Ruimte in de kunst: kunstelementen

Carla Andrews 16-06-2023
Carla Andrews

Ruimte in de kunst kan worden gebruikt om een gevoel van diepte te creëren, of om het oog van de kijker door de compositie te leiden.

Ruimte is een fundamenteel element van kunst, naast andere fundamentele elementen als lijn, kleur , waarde , vorm , textuur en formulier Kunstenaars schikken deze componenten om esthetisch aangename composities te maken en de illusie van realisme te scheppen.

Afhankelijk van hoe de ruimte in een kunstwerk wordt gebruikt, kunnen kunstenaars compositie-effecten creëren zoals een brandpunt Dit alles heeft invloed op de manier waarop de kijker het kunstwerk ontvangt.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Wat is ruimte in de kunst?

Ruimte in de kunst verwijst naar de visuele ruimte of omgeving die door een kunstwerk wordt gecreëerd. Het is een van de meest vitale elementen die kunstenaars gebruiken om impactvolle werken te creëren. Dit kan verwijzen naar de ruimte binnen een object, tussen objecten. Het kan ook verwijzen naar de negatieve ruimte De ruimte in de kunst is dus in wezen de relatie tussen subjecten en objecten.

Uit de ruimte in de kunst kunnen kijkers belangrijke informatie afleiden over het kunstwerk en de omgeving. Dit is gebaseerd op de relatie tussen onderwerpen en objecten. Kunstenaars gebruiken lijn , kleur en ruimte om een gevoel van dimensie en diepte te creëren. perspectief U kunt bijvoorbeeld basisinformatie over een onderwerp begrijpen, zoals of het zit, staat of ligt en de relatie tot de oppervlakken en voorwerpen in het kunstwerk.

Het effect van ruimte in de kunst

Edvard Munch: Witte Nacht

Door ruimte in de kunst te gebruiken kan de kunstenaar een bepaald onderwerp benadrukken en een brandpunt creëren. Gebruik ruimte om het oog van de kijker naar binnen te leiden en een gevoel van ritme in het kunstwerk.

De ruimte kan door kunstenaars worden gemanipuleerd om verschillende emoties op te roepen, van harmonie tot gevoelens van onbehagen of spanning. Zo kunnen meerdere voorwerpen die dicht bij elkaar staan een gevoel van onbehagen oproepen, maar het creëert ook eenheid en samenhang tussen die objecten. Terwijl objecten meer gelijkmatig in de ruimte een gevoel van balans In dit schilderij van Edvard Munch trekt het huis in het midden de aandacht en de omringende, elkaar overlappende bomen doen het huis afgeschermd lijken. Dit contrasteert met het kale land in de verte, waar Munch meer ruimte tussen de elementen heeft gelaten. Dit geeft de kijker een indruk van de schaal van het landschap, de eenzaamheid van het huis en de barrière tussen veiligheid en het onbekende.

Compositie en ruimte in de kunst

J.W. Turner: Sneeuwstorm-stoomboot bij de monding van een haven

Een van de meest voorkomende manieren waarop kunstenaars de illusie van ruimte in hun werk creëren is door middel van samenstelling Door voorwerpen, figuren of andere elementen op een bepaalde manier in het kader te plaatsen, kunnen kunstenaars het oog van de kijker naar bepaalde punten leiden en een illusie van diepte en afstand creëren.

De meest prominente figuur in een kunstwerk zal waarschijnlijk de grootste zijn en op de voorgrond worden geplaatst in vergelijking met andere objecten en onderwerpen.

Kunstenaars kunnen de regel van derden gebruiken om hun hoofdonderwerp of brandpunt op een van de drie snijpunten van het doek te plaatsen. Dit is waar het oog van de kijker waarschijnlijk het eerst zal worden getrokken.

Driedimensionale ruimte en tweedimensionale ruimte

Wanneer we naar een schilderij of afbeelding kijken, is het belangrijk onderscheid te maken tussen driedimensionale ruimte en tweedimensionale ruimte. De driedimensionale ruimte stelt de echte wereld voor, terwijl de tweedimensionale ruimte verwijst naar het platte vlak waarop kunstenaars werken.

Driedimensionale ruimten zijn dynamisch, met objecten die in verschillende posities verschijnen, afhankelijk van je perspectief. Kunstenaars kunnen de schijn van driedimensionale ruimte wekken door gebruik te maken van ruimte, lijn, waarde en kleur.

Met behulp van lineair perspectief, éénpuntsperspectief of tweepuntsperspectief, creëren kunstenaars een gevoel van diepe ruimte. Diepe ruimte is waar er niveaus van objecten in een scène zijn. Bijvoorbeeld gebouwen in de verte en middengrond en mensen op de voorgrond.

Paul Klee: Scheiding in de avond

Tweedimensionale ruimten daarentegen zijn statisch en veranderen niet afhankelijk van je gezichtspunt. In de kunst worden tweedimensionale schilderijen gemaakt met platte voorwerpen tegen platte achtergronden. Kubistische schilderijen en sommige abstracte kunstwerken zijn een goed voorbeeld van schilderijen met ondiepe diepte en de schijn van een tweedimensionaal veld.

Zie ook: Olieverfsticks: wat ze zijn en hoe ze te gebruiken

Natuurlijk kunnen kunstenaars een enkel voorwerp op een vlakke witte achtergrond schilderen, en dat zal minder diepte hebben dan een stads- of landschapsschilderij. De witruimte rond het voorwerp brengt het in beeld, waardoor het het belangrijkste aandachtspunt van het werk wordt.

Negatieve ruimte en positieve ruimte

negatieve ruimte tekening

Positieve en negatieve ruimte is een andere manier waarop kunstenaars een gevoel van diepte in hun werk kunnen creëren. Positieve ruimte verwijst naar de objecten of figuren in een kunstwerk. Negatieve ruimtes zijn alle gebieden rond en tussen deze objecten.

Kunstenaars gebruiken kleur, lijn en andere visuele elementen om positieve en negatieve ruimte te benadrukken. Kunstenaars kunnen negatieve ruimte gebruiken door delen van het doek leeg te laten, of door een achtergrond te gebruiken. Bij het bedenken van de compositie van een kunstwerk is de negatieve ruimte rond een onderwerp of een voorwerp vaak net zo belangrijk als het voorwerp zelf. De negatieve ruimte moet er evenwichtig uitzien om een harmonieus gevoel te geven.Wanneer objecten te dicht op elkaar staan, beginnen kunstwerken druk te lijken.

Perspectief in de kunst

Pietro Perugino: Christus overhandigt de sleutels aan Petrus

Er zijn een aantal verschillende technieken die kunstenaars gebruiken om te spelen met ruimte in hun kunstwerken. Een voorbeeld is het creëren van diepte door middel van perspectief. Kunstenaars doen dit door de voorgrond, middengrond en achtergrond vast te stellen met behulp van positionering of grootteverschillen. Schilders gebruiken trompe l'oeil technieken om de illusie van een driedimensionale scène te creëren binnen een tweedimensionaal oppervlak.

Door technieken als verkorting of verdwijnpunten te gebruiken, kunnen kunstenaars de illusie van diepte creëren.

Over het geheel genomen gebruiken kunstenaars een verscheidenheid aan technieken om dynamische composities te creëren met diepe ruimte of platte, tweedimensionale vlakken.

Brandpunt met ruimtegebruik

Edward Hopper: Nighthawks

Een van de belangrijkste elementen van ruimte in kunst is het brandpunt. Dit is het belangrijkste gebied waarnaar we worden getrokken als we naar een kunstwerk kijken. Dit kan een specifiek object, persoon of element binnen het werk zijn. Een voorbeeld kan een figuur zijn in een landschapsschilderij of een felgekleurde bloem in een abstract werk. In Edward Hopper's schilderij 'Nighthawks' zijn de lichtwaarden en verzadigde tonen van de kamer enDrie figuren trekken de aandacht. De achtergrond van de gebouwen en de straat, die meer gedempt van toon zijn, fungeren als witte ruimte, waardoor de figuren in het gebouw nog meer worden benadrukt.

De kunstenaar zal vaak de omringende ruimte gebruiken om onze aandacht naar dit brandpunt te leiden, waarbij hij technieken als contrast of evenwicht gebruikt om de blik van de kijker te trekken. Hij kan bijvoorbeeld een grotere ruimte rond het brandpunt gebruiken om de figuur benadrukken Door witte of lege ruimten rond het brandpunt te creëren, kunnen ze de aandacht op dat punt vestigen zonder te concurreren met andere elementen in de compositie.

Zie ook: De beste aquarelmarkers: een overzicht voor kunstenaars

Beroemde voorbeelden van ruimte in de kunst

M.C. Escher: Relativiteitsrooster

Enkele beroemde voorbeelden van ruimte in de kunst zijn M.C. Eschers "Relativiteit". Escher gebruikte meerdere perspectieven en geometrische figuren om een schijnbaar oneindige ruimte te creëren die de kijker de diepte in trekt. Vincent van Goghs "Sterrennacht" gebruikt dramatisch perspectief en levendige kleuren om een gevoel van diepte te creëren en beweging .

Een andere kunstenaar die op interessante wijze ruimte in zijn werk gebruikte is Piet Mondriaan, die het raster gebruikte om platte vlakken van heldere kleuren te creëren, gescheiden door dunne zwarte lijnen. In elk van deze voorbeelden creëert het gebruik van ruimte een rijke en complexe visuele ervaring die de kijker aantrekt en naar meer blijft verlangen.

Leonardo da Vinci: Het laatste avondmaal

In de Renaissance kunststroming Een van de beroemdste voorbeelden is "Het Laatste Avondmaal" van Leonardo da Vinci, waar hij gebruik maakt van verdwijnpunten en perspectieflijnen om de illusie van diepte te creëren.

Hoe ruimte gebruiken in de kunst

J.M.W. Turner: Grenoble vanaf de rivier de Drac met de Mont Blanc in de verte

Ruimte in de kunst kan op verschillende manieren worden gebruikt om impactvolle en suggestieve werken te creëren. Enkele technieken die kunstenaars gebruiken om ruimte te manipuleren zijn het creëren van diepte door perspectief, het vaststellen van de voorgrond, middengrond en achtergrond door het gebruik van compositorische elementen zoals grootte of positionering, en het gebruik van trompe l'oeil technieken om de illusie van een driedimensionale scène binnen deOverlappen van elementen, juiste grootte van elementen of gebruik van waarden om de illusie van ruimte, perspectief en diepte te creëren. Turner gebruikt bijvoorbeeld lichtere waarden en blauwe kleuren om de bergen in de verte te laten terugwijken en zo de illusie van ruimte, perspectief en diepte te creëren. atmosferisch perspectief in de bergen.

Eindelijk

In het algemeen kan inzicht in hoe kunstenaars ruimte in kunst manipuleren ons helpen de boodschap te begrijpen die zij met hun werk proberen over te brengen. Of je nu zelf kunstenaar bent of gewoon iemand die kunst waardeert en ervan houdt, inzicht in de rol van ruimte in kunst kan je helpen je waardering en begrip van dit fundamentele element van kunst te verdiepen. Het kan je ook helpen de composities vanuw werken en daarom uw schilderijen verbeteren overall.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.