Vorm: een element van kunst

Carla Andrews 30-05-2023
Carla Andrews

In deze gids leert u meer over vormen en hun rol in de wereld van de kunst. Dit omvat de verschillende soorten vormen en hoe kunstenaars vormen gebruiken om opvallende, goed gecomponeerde kunstwerken te maken.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Vorm in de kunst definitie

Een vorm in de kunst is een ruimte die aan alle kanten is afgesloten. De rand van de vorm kan worden gedefinieerd door een lijn, kleur, waarde of zelfs textuur. In de kunst wordt een vorm beschouwd als plat, terwijl driedimensionale vormen worden gecategoriseerd als "vormen".

Omdat vormen alleen bestaan op tweedimensionale vlakken, hebben ze lengtes en breedtes. Wanneer je schildert of tekent op een plat vlak, zoals doek of papier, kun je de schijn van vorm wekken, door de vorm met een derde as te schilderen of te tekenen.

Soorten vormen in de kunst

In de kunst zijn er twee hoofdvormen: organische en geometrische.

Biologisch

Vincent van Gogh: Irissen

Organische vormen worden ook wel biomorfe vormen genoemd. Deze vormen zijn vaak complex en onregelmatig, met gebogen, ongelijke zijden. Als je een realistische tekening van een blad zou maken, zou je de omtrek van dat blad kunnen beschouwen als een organische vorm. Organische vormen zijn overal in de natuur en in het leven, en als we ze in de kunst weergeven, verschijnen ze als organische vormen. Daarom is dit een van dede meest voorkomende vormen in landschap, portret en stilleven.

Geometrische

Andre Derain: Zonder titel

Dit zijn de vormen die in de wiskunde worden beschreven. Voorbeelden zijn cirkels, vierkanten, ruitjes, zeshoeken en trapeziums. Dit soort vormen kan worden gemeten. Daarom gebruiken kunstenaars vaak hulpmiddelen zoals kompassen, linialen en gradenbogen om de nauwkeurigheid van hun geometrische tekeningen te verbeteren.

Veel moderne en abstracte kunstenaars hebben gebruik gemaakt van geometrische vormen in hun werk. De kubistische beweging, begonnen door Pablo Picasso, inspireerde een golf van kunstenaars om te schilderen met behulp van hoekige en geometrische vormen. Vaak gebruik makend van meerdere perspectieven om een surrealistisch ogende scène te schilderen. De kubistische beweging zette de weg vrij voor niet-representatieve kunst.

Elementen van kunst: Vorm

Vorm is een element van kunst Het is een van de zeven bouwstenen (of elementen) waaruit een schilderij of tekening kan bestaan. De andere bouwstenen zijn onder meer lijn , textuur , kleur , vorm, waarde en ruimte Vormen kunnen organisch, eenvoudig, complex of geometrisch zijn.

Jacob Lawrence: De Bibliotheek

Aangezien vormen bouwstenen zijn, of elementen in de kunst, kunnen ze worden gebruikt om veel complexere beelden te maken. De manier waarop kunstenaars vormen rangschikken, naast de andere elementen, zal het algemene effect van het werk beïnvloeden. Vormen kunnen worden gebruikt om de aandacht te trekken, contrast en aandachtspunten te creëren. Of het kan worden gebruikt om harmonie en balans .

Brandpunten creëren met vorm

Aandachtspunten Een brandpunt trekt het oog van de kijker en leidt hem rond in het schilderij.

Bij het creëren van brandpunten en nadruk in een kunstwerk zijn er twee methoden, die samen kunnen worden gebruikt. Ten eerste gebruiken we elementen met meer visueel gewicht. Visueel gewicht beschrijft hoe bepaalde soorten elementen meer dominantie hebben, of meer aandacht trekken dan andere. Bijvoorbeeld, felle kleuren zoals rood steken af tegen gedempte kleuren zoals grijs. Dit betekent dat felle kleuren meer visueel gewicht hebben dan kleuren met een lagere verzadiging.

Theo van Rysselberghe: Schuiten op de Schelde

Als het gaat om vormen, hebben grotere vormen meer visueel gewicht dan kleinere. Op dit schilderij van van Rysselberghe steekt de grotere en dichterbij gelegen schuit af tegen de verder weg gelegen kleinere schuit.

Zie ook: Olieverf mediums: een gids

Camille Pissarro: Boulevard Montmartre Ochtend, grijs weer

Evenzo steken complexe vormen met veel zijden, of onregelmatige vormen, af tegen eenvoudige vormen zoals vierkanten. Dan hebben clusters van vormen meer visueel gewicht dan een vorm die op zichzelf staat. De gegroepeerde complexe vormen van de mensen en karren steken af tegen de eenvoudige vormen van het gebouw in Pissarro's olieverfschilderij. Gebruik deze facetten om je te helpen de compositie in je werkstuk te creëren, zodat jebeslissen over de meest in het oog springende elementen.

Zie ook: Hoe vind je je eigen kunststijl?

Een andere manier om focus te creëren, is om contrast elementen. Als je bijvoorbeeld meerdere complexe vormen naast elkaar tekent, kunnen ze, hoewel ze visueel meer gewicht hebben dan eenvoudige vormen, repetitief lijken zonder dat er een eenvoudige vorm aanwezig is. Door echter een eenvoudige vorm naast een van de complexe vormen te plaatsen, ontstaat er contrast en wordt de complexe vorm benadrukt. Dit ras brengt nog meer focus en aandacht naar de vorm die u in het middelpunt wilt plaatsen.

Een tekening construeren met vormen

Eén benadering van het tekenen, die nuttig kan zijn voor beginners, is om een referentie op te splitsen in eenvoudige vormen. Deze eenvoudige vormen dienen als leidraad, waarop de kunstenaar complexere en organische vormen kan tekenen.

Ik gebruik deze methode wanneer het tekenen van deze monarchvlinder Ik begon met een zeshoekige vorm die ik met een liniaal opmeet, omdat de organische vormen van de vleugels ongeveer deze vorm volgen. Geleiders zijn een geweldige manier om ervoor te zorgen dat de vleugels dezelfde hoogte en breedte hebben.

Je kunt deze tekenmethode vrijer benaderen als je wilt, zonder linialen te gebruiken. Kijk naar je referentie en probeer die na te bootsen met eenvoudige vormen. Als je tevreden bent met de verhoudingen van de vormen, gebruik ze dan als leidraad om een nauwkeurigere weergave van je onderwerp te maken.

Impliciete vormen en negatieve ruimte

M.C Escher: Metamorfose II

Impliciete vormen zijn vormen die we in een schilderij of tekening zien, die gesuggereerd worden door de ruimte tussen onderwerpen of voorwerpen en die niet noodzakelijkerwijs gedefinieerd of ingesloten zijn. Dit gebeurt vaak door het gebruik van negatieve ruimte en lichte en donkere waarden om een algemene vorm te suggereren.

Vorm en gestalte

A formulier is een driedimensionale vorm, die hoogte, breedte en diepte heeft. Sculpturen hebben vorm, maar schilderijen en tekeningen niet. Hoewel kunstenaars geen fysieke vormen creëren in hun tekeningen of schilderijen, kunnen ze, wanneer ze werken met media als pen of verf, vorm suggereren. Ze kunnen een vorm tekenen met een derde as, bijvoorbeeld een gebouw dat diepte lijkt te hebben, of dat zich in de verte terugtrekt met behulp van lineair perspectief Kunstenaars gebruiken ook kleur en waarde om een vorm te creëren. Ze kunnen bijvoorbeeld beginnen met een vorm, zoals een cirkel, dan een lichtbron creëren en vervolgens schaduwen en highlights op de cirkel aanbrengen. Dit geeft de indruk van een vorm, ook al is het een tekening op een plat stuk papier.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.