Kunstdrukken maken: de ultieme gids voor giclée afdrukken

Carla Andrews 03-08-2023
Carla Andrews

Inhoudsopgave

Hier leert u alles wat u moet weten over hoe u thuis of in uw studio professionele kunstafdrukken kunt maken. U kunt afdrukken maken van kunstwerken die u in vrijwel elk medium op elk soort oppervlak hebt gemaakt.

Het is mogelijk om de hele drukkerij operatie in eigen handen te nemen. Door te investeren in benodigdheden die een initiële uitgave hebben en alles zelf te doen, kunt u op de lange termijn geld en tijd besparen.

In deze tutorial loop ik met je door wat je nodig hebt om uw eigen afdrukken te maken en hoe om kunstdrukken van professionele kwaliteit die je kunt verkopen.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Kunstdrukken maken: het afdrukproces

Kortom, voor het afdrukken wordt eerst een digitaal bestand van uw kunstwerk gemaakt. Om een kunstwerk in digitaal formaat om te zetten, moet u het inscannen of fotograferen. Zorg ervoor dat u een camera gebruikt die foto's in RAW-formaat en met een hoge resolutie maakt. Hoe hoger de resolutie van het beeld, hoe meer speelruimte u hebt bij het kiezen van het formaat van de afdruk.

Met een bewerkingsprogramma als Photoshop Stel de afmetingen, de resolutie en het kleurprofiel van het kunstwerk in. Pas aan hoe het kunstwerk eruitziet - je kunt een rand toevoegen, de belichting aanpassen of oneffenheden wegwerken.

Vervolgens moet je je printer instellen en het afdrukbestand verzenden. Het is een eenvoudig proces, maar je moet ervoor zorgen dat je de juiste instellingen hebt en dat je het document goed kunt instellen in Photoshop. Ik loop later in deze gids door elke stap heen.

Hoe maak je kunstdrukken, wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn verschillende manieren om zelf afdrukken te maken. U kunt ervoor kiezen om stappen in het productieproces uit te besteden. U kunt bijvoorbeeld een fotograaf inhuren om foto's van professionele kwaliteit te maken. Als u een scanner of DSLR en goede verlichting in uw werkruimte is het inhuren van een fotograaf niet nodig.

U kunt er ook voor kiezen om het giclée drukken uit te besteden, door samen te werken met een printservice of door een lokale drukker te zoeken. Sommige van de grotere printservices bieden afdrukken in giclée-kwaliteit aan, plus de levering van het artwork aan uw klant. Als u het hele proces uit handen wilt nemen, is dit een geweldige manier om het aan te pakken. Saatchi biedt deze service aan. Kies ervoor om zelf te drukken als u kuntde aanloopkosten van een kunstdrukker te betalen.

Zelf afdrukken maken vs uitbesteden van drukwerk en print on demand

Als u niet zeker weet of u met een drukkerij moet werken of zelf moet drukken, maak dan eerst een afweging van de voor- en nadelen van beide.

Er zullen opties zijn die voor sommige kunstenaars geschikt zijn, maar niet voor anderen. Bijvoorbeeld, als je net begint met het verkopen van kunst en je hebt nog geen volgers op sociale media, zou het voor jou kunnen werken om een print fulfilment service zoals Saatchi te gebruiken. Zij drukken en leveren producten en brengen ook je kunst voor je op de markt. Op deze manier zou het je kunst voor bezoekers van de website brengen.hun website en nemen je het drukproces uit handen. Zo heb je meer tijd om je te richten op het maken van kunst en het laten groeien van je eigen publiek.

Voor meer gevestigde kunstenaars kan het maken van een oplage bij een professionele kwaliteitsdrukker een betere investering zijn. Je moet dan wel de initiële kosten van de afdrukken betalen. Het is beter om het op deze manier te doen als je al een klantenbestand hebt. Zo maak je gegarandeerd winst op je investering. De afdrukken door een professional laten maken en de voorraad zelf houden geeftU kunt bijvoorbeeld enkele afdrukken aan een galerie of winkel geven of ze meenemen naar een kunsttentoonstelling of beurs als u exposeert.

Aan de andere kant, als je het geld hebt om te investeren in een kunstdrukker en je wilt volledige controle over het drukproces, is zelf afdrukken misschien wel de beste optie. Het kan op de lange termijn goedkoper uitpakken als je genoeg afdrukken verkoopt. Je moet ook leren hoe je de afdrukken fotografeert, bewerkt en afdrukt tot een verkoopbaar niveau.

Zelf kunstdrukken maken: voor- en nadelen

Voors

 • Volledige controle over het eindproduct. Je hebt controle over de kwaliteit van het drukwerk, het uiterlijk, de verpakking enz.
 • Controle over winstmarges (meestal hoger dan bij uitbesteding van drukwerk)
 • Toegang tot de klantenlijst (bij sommige fulfilmentdiensten praat u niet met klanten)
 • Flexibiliteit om een uniek product te creëren (d.w.z. een specifiek papier of een aangepaste verpakking gebruiken)
 • Kies wat u met de voorraad wilt doen: bijvoorbeeld verkopen via een galerie of winkel, of verkopen op een evenement.

Nadelen

 • Hoge initiële installatiekosten: u moet de printer, scanner (of camera) en bewerkingssoftware kopen.
 • Hoge kosten van inkt en andere benodigdheden (hoewel ze goedkoper uitvallen dan uitbesteding omdat ze in bulk worden gekocht)
 • U moet apparatuur onderhouden en repareren als deze kapot gaat.
 • De levering wordt zelf gedaan, wat tijdrovend kan zijn.
 • Apparatuur neemt ruimte in beslag
 • Het kan tijd kosten om printapparatuur te leren gebruiken

Uitbesteding van drukwerk en print on demand: voor- en nadelen

Er zijn twee soorten afdrukdiensten op aanvraag. Als u de weg wilt inslaan van de verkoop van giclée-afdrukken in beperkte oplage, kiest u een afdrukdienst die afdrukt op hoogwaardig, zuurvrij papier en pigmentinkten gebruikt. De kosten van dit type afdrukdienst zullen hoger zijn. Dan kunt u afdrukdiensten op aanvraag vinden die afdrukken op posters, doeken en andere producten. Als u dit type gebruiktvan dienst, kunt u uw kunstdrukken misschien niet adverteren als giclée of fine art, maar het is nog steeds een geweldige manier om reproducties van kunstwerken te verkopen.

Voors

 • Iedereen die de Saatchi website gebruikt kan op je kunst stuiten, het vergroot het publiek van kunstenaars.
 • Saatchi heeft wekelijkse uitgelichte collecties, kunstenaars die uitgelicht zijn krijgen nog meer ogen op hun werk. De online galerie heeft ook Facebook en Google advertenties, dus je zou kunnen profiteren van hun marketing campagnes.
 • Bij fine art print on demand diensten zoals Saatchi, wordt het drukproces en het leveringsproces afgehandeld door de drukker. Dit is in wezen passief inkomen, omdat u uw klant alleen maar hoeft te informeren wanneer het kunstwerk is geleverd.
 • Kunstenaars hoeven geen inventaris op te slaan. Prints moeten worden opgeslagen in een schone, droge, beschermde ruimte en doorspekt met zuurvrije vellen.
 • U hebt meer tijd om u te richten op het maken van artwork en het uitbreiden van uw verzamelaarsbestand, in plaats van op het drukken en verpakken van orders.

Nadelen

 • Bij sommige aanbieders kunnen de winstmarges laag zijn. Print on Demand-bedrijven rekenen voor het afdrukken en verzenden en nemen hun eigen deel.
 • Minder controle over de verzending
 • Bij sommige diensten voor drukwerkvervulling kunnen kunstenaars de verpakking aanpassen door hun eigen logo's toe te voegen, maar sommige zetten hun eigen logo's op de verpakking.
 • U krijgt misschien geen toegang tot uw klantenlijst

De beste plaatsen om prints online te verkopen: Print fulfilment services

Saatchi Kunst

Naast de mogelijkheid om originelen op Saatchi te verkopen, kunt u ook prints verkopen. Het enige wat u hoeft te doen is het kunstwerk uploaden en open editie of limited edition prints beschikbaar maken. Deze worden door Saatchi gedrukt en verzonden. De kwaliteit van de prints die door Saatchi worden gemaakt is uitstekend, met levendige kleuren en dik papier. Saatchi gebruikt een giclée printmaking proces met pigment inkten, dus alle prints zijn gemaakt omeen archiefstandaard en zal niet vervagen na verloop van tijd.

Kunstenaars kunnen bij Saatchi ook kiezen voor afdrukken op canvas. Dit biedt een voordeel voor verzamelaars die een werk aan de muur willen hangen zonder het te moeten inlijsten achter glas.

Kunstenaars kunnen ervoor kiezen om prints in open of beperkte oplage te verkopen. Als u kiest voor beperkte oplage, wordt het product, zodra de oplage is uitverkocht, ingesteld als niet beschikbaar en kunnen mensen er geen meer kopen. De exclusiviteit van de beperkte oplage verhoogt echter de inherente waarde ervan. Dit betekent dat kunstenaars prints in beperkte oplage vaak hoger waarderen. Ze hebben stap voor stap gidsen op hunwebsite die kunstenaars instrueert hoe te uploaden en prints verkopen op Saatchi .

Saatchi hanteert een minimum printprijs voor zowel papier- als canvasprints. U kunt zelf kiezen hoe u ze wilt prijzen, zolang ze maar hoger zijn dan het minimum. De prijzen liggen aan de luxere kant van de fine art schaal, met veel van de vermelde kunstwerken vrij hoog geprijsd. Maar dit wordt weerspiegeld in de kwaliteit.

Fine Art America

Fine Art America biedt een print on demand service en print kunstwerken op verschillende ondergronden zoals papier, canvas, metaal, tapijten en meer. Kunstenaars uploaden beelden van hun kunstwerken en kiezen vervolgens welke producten ze willen verkopen. Wanneer een klant bestelt, print Fine Art America en levert de bestelling rechtstreeks aan de deur van de klant.

Er zijn twee verschillende accountopties bij Fine Art America, een standaard account dat gratis is en een premium account dat $30 per jaar kost. Met het standaard account kun je een profiel aanmaken met een bio en krijg je een aanpasbare link op hun domein. Het standaard account komt met andere functies, zoals een blog, toegang tot community forums en automatische promotie op sociale media.

De premium account komt met alle functies van de standaard account, evenals uw eigen domein en toegang tot hun volledige catalogus van producten. Dit betekent dat u kunt afdrukken op een verscheidenheid van koopwaar, met inbegrip van t-shirts. Het grote ding over Fine Art America, is dat bij de verkoop van originelen, neemt u het volledige bedrag van de winst. Voor de print on demand producten, Fine art America neemt een deel.Zij bieden echter goede winstmarges die variëren afhankelijk van de producten waarop u drukt.

De prijzen op Fine Art America zijn gemiddeld veel lager dan Saatchi, met sommige afdrukken vanaf slechts $20. De kwaliteit van de afdrukken is niet zo hoog als bij Saatchi. Dus als u fine art giclée afdrukken wilt aanbieden aan uw klanten, is Saatchi wellicht de beste optie voor afdrukken op aanvraag.

De afdrukruimte

The Print Space is een Britse kunst fulfilment service. Ze hebben twee print productie centra, een in Duitsland en een in Londen. Hun prints zijn fine art kwaliteit. Gemaakt met pigment inkten op dik, zuurvrij papier. De kwaliteit van de prints zelf, de service en levering is uitstekend. Ze bieden een vast tarief voor internationale verzending en de levering is snel. Dus zelfs als de meeste van uw klantenbasis is in de Verenigde Staten of elders, zullen de afdrukken snel en veilig bij de klanten aankomen.

The Print Space gebruikt een app genaamd Creative Hub die kan worden geïntegreerd met een online winkel. Upload de fotobestanden van het kunstwerk en importeer ze vervolgens als producten in de online winkel. Wanneer een klant een print koopt, wordt deze door The Print Space geprint en geleverd. De prints worden ook geleverd met een certificaat van echtheid en met het logo van uw kunstenaar op de verpakking. Dit is uitstekendfunctie voor artiesten die hun eigen merk op de materialen willen zetten.

Het klantenbestand komt voornamelijk uit het VK, voor wie in de VS woont is het misschien een beter idee om een meer lokale drukker te zoeken of om met Saatchi te drukken.

Printful

Printful is een print-on-demand dienst die producten van behoorlijke kwaliteit aanbiedt, zoals canvasprints, posters, mokken om kunst op af te drukken. De kwaliteit van de prints is niet ultra high end, zoals bij Saatchi of The Print Space. Als je open edities wilt aanbieden, of dingen zoals t-shirts wilt verkopen, biedt Printful enkele grote voordelen, zoals hoge winstmarges. Integreer Printful gratis met je website ofEtsy shop. Printful voegt uw logo toe aan de verpakking, zodat klanten niet weten dat het wordt verzonden vanuit een Printful distributiecentrum.

Voor kunstenaars die grote kwaliteitsafdrukken willen verkopen voor een lagere prijs, is Printful een goede optie. Afdrukken op canvas zijn zuurvrij en zien er prachtig uit, met levendige kleuren. Papieren afdrukken zijn giclée afgedrukt op zuurvrij papier. Ze hebben een goede reeks maten beschikbaar, met afdrukken tot 24×36″.

Society6

Society6 drukt, levert het kunstwerk en verzorgt alle klantenservice, zodat je de verkoop van je kunstwerken volledig uit handen kunt geven. Society6 gebruikt zijn eigen logo op de verpakking van de prints en biedt geen echtheidscertificaten, zodat de service minder aanpasbaar aanvoelt. De winstmarges op Society6 zijn ook kleiner dan op andere sites.

Redbubble

Redbubble is een toonaangevende print-on-demand marktplaats, vergelijkbaar met Society6. Zij verzorgen het volledige drukproces, de levering en de klantenservice. De standaardmarge is 20%, maar u kunt dat op elk moment wijzigen in uw dashboard.

Redbubble heeft 5,4 miljoen klanten over de hele wereld, dit is een enorm publiek dat mogelijk uw aanbiedingen bekijkt. Dit betekent dat u uw winkel niet bij uw netwerk hoeft te promoten om te beginnen met het genereren van verkoop.

Waar verkoop je afdrukken als je zelf afdrukt?

Er zijn een aantal opties voor artiesten die het druk- en fulfilmentproces zelf willen afhandelen, maar toch een online aanwezigheid willen opbouwen.

Zelf afdrukken kan voor u een goede optie zijn als u wilt werken met een plaatselijke drukker die u kent en vertrouwt. Of als u uw eigen drukker hebt, als u elke oplage zelf wilt signeren en nummeren, of als u een alternatief drukprocédé wilt gebruiken zoals zeefdruk.

Artfinder

Artfinder is een online galerie die veel getalenteerde opkomende kunstenaars gebruiken. Het heeft een groot klantenbestand en is een briljant platform met een geweldige gebruikerservaring. Om afdrukken aan uw winkel toe te voegen, selecteert u de optie 'afdrukken toevoegen' en geeft u vervolgens het aantal edities op dat u verkoopt en of de afdruk op papier of canvas is. Alle afdrukken moeten door u of een derde partij worden afgedrukt en geleverd.Artfinder houdt een commissie in van 33% tot 40% van elke bestelling die de lopende kosten van de site en de promotie van de kunstenaar dekt.

Etsy

Etsy is een populaire marktplaats met een overvloed aan werk van verschillende getalenteerde ambachtslieden en kunstenaars. Om afdrukken op Etsy te verkopen, moet je de productie van afdrukken zelf beheren, tenzij je het gebruikt met een app-integratie zoals Printful.

Maak uw eigen website

Veel kunstenaars zullen ervoor kiezen om de volledige exploitatie van de verkoop van prints in eigen hand te nemen door hun eigen website op te zetten. Op die manier kunnen kunstenaars ervoor kiezen om het productieproces van de prints, het fulfilmentproces, de klantenservice, de marketing en alle andere administratieve taken die komen kijken bij het runnen en onderhouden van een website zelf af te handelen.

Natuurlijk zijn er meerdere platforms die kunstenaars kunnen helpen bij het opzetten van een website. Gebruik Shopify om je te helpen een site te bouwen met een mooi thema, schoon uitziende productoverzichten en afhandeling van betalingen. Kies uit een aantal plugins zoals Printful of de app Creative Hub van The Print Space om een print on demand online printwinkel te maken. Afdrukken verkopen via WordPress en een Shopify integratie app is een goedkopere optie.

Er zijn veel voordelen aan een eigen website. Er is meer flexibiliteit in de manier waarop je je kunstwerken presenteert, je hebt volledige controle en eigendom over marketingcampagnes en e-maillijsten als je ervoor kiest om ze uit te voeren. De maandelijkse kosten voor Shopify beginnen bij $ 29. Dit zou een goede optie zijn voor een kunstenaar die al een publiek heeft op sociale media die verkeer naar hun eigen website kunnen leiden, in plaats vanvan het vertrouwen op een galerij of marktplaats om verkeer voor hen te genereren.

Hoe maak je kunstdrukken: welke benodigdheden heb je nodig?

Dat heb je nodig:

 1. A camera of scanner of om een fotograaf in te huren
 2. Een fotobewerkingsprogramma zoals Photoshop
 3. Een kunstdrukker of om het drukken uit te besteden

Hoe zorg je ervoor dat je kunstafdrukken van hoge kwaliteit maakt

De kwaliteit van uw afdruk hangt gedeeltelijk af van de materialen die u kiest. U hebt een fotoscanner of camera nodig die hoge resolutiebeelden in RAW-formaat maakt. Vervolgens hebt u beeldbewerkingssoftware nodig om het digitale document klaar te maken voor verzending naar de printer. Om af te drukken hebt u een professionele kunstprinter nodig die afdrukt met pigmentinkten. Al uw fysieke materialen moeten van archiefkwaliteit zijn.(zoals dik zuurvrij papier).

Hoe maak je je eigen kunstdrukken

Het digitale bestand maken

Er zijn twee manieren om een digitaal bestand te maken, ik leg hieronder uit hoe deze methoden passen bij verschillende soorten kunstbeoefening, zodat u kunt beslissen welke u kiest.

Voordat u uw digitale bestand maakt, moet u ervoor zorgen dat uw kunstwerk klaar is om digitaal te worden vastgelegd. Het klinkt voor de hand liggend, maar zorg ervoor dat alle verf volledig handdroog en stevig is en dat het oppervlak stofvrij is.

Ik raad u ook af om uw schilderij te vernissen voordat u het scant of fotografeert. U kunt namelijk onbedoeld licht opvangen dat weerkaatst op het glanzende oppervlak. Vernis na het maken van uw digitale bestand, waardoor de kleurcontrasten worden verdiept en het schilderijoppervlak wordt verenigd, zodat het algehele uiterlijk van uw kunstwerk verandert. Gelukkig kunt u dit verbeterde uiterlijk echter repliceren inPhotoshop. Maak wat kleine aanpassingen aan het kleurprofiel, kleurcontrasten en schaduwen om het digitale werkstuk te veranderen. Zo ziet het er net zo uit als het uiteindelijke gelakte werkstuk.

Zie ook: Ruimte in de kunst: kunstelementen

Wanneer gebruikt u een scanner om een digitaal bestand van uw kunstwerk te maken?

Ongetwijfeld, scannen is de eenvoudigste manier om een digitaal bestand van uw kunstwerk te maken.

De enige beperking is dat uw originele kunstwerk op de glasplaat van de scanner moet passen. Aangezien de meeste kunstscanners een A4-formaat hebben (8×10"), is dit een beetje een beperking voor kunstenaars die graag op grote schaal werken. Ook als uw kunstwerk getextureerd of driedimensionaal is, is fotograferen effectiever.

Er zijn echter manieren om dit te omzeilen: ofwel koopt u een scanner die originelen tot A3-formaat scant (hoewel daar een hoger prijskaartje aan hangt), ofwel scant u delen van uw werk in en voegt u de beelden samen in Photoshop. Sommige scanners worden echter geleverd met hun eigen beeldbewerkingssoftware.

Welke benodigdheden heb je nodig om je kunstwerk te scannen?
 • Deze Epson Perfection Flatbed Scanner is de beste scanner voor het scannen van kunstwerken naar een professionele standaard. Hij scant stukken tot A4 in een resolutie tot 4800 dpi. Hij is compatibel met Mac en heeft een verbazingwekkend kleurbereik met een scanmechanisme met twee lenzen.
 • De Epson Expression Flatbed Scanner scant beelden tot A3. Het scant beelden met een resolutie van 4800 dpi. Het is aan de dure kant vanwege zijn formaat, maar het is de top van het assortiment en de beste prijs-kwaliteitverhouding met A3 scanmogelijkheden.
Hoe maak je met een scanner een digitaal bestand van je kunstwerk?

Allereerst moet u ervoor zorgen dat uw kunstwerk schoon is. Zoek naar kleine stukjes stof of vuil die u gemakkelijk kunt wegvegen. De meeste scanners hebben DIGITAL ICE-technologie (beeldcorrectie en -verbetering) die uw beeld automatisch schoonmaakt, maar probeer het voor de zekerheid handmatig te verwijderen!

Leg je kunstwerk met de voorkant naar beneden op het glazen scherm en zorg ervoor dat de randen op één lijn liggen met de randen van het glazen scherm. Als je kunstwerk iets groter is dan het glazen scherm, zul je meerdere scans moeten maken. Zorg ervoor dat ze op één lijn liggen met het scherm, zodat je ze gemakkelijk kunt samenvoegen in Photoshop.

Bedek tijdens het scannen de bovenkant met een doek of een deken. Hierdoor verdwijnen de donkere randen die anders op uw gescande bestand zouden zijn verschenen.

Scannerinstellingen

Zorg ervoor dat de instellingen van de scanner zijn ingesteld op foto en dat de resolutie is ingesteld op 300spi (dit wordt misschien dpi genoemd in uw printerinstellingen). Als u het formaat van de afdruk wilt vergroten ten opzichte van het oorspronkelijke kunstwerk, scant u met een hogere instelling voor samples per inch (spi). Als uw kunstwerk bijvoorbeeld 8×10″ was, maar u wilde 16×20″ afdrukken maken, scant u op 600spi om te kunnen afdrukken op 300dpi in dezeHet menselijk oog kan de verschillen tussen 300 dpi en hogere resoluties niet waarnemen en daarom is dat de afdrukstandaard.

De andere instellingen die u kunt controleren om het proces voor kunstdruk te optimaliseren, is het instellen van het kleurprofiel. U wilt het kleurprofiel instellen op CMYK, omdat uw printer afdrukt met cyaan, magenta, geel en key (zwart) inkt.

Zie ook: Kleurpotloodbenodigdheden voor kunstenaars - Fine Art Tutorials

Wanneer u naar uw computer scant, scan het dan niet als JPEG. Een JPEG is een gecomprimeerd bestand en elke keer dat u een JPEG bewerkt, vermindert de resolutie en helderheid. De subtiele kleurovergangen gaan verloren en het wordt waziger bij elke opslag. Sla het bestand in plaats daarvan op als TIFF. U kunt een TIFF-bestand herhaaldelijk bewerken zonder kwaliteitsverlies en het is compatibel met fotobewerkingssoftware zoalsPhotoshop.

Een camera gebruiken om een digitaal bestand van je kunstwerk te maken

Als uw kunstwerk erg groot is, driedimensionale elementen bevat, of als u al een DSLR hebt die u liever gebruikt dan een scanner, kunt u uw kunstwerk fotograferen voor afdrukken .

Je hebt hulpmiddelen nodig om je kunstwerk en camera te stabiliseren, de verlichting van de ruimte waarin je de foto neemt aan te passen en ervoor te zorgen dat je camera de juiste instellingen heeft.

Welke benodigdheden heb je nodig om je kunstwerk te fotograferen?
 • Verlichting: hier is een professionele verlichtingsset, die een natuurlijk verzachte lichtstroom op uw kunstwerk richt. Dit geeft helder natuurlijk licht dat de kleur of het detail van het kunstwerk niet vertroebelt. Het vermindert ook ongewenste schaduwen die worden veroorzaakt door licht dat uit willekeurige richtingen binnenvalt.
 • Driepoot om uw kunstwerk rechtop te fotograferen
 • DSLR of een camera die hoge resolutie beelden in RAW formaat kan maken
 • Ezel om uw kunstwerk te stabiliseren. U kunt uw kunstwerk ook stabiliseren door het plat op een tafel te leggen
Hoe u uw kunstwerk fotografeert om digitale bestanden voor drukwerk te maken

Een camera maakt een foto met een RAW-afbeeldingsgrootte. Als uw camera bijvoorbeeld 24 megapixels heeft, kan die bestandsgrootte de afmetingen 6000x4000px hebben.

Op basis van dit voorbeeld kunt u een afdruk maken met de afmetingen 20×13,3" met een resolutie van 300ppi.

Stel uw kunstwerk op

Vervolgens zult u enige tijd willen besteden aan het opstellen van uw kunstwerk, het vinden van het juiste licht en de juiste positie, zodat u uw kunstwerk zo kunt vastleggen dat het er op de foto natuurgetrouw uitziet.

De sleutel hiertoe is een perfecte verlichting die niet overbelicht of te donker is. De lampen moeten zo worden geplaatst dat er geen schaduwen over het kunstwerk worden geworpen. Als u zich uw kunstwerk op 12 uur voorstelt, hebt u twee lampen, één op 4 uur en de andere op 8 uur.

Een groter kunstwerk moet onder een hoek van 90° worden ondersteund met een ezel. Een kleiner kunstwerk kan beter plat op een tafel worden gefotografeerd.

Als u geen ezel hebt die uw kunstwerk in een hoek van 90° kan ophangen, kunt u uw schilderij aan de muur bevestigen. Bevestig het met een spijker, en zorg ervoor dat het volledig parallel met de muur staat.

De uitlijning van de camera en het kunstwerk is cruciaal voor het maken van een geslaagde foto; zorg ervoor dat er geen vervorming is en dat het kunstwerk in beeld past zodat er geen delen worden weggesneden.

Bevestig uw camera op een statief, zodat hij op dezelfde plaats blijft staan. Dat vermindert eventuele trillingen van uw hand die het beeld wazig zouden kunnen maken, en als u eenmaal de perfecte plek hebt gevonden die uw kunstwerk onder de juiste hoek en in het optimale licht vastlegt, zult u niet meer willen dat hij daarvandaan beweegt.

Pas uw camera-instellingen aan

Vervolgens wilt u uw camera-instellingen aanpassen om de kunst vast te leggen. De camera moet in RAW-formaat fotograferen.

Vervolgens moet u de belichting en de kleurbalans van uw camera aanpassen. U moet de camera op uw kunstwerk richten en de instellingen wijzigen tot het beeld op het scherm er echt uitziet.

Een goede plek om te beginnen met de handmatige instellingen is een relatief hoge diafragmawaarde. Probeer te fotograferen met een diafragma van f8 en verhoog of verlaag geleidelijk als dat nodig is. Dit geeft het beeld een grote scherptediepte. Vervolgens kunt u uw camera instellen op een hoge sluitertijd. Blader vervolgens door uw witbalansvoorinstellingen om de kleur van het beeld aan te passen, ook dit zal een kwestie van vallen en opstaan zijn.De instellingen op elke camera zijn anders, dus kijk maar welke instelling de kunst voor je het beste weergeeft.

Een goede truc is om je camera op een timer te zetten, bijvoorbeeld 2 seconden. Dit geeft je camera de tijd om te stabiliseren van elke beweging veroorzaakt door je vinger die op de ontspanknop drukt.

Upload en bewerk het digitale bestand op uw computer

Wanneer je het bestand uploadt naar je computer, is het ofwel in een TIFF-formaat (als je een scanner hebt gebruikt) ofwel in een onbewerkt formaat (als je een foto hebt genomen). De bestandsgrootte zal groot zijn, maar je gaat de foto bewerken zodat hij de optimale grootte en resolutie heeft waarmee je hem wilt afdrukken.

Welke benodigdheden heb je nodig om een digitaal bestand te bewerken?

 • Uw computer
 • Photoshop of een gratis alternatief zoals GIMP

Een digitaal bestand bewerken voor afdrukken

Stel eerst uw maten in

Wanneer u een bestand maakt in Photoshop, is het eerste wat u doet de grootte en de digitale resolutie van uw bestand opgeven. U kunt dit bepalen in het dialoogvenster met voorinstellingen dat verschijnt wanneer u een nieuw document maakt.

Denk aan uw kopers bij het bepalen van de grootte van een afdruk - welke afmetingen vinden zij het gemakkelijkst in te lijsten?

Een goede tip is om van je afdruk een standaard framemaat zodat uw klant een kant-en-klaar frame kan kopen in plaats van er een op maat te moeten laten maken.

Andere voorgeprogrammeerde details

Stel je resolutie in op 300ppi, lager dan dit zal je afbeelding er wazig en korrelig uitzien.

Stel de kleurmodus in op CMYK, zoals uw printer afdrukt. Houd het op '8-bits', omdat maar weinig printerdrivers 16-bits per kleur naar de printer kunnen sturen. Er zijn uitzonderingen, sommige Epson printers met Mac kunnen de afgedrukte uitvoer van een 16-bits bestand aan. Afbeeldingen met vloeiende tonale overgangen en zeer subtiele kleurovergangen zullen profiteren van 16-bits afdrukken, verder zult u geen verschil merken.verschil. Controleer uw printerinstellingen, als deze invoer in 16-bits aankan, dan kunt u het afdrukken, anders houdt u het bij 8-bits.

Houd voor het kleurprofiel CMYK US Web Coated aan.

De rand maken, bijsnijden en het perspectief van de afbeelding bewerken

Als je klaar bent met het schakelen tussen de voorinstellingen, druk je op de knop 'maken' en krijg je een leeg artboard te zien.

Vervolgens maak je de rand, dus ga naar voorkeuren>eenheden en linialen en verander de maten in inches.

Sleep vervolgens vier hulplijnen rond de randen om een rand van één inch te maken. Vergrendel de hulplijnen zodat ze nergens heen kunnen bewegen.

Sleep vervolgens uw Raw camera- of TIFF-bestand naar het tekenblad. Het bestand moet zich binnen de randlijnen bevinden.

Begin met het wegsnijden van overtollige delen van de afbeelding die je niet nodig hebt, zodat alleen je kunstwerk te zien is.

Als u merkt dat uw kunstwerk dimensionaal vervormd is, d.w.z. dat de camera onder een andere hoek stond dan het kunstwerk toen de foto werd genomen, kunt u dit veranderen door naar bewerken>transformeren>perspectief te gaan.

De hele afbeelding moet er recht uitzien, zonder zicht op de randen van het papier of het doek.

Als het RAW-beeldbestand veel kleiner is dan het artboard, rek of vergroot het dan niet te veel. Daardoor kan het er wazig uitzien. Denk in plaats daarvan aan het maken van een afdruk op kleiner formaat.

De afbeelding bewerken

Er zijn verschillende manieren om je foto te bewerken, het hangt echt af van de effecten die je met je afdruk wilt bereiken; ik zal er een paar overlopen.

Pas eerst de niveaus van je afbeelding aan. Ga naar Afbeelding>Aanpassingen. Hier zie je dat je de helderheid, het contrast en de verzadiging kunt verhogen.

Als er veel zwart in uw afbeelding zit en u het zwart dieper en intenser wilt laten lijken, kunt u dit doen door Afbeelding>Aanpassingen>Kleur vervangen te selecteren. Selecteer vervolgens met de pipet het gedeelte van het zwart dat u donkerder wilt maken. Pas de tint aan naar 'rijk zwart', dat een CMYK-code heeft van C-40 M-40 Y-40 K-100.

Iets anders wat u kunt doen om het uiterlijk van uw afdruk te verbeteren, is lijnen bijwerken of onvolkomenheden verwijderen met het penseelgereedschap. U kunt kleuren kiezen met de kleurenkiezer en vervolgens over de afbeelding tekenen. Maak deze bewerkingen subtiel door de delen die u digitaal hebt getekend te mengen met gereedschappen zoals het vervaaggereedschap, of u kunt penselen maken die het medium dat u hebt gebruikt nabootsen, zoals waterverf ofolie.

Sla je kunstwerk op als TIFF-bestand. PNG of PDF zou ook kunnen, maar een TIFF is een industriestandaard voor het afdrukken van beeldmateriaal met hoge resolutie.

Uw kunstwerk afdrukken

Je hebt al het harde werk gedaan, deze gids gevolgd en alles zo ingesteld dat de afdruk er zo goed mogelijk uitziet. Het eigenlijke afdrukgedeelte is eenvoudig. Als je het afdrukken uitbesteedt, hoef je hen natuurlijk alleen maar je afdrukbestand te sturen. Afdrukdiensten op aanvraag zoals Saatchi geven aan in welk bestandsformaat het artwork moet staan.

Welke benodigdheden heb je nodig om je kunstwerk zelf af te drukken?

 • Een grootformaat inkjetprinter .
 • Archiefinkt: Je hebt inktpatronen nodig die passen bij de printer die je hebt, maar de kleuren die je nodig hebt zijn cyaan, magenta, geel, key (zwart) en de inkten moeten vaste poederachtige pigmenten zijn die onuitwisbare sporen op je afdrukoppervlak maken.
 • Archiefpapier: Omdat archiefmateriaal betekent dat het materiaal na verloop van tijd niet in kwaliteit achteruitgaat, moet u er bij het aanschaffen van papier op letten dat het zuurvrij. Verder kunt u het papier naar eigen smaak kiezen. U kunt glad papier of papier met meer structuur nemen. Ik zou aanraden hahnemühle foto lompenpapier want de kwaliteit is uitstekend. Het heeft een ultra-matte afwerking, bijna katoenachtig.

Hoe u uw kunstwerk zelf kunt afdrukken

Open het bestand in Voorbeeld als je een Mac gebruikt. Je kunt echter elk programma gebruiken dat je wilt.

Selecteer Afdrukken en schakel uw voorinstellingen voor afdrukken in. Zorg ervoor dat u de printer hebt geselecteerd die u gebruikt en het papier waarop u wilt afdrukken. Selecteer het formaat waarop u wilt afdrukken.

Ik zou adviseren om de optie 'rand' te kiezen. Dit geeft uw koper een beetje ruimte wanneer hij het kunstwerk komt inlijsten, omdat geen van de details wordt afgesneden. Het betekent ook dat u geen 'afloop' hoeft te maken in Photoshop. Afloop' is waar een afbeelding is ontworpen om verder te gaan dan de rand van waar het papier afsnijdt. Door een afloop te maken, voorkomt u onregelmatige randen op uw afdruk, omdat hetHet is voor een printer heel moeilijk om precies tot aan de rand van een stuk papier af te drukken. Bovendien heb je met een rand ruimte aan de onderkant om je afdrukken te nummeren, als je beperkte oplagen maakt, en om ze ook te signeren. Als je al een rand hebt gemaakt in Photoshop, heb je geen extra rand nodig.

Plaats het papier in de printer, pas de instellingen van de printer aan aan de voorinstellingen van de computer en druk op afdrukken.

Als je je afdruk hebt, kijk dan of er nog bewerkingen zijn die je moet maken, of vlekken op het papier. Die zouden er niet moeten zijn, maar het is altijd goed om dat te controleren, want dat zijn details waar een koper niet blij mee kan zijn als hij het ontvangt.

Uw afdrukken verkopen

Nu is het tijd om je afdrukken te verkopen. Upload de producten naar je online galerie, winkel of marktplaats. Begin met het promoten op sociale media of naar je e-maillijst. Instagram en Pinterest zijn bijzonder nuttige hulpmiddelen om te groeien en contact te leggen met potentiële verzamelaars.

Voordat u uw producten live zet op welk kanaal u ook kiest, is het altijd goed om de kwaliteit van elke afdruk te evalueren door een drukproef te laten maken. Op die manier weet u zeker dat uw kunstwerken er in de afdrukversie net zo geweldig uitzien als in het origineel!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.