Plakkaatverf vs acrylverf: de belangrijkste verschillen

Carla Andrews 15-06-2023
Carla Andrews

Twee populaire schildermediums die enkele overeenkomsten hebben, maar ook veel verschillen zijn gouache en acrylverf. Hun verschillen maken ze geschikt voor verschillende schilderstijlen en vereisten.

In deze gids vindt u een vergelijking tussen plakkaatverf en acrylverf, met al hun verschillen in eigenschappen en prestaties en de voordelen van het gebruik van elk medium. We vergelijken attributen zoals oppervlakteafwerking, lichtechtheid, textuur, technieken en benodigdheden.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Waar zijn ze van gemaakt?

Gouache en acrylverf zijn beide verven op waterbasis die bestaan uit een bindmiddel en een pigment. Het bindmiddel dat wordt gebruikt als drager van het pigment verschilt echter tussen beide verven.

Het bindmiddel in acrylverf is een soort polymeerhars. Wanneer het water verdampt, vormt het bindmiddel een ondoordringbare laag.

Plakkaatverf daarentegen wordt gemaakt met pigment en een bindmiddel van Arabische gom. Het pigmentgehalte is meestal veel sterker geconcentreerd in plakkaatverf dan in aquarelverf en sommige merken voegen extra ingrediënten toe aan het verfmengsel, zoals krijt of titaniumwit om de verf dekkend te maken.

Zijn de twee mediums werkbaar zodra ze droog zijn?

Een ander belangrijk verschil tussen plakkaatverf en acrylverf is het feit dat acrylverf na droging volledig watervast is en plakkaatverf kan worden gereactiveerd.

Plakkaatverf gedraagt zich in een vergelijkbaar met aquarel Dit betekent dat verflagen tot op zekere hoogte bewerkbaar zijn als ze al gedroogd zijn, maar dat kunstenaars nog steeds kleuren over gedroogde verflagen kunnen aanbrengen zonder dat ze in elkaar overlopen.

Acrylverf is na droging niet meer bewerkbaar. Het vormt een ondoordringbare laag die niet meer reageert met water, waardoor het oppervlak waterdicht wordt. Kunstenaars kunnen echter nog steeds kleuren mengen op het doek of een natte kwast gebruiken om kleuren mengen voordat ze helemaal droog zijn.

Zie ook: De beste plakkaatverf: voor beginnende en professionele kunstenaars

Wat is het oppervlak van plakkaatverf vs acrylverf?

Vlakke, matte oppervlakteafwerking van plakkaatverf

Gouache is een mat medium, dat er na droging uitziet als een volledig matte, vlakke, effen kleur. Acrylverf is na droging meestal glanzender, maar dit kan worden gemanipuleerd door een mat medium of een acrylglansmedium te gebruiken.

Wat is de textuur van plakkaatverf vs acryl?

De textuur van plakkaatverf is vrij lopend, glad en romig. Wanneer water aan de verf wordt toegevoegd, verlaagt dit de viscositeit en gaat het zich meer als aquarel gedragen.

acrylverf textuur

De textuur van acrylverf hangt af van de soort acrylverf die u kiest. Zo is heavy body acryl dik als olieverf. Het houdt zijn textuur vast op het doek en u kunt het met een paletmes op een ondergrond plakken. Met heavy body acryl kunt u dikke, impasto texturen en impressionistische effecten creëren.

Zachte acrylverf is vloeibaarder van textuur; hij heeft zelfnivellerende eigenschappen en is veel beter voor het schilderen van fijne details.

Vloeibare acrylverf is minder stroperig en transparant en daarom perfect voor het maken van glazuren.

Wat is de droogtijd van plakkaatverf vs acrylverf?

Wat de droogtijd betreft, droogt plakkaatverf sneller dan acrylverf. Als je acrylverf dun op het papier aanbrengt, moet het in ongeveer 30 minuten drogen.

Dikkere acrylverf zal er echter langer over doen om te drogen en helemaal uit te harden. Om de droogtijd van acryl vertragen is het mogelijk het drogen uren te vertragen door een acrylverf medium Als alternatief, krijg Open Acryl van Golden, die enkele uren nodig hebben om te drogen. Dit betekent dat je verf langer op het doek kan mengen.

Zie ook: De beste houtskool om te tekenen: een overzicht

Lichtechtheid van plakkaatverf en acryl

De lichtechtheid, of duurzaamheid van pigmenten gebruikt door verschillende merken gouache en acrylverven Verschillen tussen merken. Verfmerken die zichzelf als professioneel bestempelen, maken lichtechte kleuren.

De merken plakkaatverf die tubes maken met een uitstekende lichtechtheid zijn Schmincke , Holbein , M. Graham , Winsor & Newton en Da Vinci Controleer de duurzaamheidsclassificatie op de tubes verf voor meer informatie en gebruik alleen permanente pigmenten voor kunstwerken die u wilt archiveren en de tand des tijds willen doorstaan.

Professionele merken acrylverf zoals Gouden en Old Holland Studentenmerken zoals Daler Rowney System 3 hebben geen uitstekende lichtechtheid en zijn daarom ongeschikt voor het maken van archivistische kunstwerken, omdat de kleuren na verloop van tijd kunnen vervagen.

Op welke soorten ondergrond kun je met plakkaatverf vs acrylverf schilderen?

Plakkaatverf is een lopend en vrij broos medium dat op een absorberend oppervlak zoals papier moet worden geschilderd om goed te kunnen binden. Elk soort ondergrond voor aquarelleren kan ook gebruikt worden voor plakkaatverf. Warm geperst papier zijn een uitstekende keuze voor wie zijn kleuren helderder en details duidelijker wil laten uitkomen en geen ultraabsorberend papier nodig heeft om zware wassingen te maken. Als u uw plakkaatverf meer als aquarel wilt gebruiken, met veel lagen wassingen, is koud geperst papier een goede keuze.

Acrylverf is veelzijdiger in die zin dat kunstenaars ermee kunnen schilderen op een verschillende oppervlakken . Canvas , houten paneel en papier acrylpolymeren vormen na droging een stevige, maar flexibele film, waardoor het medium bijzonder goed bestand is tegen barsten op een flexibele ondergrond als doek.

Welke technieken kun je gebruiken met acrylverf versus plakkaatverf?

De twee media delen essentiële technieken, maar in de praktijk is de technieken met acrylverf en plakkaatverf zien er heel anders uit. Met acrylverf gebruik je de impasto techniek om dikke textuur door een medium toe te voegen zoals een verdikkingsgel Anderzijds kunt u met acrylverf fijne glazuren van transparante kleur maken, die de tonen en tinten van voorgaande lagen veranderen door een glazuurmiddel naar zachte lichaamsverf Je kunt acrylverf ook gieten, airbrushen, mengen, onderschilderen - de mogelijkheden zijn eindeloos!

Droge penseeltechniek om grasstructuur te creëren

Plakkaatverf is een platte verf, dus de technieken die met dit medium worden gebruikt, zijn subtieler wat betreft de gelaagdheid van de kleuren. Probeer de droge penseeltechniek om textuur te creëren. Bij deze techniek wordt kleur op het penseel aangebracht en vervolgens wordt het penseel op een papieren handdoek gedept, zodat het overtollige vocht wordt opgenomen. Zo krijg je een relatief droog penseel waarmee je gebroken lijnen kunt creëren,wat vooral nuttig kan zijn bij het schilderen van landschappen, om snel texturen te creëren zoals gekartelde rotsen, boomschors of bladeren.

Heb je verschillende penselen nodig voor acryl- en plakkaatverf?

Gouache-sabelpenseel

De beste plakkaatverfkwasten zijn zacht, absorberend en hebben een veer. Kolinsky marterborstels die ook voor aquarel worden gebruikt, werken ook goed om plakkaatverf op papier aan te brengen. Zachte synthetische penselen zoals de Escoda Perla of de Escoda Prado Tame zijn ook uitstekende keuzes voor plakkaatverfschilderijen. Penselen met stugge haren zijn wellicht minder geschikt voor plakkaatverfschilderijen omdat ze minder absorberend zijn, minder gemakkelijk verf met een lage viscositeit verspreiden en de papiervezels beschadigen.

Penselen van natuurlijk haar, zoals marterhaar, mogen echter niet worden gebruikt voor acryl, omdat de harsen in de verf de vezels kunnen beschadigen. Gebruik in plaats daarvan liever synthetische penselen. U kunt elk type penseel gebruiken. synthetisch penseel met acrylverf Van zachte haren die lijken op kolinsky marterhaar, tot stijve haren die werken als varkenshaar. Ultra zachte haren, geadverteerd als synthetische eekhoornharen penselen, kunnen echter de dikkere verf niet effectief verplaatsen. Als vuistregel gebruik je stijve synthetische haren penselen zoals de Princeton Katalysator Polytip penselen met dikke, zware bodypaint en zachte penselen zoals Escoda Perla met vloeibare acrylverf.

Wat zijn de beste toepassingen voor deze media?

Plakkaatverf droogt mat op en veel merken plakkaatverf zijn niet lichtecht. Voor grafici en illustratoren die werken met ontwerp plakkaatverf die de neiging heeft om na verloop van tijd te vervagen, is het beste gebruik voor illustraties die zij van plan zijn in te scannen.

Veel kunstenaars gebruiken plakkaatverf voor schetsboekwerk of om studies te maken die ze later als referentie gebruiken om grotere eindwerken in olieverf of acryl te maken.

Voor kunstenaars die lichtechte plakkaatverf gebruiken zoals M. Graham gouache verven gouache kan worden behandeld als een dekkende aquarel voor eindwerken op papier. Maak dekkende lagen en leg lichtere kleuren bovenop donkerdere kleuren voor tinten en highlights, maar gebruik deze methode met aquareltechnieken zoals washes en dry brushing.

Veel kunstenaars gebruiken gouache graag voor plein air schilderen Het is net zo gemakkelijk schoon te maken als aquarel, maar door zijn ondoorzichtige aard is het mogelijk om highlights over middentonen te leggen. Dit maakt het schilderen onderweg gemakkelijk.

Acryl daarentegen is een veelzijdig medium dat kan worden verdikt om textuur te creëren, of verdund om transparante glazuren te maken. De lichtechtheid van professionele merken in combinatie met de waterdichte film die het creëert wanneer het droogt, maakt dit een fantastisch archiveringsmedium. Schilder met acryl op grote doeken met een paletmes, of op acrylpapier met een zacht penseel. Over het algemeen is acryl een geweldige keuze vanmedium voor kunstenaars die definitieve stukken willen maken, met een verf die snel droogt maar de duurzaamheid van olie heeft.

Wat is acrylverf?

Acrylgouache is een verfsoort die kenmerken heeft van zowel acryl- als plakkaatverf. De verf droogt snel, heeft een mat oppervlak, heeft een soortgelijke dekkracht, textuur en kwaliteit als plakkaatverf, maar droogt op tot een watervaste laag. Dit betekent dat u met volledig gescheiden kleurlagen kunt werken, maar dat u met het medium geen gebruik kunt maken van ophaal- of herbevochtigingstechnieken. Acrylgouache zou geschikt zijn vooriemand die wil dat zijn verf opdroogt tot een waterdichte film, bijvoorbeeld als hij en plein air schildert en bezorgd is dat een in water oplosbare verf beschadigd raakt. De verflaag van acryl plakkaatverf is ook flexibeler dan gewone plakkaatverf en kan worden geschilderd op oppervlakken zoals doek en paneel. Kortom, als u het uiterlijk van plakkaatverf wilt bereiken, met de veelzijdigheid van acryl, is hetwaarschijnlijk dat acrylverf bij uw praktijk past.

Het beste merk acrylverf is Holbein De verven zijn levendig, lichtecht, pigmentrijk en worden beschouwd als professionele kwaliteit.

Eindelijk

Gouache en acryl zijn twee mediums met een veelheid aan verschillende eigenschappen en kenmerken. Afhankelijk van uw schilderstijl kunt u zich tot het ene of het andere aangetrokken voelen. Met een beetje oefening kunt u ze door elkaar gebruiken om het gewenste resultaat te bereiken. Maar als u het perfecte evenwicht tussen de twee mediums wilt vinden, waarom probeert u dan niet eensmet acrylverf?

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.