De beste kunstdrukkers voor het maken van Giclée afdrukken

Carla Andrews 24-06-2023
Carla Andrews

Als je als kunstenaar op zoek bent naar de beste manier om giclée-afdrukken van hoge kwaliteit van je werk te maken, moet je de kunstprinters bekijken die vandaag de dag op de markt zijn. Giclée-afdrukken zijn een populaire afdrukmethode onder kunstenaars omdat ze afdrukken produceren met ongelooflijk veel detail en kleurnauwkeurigheid.

In deze gids bekijken we enkele van de beste kunstdrukkers op de markt en bespreken we wat hen onderscheidt van de concurrentie. Dus als u klaar bent om prachtige giclée-afdrukken van uw kunstwerk te maken, blijf dan lezen!

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Epson Expression Photo HD XP-15000 Printer

Bekijk prijzen van Epson Expression XP 15000 op Amazon

Kenmerken: betaalbaar, A3+, kleine voetafdruk, zes inktpatronen

De eerste en meest betaalbare kunstprinter op onze lijst is de Expression Photo HD XP-15000 Printer. Deze printer gebruikt een inktsysteem met zes kleuren om prachtige afdrukken te maken met een nauwkeurige kleurweergave. De XP-15000 heeft ook een breed kleurengamma, met de gebruikelijke CMYK en extra rood en grijs voor het weergeven van subtiele details en schaduwtinten.

Bovendien beschikt de XP-15000 over een ingebouwd draadloos netwerk, zodat u hem gemakkelijk op uw computer kunt aansluiten en overal in uw huis of studio kunt afdrukken.

Deze printer is snel - een afdruk van 4″x6″ is in 27 seconden klaar. Bovendien houdt de Dash replenishment-functie van de printer het inktverbruik bij en bestelt meer als de inkt bijna op is, als u deze functie activeert.

Als u op zoek bent naar een kunstprinter die tegen een budgetprijs prachtige afdrukken kan maken met een nauwkeurige kleurreproductie, dan is de Expression Photo HD XP-15000 Printer een uitstekende optie.

Epson Surecolor P700

Bekijk prijs van Epson Surecolor P700 op Amazon

Kenmerken: max. velformaat 13″x19″, 10 inkten, hoge kwaliteit, duur voor formaat

De Epson SureColor P700 maakt gebruik van geavanceerde inkjettechnologie om verbluffende afdrukken met ongelooflijke details te produceren. De P700 heeft ook een breed kleurengamma, met 10 inktpatronen, zodat hij zelfs de meest subtiele kleuren met gemak kan reproduceren. Merk op dat deze printer in Australië en Nieuw-Zeeland de P706 heet.

Kunstenaars kunnen gemakkelijk afdrukken met fine art papier en rolpapier om panoramische afdrukken te maken. Epson gebruikt inkttechnologie om de rijkste zwarttinten te leveren, voor een beter kleurcontrast. De printer wordt ook geleverd met een violette inktcartridge, waarmee blauwe tinten prachtig worden weergegeven.

Deze printer is kleiner en lichter dan de P600, die hij verving. Het is een relatief dure printer voor het A3+ formaat en de gebruikskosten zijn hoog door de kosten van de inktpatronen.

Als u op zoek bent naar een kunstprinter die verbluffende afdrukken kan maken met ongelooflijke details, kleurnauwkeurigheid en kwaliteit, dan is de Epson SureColor P700 een geweldige optie.

Canon imagePROGRAF Pro-1000

Bekijk prijzen van Canon Pro-1000 op Amazon

Kenmerken: drukt af tot A2, 12 inkten, hoge afdruksnelheid, ondersteunt een breed scala aan media, vervangingsinkten zijn duur, grote voetafdruk

De volgende op onze lijst is de Canon Pro-1000. Deze kunstprinter gebruikt een 12-kleuren inktsysteem om prachtige afdrukken te maken met een nauwkeurige kleurweergave. De Pro-1000 heeft ook een breed kleurengamma, waardoor details in donkere gebieden tot leven komen en subtiliteiten worden vastgelegd. Deze printer wordt geleverd met inkttechnologie die de weergave van kleuren verbetert, inclusief de dichtheid van zwart. Professionele kunstenaars kunnenmaak opvallende afdrukken met deze printer.

Het minimum papierformaat dat kan worden geladen is 4″x6″ en het maximum dat kan worden afgedrukt is A2. Pigmenten hebben een hoge levensduur en kunnen afzonderlijk worden vervangen.

De Canon Pro-1000 ondersteunt een breed scala aan media, waaronder fine art papier en canvas. Dit is een printer van professionele kwaliteit met een toegankelijk prijskaartje.

Epson Surecolor P900

Bekijk prijzen van Epson Surecolor P900 op Amazon

Kenmerken: A2 afdrukken, uitstekende kwaliteit, 10 pigmentinkten, kleine footprint voor afdrukformaat

De Epson Surecolor P900 is een andere geweldige kunstprinter die geavanceerde inkjettechnologie gebruikt om verbluffende afdrukken te maken met professionele kwaliteit kleurnauwkeurigheid en detail in het kunstwerk.

Zie ook: 11 Beste Olieverfschilderij Leerprogramma's - Beeldende Kunst Leerprogramma's

De Epson P900 is groter en een betere optie dan de P700 voor degenen die van plan zijn regelmatig af te drukken, omdat de inkttanks groter zijn en daarom wellicht meer waar voor hun geld bieden als ze vaker worden gebruikt.

Het P900-model van Epson heeft speciale kanalen voor elk van de 10 inktpigmenten, wat het bijvullen gemakkelijk maakt. Het is ook voorzien van inkttechnologie voor de rijkste zwarttinten, voor een beter kleurcontrast.

De Epson Surecolor P900 is een geweldige kunstprinter voor wie op zoek is naar kwaliteitsafdrukken. Het is belangrijk op te merken dat de inktnavullingen vrij duur kunnen zijn. De inktnavullingen zijn echter concurrerend in vergelijking met andere printers van dit formaat.

Omdat de inkten 100% op pigmentbasis zijn, kunt u er zeker van zijn dat de kunstdrukken die u maakt na verloop van tijd niet zullen vervagen.

Epson EcoTank ET-7750

Bekijk prijs van Epson EcoTank ET-7750 op Amazon

Kenmerken: kosteneffectief inktgebruik, inktsysteem met vijf kleuren, A3-printer, scant en print

Deze kunstprinter is gemakkelijk te gebruiken en heeft veel functies die het een geweldige keuze maken voor zowel amateur- als professionele kunstenaars.

De Epson EcoTank ET-7750 is een voordelige kunstprinter die gebruik maakt van een inktsysteem met vijf kleuren. Deze kunstprinter is een AIO (all-in-one) apparaat, wat betekent dat hij zowel kan scannen als afdrukken.

De EcoTank ET-7750 heeft ook een extra zwarte cartridge voor een nauwkeurig contrast in tinten. Sommige van de andere printers in deze lijst hebben echter een breder kleurengamma, met meer dan vijf inktpatronen. Het inktsysteem is ook bestand tegen vervaging, zodat u er zeker van kunt zijn dat uw kunstafdrukken jarenlang meegaan.

De initiële kosten zijn hoog, maar het gebruik ervan is goedkoop, waardoor het een kosteneffectieve optie is voor wie regelmatig moet afdrukken.

De beste printers voor kunstdrukken: waarop letten

Bij het kiezen van een kunstdrukker zijn er verschillende factoren waarmee u rekening moet houden. De belangrijkste factoren om te overwegen zijn:

Pigment inkt vs. kleurstof

Kies indien mogelijk printerinkten op pigmentbasis in plaats van op kleurstofbasis. Inkten op pigmentbasis worden beschouwd als archiefkwaliteit en zijn duurzamer dan kleurstofinkten.

Laser vs. inkjet

Inkjet-kunstprinters gebruiken inktdruppels om afdrukken te maken, terwijl laser-kunstprinters een tonercartridge gebruiken. Voor afdrukken van hogere kwaliteit kiest u inkjetprinters. Laserprinters zijn echter beter voor snelheid en efficiëntie.

Resolutie

De resolutie van een kunstprinter is belangrijk, want die bepaalt de mate van detail die in een afdruk kan worden gereproduceerd. Een kunstprinter met een hogere resolutie kan afdrukken produceren met meer detail en helderheid.

Kleurengamma

Het kleurengamma is het scala aan kleuren dat een kunstdrukker kan reproduceren. Een breed kleurengamma betekent dus dat een kunstdrukker een breed scala aan kleuren kan reproduceren, wat belangrijk is voor het weergeven van nauwkeurige kleuren in een afdruk.

Printers die meer dan vier inktpatronen gebruiken, hebben meestal een breder kleurengamma, omdat ze kleuren nauwkeuriger kunnen mengen.

Aantal inktsets

Het aantal inktsets dat een printer heeft, is van invloed op het kleurengamma en dus op de resulterende kwaliteit van uw kunstdrukken. Afdrukken bestaan uit veel verschillende subtiele gradiënten en tonale variaties, dus als u een printer kiest met een groot aantal inktsets, zal de beeldtoon vloeiender zijn. Traditionele printers gebruiken een inktset van vier kleuren: cyaan, magenta, geel en key (zwart). Epson Ecotank 7750 gebruikt er vijf en de Canon Pro-1000 gebruikt 12 voor chromastabilisatie en scherper zwart.

Als u voornamelijk in grijstinten afdrukt, is de Epson SureColor een veel betere optie vanwege de toevoeging van lichtzwarte kleuren en de mogelijkheid om matzwart toe te voegen voor matte papiersoorten.

Afdrukformaat

Het formaat van een kunstprinter is belangrijk om te overwegen, want u moet ervoor zorgen dat de printer het papierformaat aankan waarop u wilt afdrukken.

De meeste kunstprinters kunnen printen op papier van A- of B-formaat. Sommige kunstprinters kunnen echter alleen printen op kleinere papierformaten, dus het is belangrijk om de specificaties van een printer te controleren voordat je hem koopt.

Zie ook: Plakkaatverf vs acrylverf: de belangrijkste verschillen

Printers die rolpapier gebruiken, kunnen meestal op grotere papierformaten afdrukken dan printers die vel papier gebruiken.

De Epson SureColor P700 gebruikt rolpapier, zodat u prachtige panoramische kunstafdrukken kunt maken. Echter, de Epson Surecolor P900 zal nog groter afdrukken, aangezien het tot 17″ breedte kan afdrukken.

Kosten kunstdrukker

Let niet alleen op de prijs van de printer, maar ook op de prijs van de bijbehorende inkt.

Zoals u weet geeft een printer met een groter aantal inktsets vloeiendere kleurovergangen en een beter kleurcontrast, maar u moet er ook meer inkt voor kopen, waardoor de maandelijkse uitgaven aan de printer stijgen. De Epson EcoTank heeft lage gebruikskosten in vergelijking met andere printers, omdat u minder vaak inkt hoeft te vervangen.

Afdruksnelheid

De afdruksnelheid van een kunstdrukker is belangrijk om te overwegen, want u moet er zeker van zijn dat de printer het aantal afdrukken dat u wilt maken aankan.

Als u slechts een paar kunstdrukken gaat afdrukken, is een langzamere printer geen probleem. Als u echter een groot aantal kunstdrukken gaat afdrukken, moet u een printer kiezen met een hoge afdruksnelheid.

De Epson SureColor P900 kan een afdruk op briefformaat afdrukken in 1 minuut 29 seconden.

De beste printer voor professionele kunstenaars: De beste keuze

De Canon Pro-1000 heeft een hoge resolutie, een breed kleurengamma en gebruikt 12 inktsets om afdrukken te maken met vloeiende kleurovergangen en scherpe zwarttinten. Hij kan ook afdrukken op grote papierformaten en heeft een hoge afdruksnelheid.

Het enige nadeel van deze printer is dat hij iets duurder is dan andere kunstprinters, maar de kwaliteit van de afdrukken die u met deze printer kunt maken is de extra kosten meer dan waard.

De beste budgetvriendelijke kunstprinter voor beginners: De beste keuze

Als je net begint als kunstenaar, dan is onze top keuze voor de beste kunstprinter de Epson Expression Photo HD XP-15000 Printer .

Deze printer heeft een hoge resolutie en gebruikt zes inktsets om afdrukken met subtiele details te maken. De kosten zijn veel lager dan andere op de lijst.

De benodigdheden om Giclée-kunstdrukken te maken

  • Een grootformaat inkjetprinter
  • Archiefinkten op pigmentbasis die compatibel zijn met uw printer
  • Archiefpapier (zuurvrij en minstens 250 g/m²)

De mogelijkheid om een hoge resolutie digitaal bestand van uw kunstwerk te maken. Om het digitale bestand te maken, moet u een foto maken, of een scan. U kunt meer lezen over de benodigdheden die u nodig heeft en hoe maak je een kunstdruk hier .

Heeft u de beste kunstdrukker voor u gevonden?

Zoals altijd moet u uw onderzoek doen voordat u een kunstprinter koopt. Er zijn veel verschillende factoren die meespelen bij het maken van een beslissing, en het is belangrijk om de printer te vinden die geschikt is voor u en uw kunst. We hopen dat deze gids u heeft geholpen bij uw zoektocht naar de perfecte kunstprinter! Als u op zoek bent naar een laptop die perfect is voor het bewerken van uw afbeeldingen voor afdrukken, bekijk dan onze beoordeling van de beste artiestenlaptops .

Heb je vragen, of wil je je eigen ervaringen met kunstdrukkers delen, laat dan hieronder een reactie achter!

Succes met printen!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.