voor Windows laptops en PC's.

De scanner biedt software voor beeldcorrectie en -verbetering (ICE) om stof en beschadigingen uit het beeld te verwijderen, maar u kunt er ook voor kiezen om onvolkomenheden in Photoshop .

Het is niet zo snel als sommige andere scanners op de markt en de kwaliteit is niet zo hoog als die van de duurdere modellen, maar met een scankwaliteit van 6400 x 9600 spi is het een goede kanshebber en geschikt voor kunstenaars die op zoek zijn naar een redelijk geprijsd apparaat dat afdrukken van hoge kwaliteit kan maken.

Canon LiDE 400 kleurenflatbedscanner

De Canon LiDE 400 kleurenflatbedscanner is compact en budgetvriendelijk. Het is een uitstekende keuze voor illustratoren, kunstenaars en ontwerpers die een scanner willen met een kleine voetafdruk die minder kost dan $ 100. Het wordt geleverd met slimme connectiviteit en het scant kunstwerken naar een ongelooflijk scherpe resolutie op 4800 spi.

De scanner heeft een uitstekende kleurnauwkeurigheid, met een bitdiepte van 48 bit invoer (16 bit voor elke kleur) en 48 of 24 bit uitvoer (16 of 8 bit voor elke kleur). Bij het scannen van kleurenwerk heeft de scanner ongeveer 8 seconden nodig om het beeld te verwerken.

Met een maximumformaat van A4 zult u grotere kunstwerken in delen moeten scannen, maar het is meer dan geschikt voor kunstenaars die op kleinere schaal werken.

Een van de nadelen van deze scanner is dat hij geen mobiele of draadloze ondersteuning biedt. Voor de prijs, het voordeel dat hij een lichtgewicht en ruimtebesparend ontwerp heeft en dat hij kan scannen in resoluties van 4800 x 4800 spi, is het een geweldige optie voor beginners en mensen met een budget.

Zie ook: Hoe lang duurt het voordat olieverf droogt - Fine Art Tutorials

Als u op zoek bent naar een budgetvriendelijke kunstscanner met een geweldige beeldkwaliteit en gebruiksvriendelijke functionaliteit, dan is de Canon LiDE 400 Colour Flatbed Scanner een uitstekende keuze.

Epson Perfection V850 Pro

Voor professionele kunstenaars en fotografen is de Epson Perfection V850 Pro biedt snelle scansnelheden in combinatie met de hoogste beeldkwaliteit. Deze scanner maakt digitale beelden van professionele kwaliteit, klaar om te worden omgezet in giclee prints. Het duurt ongeveer 1 seconde om volledig te laden, waardoor het een snelle opwarmtijd heeft.

Hij scant op 6400 dpi, van verschillende formaten en scant tot A4. Het is een flatbedscanner die foto's, kunstwerken en film scant. Hij scant met een hoge resolutie van 6.400 spi, waardoor hij subtiele kleurovergangen, de diepste schaduwen en de helderste highlights van een afbeelding kan oppakken.

De software van de Epson Perfection V850 overtreft de V600, V750, V800 modellen. Met een verbeterde versie van LaserSoft Imaging's SilverFast software, en betere kleurkalibratie software, waardoor het een meer geschikt model is voor kunstenaars die optimale kleurnauwkeurigheid willen met hun scans. Naast high pass optics, is de kwaliteit van de scans beter bij nauwkeurige analyse.

De V850 heeft een grotere voetafdruk dan sommige van de compactere modellen op deze lijst, dus u hebt wellicht een grotere ruimte nodig om hem te bewaren.

Canon CanoScan 9000F

De Canoscan 9000F De CanoScan 9000F is een hoogwaardige scanner die afdrukken van professionele kwaliteit levert. Het is een uitstekende keuze voor kunstenaars die een topmodel willen. De CanoScan 9000F heeft een filmadapter voor wie dia's of negatieven wil inscannen, en een contactbeeldsensor voor een nauwkeurige kleurweergave.

Hij scant met een resolutie van 9600 x 9600 spi en een kleurdiepte van 48 bit. Hij scant een A4-foto of kunstwerk in 7 seconden, zonder opwarmtijd. Net als andere topscanners beschikt hij over automatische beeldcorrectie, waarmee stofdeeltjes, krassen en onvolkomenheden worden gewist. Het intuïtieve ontwerp is gebruiksvriendelijk, met zeven knoppen op het apparaat voor scannen, kopiëren, e-mailen en meer.

De scanner wordt geleverd met een aantal verschillende geavanceerde softwareprogramma's, waaronder Photoshop Elements en ArcSoft Photo Studio.

Een handig stukje software, voor kunstenaars die grotere stukken werk willen inscannen, is het programma Stitch Assist. Maak A3-pagina's, door het werk in A4-formaat te scannen.

Hoe kiest u een kunstscanner: Kenmerken van de kunstscanner

Bij het kiezen van een flatbedscanner zijn er een paar belangrijke factoren om rekening mee te houden. Een van de belangrijkste is de resolutie, want die bepaalt de mate van detail die de scanner in uw kunstwerk kan vastleggen. Een scan met een hoge resolutie levert scherpere beelden en nauwkeuriger kleuren op, dus is het over het algemeen het beste om te zoeken naar een scanner met een resolutie van minstens 4800 dpi of hoger.

Andere factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een kunstscanner zijn de grootte van het scannerbed, het gewicht en de draagbaarheid van de scanner, en eventuele extra functies die nuttig kunnen zijn voor kunstenaars, zoals gespecialiseerde scanmodi of ingebouwde bewerkingssoftware. Door deze factoren in overweging te nemen en wat onderzoek te doen naar verschillende scanners op de markt, moet u een kunstscanner van hoge kwaliteit kunnen vinden.scanner die het best aan uw behoeften en budget voldoet.

Beste scanner voor budget en beginners

Als u een hoogwaardige kunstscanner zoekt die niet duur is, is de beste optie waarschijnlijk de Canon LiDE 400 kleurenflatbedscanner Deze budgetvriendelijke scanner scant met een hoge resolutie van 4800 x 4800 dpi en heeft een groot aantal nuttige functies, waaronder snelle scansnelheden, ingebouwde bewerkingssoftware en diverse aansluitmogelijkheden.

Een van de beste dingen aan deze scanner is zijn compacte ontwerp, waardoor hij gemakkelijk kan worden opgeborgen wanneer hij niet wordt gebruikt.

Beste scanner voor professionals

Voor professionele kunstenaars is de CanoScan 9000F of de Epson V850 Pro Deze scanners bieden een hoge resolutie, professionele resultaten en een reeks geavanceerde functies die ideaal zijn voor professionals. Ze worden ook geleverd met een verscheidenheid aan softwareprogramma's om uw gescande kunstwerk gemakkelijk te bewerken, zodat u de best mogelijke resultaten uit uw scans kunt halen.

Scannen versus fotograferen van kunstwerken

De eerste stap naar het maken van een reproductie van uw kunstwerk Als u digitale reproducties wilt maken met de scherpe details en de levendige kleuren van uw kunst intact om te delen op sociale media, of een hoge resolutie afbeelding om gicleé afdrukken van professionele kwaliteit te maken, moet u een camera of een scanner gebruiken.

Het gebruik van een scanner is de snelste en meest eenvoudige manier om een digitaal bestand van uw kunstwerk te maken. Als u een camera gebruikt om uw werk vast te leggen, moet u tijd besteden aan het instellen van de verlichting van de omgeving, de achtergrond, het stabiliseren en positioneren van de camera en het kunstwerk, en vervolgens aan het vinden van de juiste instellingen op de camera.

Het mogelijke nadeel van het gebruik van een scanner in plaats van een camera is dat als uw kunstwerk erg groot is, het moeilijk kan zijn om meerdere delen van het kunstwerk in te scannen en vervolgens alles samen te voegen in Photoshop. Als dit het geval is, kunt u overwegen om een camera krijgen Als uw werken zo klein zijn dat u ze in een paar scans (of minder) kunt digitaliseren, is een scanner een geschikter instrument dan een camera.

Een ander nadeel van het gebruik van een scanner om kunstwerken te digitaliseren, is dat kunstwerken op doeken, of kunstwerken met textuur misschien niet worden zoals u verwacht. Om het zekere voor het onzekere te nemen, reserveert u het scannen voor platte en niet-gestructureerde kunstwerken.

Eindelijk

Uiteindelijk zal de beste scanner voor uw behoeften afhangen van een aantal factoren, waaronder uw budget, de vereiste resolutie en uw workflowvoorkeuren. Om zelf digitale afdrukken te maken, hebt u ook een printer nodig. In onze beoordeling van de beste kunstdrukkers Het beste model voor uw praktijk vinden, zodat u uw eigen drukwerkproductie kunt starten!

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.