De beste oliepastels: een merkenoverzicht

Carla Andrews 20-06-2023
Carla Andrews

De beste oliepastels hebben een hoog pigmentgehalte en gebruiken een hoogwaardig bindmiddel. Ze zijn een schitterend medium voor zowel beginnende als professionele kunstenaars. Je hebt niet al te veel verschillende benodigdheden nodig om met oliepastels aan de slag te gaan.

Vind in deze review verschillende merken oliepastels die passen bij jouw behoeften, budget en tekenstijl.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Sennelier oliepastels

Koop Sennelier oliepastels

Attributen : romige consistentie, vrij zacht, zeer gepigmenteerd, professionele kwaliteit, duurder dan andere merken

Beoordeling : 5/5

Sennelier oliepastels zijn misschien wel het bekendste merk oliepastels en ze werden ook als eerste gemaakt. Ze werden voor het eerst gemaakt in 1949 door Henri Sennelier, die door een vriend van Pablo Picasso werd gevraagd een kleurstick op wasbasis te maken, omdat Picasso op zoek was naar een medium dat op verschillende oppervlakken kon worden gebruikt zonder te vervagen of te barsten.

De oliepastels van Sennelier blijven een van de beste oliepastels die er te koop zijn. Ze hebben unieke verwerkingseigenschappen, een groot kleurbereik en een hoog pigmentgehalte. De kleuren komen helder en kleurrijk op papier en vervagen niet na verloop van tijd, dankzij de uitstekende lichtechtheid van de gebruikte pigmenten.

Deze pastels hebben een romige consistentie die iets harder en minder poederig is dan ' zachte pastels Dit betekent dat je expressief kunt zijn met het maken van markeringen, omdat de kleur gemakkelijk over het papier glijdt en mengt.

Sennelier gebruikt meestal enkelvoudige pigmenten in hun pastels, wat schone mengingen oplevert. Er is een briljante reeks sets van Sennelier, of u nu een portret, zeegezicht, landschap of stilleven kunstenaar bent, er zal een set voor u zijn.

Zie ook: Beste aquarelpenselen: een overzicht - Fine Art Tutorials

Sennelier maakt een mix van transparante, semi-transparante en dekkende kleuren. De transparante kleuren zoals turquoise blauw en ultramarijn kun je gebruiken om delen te glazuren.

Voor kunstenaars die graag op grotere schaal werken, produceert Sennlier een gigantisch assortiment pastels. De kleinere pastels hebben een afgeronde, geslepen punt, waardoor ze geschikt zijn voor het maken van dunnere lijnen en gedetailleerde markeringen.

Op het moment van schrijven van deze recensie kost elke Sennelier pastel $3,89+. Ze zijn dus een van de duurste op de lijst, maar ook de beste kwaliteit. Als je een kunstenaar bent die kwaliteit belangrijk vindt en het niet erg vindt daarvoor te betalen, dan zijn deze de beste keuze.

Caran d'Ache Neopastels

Koop Caran d'Ache Neopastels

Attributen : glad, mengbaar, zeer gepigmenteerd, professionele kwaliteit, goedkoper dan Sennelier

Beoordeling : 5/5

De Zwitserse Caran d'Ache Neopastels bestaan in een assortiment van 95 individuele pastels en ze hebben ook een reeks samengestelde sets voor verschillende toepassingen.

De textuur kan worden omschreven als rijk en fluweelachtig, maar ze voelen heerlijk zacht aan. Een ander groot voordeel van deze pastels is dat ze vrijwel stofvrij zijn. Vergeleken met zachte pastels, die tijdens een sessie nogal wat stof kunnen doen opwaaien, zijn deze pastels veel schoner.

Deze pastels zijn op wasbasis en dus niet oplosbaar in water. Eventueel kun je een heel klein beetje oplosmiddel aanbrengen om de pastel op het oppervlak te verdunnen. Je kunt creatief zijn met het gebruik van oplosmiddel met pastels - een kleine hoeveelheid op het uiteinde van de pastel kwasten om intense, sterk verzadigde sporen op het papier te creëren. Of ze droog gebruiken om subtiele overgangen in toon en waarde te creëren.

Deze pastels zijn goedkoper dan de Sennelier oliepastels en beginnen bij ongeveer $2,70 per pastel. Ze verschillen van de Sennelier pastels doordat ze platte uiteinden hebben, wat betekent dat je dunne of brede markeringen kunt maken.

Ze zijn harder van textuur dan zachte pastels, zodat ze niet zo gemakkelijk smeren of vervagen, maar dit kan gunstig zijn voor degenen die de voorkeur geven aan de harde randen en details die de medium zachte pastels bieden.

De pastels zelf zijn kleiner dan de pastels van andere kunstenaarsmerken en sommige kunstenaars vermelden dat de wikkels moeilijk los te trekken zijn zonder de pastel te beschadigen.

Holbein kunstenaarspastels

Koop Holbein oliepastels

Attributen : professionele kwaliteit, duurste, groot kleurengamma, 225 kleuren

Beoordeling : 5/5

Holbein, een in Japan gevestigd bedrijf, vervaardigt oliepastels voor kunstenaars van professionele kwaliteit die het Munsell-kleurensysteem als standaard gebruiken voor de tinten, waarden en chroma van hun kleuren. De meeste van hun kleuren hebben een permanente lichtechtheid.

De oliepastels zijn zeer gepigmenteerd en de consistentie is glad, zodat de resultaten er gelijkmatig uitzien op het oppervlak. Deze pastels zijn iets droger van textuur dan Sennlier en Caran d'Ache, die vettiger aanvoelen, maar ze zijn ongelooflijk zacht en voelen luxueus aan. De Holbein pastels hebben niet hetzelfde plakkerige gevoel dat andere merken pastels hebben.

Door hun vierkante vorm kunnen de pastels worden gebruikt om brede lijnen te maken wanneer ze plat worden gehouden, of de hoeken en zijkanten kunnen worden gebruikt voor scherpe lijnen en details.

Per stuk zijn deze oliepastels het duurst, wat prijzig kan worden als je de verzendkosten meerekent. Niettemin zijn ze een kwaliteitsproduct dat het prijskaartje waard is voor kunstenaars die levendige pasteltekeningen van archiefkwaliteit willen maken.

Deze pastels hebben een uitstekende oppervlakte stabiliteit en hechten goed aan de ondergrond, vergeleken met zachte pastels die de neiging kunnen hebben om af te brokkelen als ze op de ondergrond liggen. Om deze reden is het gebruik van een fixatief niet helemaal noodzakelijk met Holbein pastels. Een reden waarom je het gebruik van fixatief zou willen vermijden is omdat het de kleuren dof maakt. Dus door een ondergrond te gebruiken zoals Pastelmat waardoor de pastel genoeg tanden heeft om te hechten, en door te werken met een pastel zoals Holbein, kunt u het gebruik van fixatieven vermijden. In plaats daarvan monteert u de tekening achter museumglas zodra deze klaar is om haar te bewaren.

Door de briljante oppervlaktestabiliteit kunnen deze pastels worden gebruikt op diverse ondergronden, zoals hout, paneel, papier en doek. Ze kunnen ook worden gebruikt over droge olie- of acrylverf.

Sakura Cray-Pas expressionistische oliepastels

Koop Sakura Cray-Pas Expressionistische oliepastels

Attributen : goedkoop, kleiner kleurengamma, niet giftig, levendige kleuren, mengen goed, geweldig voor beginners, studentenkwaliteit, stevig

Beoordeling : 3.75/5

Deze pastels zijn zeer voordelig, voelen soepel aan op het papier en hebben briljante mengeigenschappen. De pastels beginnen bij $.79 per pastel, wat een ongelooflijke waarde is voor wat ze zijn.

De pastels hebben een goede lichtechtheid, maar zijn niet zo doordringbaar als andere merken zoals Holbein, Sennelier of Caran d'Ache. Daarom zou ik, als u pastels kiest voor professioneel werk, gaan voor een van de top drie merken op deze lijst.

Sakura Cray-Pas oil Expressional pastels zijn een uitstekende keuze voor beginners of studenten, maar ook doorgewinterde kunstenaars zullen ze graag gebruiken vanwege de levendige kleuren en de mogelijkheid om krachtige streken te maken.

Het kleurengamma is goed, maar kleiner dan bij andere oliepastelmerken. Sakura maakt echter een evenwichtig palet, geschikt voor diverse toepassingen en het tekenen van diverse onderwerpen.

De textuur van de pastels is steviger dan die van andere merken, maar ze voelen nog steeds glad aan. Deze pastels zijn brokkeliger dan de professionele pastels, wat voor sommige kunstenaars een probleem kan zijn. Voor de prijs zijn deze pastels een briljante optie voor degenen die het pastelmedium willen proberen.

Royal Talens Van Gogh oliepastels

Koop Van Gogh oliepastels

Attributen : stevig maar wasachtig, groot kleurbereik en sets, pigmenten van kunstenaarskwaliteit, redelijke prijs, studentenkwaliteit

Beoordeling : 3/5

Deze pastels zitten aan de bovenkant van het spectrum van materialen voor studenten, maar zijn duurder dan andere assortimenten voor studenten.

De kleuren zijn zowel afzonderlijk als in sets te koop. Per pastel kosten ze $2,25, bijna de prijs van de goedkopere professionele assortimenten.

De pastels zijn glad en stevig, een vergelijkbare textuur als de Sakura Cray-Pas pastels. Ze hebben ook vergelijkbare lichtechtheidsbeoordelingen van goed tot redelijk. Ze voelen echter wasachtiger aan dan andere merken, door de combinatie van bindmiddel en additieven. Daardoor voelen ze minder luxueus aan en worden technieken zoals mengen moeilijker.

Ze kunnen worden gebruikt op diverse ondergronden, zoals papier, karton, paneel en zelfs aardewerk. De lichtechtheid van de kleuren is goed, maar niet zo hoog als bij andere pastels van professionele kwaliteit, zoals Sennelier.

Royal Talens produceert een geweldig assortiment aardetinten en warme grijze kleuren, evenals tintkleuren van traditionele pigmenten zoals gele oker. In dit merk worden dezelfde pigmenten gebruikt als in de hogere assortimenten, maar het pigmentgehalte lijkt lager te zijn dan in de hogere assortimenten. Ze hebben een behoorlijk formaat en zijn gemakkelijk te gebruiken, over het algemeen een goede keuze voor een kunstenaar op beginnend of gemiddeld niveau.

Derwent Academy Oliepastels

Koop Derwent Academy oliepastels

Attributen : levendig, studentenkwaliteit, betaalbaar, romige textuur, stofvrij

Beoordeling : 3/5

Deze zijn een geweldige betaalbare keuze voor studenten, hobbyisten en aspirant-kunstenaars. Ze hebben een unieke, zachte, romige textuur. Daardoor zijn ze ideaal voor het oefenen van technieken als blenden, smudgen en layeren.

De beste oliepastels voor beginners

De beste oliepastels voor beginners zijn de Sakura Cray-Pas Expressionistische pastels Ze zijn het goedkoopst in aanschaf en hebben een stevige maar toch gladde textuur, waardoor ze gemakkelijk te verwerken zijn voor wie niet veel ervaring heeft met het medium. Bovendien zijn ze niet giftig, zodat ze geen kleuren maken met potentieel schadelijke pigmenten. Dat betekent dat ze geschikt zijn voor gebruik in een klaslokaal of met studenten.

Wat zijn de beste oliepastels voor professionele kunstenaars?

De beste oliepastels voor professionele kunstenaars hangen af van persoonlijke voorkeur. Sennelier , Caran d'Ache en Holbein Holbein heeft een uitstekend kleurengamma maar de pastels zijn duur in aanschaf, Sennelier pastels zijn romig, glad, helder en een genot om mee te werken.

De beste sets oliepastels

Sennelier maakt een aantal prachtig gepresenteerde en samengestelde sets voor professionele kunstenaars. Hun set van 120 is verpakt in een houten doos, die hun complete assortiment bevat. Voor portrettisten maken ze een set van huidtinten, aardkleuren, warme grijstinten en rode tinten voor de lippen. Hun landschapsset bevat tinten groen, hemelsblauw, geel en verschillende aardpigmenten voor een prachtige op de natuur geïnspireerde set.palet.

Oliepastels van studenten- vs. kunstenaarskwaliteit

Oliepastels van studentenkwaliteit worden meestal gemaakt met een lagere concentratie pigment, een lagere kwaliteit bindmiddel en bevatten vulstoffen en additieven zoals klei die de verwerkingseigenschappen kunnen veranderen. Pastels van professionele kwaliteit voelen gladder aan en maken consistentere markeringen, ze verschijnen ook levendiger op het papier. De merken van studentenkwaliteit kunnen verschillen in verwerkingseigenschappen, voelen minder consistent aan...De kleuren verschijnen doffer op het papier en kunnen bij menging met andere kleuren troebel lijken.

Waarom zijn oliepastels een goede optie voor beginners?

Oliepastels zijn een geweldig medium voor beginners om mee te beginnen, omdat er maar heel weinig benodigdheden nodig zijn om te beginnen. Alles wat je echt nodig hebt is papier, een set pastels en je kunt aan de slag. Er zijn optionele extra hulpmiddelen en benodigdheden die je kunt aanschaffen om je tekenproces te verbeteren, maar ze zijn niet noodzakelijk.

Wat veel beginnende kunstenaars ervan weerhoudt om olieverf of acrylverf te leren schilderen, is de noodzaak om alle extra benodigdheden, zoals dure ezels, paletten en penselen, aan te schaffen. Met oliepastels kun je minimale benodigdheden kopen, ze klein inpakken en ze op een willekeurige tafel of bureau zetten wanneer je zin hebt om te tekenen. Het voordeel is dat je sneller kunt beginnen en inpakken, waardoor je meer tijd hebt om te oefenen.tekenen!

Naast de lagere kosten, minder benodigdheden en het gemak van het opzetten, kunnen de pastels u kunstwerken van professionele kwaliteit en prachtig levendige resultaten opleveren (als u de benodigdheden van kunstenaarskwaliteit gebruikt).

Waarin verschillen oliepastels van zachte pastels?

Oliepastels worden gemaakt van pigment, niet-drogende olie en was, terwijl softpastels worden gemaakt van pigment, krijt en Arabische gom. harde pastels zijn gemaakt van pigment en klei.

Zachte pastels voelen ongelooflijk zacht aan, maar ook iets poederiger en minder glad en vettig dan oliepastels. Oliepastels creëren doorgaans minder stof en rommel dan zachte pastels en breken niet zo gemakkelijk.

Bekijk onze soft pastel merk beoordeling voor meer informatie, of als u meer wilt weten over de verschillen, lees dan onze oliepastels vs zachte pastels gids.

Waar zijn oliepastels van gemaakt?

Oliepastels worden gemaakt van pigment, niet-drogende olie en wasbindmiddel. Sennelier oliepastels bijvoorbeeld worden gemaakt van zuivere kwaliteitspigmenten, een inert bindmiddel dat niet oxideert en minerale was.

Het is belangrijk pastels te kopen die een kwaliteitsbindmiddel gebruiken, omdat dit betekent dat de kleur soepel en consistent op het papier wordt afgegeven.

Wat zijn de werkingseigenschappen van oliepastels?

Oliepastels zijn niet-iccatief, wat betekent dat ze nooit volledig drogen. Dit betekent dat pastels vaststelling van tussen lagen, om aparte kleuren en harde randen te creëren, tenzij je een oppervlak als Pastelmat Als u het gebruik van een fixeermiddel wilt vermijden, monteer en lijst de pasteltekening dan in achter museumglas en zorg ervoor dat er geen vlekken ontstaan tijdens het vervoer.

Pastels zijn zacht, dus ze kunnen worden gemengd en in elkaar worden gewerkt om kleurmengsels te maken. Als u een dunne laag wilt maken, kunt u een beetje oplosmiddel gebruiken, zoals terpentijn om de kleur transparanter en vloeibaarder te maken.

Oliepastels voelen vettig en glad aan en ze drogen plakkerig op tenzij er een laatste fixatief wordt aangebracht. Ze voelen heerlijk aan om mee te tekenen, omdat ze veel meer kleur afgeven dan de hardere olieverfpotloden .

Hoe teken je met oliepastels?

Pastels kunnen in lagen op het oppervlak worden aangebracht en gemengd om realistische kleurgradaties te maken. Veel pastelkunstenaars neigen naar realistisch tekenen, maar velen neigen ook naar expressief tekenen.

Zie ook: Barokke kunst: geschiedenis en beroemde kunstenaars

De beste manier om met oliepastels te werken is van licht naar donker. Lichte kleuren pastels van professionele kwaliteit moeten echter een redelijke dekking geven over donkere kleuren. Schets eerst licht om de compositie vast te stellen, druk dan harder om intensere en levendigere tekens te maken. Met een lichte aanraking kunnen pastels subtiele kleurovergangen maken. Door druk uit te oefenen, zal er genoeg olie en wasbindmiddel wordenvrijgegeven om als verf te verschijnen.

De interessante eigenschap van pastels is dat je ze gebruikt met een tekenbeweging, maar ze kunnen het uiterlijk van verf aannemen. Hierdoor kunnen kunstenaars expressief zijn met hun tekening, waardoor kunstwerken ontstaan die gevoelens van beweging uitstralen.

Veiligheidsadvies voor oliepastelwerk

Omdat pastels met de hand worden vastgehouden, raad ik aan om handschoenen te dragen om te voorkomen dat ze vies worden. Bovendien bevatten sommige pastels giftige pigmenten zoals cadmium en kobalt, die na verloop van tijd schadelijk kunnen zijn als je veel op je handen krijgt of per ongeluk resten binnenkrijgt die bijvoorbeeld in aanraking komen met voedsel. Het is het beste, vooral als je je vingers gebruikt om kleuren te mengen, om handschoenen te dragen om deze te voorkomen.problemen.

Welke andere benodigdheden heb je nodig voor pasteltekenen?

Het is net zo belangrijk om een kwaliteitsondergrond te kiezen als kwaliteitspapier, de levensduur van de pasteltekening hangt ervan af. Ga voor een archivistisch, dik, zuurvrij papier met 'tanden' zoals Pastelmat Door de dikte en de textuur van het papier kun je meer kleurlagen maken, zonder dat je zoveel fixatief hoeft te gebruiken. Dit resulteert in een duidelijker en levendiger ogend kunstwerk. Als je op een dikker oppervlak wilt werken, zoals een houten plank, Pastelbord is een fantastische optie.

Verder lezen

De Virtuele Instructeur geeft inzicht in hoe tekenen met oliepastels .

Deze beginnersgids voor oliepastels van Tim Fischer laat kunstenaars zien hoe zij het medium kunnen gebruiken, zowel op zichzelf als in combinatie met andere kunstenaarsmaterialen zoals acrylinkt, om prachtige werken van archiefkwaliteit te maken.

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.