Benodigdheden voor het tekenen met houtskool: een volledige lijst

Carla Andrews 01-06-2023
Carla Andrews

Op zoek naar een complete set benodigdheden voor het tekenen met houtskool? In deze gids vindt u een overzicht van verschillende soorten houtskool, het beste papier, gummen en fixeermiddelen.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Soorten houtskool

Houtskool wordt gemaakt van het koolstofresidu dat ontstaat bij het verhitten van hout of wijnstok, maar het bestaat in veel verschillende vormen. Dit maakt het medium houtskool veelzijdig, aangezien elke vorm anders kan passen bij een bepaalde kunstenaar of toepassing. De eigenschappen die alle verschillende soorten houtskool gemeen hebben, zijn dat ze zacht, diepzwart en mat zijn. Deze zachte kwaliteit biedt kunstenaars de mogelijkheid om expressievemerken. Voor een meer gedetailleerde gids over alle verschillende soorten en merken houtskool, bekijk onze "beste houtskool om te tekenen beoordeling.

Nitram

Nitram houtskool kopen

Nitram is een merk houtskool en ook een soort houtskool op zich. Nitram gebruikt een uniek productieproces om de integriteit van de celstructuur van het hout te behouden tijdens het verhitten. Het resultaat is een houtskool met een superieure duurzaamheid en zachtheid. Dit voorkomt veel voorkomende problemen die kunstenaars tegenkomen met gewone houtskool, zoals breuk en stof.

Nitram is er in verschillende hardheidsgraden en maten, waarbij de hardere en kleinere houtskool meer geschikt is voor gedetailleerde tekeningen. Nitram staat als eerste op de lijst omdat het een favoriet is onder ateliers, academies en professionele kunstenaars. Het is aan de prijzigere kant vergeleken met gewone liaan- en wilgenhoutskool, maar het biedt kunstenaars een plezierige tekenervaring en prachtige resultaten.

Willow

Wilgenhoutskool kopen

De twee beste merken houtskool zijn Winsor & Newton en Coates Houtskoolstokjes van wilgentenen en druivenranken worden respectievelijk gemaakt van wilgentakken en druivenranken. Sommige merken maken stokjes van grotere afmetingen, gemaakt van grotere takken, voor kunstenaars die graag op grotere schaal werken.

Dit soort houtskool wordt gemaakt door wilgen- of druivenstokjes in een oven te verhitten. Winsor & Newton selecteert druivenstokjes vanwege hun uniformiteit, maar er zullen kleine variaties tussen de stokjes zijn omdat ze van een natuurlijke bron afkomstig zijn.

Maak losse, expressieve tekens die gemakkelijk van het papier te halen en te wissen zijn. Meng met een tortillon, penseel of zeem om vloeiende overgangen te creëren. Wilgenhoutskool is veegbaar en stoffig, terwijl Nitram, geperste houtskool en houtskoolpotloden zal minder stof doen opwaaien.

Samengeperst

Samengeperste houtskool kopen

Samengeperste houtskool bestaat in verschillende hardheidsgraden en sommige merken, zoals Derwent maak geperste houtskool in verschillende tinten.

Dit type houtskool is synthetisch en bevat, afhankelijk van de hardheidsgraad, verschillende hoeveelheden gombindmiddel in het product. Zachtere geperste houtskool wordt over het algemeen met minder bindmiddel gemaakt.

Samengeperste houtskool is meestal ultradonker en matzwart. De markeringen op het papier zien er consistenter uit dan bij wilgenhoutskool. Samengeperste houtskoolstaafjes maken markeringen die onuitwisbaarder zijn dan wilgenhoutskool. Hoewel ze gemakkelijk te mengen zijn, zijn ze niet zo veeg- of mengbaar als wilgenhoutskool of druivenhoutskool.

Poeder

Houtskoolpoeder kopen

Houtskool kan in poedervorm worden gekocht bij merken als Nitram. Houtskool in poedervorm kan op papier worden geborsteld, of in het oppervlak worden gedrukt met een tortillon of Sofft gereedschap Het voordeel van houtskool in poedervorm is dat kunstenaars er vloeiende overgangen mee kunnen maken, perfect voor het tekenen van portretten, of het bedekken van grote oppervlakken, bijvoorbeeld luchttinten of achtergrondgebieden. Houtskool in poedervorm is ook zeer geschikt voor het blokkeren van tonale massa's, die later kunnen worden verfijnd.

Nitram houtskoolpoeder is gemalen tot een fijne, uniforme deeltjesgrootte van 100µ, wat zorgt voor een uitstekende consistentie in houtskoolmengsels. Maak zachte randen en vegende gebaren met een zacht penseel.

Vloeistof

Vloeibare houtskool kopen

Houtskool is er ook in vloeibare vorm, gemaakt door Nitram en Schmincke Maak houtskoolwassen met zachte borstels om fijne details weer te geven. Of schilder rechtstreeks uit de tube met een stijvere borstel of paletmes.

Schmincke vloeibare houtskool Kersenpit is warm roodachtig zwart, perzikpit is neutraal en druivenpit is koel blauw.

Verdun vloeibare houtskool om prachtige wassingen te maken die de eerste fase van de tekening kunnen vormen, waarop je met houtskoolstaafjes donkere schaduwen kunt aanbrengen.

Potloden

Houtskoolpotloden kopen

Houtskoolpotloden zijn gemaakt van samengeperste houtskoolkern, gevat in hout. Bij verschillende merken potloden heeft de houtskool een verschillende hardheid. Hardere houtskoolpotloden zijn meer geschikt voor het tekenen van fijne details. Houtskool in potloodformaat is minder rommelig, minder stoffig en gemakkelijker mee te nemen dan houtskoolstokjes.

Het beste papier voor houtskooltekenen

Houtskoolpapier kopen

Houtskool tekenpapier houtskool moet "tanden" of textuur hebben waar de houtskooldeeltjes zich aan kunnen hechten. Omdat houtskool van nature stoffig is en de houtskooldeeltjes groot zijn, hechten de sporen niet op glad papier.

Een ander kenmerk dat een oppervlak geschikt maakt voor het tekenen met houtskool is de dikte. Dikker papier is beter in staat om meer gebaren te verwerken en scheurt minder snel.

Zuurvrij papier is van archiefkwaliteit en degradeert of vergeelt niet na verloop van tijd. Als je van plan bent je kunstwerken te bewaren om in te lijsten of te verkopen, dan is het essentieel om te werken op zuurvrije ondergronden van kunstenaarskwaliteit.

Papier met tanden of textuur

Pastelpapier werkt uitstekend met houtskool, omdat het tand en textuur heeft waardoor houtskool zich aan de papiervezels hecht, waardoor kunstenaars tekeningen met meerdere lagen kunnen maken.

Pastelmat heeft een fluwelen, geschuurde textuur die zuurvrij is en uitstekend geschikt voor gelaagdheid. Het is dik als karton, vermindert de behoefte aan fixatief en er ontstaat minder stof door de textuur. Dit oppervlak is vooral geweldig voor gedetailleerder werk, met hardere geperste houtskool en houtskoolpotloden. Pastelbord heeft soortgelijke kwaliteiten als Pastelmat, maar het oppervlak heeft een gemonteerd kartonformaat dat zorgt voor een stabiel oppervlak. Andere schuurpapieren die geschikt zijn voor houtskooltekenen zijn Canson Mi-Teintes Touch en Art Spectrum Colourfix .

Gebruik houtskool met koud geperst Houd er rekening mee dat houtskool de textuur van het papier oppikt. Dit kan geweldig zijn voor tekeningen waarbij je de illusie van details wilt creëren. Als je echter fijnere details wilt creëren, kan het papier deze fijne lijnen vertroebelen.

Gedimd papier zoals Daler Rowney Murano Murano-papier is verkrijgbaar in een regenboog van kleuren - kies voor helder papier om je werk af te wisselen.

Getint papier

Getint papier is een geweldige optie voor houtskooltekenaars. Kies uit neutrale grijzen en bruintinten om een middentoonbasis te vormen om op te werken. Veel verschillende merken maken getint papier voor houtskooltekenen, zoals Pastelmat , Canson Mi-Teintes Touch en vele anderen.

Gekleurd papier maakt een tekening mooier, waardoor kunstenaars gemakkelijker waardeovergangen kunnen bepalen. Bovendien kun je de tijd die je aan tekenen besteedt beperken als je op gekleurd papier werkt; omdat de middentoonwaarde al vastligt, hoeven kunstenaars alleen nog maar de schaduwen en hooglichten toe te voegen. Neem een wit houtskoolpotlood voor hooglichten.

Schetsboeken

Houtskool werkt uitstekend in schetsboeken. Plan composities voor grotere tekeningen, neem je schetsboek mee voor onderweg, of maak gepolijste houtskoolspreads. Zorg ervoor dat je een schetsboek met structuurpapier kiest. Aquarel of mixed media schetsboeken, zoals de Alpha of Gamma serie van Stillman en Birn Zorg ervoor dat u de voltooide tekeningen met een paar lagen fixatief bespuit om te voorkomen dat de houtskool gaat vlekken.

Houtskool slijpen

Om Nitram of wilgenhoutskool tot een punt te slijpen, neem je een slijpblok . Nitram houtskool is stevig en minder gevoelig voor breuk, dus het zal het slijpproces beter doorstaan dan wilgenhoutskool. Gebruik een schuurblok om te slijpen, houd het houtskoolstokje in de hand en plaats de wijsvinger aan het uiteinde dat u wilt slijpen voor stabiliteit. Houd de houtskool bijna plat tegen het schuurblok en sleep heen en weer tot de punt taps toeloopt. Een taps toelopende punt is handig voorHoud de geslepen stok plat om grotere vlakken te schaduwen en gebruik de rand van de punt voor de details.

Houtskoolpotloden zijn kwetsbaarder dan grafiet, zodat ze kunnen breken bij het gebruik van gewone slijpers. Gebruik in plaats daarvan een hobbymesje om de potloden tot een punt te slijpen. Houd het hobbymesje vast en duw met uw duim naar beneden om eerst het uiteinde van het houten omhulsel te verwijderen en vervolgens de houtskool tot een punt te laten toelopen.

De beste gommen voor houtskooltekenen

Gekneed gummetje

Gekneed gummen zijn een van de beste gereedschappen om met houtskool te gebruiken. Ze zijn zacht, buigzaam en kunnen houtskool prachtig van het papier tillen. Deze gummen kunnen worden gebruikt voor subtractieve tekentechnieken met houtskool, waarbij een middentoon wordt vastgesteld en vervolgens met de gum highlights worden getekend.

Zie ook: Een compositieschets maken

Vorm het uiteinde tot een punt om fijnere details te verwijderen, of rek de gum uit en rol over het papier. Deze gum is zacht voor papiervezels en laat geen resten achter op het papier zoals normale gummen zouden doen. Hij werkt door de houtskooldeeltjes van het papier te absorberen, na verloop van tijd zal de gum donkerder worden. Kunstenaars kunnen de gum schoonmaken door hem uit te rekken en te kneden, of hem schoon te spoelen.

Tombow Mono Zero

Tombow gommen zijn een ander geweldig hulpmiddel om highlights en details op te lichten. Het is een gum met een ultrafijne punt, die kunstenaars gebruiken voor fijne lijnen en highlights. Hij heeft de vorm van een pen, waardoor kunstenaars er comfortabel mee kunnen tekenen.

Natuurlijk zijn er genoeg andere gommen die je kunt gebruiken met houtskool Hardere gommen zoals de zwarte plastic gum zal werken om bijvoorbeeld meer hardnekkige lijnen te verwijderen.

Houtskool fixatieven

Er zijn verschillende opties bij het kiezen van een fixatief voor houtskooltekeningen. Sommige fixatieven zijn beter bestand tegen water dan andere en sommige voorkomen beter vlekken dan andere.

De Winsor & Newton werkbaar fixeermiddel biedt een uitstekende bescherming tegen vegen en is goed waterbestendig na twee lagen. Het voordeel van dit fixeermiddel is dat het een matte afwerking heeft en verwerkbaar is. Teken op de gefixeerde houtskool om volledig afzonderlijke lagen te maken. Omdat het fixeermiddel de houtskoollagen beschermt, zullen de vorige lagen van de tekening niet overgaan in de houtskool die erop ligt. U kunt bijvoorbeeld het volgende gebruikeneen wit houtskoolpotlood over de vaste lagen om de highlights te laten knallen!

Zie ook: Beste acryl het Schilderen Leerprogramma's

Een ander goed fixeermiddel voor houtskooltekenen is de Sennelier Delacroix Het is transparant, heeft een matte afwerking en is speciaal ontwikkeld om houtskool- en grafiettekeningen te beschermen. Het beschermt afgewerkte tekeningen tegen vlekken, maar zorg ervoor dat de tekeningen niet in contact komen met natte oppervlakken, want het is niet volledig waterbestendig.

Houtskoolgereedschap en toebehoren

Er zijn veel verschillende gereedschappen voor gebruik met houtskool, voor het mengen en om de ranken gemakkelijker vast te houden.

Houtskool menggereedschap

Tortillon

Tortillons , ook wel blending stumps genoemd, zijn stukken papier die strak zijn opgerold, met puntige uiteinden. De stompjes nemen houtskoolstof op en mengen vloeiende overgangen. Meng kleinere gebieden nauwkeurig met het scherpe uiteinde van het stompje. Wanneer de tortillons genoeg stof hebben opgenomen, kunnen kunstenaars ze daadwerkelijk gebruiken om mee te tekenen, om lichte en zachte lijnen te maken. Maak tortillons schoon door over schuurpapier te wrijven.

Zeem

Een zacht leder zeem mengt houtskool en andere droge media effectief en soepel zonder ongewenste vegen over het papier achter te laten. Het is een schoner alternatief in vergelijking met het gebruik van vingers om te mengen, omdat vingers oliën bevatten die inconsistenties in de tonen kunnen veroorzaken. Veeg voorzichtig met de zeem over het papier om potloodstrepen te verzachten en te verlichten. Dit is een geweldig menggereedschap voor achtergronden en voor het mengen van grote oppervlakken.Zeemlappen moeten regelmatig worden gewassen in een warm sopje om de absorptie te behouden.

Sofft gereedschap

Sofft gereedschap zijn dichte sponzen met handvatten, in de vorm van paletmessen. Ze zijn oorspronkelijk bedoeld voor gebruik met Pan Pastel, maar kunnen ook worden gebruikt voor het mengen van andere droge media zoals houtskool.

Houtskool houder

Koop een stylushouder om rommelvrije tekeningen te maken en de handen schoon te houden. Door het verlengen van de houtskool wordt het werken in staande positie op een ezel comfortabeler.

Eindelijk

Als je een complete beginner bent met houtskooltekenen, bekijk dan onze gids voor houtskooltekenen voor beginners Leer alles over de unieke eigenschappen en hoe je stap voor stap een tekening maakt. Als je op zoek bent naar wat inspiratie en niet helemaal weet wat je als eerste moet tekenen met houtskool, bekijk dan onze lijst van 14 ideeën voor houtskooltekeningen .

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.