Hoe kies je een ondergrond voor olieverfschilderijen - Fine Art Tutorials

Carla Andrews 25-07-2023
Carla Andrews

Er zijn tal van mogelijkheden bij het kiezen van een olieverfschilderijoppervlak. Er is een hele wereld naast het klassieke katoenen doek.

U kunt hoogwaardige schilderijsteunen vinden tegen een verbazingwekkende prijs. Of u kunt creatief worden door iets te kiezen waarmee uw werk opvalt.

Veel oppervlakken bieden een behoorlijke bescherming voor de verffilm en zij zullen laatste zolang je het oppervlak voorbereiden zodat de verf goed bindt.

Ik ga in op de verschillende soorten ondergronden die beschikbaar zijn voor olieverfschilders, hoe duurzaam ze zijn en de verschillende producten die je kunt kopen. Ik ga ook in op hoe de keuze van de ondergrond het schilderproces en het uiterlijk van het afgewerkte werk kan beïnvloeden.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Papier

Olieverfpapier Veel kunstenaars gebruiken het om grotere werken te plannen of te experimenteren met kleur en compositie.

Papier is een goede optie voor beginners die net beginnen met het gebruik van olieverf, omdat het de goedkoopste ondergrond is die je voor olieverf kunt vinden en daarom het beste om op te oefenen.

Hoewel papier niet het meest duurzame olieverfoppervlak is dat je kunt kiezen, is papier dat speciaal voor olieverf is gemaakt anders dan ander papier. Het is ongelooflijk dik, als karton en taai.

Olieverfpapier is ontworpen om bindmiddel en oplosmiddel gelijkmatig te absorberen, zodat het pigment aan het oppervlak blijft. Er is geen voorbereiding van het oppervlak nodig als u olieverfpapier gebruikt.

Zie ook: De verzorging van uw olieverfpenselen - Tips voor beeldende kunst

Als u schildert op papier dat niet geschikt is voor olieverf zonder het oppervlak eerst goed voor te bereiden, wordt het papier donker en worden de vezels broos. Het papier begint te verslechteren naarmate de olie aan het oppervlak oxideert. Normaal papier is veel te absorberend voor het schilderen met olieverf, het grootste deel van de olie en het pigment zal onder het oppervlak verloren gaan, waardoor een dof effect ontstaat. Olieverf kan ook direct afbladderen.het oppervlak als de olie is geabsorbeerd en er niet genoeg bindmiddel over is.

Je kunt op ander papier schilderen, bijvoorbeeld aquarel met olieverf, maar zorg er dan wel voor dat het papier dik genoeg is en zet het eerst (aan beide zijden) in de grondverf.

Papier is een van de minst duurzame oppervlakken, maar u kunt dit veranderen door uw werk te bewaren en goed te bewaren.

Als u bezorgd bent over de levensduur van uw werk op papier, is het mogelijk het te vernissen en onder glas te monteren om het te archiveren. Deze Wacht tot uw schilderij droog en stevig is en breng dan de vernis aan met een kwast.

Onze productkeuzes

Hoogwaardige optie: Arches papier , is van goede kwaliteit en daarom aan de dure kant. De papiervezels zijn beschermd tegen de oxidatie van de drogende oliën. Het absorptievermogen is goed, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over uitlopende verf als u bijvoorbeeld dunne terpentinewassen gebruikt.

Goede optie: Als u de kosten zo laag mogelijk wilt houden, maar wel relatieve kwaliteit van uw olieverfoppervlak wilt, deze Daler Rowney pad is een goede optie. Het is dubbel gegrond, heeft een textuur als linnen en is relatief goedkoop. Het is echter niet zo dik als de Arches optie.

Canvas

Doeken zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en in verschillende stoffen.

De kant-en-klare "uitgerekt en gegrond De meeste kunstenaars geven er de voorkeur aan om een doek te kopen. Een doek dat in een fabriek is geprepareerd bespaart veel tijd en gedoe - je kunt er vrijwel direct op schilderen.

Veel kunstenaars kiezen voor hun doek zelf spannen en voorstrijken Het geeft hen echter meer controle over hun eindproduct - ze kunnen hun doeken op elke gewenste maat maken en er zeker van zijn dat de kwaliteit van het spannen en de grondverf zo goed mogelijk is.

De twee belangrijkste vezelsoorten die worden gebruikt om schildersdoeken te maken zijn katoen en linnen (dat van vlas wordt gemaakt).

Katoen

Deze stof is goedkoop en flexibel. Door de flexibiliteit is hij gemakkelijk uit te rekken, maar dat kan in uw nadeel werken als u op grotere schaal gaat schilderen, omdat het oppervlak dan niet strak genoeg is om druk uit te oefenen zonder dat de stof beweegt.

Katoen heeft een merkbaar weefsel en is vrij dik, dus als u erop schildert zonder het oppervlak extra te gronden en te schuren, zal uw schilderij er getextureerd uitzien en moet u borstelharen om de kleur in het oppervlak te verwerken.

Onze productkeuzes

Hoogwaardige optie: Als u uw werk wilt verkopen, kunt u het beste materiaal van archiefkwaliteit aanschaffen. Deze Winsor en Newton professionele doeken De frames zijn getest op kromtrekken en u kunt zelf de spanning van het katoen aanpassen.

Beste optie: Arteza biedt een enorme reeks maten katoenen canvas die ondanks het prijspunt van goede kwaliteit zijn. Zie hier .

Linnen

Als u wilt schilderen op een stof die de meest stabiele ondergrond biedt, dan is linnen de beste optie.

Linnen heeft betere archiveringseigenschappen dan katoen. Bij veranderingen in temperatuur en vochtigheid zal katoen veel meer uitzetten en krimpen dan linnen, waardoor de verf op het oppervlak kan barsten.

Linnen doeken zijn duurder dan katoen, omdat ze worden beschouwd als de gouden standaard voor kunstenaars om op te schilderen. Ze zijn ook duurder omdat er meer stappen nodig zijn om de vlasvezels te verwerken en de vezels tot een stof te weven.

Kijk maar naar de schilderijen van de Nederlandse schilders in de 17e eeuw, die zijn meestal op linnen geschilderd en hun werken hebben de tand des tijds doorstaan.

Omdat linnen vrij stijf is, is dit de stof om mee te werken als u op grote schaal werkt.

Onze productkeuze

Hoge kwaliteit en grote waarde: Winsor en Newton doeken Deze doeken zijn gemaakt van eersteklas vlas en zijn ongelooflijk stevig. Er is buitengewone zorg besteed aan de productie van deze doeken en hun prijs is gezien de lage prijs laag.

Hout

Olieverfschilders over de hele wereld schilderen al eeuwenlang op hout. Het was voor veel van de oude meesters het favoriete oppervlak.

Zie ook: Oliepastels vs. zachte pastels: wat zijn de verschillen?

Het was tijdens de Renaissance, toen de eerste doeken werden gemaakt, dat kunstenaars begonnen af te wijken van hout. Doeken werden snel een populair oppervlak omdat ze lichter en gemakkelijker te vervoeren waren.

Hoe dan ook, hout is een geweldig alternatief voor canvas. Het is stijf en glad, het is vaak goedkoper en het voelt gewoon geweldig aan om op te schilderen. Er is iets aan schilderen op hout dat natuurlijk aanvoelt.

Als u veel fijne details in uw schilderijen verwerkt, is hout een goede optie. Door het gladde oppervlak gaan zachte penselen die geschikt zijn voor detailwerk niet verloren in het weefsel van het doek.

De stijfheid van het hout is een zeer belangrijke factor. Als het oppervlak niet kan buigen, zal de verflaag niet op dezelfde manier barsten als bij canvas. Als u kunt verwachten dat uw schilderij aan toevallige schade wordt blootgesteld (d.w.z. u bergt het niet ergens op en u stelt het tentoon in een drukbezochte ruimte), dan is houten paneel wellicht een betere optie.

Dat wil niet zeggen dat het volledig onverwoestbaar is. Het heeft zijn eigen nadelen en die kunnen variëren, afhankelijk van welk hout u kiest. Het is de moeite waard om verder te lezen, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen over wat voor u geschikt is.

Massief hout

Een massief houten paneel is vrijwel onverslaanbaar bij het schilderen.

Hout dat goed is doorgewinterd en in een oven is gedroogd, heeft een laag vochtgehalte. Dit heeft de voorkeur voor schilders. Het is raadzaam om uw schilderspaneel een week of wat in uw atelier te laten staan voordat u het in de grondverf zet. Zo kan het hout zich aanpassen aan de temperatuur en de vochtigheid van de ruimte waarin u gaat schilderen.

Hardhout verdient de voorkeur om te schilderen, omdat het de verf beter vasthoudt. Houtsoorten zoals populier, eik, lindenhout, walnoot en ceder.

Echt mahoniehout is het beste hout dat u kunt gebruiken om te schilderen. Mahoniehout is bestand tegen rot en insectenschade en is ongelooflijk stabiel, het heeft een lage T/R-verhouding en een unieke structuur van in elkaar grijpende ringen die het bestand maakt tegen kromtrekken.

U kunt hout speciaal voor uw schilderijen laten zagen door een timmerman, vraag om kwartiers gezaagd hout omdat de nerf aan de voor- en achterkant van de plank dan hetzelfde is.

Multiplex

Multiplex is gemakkelijk te vinden in elke ijzerhandel of kunstwinkel en het is goedkoop. U vindt ook "gewelfde houten panelen" die in de handel worden verkocht als schilderspanelen, deze zijn meestal gemaakt van berkenhout.

Multiplexplaten zijn gemaakt van meerdere lagen houtfineer, dun gesneden en verlijmd, waarbij de nerfrichting van elke laag loodrecht op de aangrenzende laag staat. Daardoor is het oppervlak bestand tegen volumetrische krimp.

Onze productkeuzes

Ampersand Gessobord panelen zijn in de fabriek gegrond, zodat u niet zelf hoeft te gessoën.

Deze ongeprimeerde lindenhouten panelen van Ampersand bieden een stevige steun voor olieverf. Ze zijn ook gewiegd, zodat ze uw schilderij diepte geven.

Metaal

Werken op metaal heeft voordelen ten opzichte van houtpaneel en doek. Het geeft niet alleen een helderheid die niet kan worden bereikt bij het schilderen op andere oppervlakken, maar biedt ook een duurzamere schilderdrager die niet krom trekt.

Als u wilt schilderen op een oppervlak dat 100% glad is, zonder absorptie, is metaal een goede keuze. De verfstroom wordt niet tegengehouden door het weefsel van het doek.

Koper

Koper wordt al sinds de Renaissance gebruikt als drager voor schilderijen. De levendigheid en de kleuren van deze oude werken zijn in de loop der tijd niet aangetast.

Kunstenaars lieten zelfs een deel van het metaal bloot, zodat het metaal na verloop van tijd oxideerde en een patina kreeg.

Bij het werken op koper maakt het niet uit welke dikte u kiest, want u kunt het na het schilderen monteren.

Het is belangrijk om koper goed voor te bereiden alvorens het te schilderen. Schuur het eerst met zeer fijn schuurpapier. Maak het vervolgens schoon met spiritus en veeg het stof weg met een pluisvrije doek. Zorg ervoor dat u handschoenen draagt en de ruimte ventileert voordat u spiritus gebruikt, want de dampen zijn giftig.

Onze productkeuze

Koperen etsplaten zijn schitterende dragers voor olieverfschilderijen, zie hier .

Aluminium

Net als koper is dit oppervlak geweldig voor kunstenaars die graag schilderen op een harde, gladde, niet-absorberende ondergrond. Het is ook beter voor je penselen, want je hoeft ze niet te schrobben om op ruwe texturen te werken.

Stijf, licht en lichtgevend, aluminium is een stabiel oppervlak van conserveringskwaliteit. Het reageert niet op veranderingen in de omgeving zoals hout of canvas.

U hoeft de aluminium panelen niet te gronden, want de verf hecht er prima op zoals ze zijn.

Zorg er bij het schilderen op aluminium voor dat u met veel bindmiddel werkt. Breng geen verf aan die verdund is met terpentine. Dit is om de verf de beste kans te geven zich aan het oppervlak te hechten.

Aluminium past bij zeer vloeibare verf, zoek uit hoe u de consistentie van uw verf kunt veranderen met een medium .

Onze productkeuze

Jackson's hebben hun eigen merk van aluminium panelen in verschillende maten.

Heeft u uw perfecte olieverfoppervlak gevonden?

Als u een oppervlak hebt gevonden waarvan u denkt dat het geschikt is voor uw stijl van olieverfschilderen, probeer het dan uit. U zult een heel andere ervaring hebben met het schilderen op hout dan op metaal of doek. Zorg ervoor dat u goed bent uitgerust met de mediums en penselen die het best passen bij het oppervlak dat u hebt gekozen.

Eindelijk

Als u net begint met olieverfschilderen en u weet niet zeker welke benodigdheden u moet aanschaffen, begin dan met dit beginnersgids Het leert u over alle gereedschappen en materialen die u nodig hebt om met olieverf te beginnen en geeft u waardevol advies over hoe u de benodigdheden moet gebruiken om de beste resultaten te krijgen.

Als u op zoek bent naar een voorraad verfbenodigdheden, bekijk dan onze kunstwinkel .

De beste oppervlakken voor olieverfschilderijen: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.