Welke kleuren maken zwart?

Carla Andrews 24-06-2023
Carla Andrews

Of u nu de diepste schaduwen wilt mengen, of wat diepte en contrast aan uw werk wilt toevoegen, weten welke kleuren zwart maken en hoe u dat het beste kunt mengen is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van uw vaardigheden op het gebied van kleuren mengen, waarmee u elk soort schilderproject onder de knie krijgt.

Ontdek in deze gids welke kleuren zwart zijn en hoe je zwarte tinten kunt mengen uit primaire pigmenten. En leer enkele technieken om kleurenharmonie te creëren, zodat je evenwicht kunt creëren in je kunstwerken door gebruik te maken van schaduw en contrast.

De primaire pigmenten maken zwart

De primaire kleuren die de meeste mensen kennen - rood, blauw en geel - kunnen worden gecombineerd tot alle denkbare kleuren. Maar wist je dat je deze primaire kleuren ook in gelijke delen kunt mengen tot zwart? Het is waar! Magenta, cyaan en geel (ook bekend als de drie primaire pigmenten) kunnen worden gecombineerd tot een diepzwarte tint.

Zie ook: Hoe de kunstvaardigheden te verbeteren

Waarom maken primaire pigmenten zwart?

Waarom worden deze primaire kleuren gecombineerd tot zwart? Wel, wanneer twee of meer verschillende pigmenten met elkaar worden gemengd, absorberen ze elkaars licht in plaats van het terug te weerkaatsen. Deze absorptie creëert donkere tinten die uiteindelijk zwart worden.

Omber gebrand en ultramarijn maken zwart

Een zeegezicht schilderij gemaakt met primaries, omber gebrand en wit

Maar er zijn ook andere manieren om zwarte verf te mengen. Eén methode is bijvoorbeeld om omber gebrand en ultramarijn pigmenten in gelijke hoeveelheden te mengen. Het resultaat is een diepe en rijke zuivere zwarte verf die perfect is om de donkerste schaduwen in je schilderij te maken. De zwarte schaduwen in de landtong in dit zeegezichtschilderij zijn gemaakt met omber gebrand en ultramarijn.

Zwart en het kleurenwiel

Het kleurenwiel is een hulpmiddel om de primaire kleuren, secundaire kleuren en tertiaire kleuren in een cirkelvormige opstelling te rangschikken. De primaire kleuren - rood, geel en blauw - bevinden zich op drie punten van het wiel. Door twee van deze primaire kleuren te combineren ontstaat een secundaire kleur zoals oranje en het mengen van de drie primaire kleuren samen levert zwart op. Als je meer wilt weten over de verschillende kleurencirkels en hoe ze door kunstenaars kunnen worden gebruikt, bekijk dan onze kleurentheorie gids. Om te leren hoe je kleuren nauwkeurig kunt mengen met het kleurenwiel als referentie, lees onze kleurmenging gids.

Verschillende tinten zwart mengen

Het mengen van verschillende combinaties van rood, geel en blauw levert verschillende tinten zwart op. Deze gekleurde zwarten (of chromatische zwarten) kunnen er verschillend uitzien, afhankelijk van de hoeveelheid van elke kleur die is gemengd. Een zwart kan bijvoorbeeld meer lijken op bruin in toon, als het meer rood of geel in de mix heeft dan blauw. Dit maakt de lijkt de toon warmer .

Maar met meer blauw pigment in de mix zal het eindresultaat waarschijnlijk een koel grijs .

Daarom is het belangrijk om te begrijpen hoe je je eigen zwarte verf kunt mengen met de primaire pigmenten in plaats van alleen te vertrouwen op vooraf gemaakte zwarte verf uit tubes of potten. Door dit te doen heb je meer controle over het eindresultaat van je kunstwerk en kun je diepere, rijkere schaduwen creëren die je schilderijen tot leven laten komen! Door je eigen zwarte tinten te mengen met de kleuren die al op jepalet, kunt u meer harmonieus schaduwtinten, vergeleken met het gebruik van een ander pigment rechtstreeks uit de tube.

Leonardo da Vinci: Mona Lisa

Zo kunnen zachte schaduwen op het gezicht in een portretschilderij warmer van toon lijken. Analyseer uw referentie voordat u de kleur mengt om deze realistischer te doen lijken. De schaduwen op het gezicht en de handen van de Mona Lisa verschijnen als een donker, laag chromatisch bruin. Dit kan worden gemengd met iets meer rood en geel dan blauw. Leonardo da Vinci zou waarschijnlijk aardepigmenten hebben gebruikt voor schaduwtinten.zoals omber.

Verschillende zwarte pigmenten en hun eigenschappen

Zwart is een cruciale kleur voor elke kunstenaar - het kan worden gebruikt om sterke contouren en contrasten Maar niet alle zwarte pigmenten zijn gelijk. Verschillende soorten zwart hebben hun eigen unieke eigenschappen en kenmerken die het resultaat van uw kunstwerk kunnen beïnvloeden. Hier volgt een kort overzicht van enkele veel voorkomende zwarte pigmenten:

Mars Zwart

Mars Black is een ondoorzichtig, diepzwart pigment op basis van gemalen ijzeroxide. Het is een van de sterkste zwarten die verkrijgbaar zijn in termen van dekkracht en opaciteit; het kan echter iets moeilijker te mengen zijn door zijn dikke consistentie. Bij licht gebruik produceert het subtiele grijstinten, waardoor het ideaal is voor het creëren van genuanceerde overgangen tussen kleuren in uw kunstwerk.

Ivoor zwart

Ivoor zwart Ivory Black is een iets lichtere versie van zwart, gemaakt van verkoolde dierlijke botten. Het is bijzonder goed in het produceren van strakke lijnen en intense contrasten in combinatie met helderdere kleuren zoals wit of blauw. Hoewel Ivory Black wordt beschouwd als een echt zwart pigment, kan het verschijnen als een laag chromatisch blauw wanneer het wordt gekleurd.

Voordelen van het mengen van uw eigen zwarte tinten

Johannes Vermeer: Meisje met de parel

Een van de belangrijkste elementen om te overwegen bij het schilderen van een kunstwerk is het gebruik van schaduwen. Schaduwen kunnen helpen een gevoel van diepte en ruimte te creëren, en scherpte en volume toevoegen aan bepaalde delen van het schilderij.

Zie ook: Grote muurkunst: een verzamelgids

Door uw eigen zwarte tinten te mengen, kunt u de tint, de verzadiging en het donkerheidsniveau van uw zwarten naar eigen behoefte regelen. Hierdoor hebt u meer controle over hoe uw schaduwen eruit zien en aanvoelen, zodat u realistisch ogende kunstwerken kunt maken die vol contrast en diepte zitten.

Tinten maken door kleuren die al op het palet staan te mengen is een andere geweldige manier om schaduwtinten te creëren. Met deze methode kunt u profiteren van de kleurentheorie en deze gebruiken in combinatie met basiscontrasttechnieken voor een harmonieuzer schilderij. Als u bijvoorbeeld een rood in uw palet hebt, probeer het dan te mengen met blauw of geel voor verschillende tinten roodbruin of bruinzwart die beterDit kan ook helpen om andere kleuren in het schilderij naar voren te halen, waardoor het geheel een meer natuurlijk karakter krijgt. evenwichtige samenstelling .

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.