Tips voor digitale kunst

Carla Andrews 25-07-2023
Carla Andrews

In deze gids vindt u 19 tips voor digitale kunst om uw vaardigheden te verbeteren. Als u nieuw bent in de wereld van digitale kunst, of als u gewoon op zoek bent naar enkele tips om u te helpen verbeteren, zijn hier een paar dingen om in gedachten te houden...

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Kies het juiste softwareprogramma

Er zijn een aantal keuzes van digitale kunst software programma's die er zijn, elk met hun eigen voordelen. Enkele veelgebruikte softwareprogramma's voor digitale kunst zijn Photoshop , Illustrator , GIMP , Procreate , Clip studio verf en Corel Painter Er zijn ook een aantal gratis digitale kunst software Deze hebben vaak niet zoveel mogelijkheden als de betaalde versies, maar kunnen het proberen waard zijn voor beginners met een budget.

Voordat u een programma kiest, is het belangrijk te beslissen welk soort kunst u wilt maken. Als u van plan bent digitaal te schilderen, foto's te bewerken of te retoucheren, Photoshop is de industriestandaard. Photoshop is efficiënt en gebruiksvriendelijk. Maak subtiele details, verlopen en overgangen in lijn, vorm en kleur die er schilderachtig uitzien. U hoeft alleen maar uw computer in te stellen met een grafisch tablet of download de Photoshop app op een iPad en begin met tekenen!

Voor vectorkunst of striptekenen, Illustrator is misschien een betere keuze. Als je een gratis programma zoekt, GIMP is een goede optie .

Clip Studio Paint is een ander digitaal kunstprogramma dat favoriet is bij striptekenaars. Het is geweldig voor lijnkunst Clip Studio Paint is goedkoper dan Photoshop en kan zowel op de Mac als op de PC worden gebruikt.

Zie ook: Herhaling in de kunst: definitie en voorbeelden

Corel Painter Zowel Corel Painter als Procreate zijn heerlijk intuïtieve programma's die beide zijn ontworpen om het gevoel en de resultaten van traditionele schildermediums te imiteren.

Welk softwareprogramma u kiest, hangt waarschijnlijk af van uw persoonlijke voorkeur en van wat u het prettigst vindt om te gebruiken. Maar het is belangrijk om uw onderzoek te doen en een paar verschillende programma's uit te proberen voordat u er een kiest.

Uw penselen aanpassen

Een manier om uw werk uniek te laten aanvoelen en uw creatieve visie te vervullen, is het aanpassen en maken van uw eigen penselen. Elk softwareprogramma heeft verschillende opties voor het aanpassen van penselen. In Photoshop kunt u aangepaste penselen maken door de penseelpunt, de vorm, de dynamiek en de textuur te manipuleren.

Zie ook: De beste houtskool om te tekenen: een overzicht

In Corel Painter kunt u de Brush Creator gebruiken om uw eigen digitale schilderpenselen te ontwerpen.

Nieuwe borstels downloaden

Kunstenaars hebben ook de mogelijkheid om online een aantal gratis of betaalbare penseelpakketten te downloaden die door andere digitale kunstenaars zijn gemaakt.

Er zijn verschillende soorten penselen beschikbaar, van traditionele media tot meer gestileerde penselen.

Koop een borstelpakket van Creatieve markt U vindt penselen die eruitzien en zich gedragen als olieverf, aquarelverf, inkt, wolken en meer. U kunt zelfs compositiegidsen downloaden om het uiterlijk van uw kunstwerken te verbeteren en harmonie te brengen in uw werk.

Plugins voor digitale kunst proberen

Een andere manier om uw digitale kunstsoftwareprogramma veelzijdiger te maken, zodat u efficiënter maatwerk kunt maken, is door een plugin te downloaden.

Op Creatieve markt U kunt plugins vinden om de kracht en het werkvermogen van Photoshop te vergroten. Haal bijvoorbeeld de texture blender plugin om meerdere verschillende texturen te mengen. Of download de shadow plugin om meer realistische schaduwen van verschillende lagen te maken.

Koop een grafisch tablet

Als u van plan bent om digitaal te gaan schilderen, is een grafisch tablet Een grafisch tablet is een apparaat dat op je computer wordt aangesloten en waarmee je rechtstreeks op het scherm kunt tekenen.

Wacom is een populair merk van grafische tabletten, maar er zijn verschillende soorten en merken op de markt.

Wanneer een grafisch tablet kiezen Het is belangrijk om rekening te houden met de grootte, de drukgevoeligheid en het type stylus (pen) dat u nodig hebt. Als u van plan bent veel gedetailleerd werk te doen, kunt u misschien beter kiezen voor een tablet van groter formaat.

Als je een budget hebt, zijn er een aantal betaalbare opties beschikbaar. De Huion Inspiroy wordt geleverd met 6 aanpasbare sneltoetsen en 8192 drukgevoeligheidsniveaus.

Als alternatief kan de iPad is een geweldig hulpmiddel voor digitale kunst, met een Apple Pencil en uw favoriete digitale kunst app, kan het worden omgezet in een mini doek. Er zijn ook een aantal 2 in 1 tablet laptops op de markt, bekijk onze review van de beste laptops voor kunstenaars om meer te weten te komen.

Voor meer benodigdheden en cadeau-ideeën voor digitale kunstenaars bekijk dan onze gids.

Leren hoe je lagen gebruikt

Organisatie is de sleutel bij digitaal schilderen. Dit betekent dat u uw lagenpaneel organiseert op een manier die zinvol is voor u en uw project.

Lagen liggen over elkaar heen, waarbij de onderste laag de eerste is die je ziet, en de bovenste laag de laatste die je ziet. Een laag die bovenop de eerste laag wordt gemaakt, kan dus illustraties op eerdere lagen bedekken of gedeeltelijk bedekken.

Kunstenaars kunnen ook lagen verbergen. In de eerste laag kunt u bijvoorbeeld het penseelgereedschap gebruiken om een schets te maken voor uw digitale tekening Maak vervolgens een nieuwe laag aan voor het volgende deel van uw tekening waaraan u wilt werken. Zodra de contouren bedekt zijn, kunt u de schets verbergen of helemaal verwijderen.

Door te werken met secties verspreid over meerdere lagen, betekent het dat als u een specifieke sectie moet wissen, u het werk dat u in andere secties hebt voltooid kunt behouden en dat het niet wordt beïnvloed door deze wisactie.

Zorg ervoor dat u lagen labelt, zodat u weet welke penseelstreken in welke laag zitten. Als u extra georganiseerd wilt zijn, kunt u laaggroepen maken voor verschillende delen van het kunstwerk.

Gebruik de juiste documentinstellingen

Bij het maken van het artboard kun je eerst de kleurinstellingen configureren , grootte en resolutie.

Als u kunst voor print Zorg ervoor dat u het kleurprofiel instelt op CMYK en de resolutie op 300ppi. Als u kunst maakt voor het web, stelt u de instellingen in op de RGB-kleur en een resolutie van ten minste 72ppi.

Oefen wat tekenoefeningen

Als je nieuw bent in digitale kunst, of als je gewoon op zoek bent naar manieren om je vaardigheden te verbeteren, het oefenen van een aantal basisoefeningen tekenen Een nuttige oefening is om te proberen verschillende onderwerpen te tekenen, zowel uit het hoofd als naar het leven. Een andere oefening is om te experimenteren met verschillende penselen in uw softwareprogramma om de penselen te vinden waar u zich het beste bij voelt.

Kunstenaars die gewend zijn te tekenen met traditionele media zoals potlood en pen zijn wellicht bekend met tekenoefeningen als contourtekenen, of doorlopende lijntekening. U kunt deze tekenoefeningen ook gebruiken in digitale kunstsoftwareprogramma's,

Deze oefeningen helpen je om een gevoel te krijgen voor het softwareprogramma dat je gebruikt, en ze helpen je ook om je eigen stijl te ontwikkelen.

Studie anatomie

Een andere tip voor het verbeteren van je digitale kunstvaardigheden is het bestuderen van anatomie. Dit kan nuttig zijn, of je nu mensen, dieren of wezens uit fantasiewerelden tekent. Begrijpen hoe de verschillende lichaamsdelen in elkaar passen kan je helpen om realistischere tekeningen te maken.

Eén manier om over anatomie te leren is om naar referentiefoto's of illustraties te kijken, en te proberen te tekenen wat je ziet. Een andere manier is om een cursus levenstekenen te volgen, of om een anatomie boek of handleiding die het onderwerp diepgaand behandelt.

Leer kleurenleer

Kleurenleer leren kan uw kunstpraktijk sterk verbeteren, zowel bij traditionele als bij digitale toepassingen. Een goed begrip van kleur kan u helpen harmonieuze en opvallende composities te maken.

Er zijn een paar basisbegrippen waarmee je vertrouwd moet raken, zoals het kleurenwiel, primaire kleuren, secundaire kleuren en tertiaire kleuren. Je moet ook leren over complementaire kleuren en hoe ze kunnen worden gebruikt om contrast in je kunstwerk te creëren. Als je eenmaal weet hoe je een effectief kleurenschema moet plannen

Een goede kennis van kleurtheorie kan u helpen de relaties tussen kleuren beter waar te nemen, wat u kan helpen bij het isoleren van kleuren in een referentie en het kiezen van kleurencombinaties voor uw kunstwerk om het gewenste effect te bereiken. Of dat nu realistische kleuren of een meer surrealistisch kleurenpalet is. Onze handleiding kleurtheorie dekt alles wat je moet weten!

Gebruik een foto-referentie

Een referentiefoto of meerdere referentiefoto's voor een kunstwerk is een geweldige manier om de nauwkeurigheid van een werk te verbeteren. Je kunt bijvoorbeeld een aantal portretfoto's nemen om te gebruiken voor de belichting, hoeken en verhoudingen van een gezicht als je een portrettekenaar bent. Ook als je meer surrealistische of fantasieachtige kunst maakt, kun je meerdere referentiefoto's nemen en ze samenvoegen, waarbij je details uitkiest.van bepaalde elementen die u wilt opnemen.

Focus op de compositie van het kunstwerk

De meeste professionele artiesten zullen de compositie van een kunstwerk plannen voordat ze beginnen. Dit kan inhouden dat er meerdere compositieschetsen Pak een schetsboek en een potlood en maak wat snelle schetsjes om te plannen waar de belangrijkste elementen komen.

Er zijn een aantal compositietechnieken die je kunt toepassen om het uiterlijk van een kunstwerk te verbeteren. De bekendste compositietechniek is de regel van derden, waarbij het doek of het tekenbord in drie delen wordt verdeeld, zowel verticaal als horizontaal. Vervolgens worden de belangrijkste elementen binnen een van deze drie snijpunten geplaatst. Het doel van deze techniek is het oog van de kijker naar binnen te leiden,Je hoeft deze techniek niet te gebruiken, het is slechts een voorbeeld van hoe je kunt plannen hoe je elementen in het kunstwerk zult rangschikken.

Denk na over waar je het brandpunt plaatst, hoe je de aandacht van de kijker trekt en vasthoudt door het oog naar binnen te leiden en hoe je een gevoel van evenwicht, harmonie of dynamiek creëert.

Plan het kunstwerk voordat je begint

Er zijn meer manieren om een kunstwerk te plannen dan alleen de compositie. Plan de kleurenschema van het kunstwerk Probeer een referentiefoto te bewerken en wijzig de kleurprofielen zodat ze beter het effect weergeven dat u wilt bereiken in uw eindwerk. U kunt bijvoorbeeld de verzadiging op sommige gebieden verhogen, het contrast verhogen of de afbeelding gedempt maken. U kunt de referentiefoto ook een kleurbeoordeling geven om de tinten en intensiteit van bepaalde kleuren te wijzigen. Dit zijn creatieve manieren omAls je eenmaal een kleurenschema hebt gekozen dat het gewenste effect bereikt, kun je hetzelfde palet gebruiken om je tekening te maken in je kunstsoftware.

Leer enkele meer geavanceerde digitale kunsttechnieken

Naarmate u uw digitale kunstsoftware meer gebruikt, raakt u meer vertrouwd met de gereedschappen en functies. Misschien bent u geïnteresseerd in het verbeteren van uw vaardigheden met het gebruik van het programma. Leer hoe u laagmaskers gebruikt, hoe u kleur kunt graderen, hoe u uw eigen penselen kunt aanpassen en meer.

Laagmaskers worden gebruikt om gebieden van een kunstwerk te isoleren, zodat u wijzigingen kunt aanbrengen in alleen dat gebied. U kunt bijvoorbeeld een laagmasker gebruiken om de schaduwen op een element donkerder te maken zonder de rest van de afbeelding aan te tasten.

Colour grading is een manier om de algemene kleuren in een beeld te veranderen. Dit kan gebeuren door de verzadiging te verhogen, of door de tinten van de kleuren te veranderen.

Het aanpassen van penselen is een geweldige manier om uw digitale schilderijen persoonlijker te maken. U kunt aangepaste penselen maken die beter passen bij traditionele media, zoals aquarel- of olieverf. Of u kunt uw eigen set penselen ontwerpen om uw kunstwerk een unieke texturale kwaliteit te geven.

Neem een cursus digitale kunst

Ga naar YouTube of Skillshare en begin te leren van ervaren kunstenaars. Skillshare is een uitstekende bron voor kunstenaars en iedereen die nieuwe vaardigheden grondig wil leren.

In deze les door Kurt Michael Russell leer tekeningen in te kleuren met Clip Studio Paint en voeg kleur toe aan lijntekeningen als een pro. Leer trucs en sneltoetsen om het creatieproces te versnellen. En ontdek hoe je highlights en schaduwen gebruikt om sfeervolle stukken te maken.

Compositie voor Illustratie is een les van Iva Mikles, die studenten leert hoe ze mooie composities en unieke kunstwerken kunnen maken in Procreate. Leer wat een esthetisch aangename compositie is en hoe je kijkers bij de kunst kunt betrekken.

Karakterontwerp voor beginners is een cursus gegeven door The Artmother. Hierin leer je van begin tot eind hoe je je eigen karakterontwerpen en illustraties kunt maken. De cursus omvat kernontwerpvaardigheden zoals het creëren van interessante kenmerken, opvallende silhouetten en hoe je een verhaal kunt vertellen met je ontwerpen.

Dit zijn slechts drie voorbeelden van enkele van de geweldige lessen die je kunt volgen. Vind meer digitale kunstlessen op Skillshare om je vaardigheden te verbeteren. Of bekijk onze recensie van de beste digitale kunstboeken als je liever uit boeken leert!

Experimenteren met verschillende penselen en gereedschappen

Een van de leuke dingen van digitale kunst is dat je kunt experimenteren met verschillende penselen en gereedschappen zonder dat je nieuwe spullen hoeft te kopen. Open gewoon het penselenmenu in je softwareprogramma en probeer een aantal van de verschillende opties uit. Je kunt ook penselen downloaden die andere kunstenaars hebben gemaakt, of zelfs je eigen penselen maken.

Verken verschillende penselen en filters. Probeer verschillende kleurenschema's. De beste manier om uit te vinden wat voor u werkt, is door te experimenteren.

Leer enkele soorten digitale kunst

Als digitaal kunstenaar heb je veel vrijheid om te experimenteren met verschillende media en stijlen. Je zou kunnen proberen..:

-Digitaal schilderij

-Vectortekening

3D-modellering

-Digitale collage

-Animation

De mogelijkheden zijn eindeloos. Dus verken en vind welk type digitale kunst u aanspreekt.

Ontwikkel je eigen stijl

Een van de beste manieren om op te vallen als digitaal kunstenaar is om ontwikkel je eigen unieke kunststijl Dit kan lastig zijn, en het kan wat tijd kosten, maar het is de moeite waard.

Denk na over het soort kunst dat je wilt maken, en bedenk wat jouw werk uniek maakt. Zijn er bepaalde onderwerpen die je bijzonder aanspreken? Bepaalde kleuren of texturen die je graag gebruikt? Als je eenmaal hebt vastgesteld wat jouw werk uniek maakt, probeer die dan in al je kunst te verwerken.

Naarmate je meer vertrouwd raakt met het softwareprogramma dat je gebruikt, is het belangrijk om je eigen stijl te ontwikkelen. Hierdoor zal je kunstwerk opvallen en authentieker aanvoelen.

Vergeet niet te sparen!

Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar het is belangrijk om je werk vaak op te slaan, vooral als je aan een groot of complex project werkt.

Er zijn een paar verschillende manieren om je werk op te slaan:

Opslaan als een .psd-bestand: Dit is het native bestandsformaat voor Adobe Photoshop. Wanneer u uw werk opslaat als een .psd-bestand, blijven alle lagen en wijzigingen die u hebt gemaakt bewaard, en kunt u altijd teruggaan om ze later te bewerken.

-Opslaan als .jpg-bestand: Dit is een gecomprimeerd bestandsformaat dat het best geschikt is voor het exporteren van afgewerkte kunstwerken of het online delen van bestanden. Wanneer je je werk als .jpg opslaat, gaat een deel van de informatie in het bestand verloren, maar het is kleiner en gemakkelijker te delen.

Opslaan als .png-bestand: Dit is een lossless bestandsformaat, wat betekent dat geen van de informatie in het bestand verloren gaat wanneer u het opslaat. .png-bestanden zijn echter meestal groter dan andere bestandsformaten, dus ze zijn niet ideaal om online te delen.

Eindelijk

Digitale kunst is een fantastische manier om prachtige kunstwerken te maken. Met deze tips voor digitale kunst bent u goed op weg om zelf prachtige kunstwerken te maken.

Dus, waar wacht je nog op? Word creatief en begin te experimenteren!

Welke van deze tips voor digitale kunst heb jij geprobeerd? Laat het ons weten in de commentaren.

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.