Het beste aquarelpapier: een overzicht - Fine Art Tutorials

Carla Andrews 15-06-2023
Carla Andrews

Voordat u beslist welk aquarelpapier het meest geschikt is voor uw schilderpraktijk, is het nuttig te weten welke eigenschappen een geschikt aquareloppervlak vormen. Deze eigenschappen kunnen namelijk het uiterlijk van het afgewerkte schilderij beïnvloeden. In deze gids vindt u de beste aquarelpapiermerken, schetsboeken en hoe u een aquarelpapier zoekt dat bij uw schilderpraktijk past.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Merken aquarelpapier

Zelfs als u een beginner bent met een kleiner budget, is het voor de beste resultaten belangrijk om papier van goede kwaliteit te gebruiken. Papier van slechte kwaliteit kan leiden tot het uitlopen van kleuren, harde randen op ongewenste plaatsen, knikken van het papier of zelfs tot kleine stukjes papier die loskomen van het vel. Het is moeilijk om technieken die u hebt geleerd effectief toe te passen als u tegen uw materiaal vecht. Plusals u een tijdje budgetpapier hebt gebruikt, kunt u ontdekken dat uw vaardigheidsniveau veel hoger ligt dan u dacht toen u materialen van hogere kwaliteit ging gebruiken.

Gelukkig zijn er voor kunstenaars met een budget ook kwaliteitsopties uit het middensegment beschikbaar. Voor aquarellisten die op zoek zijn naar het beste van het beste zal ik ook die opties schetsen.

Canson: Heritage aquarelpapier

Hier kopen

Attributen: Gebruikt niet-dierlijke sortering, zacht oppervlak, helder wit, kleuren lijken levendig op het papier, sterk en absorberend

Daler Rowney: Langdon Prestige aquarelpapier

Hier kopen

Attributen: goedkoper dan sommige andere high-end papieren, 100% katoen, tillen zal het oppervlak niet breken

Hahnemuhle aquarelpapier

Hier kopen

Attributen: goed absorptievermogen, natuurlijke textuur, maar het kan knikken als het nat is (zorg ervoor dat je het papier eerst uitrekt)

St. Cuthberts Mill: Bockingford aquarelpapier

Hier kopen

Attributen: de kleuren zijn levendig, er zijn gekleurde platen verkrijgbaar, het oppervlak blijft lang nat

St. Cuthberts Mill: Saunders Waterford aquarelpapier

Hier kopen

Attributen: professionele kunstenaarskwaliteit, houdt kleur mooi vast, papier heeft deklijsten, papier met ruwe textuur is sterk gestructureerd (meer dan andere merken).

Winsor & Newton: klassiek aquarelpapier

Hier kopen

Attributen: betaalbaar maar kwaliteit, gemaakt van houtpulp, goede sterkte, absorptievermogen en veerkracht

Beste aquarel schetsboeken

Het bijhouden van een schetsboek is een briljante manier om je kunst te oefenen. Je kunt deze studies en proeven helemaal voor jezelf houden. Of je kunt een schetsboek aanschaffen dat scheurbare pagina's heeft. Dus als je iets schildert wat je mooi vindt, kun je het uit je boek halen en inlijsten.

Een test of een aquarelschetsboek goed is of niet ligt in hoe dik de pagina's zijn. Ga voor een papiergewicht van minstens 300 gsm. Dit voorkomt het uitlopen van verf tussen de pagina's en voorkomt dat het papier te veel kreukt.

Er is iets moois aan het meenemen van een schetsboek waar je ook heen gaat. Je kunt het in je tas stoppen als je op reis bent en het tevoorschijn halen als de inspiratie toeslaat. Als je van reizen en schilderen houdt, ben je misschien geïnteresseerd in aquarelpotloden of markers Ze zijn gemakkelijk te vervoeren en maken minder rommel. Om ze nat te maken, kun je deze penselen bij u die waterputjes hebben in de handvatten van de borstel, gewoon knijpen om het water te laten ontsnappen.

Top tip: om uw schilderijen er netjes uit te laten zien en ervoor te zorgen dat de verf niet in de randen van het papier uitloopt, gebruikt u maskeertape om schone harde randen op de pagina te maken.

Extra tip: om te voorkomen dat schetsboekpapier vervormt wanneer er water op wordt aangebracht (omdat je schetsboekpapier niet kunt uitrekken zoals bij vellen), neem je een platte plank en leg je die onder de pagina waarop je wilt schilderen. Bevestig vervolgens wat tekentafel clips Dit simuleert de werking van het uitrekken en zou kromtrekken van het oppervlak moeten voorkomen.

Strathmore 400 series aquarel schetsboek

Hier kopen

48 pagina's van 300 gsm papier voorkomt knikken en kromtrekken bij het maken van wassingen. Het boek bevat witte koudgeperste pagina's.

Open de pagina's volledig plat - de harde kaft maakt het papier gemakkelijker te bewerken.

Saunders aquarelvellen worden traditioneel gemaakt door St Cuthberts Mill op een cilindervormmachine. De Royal Watercolour Society onderschrijft dit papier. Saunders prepareert het papier met gelatine om de vezels te helpen behouden. Het papier heeft een kenmerkende willekeurige textuur. Als je wilt zien hoe aquarelpapier in St Cuthberts Mill wordt gemaakt, bekijk dan hun video.

Beste aquarelpapier pads

Canson Heritage gegomde pad komt in warm geperste, koud geperste en ruwe texturen. Het heeft ook een gewicht van 640gsm, waarop u waterige wassingen kunt aanbrengen.

Wat maakt een goed aquareloppervlak?

Aquarelverf heeft een absorberend oppervlak nodig om goed te kunnen hechten. Het papier mag echter niet zo zacht en absorberend zijn dat alle kleur wegzakt en de structuur van het papier wordt aangetast.

De kleur van het papier is van even groot belang. Aquarel biedt namelijk een transparante verflaag, waarbij de lichtbron afkomstig is van de heldere reflectie van het daaronder liggende oppervlak. Met wit heb je de helderste ondergrond, waar je overheen kunt schilderen om subtiel highlights te onthullen.

Let op de duurzaamheid en stabiliteit van je schilderoppervlak. Papier dat zuurvrij is, betekent dat het archiefwaardig is. Zuurvrij papier vergeelt niet en breekt niet langzaam af na verloop van tijd.

Dikte is een ander kenmerk dat meespeelt bij de stabiliteit van een oppervlak - zoek naar papier van minstens 280 g/m² (dit is het gewicht van het papier). Als je schildert op gewoon dunner papier, zoals kopieerpapier of patroonpapier, zal het knikken en kromtrekken bij het aanbrengen van water.

Papier waarop een grondlaag is aangebracht, is beter geschikt voor nat-in-nat technieken.

Nu u weet wat u zoekt, wordt het veel gemakkelijker om uit de vele beschikbare opties een papier te kiezen dat bij u past.

Beste aquarelpapier

Top product keuze: Saunders Waterford lakens

Papier is de populairste en meest gebruikte ondergrond voor aquarellisten. Ik raad altijd aan om papier te kopen dat speciaal is gemaakt voor aquarelleren. Aquarelpapier is gemaakt om dik, stabiel en ph-neutraal (zuurvrij) te zijn. Katoenpapier is duurzamer en stabieler dan houtpulp en heeft daarom een hogere prijs.

Er zijn veel verschillende soorten en kwaliteiten papier beschikbaar.

Professioneel aquarelpapier van hogere kwaliteit is gemaakt van katoen, terwijl papier voor studenten is gemaakt van houtpulp. Katoen is ook milieuvriendelijker, omdat het sneller groeit. De meeste papieren die ik in deze gids beschrijf zijn gemaakt van katoen, of voornamelijk katoen, omdat het de beste resultaten oplevert. Je kunt veel sneller beter worden met aquarel door katoenpapier van hoge kwaliteit te gebruiken, omdat houtpulppapier nietduurzaam: met het goedkope spul verspil je misschien veel meer papier omdat het sneller breekt.

Papierstructuur

Aquarelpapier is er in drie texturen; de textuur van het schilderij is van invloed op hoe het voelt om verschillende effecten in je werk te gebruiken en op het uiterlijk van het voltooide werkstuk.

Warm geperst aquarelpapier

Warm geperst papier is glad en heeft een hogere vezeldichtheid, waardoor het een minder absorberend alternatief is voor koud geperst papier.

Dit betekent dat het veel gemakkelijker is om ingewikkelde lijnen en patronen te maken, omdat de details niet verloren gaan of vervormd worden door de textuur van het oppervlak. Vlekkleuren blijven beter op het oppervlak van het papier liggen, zodat de kleuren verzadigder lijken.

Als u meerdere lagen verf in glazuren aanbrengt, komt er een punt waarop het warmgeperste papier het pigment minder goed vasthoudt dan wanneer u koudgeperst papier had gebruikt.

Waar heet geperst papier het best tot zijn recht komt, is bij het gebruik van lifttechnieken - de verf wordt niet volledig geabsorbeerd, zodat het pigment zuiverder van het oppervlak kan worden verwijderd, voor gebieden die u lichter wilt doen lijken. Bovendien verlengt het gebruik van dit papier de verwerkingstijd van de verf enigszins, waardoor de kleuren gemakkelijker in elkaar overvloeien op het oppervlak.

Als u van plan bent uw werk te verkopen of afdrukken te maken, ziet het werk er gladder uit bij het scannen, omdat details niet worden vertroebeld door de textuur van het papier.

Beste warmgeperst aquarelpapier

Arches Aquarelle warmdrukkussen : 100% katoen, Arches papier is dik en duurzaam. Dit warmgeperste papier is glad en trekt niet krom onder verfspoelingen. Het wit is natuurlijk maar helder. Het papier is op maat gemaakt voor extra stevigheid.

Koud geperst aquarelpapier

Met het label CP in de VS, of NOT (not hot pressed) in het Verenigd Koninkrijk, verschilt koud geperst papier van warm geperst papier door de manier waarop het is gemaakt, door de daaruit voortvloeiende textuur en door de eigenschappen die het heeft.

Om koud geperst papier te maken, wordt cellulosepulp bij een koude temperatuur door rollen geperst, zodat een oppervlak met een lichte textuur ontstaat.

Koud geperst papier is meer absorberend dan warm geperst papier, waardoor de kleur minder verzadigd lijkt dan bij schilderen op warm geperst papier. Het werkt relatief goed met technieken als lifting en blending, maar warm geperst papier kan deze toepassingen beter aan. Technieken die goed bij dit type papier passen zijn glaceren (het aanbrengen van meerdere lagen verf), nat-in-nat en nat-in-nat.droog.

Beste koudgeperst aquarelpapier

Arches Aquarelle koud geperst kussen Dit papier heeft een lichte textuur die het weergeven van bepaalde details vergemakkelijkt. Het is gegrond voor sterkte en stabiliteit.

Ruw aquarelpapier

Een ruw gestructureerd oppervlak is beter voorbereid om water te absorberen, waardoor het ideaal is voor aquareltechnieken zoals opbrengen, mengen, nat-in-nat en nat-in-droog.

Omdat het geschikt is voor allerlei technieken en toepassingen kun je complexe werken maken, zonder je zorgen te maken of je oppervlak zijn structuur kan behouden. Het enige nadeel van ruw papier is dat het moeilijker wordt om zeer fijne details weer te geven, omdat je potlood- of penseelstreken verloren kunnen gaan of wiebelig kunnen lijken in het weefsel van de textuur.expressief dan realistisch of ingewikkeld en als u graag grote wassingen maakt, dan is een ruw oppervlak perfect voor u om te proberen.

Met een ruwe textuur kun je de illusie van detail wekken, omdat wassingen dynamisch lijken in plaats van glad en gecontroleerd.

Beste ruwe aquarelpapier

Arches ruw aquarelpapier : dit dikke papier van 300 g/m² heeft een prominente korrel en lijkt qua textuur op handgeschept papier.

Blokken vs platen vs kussens

Blokken platen zijn aan verschillende kanten aan elkaar geplakt, zodat je ze moet verwijderen met een plat mes zoals een paletmes, botermes of spatel.

Aquarelblokken zijn aan één kant gebonden met een spiraal of gom. Ze worden geleverd in een boek en zijn briljant om te vervoeren.

Het voordeel van vellen boven blokken is dat u de vellen niet uit een gegomde pad hoeft te trekken om te beginnen met schilderen. Vellen zijn er in veel grotere maten dan wat u normaal in een pad kunt krijgen. Dus als u graag op grote schaal werkt, kan het kopen van losse vellen de beste optie zijn.

Blokken zijn meestal duurder dan lakens omdat ze veel handiger zijn. Koop grote lakens en knip ze op maat om geld te besparen.

Dus wat te kiezen, warm geperst, koud geperst, ruw, of iets heel anders?

Beste aquarelblokken

Stonehenge aquarelblokken zijn van uitzonderlijke kwaliteit - briljant voor heffen, mengen en allerlei technieken.

Beste vellen aquarelpapier

Verder dan papier: Welke andere oppervlakken kun je met aquarelverf gebruiken?

Yupo: synthetisch papier

Hier kopen

Schilderen op Yupo geeft u een ongeëvenaarde aquarelervaring. Yupo is niet-poreus, pH-neutraal, glad papier gemaakt van polypropyleen, een recycleerbare kunststof. Door het gladde oppervlak kunt u complexe patronen opbouwen, met ingewikkelde details. Yupo is scheurvast en het zal ook niet knikken. U hoeft het oppervlak dus niet voor te bereiden door het uit te rekken of eerst te behandelen.

Het oppervlak is waterdicht en vlekbestendig, zodat alle verf kan worden verwijderd. Gewoon water over het oppervlak gieten en schoonvegen. Zelfs vlekkende pigmenten gaan eraf.

Zie ook: Een kunstcollectie beginnen: de ultieme gids

Het oppervlak leent zich voor heftechnieken waarbij schone witruimtes en contrastrijke kleurvlakken worden verkregen. Dit is geweldig voor alle gebieden die u opnieuw moet doen, schoonvegen en opnieuw beginnen.

Overweeg een fixeermiddel medium op uw verf om lagen of delen van het kunstwerk waterbestendig te maken, anders kunnen deze delen gemakkelijk worden verwijderd. Als u klaar bent met uw schilderij, en u bent van plan het te bewaren, is het vrij essentieel om het te bespuiten met een aquarelfixeermiddel, op deze manier wordt het schilderij volledig beschermd als er waterdruppels op terechtkomen.

Een andere eigenaardigheid van dit schilderoppervlak is dat maskeervloeistof niet goed aan het oppervlak hecht, maar door de aard van het papier wordt de verf er toch netjes afgeveegd met water.

Aquabord paneel

Hier kopen

Dit bord biedt aquarellisten de mogelijkheid te schilderen op een gegrond houten oppervlak dat absorberend genoeg is om pigment vast te houden.

Het zijn zuurvrije panelen van museumkwaliteit met een kleihoudend oppervlak dat aquarelverf absorbeert als papier.

Zie ook: Olieverfsticks: wat ze zijn en hoe ze te gebruiken

Het gebruik van een paneel als dit heeft vele voordelen. Het absorptievermogen benadert dat van het fijnste koudgeperste papier, waardoor technieken als nat-in-nat, nat-in-droog en glaceren mogelijk zijn. De kleuropheffende eigenschappen van dit oppervlak lijken meer op die van warmgeperst papier, u kunt zuiver pigment opheffen voor geaccentueerde gebieden. Kleuren komen levendig over op Aquabord.

De panelen zijn er in gewelfde en niet-gewelfde varianten, die u kunt inlijsten en ophangen om ze tentoon te stellen.

Aquarel doek

U kunt schilderen op doek met waterverf Je moet gewoon een doek nemen dat speciaal voor dit doel is ontworpen, zoals deze van Fredrix Het heeft een prachtige katoenen canvas textuur en is absorberend genoeg om alle soorten verf op waterbasis te verwerken. Creëer prachtige kleurspoelingen en haal pigmenten met gemak omhoog. Aquarel doeken zijn iets minder absorberend dan papier, dus experimenteer met het gebruik van het oppervlak voordat je je definitieve werkstuk maakt.

Beste aquarelpapier: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.