Soorten gommen voor kunstenaars

Carla Andrews 25-06-2023
Carla Andrews

Kunstenaars hebben veel verschillende soorten gummen om uit te kiezen bij het werken aan tekenprojecten. Elk type gum heeft zijn eigen unieke voor- en nadelen. Hier volgt een blik op enkele van de populairste soorten gummen die kunstenaars gebruiken.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Zie ook: Het beste aquarelpapier: een overzicht - Fine Art Tutorials

Gekneed gummetje

A gekneed gummetje is een buigzame, zachte gum die gemakkelijk kan worden gevormd om kleine of grote oppervlakken uit te gommen. Hij is perfect voor gedetailleerd werk en beschadigt kwetsbare oppervlakken niet. Gekneedde gummen zijn ook herbruikbaar: kneed ze gewoon terug in hun oorspronkelijke vorm wanneer ze te vuil worden om te gebruiken. Gekneedde gummen laten geen kruimels of resten achter op het papier zoals andere gummen, en kunstenaars kunnen gekneedde gummen gebruiken opeen grote verscheidenheid aan oppervlakken, zoals pastelpapier, hout en meer!

Faber-Castell kneedgummen en Prismacolor kneedgummen zijn twee van de beste merken die je kunt krijgen.

Dit type gum is het beste voor gebruik met houtskool, grafiet , kleurpotloden en pastel. Hij is echter te zacht om pen of inkt uit te gommen. Omdat deze gum zo zacht is, kan hij potloodstrepen op aquarelschilderijen uitwissen.

Kneedbare gummen zijn een van de beste hulpmiddelen voor elke kunstenaar die potlood in zijn werk gebruikt. Dat komt doordat ze zachtjes potlood van een tekening kunnen aftrekken. Wijzig met deze gum flexibel middentonen en hooglichten - het is een tekengereedschap op zich.

Voor detailwerk en om kleine highlights uit een tekening te halen, kneed de gum tot een fijne punt en dep vervolgens op de pagina om potloodstrepen op te heffen. Voor een meer gedetailleerde blik op hoe gebruik je een kneedgum bekijk dan onze gids.

Vinyl gum

Een vinylgum is een stevige gum die perfect is om hardnekkige sporen uit te wissen. Vinylgummen, gemaakt van plastic, zijn niet flexibel of plooibaar, maar kunstenaars kunnen de rand van de gum gebruiken om fijne sporen van het papier te verwijderen.

Omdat vinylgummen zo stijf zijn, hebben ze meer de neiging om papiervezels te beschadigen dan kneedbare gummen. Werkt u op dun papier of gecoat papier, kies dan voor een kneedbare gum. Gebruik vinylgummen met houtskool, grafiet of inkt.

Het mooie van vinylgommen is dat ze pen- en inktsporen netjes verwijderen. Dat geeft ze een voordeel ten opzichte van kneedgommen die soms subtiele potloodsporen op het papier achterlaten.

Een populaire vinyl gum is de Mars plastic gum die residuvrij is, bestand tegen afbrokkelen en perfect werkt met houtskool.

Gum gum

Een kunstgum is een zachte, buigzame gum die perfect is om grote oppervlakken uit te gommen. Ze zijn flexibel, maar niet buigzaam. Kunstenaars kunnen kleine stukjes van de gum afbreken om fijne details uit een kunstwerk te verwijderen.

Als u een gum gebruikt, moet u voorzichtig drukken om het papier niet te beschadigen. Gummen zijn perfect om grafiet van een kunstwerk te verwijderen. Ze kunnen ook worden gebruikt om donkere delen van tekeningen op te lichten.

Het nadeel van gomgummen is dat ze veel kruimels en resten achterlaten bij het gummen. Ze hebben ook de neiging om houtskool- en pasteltekeningen uit te vegen.

Rubberen gum

A gum is een klassieke gum die de meeste mensen wel kennen. Dit type gum komt het meest voor in klaslokalen en is het type gum dat op het uiteinde van potloden zit.

Deze gommen zijn er in verschillende vormen, maten en kleuren; ze worden meestal verkocht als roze gommen.

Zie ook: De beste kunstdrukkers voor het maken van Giclée afdrukken

De textuur is veel steviger dan gom, maar zachter dan vinyl. Deze gum kan worden gebruikt met grafiet, maar heeft wel de neiging om andere media te bevlekken. Rubber laat kruimels achter op het papier zoals gomgommen dat doen.

Zand gum

Zandgummen, zoals de Mono Zandgum zijn gemaakt van rubber en fijne zanddeeltjes. De zanddeeltjes zijn schurend en verwijderen daarom schoon inkt, pastel, kleurpotloodstrepen. Deze gommen vlekken niet, smeren niet uit en laten geen resten achter. Omdat ze gemaakt zijn van schurende deeltjes, moet het gebruik op delicate papieren worden vermeden.

Gum-potlood

Voor een optimale precisie krijgt u een gum potlood Deze handige gummen kunnen worden geslepen om de kleinste details en highlights in een tekening te verwijderen. Kunstenaars kunnen deze potloden ook kopen met een borsteltje aan een uiteinde om kruimels of resten netjes weg te poetsen.

Glazen gum

A potlood met glazen gum is een specialistisch gereedschap van Faber-Castell. Met een glasvezelpunt gummen ze india-inkt van transparant papier. Dit is een stuwende gum met een navulbare kern.

Welke soorten gommen zijn het beste voor kunstenaars?

Met zoveel verschillende soorten gummen op de markt, kan het moeilijk zijn om te weten welke u moet kiezen. Welk type gum u nodig hebt, hangt af van het medium dat u gebruikt en het soort papier waarop u werkt. In het algemeen zijn kneedgummen het meest veelzijdig, terwijl gumgummen perfect zijn om grote oppervlakken snel op te lichten. Voor inkt of hardnekkige gekleurde potloodstrepen kiest u een vinylgum. Checkonze gids over de beste gommen voor kunstenaars voor meer informatie.

Heb jij de perfecte gum al gevonden voor je tekenoefeningen? Laat het ons weten in de commentaren.

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.