Texturen tekenen: tips voor het tekenen van texturen

Carla Andrews 15-06-2023
Carla Andrews

Textuur tekenen is het proces van het toevoegen van textuur aan een tekening. Texturen kunnen worden toegevoegd aan tekeningen om ze meer diepte en dimensie te geven, of gewoon om visueel belang toe te voegen. Er zijn veel verschillende manieren om textuur toe te voegen aan een tekening, en de beste methode zal vaak afhangen van het type textuur dat je probeert te bereiken.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Wat is textuur tekenen?

Textuurtekenen is het proces waarbij aan een 2D-tekening oppervlaktestructuur wordt toegevoegd. Dit kan worden bereikt met verschillende media en materialen, waaronder potlood, houtskool en inkt. .

In de kunst is textuur een van de kernelementen De visuele componenten die kunstenaars gebruiken om een tekening te maken omvatten kleur lijn, vorm, vorm, ruimte waarde en textuur .

Textuur is hoe een oppervlak aanvoelt, of hoe het zou moeten aanvoelen als het werd aangeraakt. Textuurtekenen is illusoir, wat betekent dat de textuur uitsluitend visueel is. Kunstenaars tekenen om de illusie van textuur te creëren, om hun onderwerp of scène nauwkeuriger weer te geven en om een gevoel van realisme te creëren. Kunstenaars zouden bijvoorbeeld een reeks stippen kunnen creëren op het metselwerk van een tekening van een gebouw omom een ruwe structuur te krijgen.

Waarom textuur toevoegen aan tekeningen?

Textuur toevoegen aan tekeningen kan ze extra dimensie geven en ze realistischer doen lijken. Het kan ook visuele interesse toevoegen, en gebruikt worden als een manier om verschillende effecten te creëren.

Verschillende soorten textuurtekening

Het type textuur dat aan een tekening wordt toegevoegd, hangt vaak af van het gewenste effect. Bijvoorbeeld, een zeer fijne textuur kan worden gebruikt om een tekening een meer delicate of 'schetsmatige' uitstraling te geven, terwijl een grovere textuur een tekening gedurfder en dramatischer kan doen lijken. Een gladde textuur kan worden gecreëerd met menggereedschappen terwijl kunstenaars ruwere texturen kunnen maken met geslepen potloden .

Tekenmediums om textuur te creëren

De textuur kan variëren afhankelijk van het type potloodmedium dat u gebruikt:

Zie ook: Beste Plein Air Schildersezel: Een beoordeling
 • Potlood textuur: Potloden zijn een veelzijdig medium waarmee een verscheidenheid aan texturen kan worden gecreëerd. Ze kunnen worden geslepen tot een fijne punt of een stompe rand om verschillende effecten te verkrijgen. Experimenteer met arceringen, kruisarceringen , stippling en schaduw om verschillende potloodtexturen te maken.
 • Houtskool textuur: Houtskool Het is ideaal voor het maken van donkere, meer sfeervolle tekeningen. Het kan ook worden gebruikt om een reeks verschillende texturen te produceren, van zacht en veegachtig tot hard en gestructureerd.
 • Inktstructuur: Inkt kan worden gebruikt voor fijne lijnen of krachtige streken, afhankelijk van de puntgrootte. Hij is ook ideaal voor het creëren van een reeks verschillende texturen, zoals stippling en kruisarceringen.

Hoe teken je textuur: Tips

Hier zijn enkele tips en trucs om textuur aan je tekeningen toe te voegen:

 • Gebruik een verscheidenheid aan tekentechnieken, zoals arceren, kruisen, stippelen of krabbelen.
 • Varieer de druk die u uitoefent bij het maken van de markeringen. Zachtere markeringen creëren een gladdere textuur, terwijl hardere markeringen een meer gedefinieerde textuur creëren.
 • Gebruik verschillende gereedschappen. Naast potloden kunnen ook pennen en houtskool worden gebruikt om textuur te creëren.
 • Dit geeft een meer gestructureerd effect omdat de verschillende lagen van de markeringen op elkaar inwerken.
 • Denk aan de richting van je markeringen. Dit kan een grote invloed hebben op de uiteindelijke textuur. Laat markeringen organisch lijken door de kromming, richting en scherpte te variëren.
 • Denk na over de dikte van je textuur. Dit is vooral belangrijk wanneer je textuur maakt met arceringen of kruisarceringen, omdat fijnere lijnen een ander effect geven dan dikkere lijnen.
 • Gebruik een reeks waarden. Dit geeft diepte en dimensie aan je textuur.
 • Experimenteer! Probeer verschillende markeertechnieken uit en kijk welk effect ze hebben op je textuur.

Voorbeelden van eenvoudige textuurtekeningen

Er zijn eindeloze mogelijkheden als het gaat om textuurtekenen. Hier zijn een paar voorbeelden om je op weg te helpen.

Huidtextuur voor portrettekening

De huidtextuur is glad, met zachte diffuse schaduwen. De overgang van de lichtste gebieden naar de donkerste gebieden zijn over het algemeen zacht, dus gebruik een tortillion om kleurverlopen in deze gebieden te creëren. Begin met lichtere druk en bouw het contrast geleidelijk op met een kneedbare gum om highlights te verwijderen uit delen die licht reflecteren. Gebruik een kleine gum, zoals de Tombow Mono Zero om zichtbare poriën of fijne haartjes subtiel op te heffen.

Rots en steenstructuur

De scumbling techniek is uw vriend voor het tekenen van realistische rotstextuur. Omdat de oppervlakken van rotsen ongelijk zijn, met gekartelde texturen, moet u het potlood in cirkelvormige of krabbelende bewegingen houden om een organisch en hobbelig uiterlijk te creëren. Begin met lichte druk voor gladde stenen, ga er dan overheen met de krabbeltechniek om schaduwen te benadrukken. Voor scherpere, afgeschraapte gebieden moet u meer druk uitoefenen om dedonkere, hardere randen. Je kunt snelle vegen maken bij het tekenen van organische textuur, laat je leiden door je intuïtie.

Grasstructuur

Om een grasstructuur te creëren, gebruikt u organische, gebogen tekens. Oefen druk uit aan de basis van de grasspriet, buig lichtjes naar boven en oefen minder druk uit naar de punt toe. Individuele grassprieten in kluiten zullen in verschillende richtingen wijzen en in lengte variëren, dus zorg ervoor dat u de sprieten niet op een uniforme manier tekent.

Houtstructuur

Voor een houttextuur moet u de houtnerf tekenen. De waarden zullen meestal variëren van middentinten tot donker, dus u kunt beginnen met het hout een middentoonwaarde te geven, en dan eventuele kleine hoogtepunten op te heffen met een gum Teken daarna waar de donkerste waarden zullen zijn, dus dit kunnen de donkere waarden van de nerf zijn, of de schaduwen rond eventuele scheuren in het hout. Daarna kunt u rond de donkere gebieden werken, door middentonen te arceren en de hoogtepunten op te heffen. Gebruik een tortillion om zachtere randen glad te strijken en een gum met fijne punt zoals de Tombow Mono Zero om kleine highlights te wissen om details te benadrukken.

Teken metaalstructuur

Om een metaaltextuur te creëren, gebruik je tonale arceringen om een vloeiend effect te creëren. Varieer de druk om licht en schaduwen te verkrijgen. Aangezien metaal een reflecterend materiaal is, zullen de hoogtepunten bijzonder helder zijn. Laat het papier wit voor de helderste hoogtepunten. Als het metaal dat je hebt gekozen om te tekenen bijzonder reflecterend is, zal er een hoger contrast zijn tussen lichte en donkere waarden. Waar het licht diffuus isover een relatief vlak oppervlak, moeten er vloeiende overgangen zijn tussen lichte en donkere waarden. Om zachte randen te krijgen, neem je een overvloeigereedschap zoals een tortillion en gladstrijken waar het licht overgaat in de donkere gebieden.

Bontstructuur

Haar en bont zijn veel moeilijker weer te geven dan de andere voorbeeldtexturen op deze lijst. De textuur van bont verschilt sterk per dier. Bont klontert samen, dus u moet bontklonten tekenen en vervolgens nauwkeurig het licht tekenen dat weerkaatst op de bontklonten en de schaduwen tussen de bontklonten. Teken het bont van boven naar beneden om te voorkomen dat het er te uniform uitziet en varieer de druk op depotlood om schaduw en lichte gebieden van de bontkluiten weer te geven. De Tombow Mono Zero gum is een geweldig hulpmiddel om de helderste highlights in afzonderlijke haarlokken op te lichten; je kunt dit doen als laatste stap van het tekenproces.

Technieken voor textuurtekenen

Uitkomen

Een populaire manier om textuur aan een tekening toe te voegen is arceren. Arceren is het proces waarbij parallelle lijnen dicht bij elkaar worden getrokken om een schaduweffect te creëren. tekentechniek wordt vaak gebruikt om textuur te creëren die lijkt op houtnerf, of weefsel.

Stippelen

Een andere gebruikelijke manier om textuur aan een tekening toe te voegen is met stippelen. Stippelen is het proces waarbij kleine puntjes dicht bij elkaar worden gezet om een schaduweffect te creëren. Dit is een geweldige manier om textuur te creëren die lijkt op steen of baksteen.

Kruisarceringen

Ets van Rembrandt demonstreert de kruisdruktechniek

Cross hatching is een andere populaire techniek om texturen te tekenen, waarbij twee sets parallelle lijnen elkaar onder verschillende hoeken kruisen. Hierdoor ontstaat een complexere textuur dan met hatching of stippling alleen.

Krabbelen

Krabbelen is een andere textuurtekentechniek die kan worden gebruikt om een reeks verschillende effecten te creëren. Hierbij worden willekeurige, ongecontroleerde tekens gemaakt met een potlood of pen. Hiermee kan textuur worden gecreëerd die lijkt op bont of gras.

Scumbling

Scumbling met potlood is een andere schaduwtechniek die meer textuur toevoegt aan een tekening dan gewone tonale arceringen. Teken kleine cirkelvormige tekens en leg ze over elkaar heen. De openingen in de cirkels laten het wit van het papier door, waardoor een gestructureerd en gevarieerd uiterlijk ontstaat. Varieer de druk die op het potlood wordt uitgeoefend om de schijn van licht en schaduw in de tekening te creëren.

Frottage

Frottage is een techniek waarbij de kunstenaar het potlood onder een hoek houdt en dan lichtjes kleurt om de oppervlaktestructuur van het papier zelf op te nemen. Dit kan een heel doeltreffende en snelle methode zijn om snel oppervlaktestructuur te creëren. Om deze techniek doeltreffend te maken, moet u een papier met structuur kiezen, zoals koudgeperst aquarelpapier om aan te werken.

Een andere manier om deze techniek uit te voeren, is door een voorwerp met structuur onder een stuk papier te leggen en dan met de zijkant van het potlood of het houtskoolstokje over het papier te wrijven. Er moet een afdruk van het voorwerp eronder zichtbaar zijn. Deze techniek werkt het best met dun papier en een zacht potlood zoals houtskool.

Ideeën voor textuurtekeningen

Er zijn eindeloze mogelijkheden als het gaat om textuur tekenen. Hier zijn enkele tekenideeën om je op weg te helpen. Oefen enkele van deze textuurteken ideeën om je tekenvaardigheden .

Zie ook: Realisme Schilderen 101: Hoe kleur realistisch mengen
 • Houtnerf
 • Weefsel
 • Stone
 • Metaal
 • Bont
 • Gras
 • Haar
 • Huid
 • Schors
 • Bladeren
 • Water
 • Brand
 • Wolken

Textuurtekening met inkt

Textuur tekenen met inkt vereist een iets andere aanpak dan tekenen met grafiet of houtskoolpotlood. Dat komt omdat je met potlood de druk kunt variëren om een toonbereik te bereiken, maar met veel inktstiften zoals pigmentliners en vulpennen Daarom zijn technieken als stippelen, arceren, kruislings arceren en krabbelen het meest effectief om een waardebereik te bereiken en textuur in een tekening weer te geven.

Textuurtekening met houtskool

Texturen tekenen met houtskool kan er iets anders uitzien dan grafiet. Bij gebruik van houtskoolstokjes of houtskoolpoeder Daarom leent het tekenen met houtskool zich voor de subtractieve tekenmethode. Hierbij begint de kunstenaar een tekening met het weergeven van middentonen, trekt vervolgens met een gum gebieden weg om hoogtepunten en details te vormen en werkt vervolgens aan het vergroten van het contrast door druk uit te oefenen met een houtskoolpotlood om schaduwen te vormen. Deze manier van tekenenkan resulteren in meer subtiele, schilderachtige tekeningen, met zachtere randen en meer expressieve tekens. Als je inspiratie zoekt voor wat je moet tekenen, bekijk dan onze lijst met ideeën voor houtskooltekeningen .

Kun je fysieke textuur creëren in tekeningen?

Met andere kunstmedia, zoals olie- of acrylverf, kun je met dikke textuur op het doek schilderen om fysieke textuur en een 3D-uiterlijk te creëren.

Het maken van een 3D-tekening is mogelijk, maar u zult dit moeten aanpakken door het oppervlak van uw tekening te gronden met een textuurmassa, te wachten tot deze droog is en er dan op te tekenen. Een textuurpasta die geschikt is als ondergrond voor potloodwerk is de Gouden vezelpasta Deze pasta werkt het best op een tekenpaneel omdat het meer stabiliteit biedt. Gebruik een paletmes om de pasta aan te brengen, pieken maken, of krassen in het natte oppervlak om textuur te creëren. Dit is een geweldige optie voor kunstenaars die een volledig unieke, driedimensionaal uitziende tekening willen maken. Zodra het oppervlak droog is, begin je met je tekening.

Eindelijk

Textuurtekenen is een essentieel onderdeel voor het maken van een succesvol kunstwerk. Oefen je vaardigheden op het gebied van textuurtekenen in een schetsboek en de waarden en randen onder de knie te krijgen om tot realistischer kunstwerken te komen. Door te oefenen met het tekenen van textuur, ben je op weg om een van de basiselementen van de kunst onder de knie te krijgen. Als je geïnteresseerd bent in het verbeteren van uw tekenvaardigheden verder, bekijk onze gids. Zorg ervoor dat je oefent, door een reeks van tekenoefeningen en tijd maken voor je tekenoefeningen.

Experimenteer met een verscheidenheid aan papier en oppervlakken om te vinden wat voor jou het beste werkt. Het belangrijkste is, veel plezier!

We geven een gratis eBook weg aan al onze lezers over de grondbeginselen van het tekenen voor kunstenaars. Ontvang het door de link in de afbeelding hieronder te volgen, je aan te melden bij onze Facebook-groep en te navigeren naar de sectie 'gidsen' in de groep. Onze groep is een ruimte voor onze lezers om hun kunstwerken te delen, toegang te krijgen tot exclusieve inhoud en meer! We zouden het leuk vinden als je lid wordt!

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.