Hoe lang duurt het voordat olieverf droogt - Fine Art Tutorials

Carla Andrews 27-05-2023
Carla Andrews

Hoe lang duurt het voordat olieverf droog is? Verf die rechtstreeks uit de tube (zonder toevoegingen of mediums) op een oppervlak is aangebracht, voelt na ongeveer twee dagen droog aan.

De droogtijd is echter afhankelijk van enkele andere factoren. Aan de hand van die andere variabelen kunt u ongeveer voorspellen hoe lang een verflaag zal drogen.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Welke factoren beïnvloeden de droogtijd van olieverf?

De dikte van de verf

De eerste is hoe dik de verf op het oppervlak is aangebracht. Een dikkere laag verf zal veel langzamer drogen dan een dunnere laag verf.

Het type olie dat in verf wordt gebruikt

Een andere factor die van invloed is op de droogtijd van olieverf is het type drogende olie dat in de verf is gebruikt. Verven met lijnzaad als belangrijkste bindmiddel doen er ongeveer twee dagen over om handdroog aan te voelen, terwijl verven met papaverzaadolie, saffloerolie of walnootolie er langer over kunnen doen - ongeveer drie of vier dagen - om volledig droog en niet kleverig aan te voelen. Lijnzaad is het meest gebruikte bindmiddel inolieverf, echter.

De temperatuur van uw kamer

De temperatuur en vochtigheid van de omgeving in de ruimte waarin u schildert zijn van invloed op de droogtijd. Koudere temperaturen verhinderen dat olie snel droogt, net als een meer vochtige omgeving. Als u binnen schildert in een ruimte waar u zich prettig voelt, is de kans groot dat uw olieverf in een normaal tempo droogt. Als u een luchtbevochtiger of een soortgelijk apparaat gebruikt, kan de verf langzamer drogen.

Wanneer plein air schilderen (buiten), zal uw schilderij waarschijnlijk veel sneller drogen op een droge, warme zonnige dag, dan wanneer u schildert op een heldere, frisse dag in de winter.

Het oppervlak dat u kiest

Het absorptievermogen van het oppervlak waarop u schildert kan de droogtijd beïnvloeden. Als u schildert op oliepapier die geen extra laag heeft gehad van primer Papier zuigt een deel van de olie uit de verflaag, wat de droogtijd verkort. Een olieverfschilderij op papier kan daarom binnen een paar uur drogen.

Schilderen op een niet-absorberend oppervlak zoals hout dat is gegrond met Michael Harding's niet-absorberende primer zal langzamer drogen.

Hoe droogt olieverf?

Het interessante van de drogende oliën, zoals lijnzaad, walnoot, saffloer en papaver die als bindmiddel in olieverf worden gebruikt, is de manier waarop ze drogen. Ze drogen door uitharding en uitharding. Dit verschilt natuurlijk van mediums op waterbasis, die drogen wanneer het water uit het verfmengsel verdampt. Olieverf daarentegen droogt door een oxidatieproces, waarbij de olie reageert met zuurstof in de lucht om uit te harden enzijn uiteindelijke vorm bereiken.

Het droogproces bestaat in wezen uit twee fasen. Eerst wordt het na ongeveer 2 dagen handdroog. Daarna gaat het verder met uitharden en reageren met zuurstof in de atmosfeer om volledig uit te harden. U merkt niet dat het oxidatieproces plaatsvindt. Terwijl het uithardt, krimpt het eigenlijk en beweegt het heel lichtjes. Dit hele uithardingsproces dat drogende oliën ondergaan om hun uiteindelijke vorm te bereiken, kan durenmaanden, zelfs tot een jaar als de verf dik wordt aangebracht.

Het is belangrijk dit droogproces te kennen, omdat het aangeeft hoe u verf op een oppervlak moet aanbrengen. Oliehoudende verf met een langzame droogtijd moet bovenop dunnere verf worden aangebracht (d.w.z. verf die met oplosmiddel is gemengd). Verf die er langer over doet om uit te harden, zal namelijk lichtjes verschuiven, en als er een broze laag verdunde verf op wordt aangebracht, zal deze drogen.eerst dan potentieel barsten. Deze gelaagde techniek heet de vet over mager regel en is een van de belangrijkste fundamenten van het olieverfschilderen.

Laat het idee van het droogproces je niet afschrikken, het is niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken (behalve dat je ervoor moet zorgen dat je langzaam drogende olieverf over sneldrogende verf legt).

U kunt zelfs een schilderij vernissen terwijl het uithardt, zolang het volledig handdroog is, als u gebruik maakt van Gamvar Deze synthetische vernisformule laat zuurstofdeeltjes door de film dringen, zodat het schilderij eronder kan uitharden. Retoucheervernis kan ook worden aangebracht bij aanraking, als tijdelijke maatregel voordat damarharsvernis wordt aangebracht.

Verschilt de droogtijd tussen olieverfmerken?

De droogtijd van olieverf verschilt van merk tot merk, omdat elk merk verf zijn eigen unieke recept gebruikt van pigment, bindmiddel, vulstoffen, drogers en additieven.

De meeste kwaliteitsverfmerken maken hun olieverf met een hoog pigmentgehalte en bindmiddel, zonder toevoeging van drogers en additieven die de kwaliteit van de olieverf kunnen verminderen. Vaak drogen de duurdere verven langzamer door het gebrek aan vulstoffen. Door verf te malen met een groot aandeel pigment en kwaliteitsbindmiddel (zonder de additieven) verbetert het uiterlijk en de hanteerbaarheid van de verf.ook.

Zie ook: De glaceertechniek voor olieverfschilderijen - Fine Art Tutorials

Iets anders dat van merk tot merk verschilt, is het type drogende olie dat als bindmiddel wordt gebruikt. De meeste merken gebruiken geraffineerde lijnolie, maar sommige merken gebruiken olie die langzamer droogt.

Houd er rekening mee dat de droogtijd van kleuren varieert bij merken olieverf van kunstenaarskwaliteit (die geen drogers en additieven gebruiken). Dit komt doordat verschillende pigmenten verschillende hoeveelheden olie nodig hebben om een stabiele verflaag te maken. Aardkleuren zoals Omber gebrand drogen meestal snel, terwijl Titaanwit langzamer droogt.

Ik heb enkele van de populairste verfseries opgesomd, in volgorde van langzaam tot snel drogend.

M. Graham

Hier kopen .

Langzaam drogen: 3-4 dagen

Dit merk olieverf van kunstenaarskwaliteit gebruikt walnootolie als bindmiddel dat langzaam droogt. De kleuren zijn sterk gepigmenteerd en hebben een prachtige rijke afwerking. Verwacht dat het gemiddeld drie tot vier dagen duurt voordat de verf droog is.

Blockx

Hier kopen .

Langzaam drogen: 3-4 dagen

Zie ook: 10 fouten die beginnende olieverfschilders maken en hoe ze te vermijden

Handgemaakte verf van professionele kwaliteit met papaverolie als bindmiddel.

Papaverolie droogt langzaam, vergeelt niet en is duurder dan lijnzaad- of saffloerolie om te kopen. De kleuren zijn gepigmenteerd en levendig en de consistentie van de verf is glad als zachte boter. Net als bij M. Graham duurt het ongeveer drie of meer dagen voordat de verf droog is.

Michael Harding

Hier kopen .

Gemiddelde droogtijd: 2 dagen

Deze luxueuze olieverf wordt met de hand gemaakt met een maximum aan pigment. Sommige kleuren drogen snel (bv. aardkleuren) en andere drogen langzamer. Aangezien Michael Harding hoofdzakelijk lijnzaad gebruikt als bindmiddel, duurt het ongeveer twee tot drie dagen voordat de verf droog is.

Winsor & Newton

Hier kopen .

Gemiddelde droogtijd

Met een vergelijkbare droogtijd als Michael Harding (ongeveer twee dagen) zijn deze verven een middenklasse-optie die lijnolie als bindmiddel gebruiken.

Winsor & Newton Griffin Alkyd Olieverf

Hier kopen .

Snelle droogtijd: 18 uur

Gebruik deze olieverf in elke laag van je schilderij voor een betere hechting, want alkydolie gedraagt zich net iets anders dan gewone olie. De droogtijd bedraagt ongeveer 18-24 uur. Deze verf is budgetvriendelijk geprijsd.

Kun je de droogtijd van olieverf veranderen?

De droogtijd van verf kan worden veranderd met een medium. Mediums worden gebruikt om de verwerkingseigenschappen van verf te veranderen, zoals consistentie, afwerking, transparantie en droogtijd.

Hoe laat je olieverf sneller drogen

Gebruik een sneldrogend medium om de open werktijd van de verf te verkorten.

Door een oplosmiddel zoals terpentijn , olie van lavendel of reukloze minerale spiritus in uw verfmengsel, kunt u de droogtijd verkorten tot minder dan 12 uur, afhankelijk van hoeveel oplosmiddel is toegevoegd. Wees voorzichtig bij het gebruik van oplosmiddel en ventileer uw ruimte goed. Lees hier voor veilige studiopraktijken bij gebruik van oplosmiddel.

Mijn aanbeveling is om in plaats van terpentijn spikeolie of reukloze terpentine te gebruiken, omdat terpentijn sterk is en de dampen slecht voor de gezondheid kunnen zijn als er niet goed mee wordt omgegaan. Een andere tip als u ervoor kiest om oplosmiddel in uw schilderij te gebruiken, is om het alleen in de eerste laag of lagen van uw schilderij te gebruiken. Verminder de verhouding oplosmiddel/olie in opeenvolgende lagen om eenstructureel gezond schilderwerk. Lees meer hierover in onze gids voor de vet over mager regel .

Liquin is een ander sneldrogend medium. Het is een alkyd, die een iets andere chemische structuur heeft dan olie. Met dit medium is de verf in 12-24 uur droog. Zorg ervoor dat u Liquin gebruikt in elke laag van uw schilderij om een optimale hechting van de verflaag te creëren.

Hoe laat je olieverf langzamer drogen

Voeg een oliemedium toe aan uw verfmengsels om het drogen te vertragen.

Lijnzaadolie , papaverolie of walnootolie kunnen allemaal de open werktijd van verf met een dag of zo verlengen, afhankelijk van hoeveel er is toegevoegd.

Olieverf droogt niet alleen langzamer, oliemediums maken de verf ook vloeibaarder, de afwerking glanzender en versterken de verflaag.

Waarom houden kunstenaars van de langzame droogtijd van olieverf?

Veel kunstenaars houden van de langzame droogtijd van olieverf, omdat ze dan meer tijd hebben om aan elke laag van hun schilderij te werken.

Vanwege de droogtijd zijn oliën bijzonder geschikt voor technieken als mengen en alla prima (nat op nat).

Verf kan ook langer worden bewaard, zodat er minder wordt verspild. Olieverfschilders gebruiken vaak een palet van gehard glas en knijp de kleuren aan de rand uit en laat het midden staan om te mengen. Deze uitgeknepen kleuren kunnen dagen, zelfs wekenlang nat blijven op een glazen palet. Om het palet te bewaren, plaatst u het in een afgesloten container zoals de Masterson's Palette Seal. U kunt uw verzegelde palet zelfs in de koelkast leggen om het drogen nog meer te vertragen, omdat de kou voorkomt dat de olie hard wordt.

Droogtijd olieverf: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.