Kleurpotloden mengen: handleiding voor kunstenaars

Carla Andrews 16-06-2023
Carla Andrews

Hoe kleurpotloden te mengen: maak naadloze overvloeiingen en verlopen met deze 5 eenvoudige methodes.

Kleurpotloden zijn zacht, gemaakt van was of olie en zijn daarom gemakkelijk te mengen. Met technieken als lagen en mengen kunnen kunstenaars realistisch ogende effecten creëren.

Dik, gemengd olie- of waspotlood kan zelfs de effecten van andere mediums nabootsen, zoals pastel of olieverf.

De materialen die je kiest voor je kleurpotloodtekening zijn behoorlijk belangrijk. Het papier, de soorten potloden en de mediums die je kiest zijn van invloed op het resultaat van de tekening.

Eerst kijken we naar de soorten materialen die het beste werken met de mengtechniek, daarna nemen we elke mengmethode door, zodat je er een kunt kiezen die het beste bij je past.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Beste kleurpotloodbenodigdheden om te mengen

De beste papier voor kleurpotloodtekening moet dik en stijf zijn, met een lichte vertanding.

Papieren zoals Clairefontaine Pastelmat De textuur van Pastelmat voelt fluweelzacht aan, maar heeft voldoende tanden om pigment vast te houden, zodat kunstenaars dikke potloodapplicaties kunnen maken.

De Faber-Castell Polychromos potloden zijn zacht, gemaakt met een oliebindmiddel, hoog gepigmenteerd en verkrijgbaar in een groot aantal kleuren met uitstekende lichtechtheidswaarden. De lichtechtheidswaarden geven de duurzaamheid van het pigment aan, wat betekent dat de kleuren in kunstwerken na verloop van tijd niet zullen vervagen.

Bekijk onze recensie van merken kleurpotloden als u meer wilt weten over andere kleurpotloden.

Gebruik een fixeermiddel als je je gemengde kleuren op hun plaats wilt houden om er aparte lagen overheen te bouwen.

A definitief fixeermiddel is noodzakelijk voor alle tekeningen, maar het gebruik van een fixatief tussen de lagen is niet nodig bij het werken op Pastelmat.

Kleurpotlood mengen door gelaagdheid

Gelaagdheid is misschien wel de gemakkelijkste manier om kleuren te mengen. Je hebt er niet veel materiaal voor nodig - alles wat je nodig hebt zijn potloden en papier.

Kleuren worden gemengd door lagen op het papier aan te brengen. Hoe meer lagen worden aangebracht, hoe dikker en meer gemengd de kleuren lijken.

Begin bij het aanbrengen van kleur met lichte druk en verhoog langzaam de druk op het potlood bij elke volgende laag.

Op korrelig papier kan het een paar lagen kleur kosten voordat de textuur van het papier volledig is bedekt. Na ongeveer drie of vier lagen kleur zul je merken dat je meer druk op het potlood uitoefent en dat de kleuren er gladder uitzien, bijna als pastel.

Als u twee kleuren wilt mengen, brengt u eerst lichtjes de lichtste kleur aan. Houd uw potlood schuin in plaats van verticaal ten opzichte van het papier, want dan blijft de potloodpunt behouden en krijgt u een gelijkmatiger dekking. Breng vervolgens met de tweede kleur lichtjes aan, overlappend waar u de twee kleuren wilt mengen. Neem opnieuw de lichtere kleur en ga er met iets meer druk overheen.waar je de kleur eerst hebt aangebracht en over het overlappende deel. Herhaal deze handeling met het donkere potlood. Ga zo door met lagen aanbrengen tot je de gewenste gladheid hebt bereikt.

Ik gebruik de gelaagde mengtechniek in deze vlindertekening Ik meng het lichte geel over de midden oranje tinten, en verdiep de tinten met een donkerder oranje.

Hoe kleurpotloden mengen door polijsten

Burnishing met kleurpotlood is een mengtechniek, waarbij de kleur met zware druk wordt aangebracht. Houd het potlood onder een lichte hoek en oefen druk uit. Schuif heen en weer tot de kleur egaal lijkt.

Wanneer u de layering-techniek gebruikt, zult u merken dat u de laatste lagen van de tekening moet wegbranden, omdat dit het gladste effect geeft.

Het branden gebeurt door druk uit te oefenen op de potloodpunt, zodat het bindmiddel en het pigment in dikke lijnen vrijkomen en het bindmiddel in eerdere kleurlagen en in de tand van het papier wordt geplet.

Pigmenten vermengen zich aan het oppervlak. Het resultaat van het branden zijn heldere, gladde, rijke kleuren die het papieroppervlak volledig bedekken.

Er zijn verschillende manieren om te mengen door te branden. De eerste manier is simpelweg door dezelfde kleurpotloden te gebruiken als die je al in eerdere lagen van je tekening hebt gebruikt.

Zie ook: Complementaire kleuren: wat ze zijn en hoe ze te gebruiken

Ik voerde de burnishing techniek uit in het vierkant hierboven. Ik begon met een lichte laag turquoise, waarna ik er met zware druk met hetzelfde turquoise potlood overheen burnished.

Deze methode is zeer geschikt voor kleurvlakken die u helder, intens en zuiver wilt laten lijken.

Ik zal hieronder een paar andere manieren van polijsten schetsen, met andere combinaties van kleurpotloden.

Hoe kleurpotloden mengen: branden met kleurloze mixer

Branden met een kleurloze blender is heel eenvoudig.

Alles wat je nodig hebt is een was kleurloze blender, zoals deze van Caran d'Ache .

Deze blender kan met schuurpapier worden aangescherpt tot de punt van een potlood als u kleinere delen van de tekening wilt mengen. Of u kunt de punt plat laten voor het mengen van grotere delen.

Schaduw met de kleurloze blender over de lagen kleur die je al hebt aangebracht. Druk hard op het papier, zodat er een aparte kleurloze laag ontstaat die een satijnen afwerking en een gladde uitstraling geeft.

Andere polijstmethoden

Burnishing is een geweldige mengtechniek waarmee je veel plezier kunt hebben, door verschillende kleurencombinaties uit te proberen. Het werkt een beetje als glaceren, als je die techniek kent van olieverfschilderen. Je gebruikt de transparantie van het potlood om eerdere kleurlagen te laten doorschijnen, terwijl je vloeiende mengingen creëert.

Lichte over donkere kleur polijsten

Meng kleuren door een lichtere of donkerdere kleur te gebruiken om over de kleuren te branden die je al in het papier hebt gewerkt. Voor het lichtste effect kies je wit. Een witte laag kan echter soms kleuren in eerdere lagen melkachtig of krijtachtig doen lijken, maar als je een high key look wilt bereiken, is dit een goede optie.

Branden met een andere kleur

Een andere methode is het kiezen van een andere kleur dan de reeds toegepaste om de tinten subtiel te veranderen. Kleurpotloden van kunstenaarskwaliteit zijn goed transparant, zodat de kleuren van eerdere lagen zichtbaar zijn. Je kunt bijvoorbeeld een tekening van een meer met overwegend turquoise tinten overschilderen met een meer paars getint blauw, zoals ultramarijn, om de koelte te tonen endiepte.

In het bovenstaande voorbeeld heb ik een geel potlood gebruikt om over hetzelfde turquoise potlood te branden dat ik voor de andere twee voorbeelden heb gebruikt. Je kunt zien hoe je met deze techniek het kleurprofiel aanzienlijk kunt veranderen.

Vergeet niet dat je voor de meest vloeiende effecten meer lagen moet toevoegen. Ik gebruikte slechts ongeveer vier lagen op mijn gekleurde vierkanten, maar ik kon een vloeiender effect bereiken met meer kleurlagen.

Brandschoon met grijs om te neutraliseren

Kies een grijze kleur of een complementaire kleur met dezelfde waarde (donkerte) over uw vorige kleurlagen om de verzadiging te verminderen. U kunt elegante en realistische effecten creëren door kleuren te verzachten.

Ik raad aan een schetsboek of kladpapier te pakken om te experimenteren met kleurencombinaties voordat je de burnishing-techniek toepast op een tekening waar je al uren aan gewerkt hebt. Sommige kleurencombinaties kunnen onverwachte resultaten opleveren als je geen ervaring hebt met kleuren mengen.

Zie ook: Kunstmedia: definitie, voorbeelden en soorten

Hoe kleurpotloden mengen met Powder Blend Medium

De Penseel en Potlood Powder Blend Medium is een transparant medium dat op het oppervlak wordt aangebracht voordat de kunstenaar begint te werken aan de tekening in de gebieden die hij wil mengen. Het werkt door te voorkomen dat de potloodlaag aan het oppervlak hecht, waardoor de kunstenaar een streeploze dekking kan creëren.

Dit potloodmengmedium moet worden aangebracht op een getand oppervlak zoals Pastelmat Plus, je zou een fixeermiddel Na het aanbrengen van het fixeermiddel moet je ongeveer twee minuten wachten tot het droog is, daarna kun je gewoon verder werken.

Hoe kleurpotloden mengen met oplosmiddel

Door een kleine hoeveelheid oplosmiddel aan een kleurpotloodlaag toe te voegen, worden de bindmiddelen afgebroken, waardoor een dunne transparante laag ontstaat. Zorg ervoor dat u slechts kleine hoeveelheden oplosmiddel aanbrengt, met een penseel, tortillion of zelfs met een q-tip of wattenstaafje.

Als u gebruik maakt van oliepotloden kun je elk soort oplosmiddel gebruiken om kleuren te mengen. Oplosmiddelen zoals minerale geesten of terpentijn zou goed werken.

Gebruik voor waspotloden een sterker oplosmiddel, zoals olie van lavendel of terpentijn . Alternatief, Zest-It maakt een speciaal potloodoplosmiddel dat kan worden gebruikt met was- of oliepotlood, maar momenteel schijnt het alleen in Groot-Brittannië verkrijgbaar te zijn.

Het uiterlijk van potlood gemengd met oplosmiddel ziet er heel anders uit dan gelaagd of gebrand potlood.

Solventverdund potlood is dun en transparant en kan het effect van een olieverfschilderij evenaren. Omdat de bindmiddelen door het oplosmiddel worden opgelost, geeft het de gladste uitstraling.

Gebruikt u te veel oplosmiddel, dan kunnen de kleuren vervagen en kunnen er randen rond het kleurpotlood ontstaan.

Bedenk ook dat oplosmiddel werkt op alle voorgaande kleurlagen. Dus als u wilt voorkomen dat bepaalde lagen in andere overvloeien, moet u een fixeermiddel .

Als u oplosmiddel gebruikt, ga er dan voorzichtig mee om en ventileer de ruimte goed. De dampen zijn giftig en kunnen behoorlijk opzwellen.

Droog mengen

Droog mengen is misschien de minst effectieve methode om een volledig glad resultaat te bereiken. Als u echter wilt dat er wat potloodstrepen doorschijnen, maar een smokey effect wilt creëren, zou dit kunnen werken. Hierbij wordt een gereedschap gebruikt zoals een tortillion of een stuk papier. Wrijf het dan op het oppervlak om de kleuren te mengen.

Nu je meer inzicht hebt in het mengen van kleurpotloden, kun je het proberen! Laat me in de reacties weten welke methoden je wilt proberen.

Hoe kleurpotloden mengen: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.