De beste tekenoefeningen om uw vaardigheden te verbeteren

Carla Andrews 05-06-2023
Carla Andrews

Een van de beste manieren om je schetsvaardigheid snel te verbeteren is door verschillende tekenoefeningen te doen.

In deze gids bespreken we enkele van de beste tekenoefeningen die je kunt doen om je vaardigheden te verbeteren. We geven ook enkele tips over hoe je kunt beginnen. Dus of je nu een beginner bent of een ervaren kunstenaar, er is hier iets voor iedereen.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Tekenoefeningen

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden bij deze tekenoefeningen is om je te concentreren op het proces, niet op het eindresultaat. Het doel is om beter worden in tekenen En dat kan alleen door regelmatig te oefenen en er hard voor te werken. Met dat in gedachten, laten we eens kijken naar een aantal van de beste tekenoefeningen om je vaardigheden te verbeteren. Hier zijn 10 tekenoefeningen om je die schetspieren te laten rekken.

Contourtekening

Bij contourtekenen tekent de kunstenaar alleen de omtrek van het onderwerp of de scène, zonder arceringen. De nadruk ligt op de zichtbare randen van de vorm van het onderwerp. Een oefening in contourtekenen kan de vaardigheden verbeteren in het tekenen van nauwkeurige verhoudingen, vorm en structuur in kunstwerken, uit de vrije hand zonder hulpmiddelen.

Pak een potlood of pen en observeer en schets de belangrijkste elementen in uw referentie. Probeer nauwkeurig te zijn met uw weergave van het onderwerp, als u een fout maakt, gum deze dan uit of begin opnieuw.

Het creëren van contourtekeningen kan een basis vormen voor grotere stukken, meer gedetailleerde werken en schilderijen. Veel kunstenaars vertrouwen op het overbrengen van een tekening op het doek van hun uiteindelijke kunstwerk, of het gebruik van een rooster om nauwkeurige verhoudingen te bereiken Maar door het tekenen van de omtrekken van verschillende onderwerpen te oefenen, kun je op natuurlijke wijze de meest fundamentele en aantoonbaar moeilijke tekenvaardigheid verbeteren, namelijk het weergeven van realistische verhoudingen.

Blinde contourtekening

Een blinde contourtekening is een contourtekening die wordt gemaakt zonder naar het papier te kijken. Deze oefening dwingt de kunstenaar om zijn referentie te bestuderen en verbetert de oog-handcoördinatie. Om een blinde contourtekening te maken, kijk je naar je referentie en schets je de zichtbare vormen. Zorg ervoor dat je niet naar het papier kijkt, of je ogen van de referentie weghaalt.

Deze oefening kan moeilijk aanvoelen en het eindresultaat kan totaal onverwacht zijn als je deze tekenmethode nog nooit hebt geprobeerd. Het is echter een leuke oefening die je aandacht kan vestigen op vaardigheden waarmee je misschien worstelt, of die je op andere gebieden van je kunstbeoefening tegenhouden.

Dwarscontourtekening

Een kruiscontourtekening is een contour- of omlijningstekening die het volume van het oppervlak weergeeft met gebogen of rechte lijnen over de vorm. Lijnen worden binnen de omtrek getekend en kunnen dichter bij elkaar of verder uit elkaar worden getrokken om licht en schaduw weer te geven.

Afhankelijk van de vorm van het onderwerp zullen de lijnen er anders uitzien. Gebruik bijvoorbeeld rechte lijnen om een plat vlak als een tafel weer te geven, en meanderende lijnen om de kromming van een vlak weer te geven.

Dit is een leuke tekenoefening die het volume en de massa van een onderwerp benadrukt en hoe dit van invloed is op de manier waarop licht en schaduwen verschijnen.

Doorlopende lijntekening

Een doorlopende lijntekening is een tekening die in één keer wordt voltooid zonder de pen of het potlood van het papier te halen. De stift van het potlood moet in contact blijven met het papier totdat de omtrek is voltooid. Probeer de volledige vorm van het onderwerp te tekenen, zonder de lijn te breken.

Begin met het tekenen van een eenvoudig voorwerp zoals een kopje of een vaas. Concentreer je tijdens het tekenen op de omtrek van het voorwerp en probeer je potlood niet van het papier te halen. Probeer het grootste deel van de tijd dat je tekent naar je referentie te kijken, kijk alleen naar beneden naar je papier om te controleren of de verhoudingen die je tekent zo nauwkeurig mogelijk zijn.

Dit is een uitstekende tekenoefening om niet alleen de oog-handcoördinatie te verbeteren, maar ook om te laten zien hoe details en vormen bij elkaar passen en zich tot elkaar verhouden. Het dwingt je ook om vooraf te plannen hoe elementen bij elkaar passen, in plaats van spontaan aan een tekening te beginnen.

Deze tekenoefening vergt enige oefening om goed te worden, maar de resultaten zijn altijd leuk om naar te kijken! Om een succesvolle doorlopende lijntekening Probeer je potlood constant in beweging te houden, in plaats van het lang stil te houden, om de stroom van de tekening te behouden.

Gebaar tekenen

Gebarentekenen is een tekenmethode die zich richt op het vastleggen van de beweging, of het gebaar, van het onderwerp. Dit type tekening wordt vaak gebruikt door portrettekenaars om op te warmen voordat ze beginnen aan een meer gedetailleerde tekening, of schilderij.

Om een gebarentekening te maken, begin je met het bekijken van je referentie en probeer je de belangrijkste vormen te identificeren. Zodra je het onderwerp begrijpt, begin je te tekenen met snelle, vloeiende streken. Het doel is om de essentie van het onderwerp vast te leggen, in plaats van elk detail te tekenen. Teken eerst lijnen voor de hoek van de schouders, de taille en de actielijn, die fungeert als ruggengraat voor detekening en laat zien hoe de figuur in evenwicht is.

Deze tekenoefening is zeer geschikt om je tekenvaardigheid te verbeteren, omdat het je laat nadenken over de vormen van het onderwerp, zonder in details te verzanden. Gebarentekeningen zijn een oefening in het maken van meer dynamische, levendige tekeningen; deze vaardigheden zullen worden overgedragen op toekomstige portretten. Gebaren tekenen is ook een fantastische manier om los te komen voordat je aan een meer gedetailleerde tekening begint.

Negatieve ruimte

Bij een negatieve ruimtetekening worden de silhouetcontouren van een onderwerp getekend en de waarden van de achtergrond eromheen ingevuld. Begin met het schetsen van de basisvorm, die geen details bevat en vul de randen in met de achtergrondtinten.

Zie ook: Olieverf verdunnen: een gids - Fine Art Tutorials

Negatieve ruimte tekenen is een geweldige oefening omdat het de kunstenaar aanmoedigt na te denken over het evenwicht tussen verschillende vormen en ruimtes in een tekening. Focus op de ruimtes tussen objecten, de indeling en hoe je evenwicht kunt bereiken met de compositie van de tekening.

Een waardestudie maken

Een waardestudie is een tekening die gebruik maakt van een vaste verscheidenheid aan tinten, om de illusie van licht en schaduw te creëren. Deze tekenoefening is perfect voor beginners, omdat het je helpt te begrijpen hoe licht de vorm van verschillende objecten beïnvloedt.

Deze oefening gaat over het experimenteren met waarden. Maak eerst een waardeschaal of koop er een Bepaal vervolgens de reeks waarden voor je kunstwerk. Je zou bijvoorbeeld een tekening kunnen maken met alleen zwart en wit, een tekening met hoog contrast Teken dezelfde referentie met verschillende waarden en beslis welke het beste bij uw stijl past.

Snel tekenen

Snel tekenen is een getimede tekenoefening waarbij de kunstenaar een bepaalde tijd, meestal één minuut, heeft om een onderwerp te tekenen.

Deze tekenoefening is ideaal als opwarmertje voordat je aan een langere tekening begint, omdat het je de gewoonte geeft om snel te tekenen. Het is ook nuttig om je tekenvaardigheden te verbeteren, omdat het je dwingt om te werken aan je observatievaardigheden, zonder je druk te maken over details. Kijk hoeveel je gedaan kunt krijgen in jouw tijdsbestek!

Gevarieerde lijntekening

Deze tekenoefening gaat over het experimenteren met verschillende soorten lijnen. Teken een onderwerp met een doorlopende lijn, en bekijk de tekening daarna nog eens met een ander soort lijn.

Gebruik verschillende schetstechnieken zoals kruisarceringen of stippling om verschillende gebieden en details in te vullen. Je kunt bijvoorbeeld een golvende lijn of een stippellijn gebruiken. Deze oefening is zeer geschikt om te onderzoeken hoe verschillende lijnen het uiterlijk en het gevoel van een tekening kunnen veranderen.

Door het lijntype te variëren, kun je verschillende effecten creëren en je tekening interessanter maken. Probeer het met verschillende onderwerpen en zie welke resultaten je krijgt!

Smudge tekening

Een veegtekening wordt voltooid om een zachte uitstraling te creëren. In plaats van lijnen en harde randen te tekenen, vervaagt het potlood met een tortillion of penseel zodat elementen zacht in elkaar over lijken te gaan.

Een tekenmedium dat uitstekend werkt voor deze oefening is houtskoolpoeder Borstel houtskoolpoeder op het papier om verlopen, overvloeiingen en vloeiende overgangen te creëren. Een ander geweldig hulpmiddel om te tekenen met perfecte vegen en zachte randen is tortillions die goed samengaan met houtskool.

Tekenen met zachte randen scherpt je vaardigheden in het maken van overgangen en helpt je ook om niet te vertrouwen op perfect weergegeven contouren om structuur en vorm in een tekening te creëren.

Probeer te putten uit verschillende soorten referenties

Natuurlijk kan een foto-referentie helpen bij de nauwkeurigheid en het tekenen van de perfecte details. Er zijn veel voordelen verbonden aan het tekenen vanaf foto-referenties, maar het vinden van andere referenties, zoals plein air taferelen, kan uw waarnemingsvermogen aanscherpen en op zijn beurt uw tekenvaardigheid verbeteren.

Teken uit het leven

Tekenen naar het leven kan betekenen dat je je eigen stilleven creëert, met bloemen, fruit, serviesgoed of wat voor voorwerpen dan ook die je inspirerend vindt in je huis. Dit is een geweldige overgang naar het tekenen van een scène voor je, in tegenstelling tot tekenen naar aanleiding van een foto, omdat je elementen zoals belichting kunt controleren, en je onderwerpen niet bewegen!

Een andere optie, als u graag landschapstekeningen maakt, is uw schetsboek pakken en en plein air tekenen. Dit is een uitstekende oefening in snel tekenen voordat het licht van de scène, of het weer verandert. U zult de sfeer van een landschap kunnen vastleggen op een manier die de meeste foto's geen recht doen.

Als je liever portrettekeningen maakt, overweeg dan om naar een cursus levenstekenen te gaan. Dit zal je vaardigheden in het tekenen van gebaren, snelheid en anatomie verfijnen. We hebben een gids over het beste anatomieboeken voor kunstenaars Als begrijpen hoe je nauwkeurig de anatomie moet weergeven in een figuurtekening een knelpunt is, zoek dan een boek uit de lijst om uit te werken.

Schets uit het geheugen

Een lastige maar lonende oefening is om uit het geheugen te tekenen. Het kan een strijd zijn om het licht van een scène of bepaalde details te onthouden, dus je tekening kan er abstracter of expressiever uitzien. Het is echter de moeite waard, want het soort kunstwerken dat je maakt zal gebaseerd zijn op jouw interpretatie van een onderwerp of gebeurtenis, wat een kunstwerk interessanter kan maken. Begin met het tekenen van eenvoudige voorwerpenzoals fruit, en dan naar complexere onderwerpen zoals mensen of landschappen.

Als je een fout maakt, maak je geen zorgen! Ga gewoon door en probeer het zo dicht mogelijk te benaderen. Hoe meer je oefent, hoe beter je zult worden in het tekenen uit je hoofd.

Schets vanuit de verbeelding

Je hebt niet altijd een foto-referentie of een scène voor je neus nodig om te tekenen. Als je van fantasie of surrealistische kunst houdt, is schetsen vanuit de verbeelding een geweldige manier om creatief te worden en het tekenen zonder grenzen te verkennen.

Begin met het tekenen van eenvoudige vormen, voeg dan details toe om een meer complexe tekening te maken. Je zou zelfs kunnen proberen patronen of gestileerde illustraties te tekenen. Vergeet niet om er plezier in te hebben! Het doel is om je fantasie de vrije loop te laten en te zien wat je kunt bedenken.

Observatieve tekenoefeningen

Observatie, ruimtelijke herkenning en hand-oog coördinatie zijn de belangrijkste vaardigheden die ten grondslag liggen aan een goede observationele tekening.

Waarnemen en meten

Sighting is de praktijk waarbij je met je potlood de verhoudingen in je referentie meet ten opzichte van de verhoudingen in je tekening.

Een voorbeeld van het gebruik van de waarnemingstechniek bij het tekenen is het meten van de breedte-hoogteverhouding van een voorwerp. Houd uw potlood op armlengte met het oog open zodat het de breedte bedekt, markeer de breedte van het voorwerp dat u hebt gemeten op uw potlood met uw duim. Meet dan, zonder uw duim van het potlood te halen, de hoogte van het voorwerp. Nu hebt u een schatting voor de breedte tothoogteverhouding. Bijvoorbeeld, als je je potlood voor de breedte voor de hoogte voor de helft bedekt, heeft je object een verhouding van 2:1. Je kunt de waarnemingstechniek gebruiken om de locatie van specifieke details, hoeken en meer te vinden!

Dit is een geweldige manier om de verhoudingen van je tekening precies goed te krijgen, en het is ook een nuttige vaardigheid om te hebben als je naar het leven tekent.

Perspectief tekenen

Oefentekening eenvoudige driedimensionale vormen met behulp van één punt perspectief Teken de horizonlijn, het verdwijnpunt en parallelle lijnen die van de rand van het papier naar het verdwijnpunt leiden. Teken vervolgens, met deze lijnen en punten als referentie, verschillende kubusvormen.

De volgende oefening die je kunt proberen, is het tekenen van dezelfde vormen, maar met tweepuntsperspectief. Teken twee verdwijnpunten op de horizonlijn.

Zodra je je meer vertrouwd voelt met het tekenen van één- en tweepuntsperspectief, kun je proberen de waarden op de getekende kubussen te arceren. Dit is een goede oefening in het arceren van de lichtbron op eenvoudige vormen.

Als je er klaar voor bent, probeer dan een eenpunts- of tweepunts perspectieftekening te benaderen, maar teken complexere vormen, zoals bollen.

Nu voel je je misschien voorbereid om een scène te tekenen, zoals een stadsgezicht of een kamer! Probeer het eens en je kunt altijd terugkomen op deze oefeningen als je nog wat meer wilt oefenen.

Tekenoefeningen voor beginners

Als je net begint, is het tekenen van basisvormen een goede manier om vertrouwd te raken met het tekenproces.

De meest elementaire vaardigheid die u kunt leren als u voor het eerst begint, is contourtekenen, waarna u langzaam complexere tekenoefeningen kunt proberen, zoals kruiscontourtekenen of gebarentekenen. Als u een tekenoefening probeert waarmee u niet vertrouwd bent, begin dan met eenvoudige geometrische vormen zoals vierkanten, bollen, cilinders, cirkels en driehoeken, en ga vervolgens over op uitgebreidere vormen, zoals appels, sinaasappels of andereeenvoudige vruchten. Alle vormen bestaan uit basisvormen.

Als je eenmaal vertrouwd bent met het tekenen van basisvormen, kun je beginnen met het toevoegen van details zoals textuur Neem je tijd en maak je geen zorgen als je tekening er niet perfect uitziet. Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt!

Subtractieve houtskooltekenmethode: Probeer een nieuwe benadering van tekenen

De subtractieve tekenmethode is wanneer je begint met een oppervlak met middentonen en langzaam houtskool verwijdert om de hoogtepunten in de tekening zichtbaar te maken. Schaduw met houtskool om donkere middentonen en schaduwen te verdiepen.

Een middentoon creëren en enkele van de tonale massa's door te borstelen houtskoolpoeder op het papier. Dit komt gemakkelijk los met een gekneed gummetje. Verdiep dan geleidelijk de tinten met een houtskoolstokje of met houtskoolpotlood. Voor highlight details, neem een Tombow Mono Zero gum om fijne lijntjes te verwijderen.

Tekenen door highlights op te lichten is anders dan een standaardaanpak van het tekenen van contouren en het invullen van schaduwtinten, sectie voor sectie, waarbij het wit van het papier overblijft voor de highlights.

Het effect van tekenen op deze manier is expressief en bijna schilderachtig. Het proberen van een nieuwe benadering van tekenen kan je helpen om een eigen stijl ontwikkelen om je werk op te laten vallen.

Experimenteren met verschillende tekenmedia

Er zijn zoveel tekenmedia waaruit je kunt kiezen, elk met hun eigen unieke eigenschappen. Omdat elk tekenmedium zijn eigen individuele eigenschappen heeft, vereisen ze elk een andere aanpak en techniek om bepaalde effecten te creëren. Het gebruik van verschillende media is een geweldige oefening in het variëren van je aanpak en tekentechnieken.

Grafietpotloden zijn het meest veelzijdige tekengereedschap en kunnen worden gebruikt voor uiteenlopende effecten, van zacht en subtiel tot scherp en precies.

Houtskoolsticks of potloden zijn zeer geschikt voor het creëren van rijke, donkere tinten en schaduwen. Ze kunnen worden gebruikt voor zowel subtractieve als additieve tekentechnieken.

Oliepotloden zijn perfect voor het creëren van gladde, gemengde effecten en kunnen op verschillende oppervlakken worden gebruikt.

Pastels zijn ideaal voor het creëren van heldere, levendige kleuren en kunnen droog of nat worden gebruikt.

Markers zijn perfect voor het tekenen van krachtige, grafische lijnen en kunnen worden gebruikt op diverse oppervlakken.

Er zijn eindeloze mogelijkheden als het gaat om tekenmedia, dus experimenteer met verschillende om te zien welke effecten je kunt creëren.

De beste tekenoefeningen voor portrettekenaars

Bij het tekenen van portretten is het belangrijk om de gelijkenis van het onderwerp vast te leggen. Oefen het tekenen van gebaren, zodat je snel nauwkeurige verhoudingen kunt bereiken. Een andere grote vaardigheid die veel portrettekenaars op de kunstacademie leren, is waarnemen, omdat je daarmee ongelooflijk nauwkeurig naar het leven kunt tekenen. De waarden in een portret zijn vaak delicaat en gedempt; het is zeldzaam om extremen te zien inMaak enkele waardestudies en oefen de arcering, let op de subtiliteiten in de overgangen in waarden in je referentie.

Zie ook: Welke kleuren maken zwart?

Maak een dagelijkse tekenpraktijk van tekenoefeningen

Een van de beste manieren om je tekenvaardigheden te verbeteren is om dagelijks te oefenen met tekenen. Trek elke dag wat tijd uit, al is het maar 15-20 minuten, om te gaan zitten en te tekenen. Teken wat je maar wilt, uit het leven of uit je verbeelding. Het belangrijkste is dat je consequent oefent met tekenen, zodat je na verloop van tijd een verbetering van je vaardigheden kunt zien.

Als je wat tekeninstructies wilt voor je schetsboek, bekijk dan onze lijst van 70+ tekenideeën Voor digitale kunstenaars heeft Jae Johns een geweldige tutorial over digitale tekenoefeningen .

Neem je tijd en geniet van het proces

Bij het tekenen is het belangrijk om de tijd te nemen en je niet te haasten. Dit geldt vooral als je een beginner bent.

Haast leidt alleen maar tot frustratie en je tekening zal waarschijnlijk niet worden zoals je wilt. Haal dus diep adem, ontspan en neem je tijd.

Zoals bij elke hobby, kan verbeteren moeilijk aanvoelen. Als je aan een werkstuk werkt waar je veel tijd aan besteedt, of dat je tot je technische grenzen drijft, kan het tekenproces als een strijd voelen. Het is belangrijk om af en toe wat tekenoefeningen te doen om jezelf eraan te herinneren waarom je in de eerste plaats kunst bent gaan maken! Word creatief, krabbel, laat je gaan en maak kunst omwille van het maken vankunst.

Eindelijk

Als het gaat om tekenoefeningen, zijn er een paar die bijzonder nuttig zijn om je vaardigheden te verbeteren. Deze oefeningen richten zich op verschillende aspecten van het tekenen, van het vastleggen van beweging tot het bestuderen van volume. Door deze oefeningen regelmatig te doen, zul je een duidelijke verbetering van je tekenvaardigheid zien.

Ik hoop dat je deze tekenoefeningen nuttig vond! Als je nog andere tips of oefeningen hebt die je hebben geholpen je tekenvaardigheid te verbeteren, deel ze dan hieronder in de commentaren. Veel tekenplezier!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.