Frottage: tekentechniek voor beginners

Carla Andrews 25-08-2023
Carla Andrews

Frottage tekenen, of potloodwrijven, is een techniek Door een vel papier over een ander gestructureerd oppervlak te leggen en er met een potlood of pastel over te wrijven, kan een kunstenaar de textuur van het materiaal op zijn tekening overbrengen. Met deze techniek kunnen unieke textuureffecten worden gecreëerd die met traditionele tekenmethoden niet kunnen worden bereikt.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Definitie van frottage

De frottage tekentechniek is een populaire techniek die wordt gebruikt door kunstenaars die op zoek zijn naar het toevoegen van textuur Het proces is eenvoudig: door een stuk papier over een interessant oppervlak zoals schors, stof, steen, metaal of zelfs boombladeren te leggen en dit vervolgens met een tekenmiddel zoals grafiet of kleurpotloden af te wrijven, kun je het unieke patroon en de textuur van het onderliggende materiaal op je papier overbrengen. Hierdoor kun je ongelooflijk realistische tekeningen maken dietexturen nabootsen die je in de natuur kunt vinden.

Welke mediums kun je gebruiken bij de frottage techniek?

De frottagetechniek kan worden gebruikt met veel verschillende soorten tekenmedia, waaronder grafietpotloden , houtskoolpotloden pastels en kleurpotloden Het is ook mogelijk om meerdere frottage-tekeningen samen te voegen om complexere texturen en patronen te maken.

Voordelen van frottage in de kunst

Het tekenen met frottage is bijzonder nuttig om studies van de natuur te maken, omdat je hiermee subtiele details zoals boomschors of gras snel en nauwkeurig kunt vastleggen, waardoor het voor kunstenaars veel gemakkelijker wordt om levensechte kunstwerken te maken zonder urenlang elk klein detail in hun omgeving te hoeven observeren. Het biedt ook eindeloze mogelijkheden als het gaat om experimentele markering en het toevoegen vanextra lagen textuur of lijnwerk op een kunstwerk.

Zie ook: De beste tekenoefeningen om uw vaardigheden te verbeteren

Voorbeelden van oppervlakken voor de frottagetechniek

Frottagetekening kan worden gebruikt op verschillende oppervlakken zoals:

 • Schors
 • Boombladeren
 • Stenen en kiezels
 • Stof
 • Metalen oppervlakken zoals munten
 • Zand of aarde
 • Gesneden hout- of steengravures
 • Behang en andere materialen met structuur

Wat voor soort papier moet je gebruiken voor frottage?

Voor frottage tekenen is het belangrijk om papier te gebruiken dat glad en stevig genoeg is om de druk van het potlood of ander tekeninstrument te weerstaan, maar dun genoeg om het gestructureerde oppervlak te laten zien. De beste papiersoorten voor deze techniek zijn zuurvrij tekenpapier Al deze papieren hebben een zwaarder gewicht dat bestand is tegen het wrijven dat nodig is om gedetailleerde texturen te maken.

Zie ook: Kleurpotloodbenodigdheden voor kunstenaars - Fine Art Tutorials

Tips voor het tekenen met de frottage techniek

 • Experimenteer met verschillende materialen en texturen. Probeer verschillende voorwerpen zoals bladeren, stenen of boomschors te gebruiken om unieke afdrukken op het papier te maken.
 • Zorg ervoor dat het gekozen oppervlak voldoende contrast heeft tussen lichte en donkere delen, zodat je de textuur gemakkelijk kunt overbrengen op je tekening.
 • Gebruik een zacht potlood om je tekeningen in te kleuren en lagen toe te voegen met behoud van de oorspronkelijke textuur van het voorwerp.
 • Meng media door frottagetekeningen te combineren met andere media zoals aquarelverf of kleurpotloden voor interessante effecten.
 • Overweeg extra details toe te voegen door fijnere lijnen te maken of meer textuur aan je kunstwerk toe te voegen.
 • Probeer verschillende papiersoorten uit om te zien wat het beste werkt met het door u gekozen medium.

Een potloodwrijfsel maken: stap voor stap

Hier zijn de stappen om een mooie frottage tekening te maken:

 • Houd het door u gekozen voorwerp, zoals een blad, steen, schors of ander materiaal met structuur, stevig onder een vel papier.
 • Teken lichtjes rond de randen met een zacht grafietpotlood of houtskoolstokje.
 • Beweeg het potlood of de houtskool voorzichtig met lichte streken over het oppervlak van het voorwerp om de textuur ervan op het papier over te brengen.
 • Voor een gelijkmatige schaduw kun je het potlood op zijn kant draaien om tinten te mengen en highlights te creëren.
 • Als je eenmaal een omtrek van je ontwerp op het papier hebt gezet, leg je er een laagje potlood of andere media overheen, zoals waterverf of kleurpotloden, voor extra diepte en variatie.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.