Warme kleuren in de kunst

Carla Andrews 25-06-2023
Carla Andrews

Als kunstenaar of ontwerper is het nuttig te weten hoe je onderscheid kunt maken tussen warme en koele kleuren. Warme en koele kleuren beïnvloeden de perceptie van de kijker van temperatuur, licht en emotie in een ontwerp.

Om een gevoel van licht, temperatuur en sfeer in schilderijen te creëren, moet u bijvoorbeeld warme kleuren gebruiken. Bovendien moet u bij het plannen van de compositie van een schilderij of ontwerp weten hoe kleuren elkaar aanvullen en harmoniëren.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Definitie van warme kleuren

In kunst en design zijn warme kleuren rood, oranje Dit zijn kleuren die mensen associëren met warmte en warmte. Aan de andere kant van de kleurencirkel staan koude kleuren, zoals groen, blauw en paars.

Wat is het doel van warme en koele kleuren in de kunst?

Het kiezen van bijzondere kleurenpaletten om gevoelens van warmte of koelte op te roepen, kan de sfeer van een schilderij veranderen. Door een evenwicht te vinden tussen warme en koele kleuren een gevoel van harmonie kan worden bereikt in een kunstwerk. Echter, het gebruik van alleen warme kleuren, of alleen koele kleuren in een schilderij kan een gevoel van intensiteit creëren. Kortom, het doel van het categoriseren van kleuren als warm of koel helpt kunstenaars om beslissingen te nemen over hoe een schilderij te componeren om het gewenste effect op de kijker te bereiken.

Lijst van warme kleuren

Rood, oranje, geel, roze.

Combinaties van deze kleuren en hun schakeringen en tonen kunnen als warm worden beschouwd. Paars en groen die meer naar rood of geel neigen, kunnen als warmer worden beschouwd in vergelijking met de koelste kleur op het wiel, namelijk blauw.

Kleur wordt waargenomen in verhouding tot andere kleuren eromheen. Dus als u een vurig, roodachtig paars naast een koel, blauw paars op een schilderij plaatst, kan het roodachtige paars een gevoel van warmte oproepen.

Is bruin een warme kleur?

Bruin is een warme, neutrale kleur. Bruin wordt gemaakt van alle primaire kleuren (rood, blauw, geel) door elkaar, met een groter aandeel rood of geel.

Warme kleurenpaletten

Het is belangrijk om een evenwichtig kleurenpalet te hebben om een breed scala aan tonen in je schilderijen te creëren.

Zie ook: Elementen van de kunst

Hier is een lijst van populaire warme pigmenten en enkele van hun eigenschappen, zodat u uw eigen palet kunt samenstellen:

Zie ook: Harmonie in de kunst: definitie en leidraad
  • Citroengeel: Een scherp, helder zuurgeel met groene tinten. Dit is koeler dan cadmiumgeel.
  • Cadmium geel : Een warm, middendekkend geel pigment met een goede dekking en kleurkracht.
  • Indisch geel: Mosterdgeel, oranjegeel dat een hoge transparantie heeft. Fantastisch voor gebruik in glazuren.
  • Cadmiumrood: Hoge kleurkracht en dekking, cadmiumrood ziet er vurig en helder uit.
  • Alizarin crimson: Een transparant, diep rood met lichte blauwe tinten. Het is een geweldige kleur voor gebruik in schaduwen en beglazing .
  • Magenta: Het pigment PV19 wordt beschouwd als een primair rood in pigmentvorm. Het is koeler dan cadmiumrood, omdat het meer naar blauw wijst op het wiel. Het is echter ongelooflijk veelzijdig.

Kleurencirkel met overeenkomstige primaire pigmenten

Deze warme kleuren zijn allemaal goede keuzes om in een schilderspalet op te nemen, maar als u wilt schilderen met niet-giftige pigmenten, neem dan imitatiecadmiumtinten in plaats van echte cadmiums. Als u wilt leren hoe u zelf verfkleuren kunt mengen, bekijk dan ons gids voor kleurmenging .

Warm rood vs koel rood

Rood wordt beschouwd als een warme kleur, maar magenta wijst naar blauw op het wiel. Als u een koeler palet wilt gebruiken maar wel rood, gebruik dan quinacridone magenta als roodtint. Voor een vurig palet dat warmte uitstraalt, kiest u roodtinten met gele ondertonen, zoals cadmiumrood licht.

Warm geel vs koel geel

Geel is van nature een warme kleur, maar hoe dichter het bij groen komt op het kleurenwiel, hoe koeler het lijkt. Bijvoorbeeld, een rijk goudgeel wordt als warm beschouwd, maar als de toon meer naar groen neigt, zal het koeler lijken. Voor een koel geel palet, kies voor citroengeel in plaats van diep cadmiumgeel. Warme gelen met rode ondertonen, zoals Indiaas geel en cadmiumgeel diep zullen creëreneen warm palet.

Warm blauw vs koel blauw

Blauw is een koele kleur die niet echt als warm kan worden omschreven, maar in de kunst beschrijven kunstenaars blauwen met een rode inslag doorgaans als warm en blauwen met een gele inslag als koel. Zo is ultramarijn, dat paarse ondertonen heeft, warmer dan Ceruleumblauw.

Hoe gebruik je warme kleuren in de kunst

Er zijn veel verschillende manieren om warme kleuren in de kunst te gebruiken. Eén manier is om de kleurenschema van je schilderij voordat je begint.

Een beroemd kleurenschema is de complementair kleurenschema waarbij kleuren tegenover elkaar staan op het kleurenwiel, zoals rood en groen, of oranje en blauw. In het geval van deze kleurenschema's zijn oranje en rood de warme kleuren.

Van Gogh: De Sterrennacht (complementair kleurenschema)

Manieren vinden om balans de tegengestelde warme en koele kleuren. Je zou bijvoorbeeld kunnen schilderen met overwegend koele groene kleuren in je werkstuk, en dan een fel rood accent toevoegen. Deze warme tint zal de kijker opvallen als de brandpunt vanwege de ongerijmdheid in kleur en temperatuur.

U kunt ook experimenteren met het toevoegen van warm gekleurde accenten aan neutrale paletten; deze aanpak creëert eerder een gevoel van evenwicht dan van dynamiek.

Bij het schilderen met warme kleuren is het belangrijk na te gaan hoe de tonen van elke kleur zich tot elkaar verhouden. U zult bijvoorbeeld een vurige rode tint in evenwicht willen brengen met koele blauw- en paarstinten, of een reeks middentonen willen creëren tussen uw lichte en donkere waarden.

Door de plaatsing van verschillende kleuren en elementen vooraf te plannen en te begrijpen hoe ze zich tot elkaar verhouden, zult u zeker een opvallende en doelbewuste compositie creëren.

Warme kleurenschema's

Andere belangrijke kleurenschema's die kunstenaars kunnen gebruiken om meestal warme paletten te creëren zijn monochromatisch, analoog, gesplitst complementair of tetradisch. Met een monochromatisch kleurenschema waarbij alleen rode of oranje kleuren en de uitgebreide gamma's van de kleur worden gebruikt, kan een warm palet worden gecreëerd. De nadruk in een monochromatisch schilderij ligt op de variatie en het contrast van de waarden.

Bij analoge kleuren worden drie kleuren gebruikt die naast elkaar liggen op de kleurencirkel, bijvoorbeeld rood, oranje en magenta. Ook hier zorgt een dergelijk palet niet voor evenwicht zoals complementaire of gedeelde complementaire kleuren dat doen, maar voor een gevoel van intensiteit in het kunstwerk.

Claude Monet: oevers van de Seine bij Jenfosse (gedeeld complementair)

Een gedeeld complementair kleurenschema is een analoog kleurenschema, waarbij de middelste kleur op het wiel wordt vervangen door de tegenoverliggende kleur. Dit schema biedt een evenwichtig kleurenpalet, met een gevoel van levendigheid en focus.

Warme kleuren in de landschapschilderkunst

In landschapsschilderijen dienen warme kleuren om de kijker informatie te geven over de scène waarnaar hij kijkt. Zo kan de kijker bijvoorbeeld aan de temperatuur van de kleuren zien hoe laat het is, of hoe warm de omgeving is.

George Inness: Zonsondergang

Zonsondergang en gouden uur schilderijen zullen gevuld zijn met roze, oranje en rode tinten. Schilder zon verschroeide grassen een gedempte oranje toon, of schilder met helder licht en contrasterende kleuren om de intensiteit van de zon te tonen. Omgekeerd tonen de warme tinten van herfstbladeren de kijker de wisseling van de seizoenen en kunnen een gevoel van koelte oproepen. Het helpt om te weten hoe kleuren realistisch te mengen als je landschappen wilt schilderen. Lees onze gids om uit te vinden hoe.

Emotie en warme kleuren

Remedios Varo: Ogen op de tafel

Warme kleuren geven niet alleen informatie over de scène, maar worden in schilderijen ook vaak gebruikt om emoties op te roepen. Ze creëren een gevoel van warmte, vreugde, opwinding of geluk wanneer ze in kunstwerken worden verwerkt. Dit geldt vooral voor heldere en intense kleuren zoals roze, geel en oranje. Rood is een bijzonder heldere, levendige kleur die vaak wordt geassocieerd met intense emoties. Door te spelen metMet lichte en donkere waarden van roodtinten in een schilderij kun je een gevoel van spanning creëren, waardoor de kijker zich ongemakkelijk of onrustig voelt.

Als kunstenaar is het belangrijk om te experimenteren met verschillende kleurenschema's en te begrijpen hoe je keuze van warme tinten de algemene impact van je werk zal beïnvloeden. Of je nu iets helder en vrolijks of donker en somber schildert, weten hoe je kleurkeuze de kijker zal beïnvloeden zal je helpen om echt dynamische kunstwerken te creëren.

Kleurenleer

Kleurenleer is de studie van de invloed van verschillende kleuren op de menselijke psyche en de praktische toepassingen van kleur in de kunst. Het houdt rekening met veel verschillende factoren, waaronder de wisselwerking tussen licht en kleur, de verhouding tussen kleuren op de kleurencirkel en de psychologische effecten van verschillende kleuren.

Umberto Boccioni: De straat komt het huis binnen

Een voorbeeld van de wetenschap van de kleurenleer en hoe wij warme en koele kleuren waarnemen, is dat warme kleuren de neiging hebben naar voren te komen of dichter bij de kijker te lijken dan koele kleuren, die de neiging hebben naar achteren te gaan of verder weg te lijken. Inzicht in de manier waarop licht en kleur samenwerken, kan je helpen warme tinten effectief te gebruiken in je schilderijen.

Eindelijk

Een tip voor het mengen van kleuren is om een kleurencirkel Handig tijdens het schilderen, zodat je er gemakkelijk naar kunt verwijzen. Of je nu een ervaren kunstenaar bent of net begint, begrijpen hoe warme en koele kleuren op elkaar inwerken kan je helpen dynamische kunstwerken te maken die een breed scala aan emoties oproepen bij je publiek.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.