Textuur in de kunst: definitie, voorbeelden en ideeën

Carla Andrews 04-08-2023
Carla Andrews

Textuur in de kunst wordt omschreven als de manier waarop kunstenaars hun gekozen medium gebruiken om een fysieke of tactiele oppervlaktestructuur in hun kunst te creëren. Dit kan betekenen dat zij met hun verfmedium een driedimensionaal aspect aan het schilder- of tekenoppervlak geven, of dat zij de schijn van textuur creëren.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Textuur in de kunst definitie

Textuur in de kunst is de manier waarop een kunstenaar een visueel gevoel of een waargenomen oppervlak op zijn werk creëert. Het wordt bereikt door het gebruik van verschillende elementen zoals vorm, vorm en waarde. De kunstenaar kan deze elementen manipuleren om een gewenst effect op de kijker te creëren.

Waarom textuur in de kunst?

Textuur kan worden gebruikt om een gevoel van diepte te creëren, interesse toe te voegen, of bepaalde emoties op te roepen. Het kan ook worden gebruikt om visueel evenwicht Bijvoorbeeld, een schilderij met ruwe textuur kan gladde delen hebben om de drukte van het geheel te verlichten.

Sommige kunstenaars gebruiken textuur als hun voornaamste uitdrukkingsmiddel, terwijl anderen het gebruiken als aanvulling op andere elementen Er zijn veel verschillende manieren om textuur te creëren, en de mogelijkheden worden alleen beperkt door de fantasie van de kunstenaar.

Soorten textuur in de kunst

Een voorbeeld van een dikke, driedimensionale oppervlaktestructuur

Er zijn eigenlijk twee soorten textuur in de kunst. Het fysieke oppervlak van het schilderij of de tekening zelf kan driedimensionale eigenschappen hebben. Kunstenaars creëren dit effect door dikke verflagen aan te brengen die hun vorm behouden, door sporen en zichtbare penseelstreken in dikke verf aan te brengen of door op een gestructureerd oppervlak te schilderen. Fysieke textuur kan worden gecreëerd met een beperkt aantal mediums. De mediums die worden gebruikt om te creërenfysieke textuur moeten viskeus zijn en hun vorm behouden als ze nat zijn. U kunt bijvoorbeeld mediums toevoegen zoals koude was naar olieverf om mengsels dikker te maken en penseelstreken op het doek te houden. Pak een paletmes en plak verf op het doek om interessante patronen en vormen.

Voorbeeld van illusoire textuur, in de boombladeren en grassen

De tweede soort textuur is de illusoire of visuele textuur, waarbij de kunstenaar verschillende elementen gebruikt om de illusie van textuur te creëren. Dit kan gebeuren door het gebruik van penseelstreken, kleuren of waarden. Een kunstenaar kan bijvoorbeeld een dry-brush schildertechniek Of ze kunnen contrasterende kleuren gebruiken om de illusie van verschillende texturen in hetzelfde beeld te creëren. De uiteindelijke kunstwerken hebben misschien geen fysieke of tactiele oppervlaktekwaliteiten op het doek, maar de penseel- of potloodstrepen bootsen de texturale kwaliteiten van bepaalde voorwerpen of onderwerpen na. In het schilderij hierboven heb ik bijvoorbeeld verf op het paneel gestippeld inkorte scherpe streken om de illusie van bladtextuur te creëren.

Methoden om textuur in de kunst te creëren

 • Schilderen met een harde borstel
 • met een verscheidenheid aan markeerinstrumenten, zoals paletmessen , katalysatorbladen en wiggen
 • het opbouwen van verflagen
 • met behulp van een verscheidenheid aan mediums
 • zand of andere materialen toevoegen aan een schilderoppervlak.
 • met behulp van een paletmes om verf te verspreiden
 • een spuitfles gebruiken om textuur toe te voegen
 • verf op het oppervlak flikkeren
 • met behulp van gevonden voorwerpen om frottage of grattage schilderijen
 • droog borstelen

Sommige kunstenaars gebruiken meerdere methoden om textuur in één werk te creëren. Dit kan diepte en belang aan het werk toevoegen. Het kan ook worden gebruikt om een gevoel van beweging of veranderen.

Welke media kunnen kunstenaars gebruiken om textuur te creëren?

Kunstenaars kunnen dikkere, meer viskeuze mediums gebruiken die hun vorm behouden tijdens het drogen om fysieke textuur in een schilderij te creëren. Enkele goede voorbeelden van mediums die fysieke textuur op het oppervlak van het doek of paneel kunnen creëren zijn olieverven , zware acrylverf en was - encaustiek of koude was Olieverf droogt langzaam en als je in dikke lagen schildert, kan het maanden duren voordat het volledig droog en hard is. De oplossing hiervoor is het toevoegen van een olieverfmedium aan het verfmengsel. Een toegevoegd medium zoals Liquin Impasto of koude was zal het droogproces van de verf versnellen. Als de verf sneller uithardt en verhardt, is hij sneller klaar om te vernissen, aan de muur te hangen of naar een galerie te sturen!

Om de schijn of illusie van textuur te wekken, heb je geen verf nodig die de vorm vasthoudt. Je kunt elke soort verf of tekenmedium gebruiken om dit effect te creëren. Met waterverf kun je bijvoorbeeld de illusie wekken van bont, veren, bladeren aan bomen of gras. Dry-brush schilderen is een goede techniek om de illusie van textuur te creëren met elke soort verf. Je kunt ook een dun penseel en vloeibare verf nemen, zoals olieverf gemengd met lijnzaadolie, of gouache, en enkele penseelstreken detailleren om grasvormen weer te geven.

Andere kunstmedia Met klei kun je prachtige texturen maken op schepen of sculpturen. Het oppakken van 3D-media vergt meer oefening dan 2D-media zoals verf, dus probeer een lokale kunstklas te vinden als je hierin geïnteresseerd bent.

Benodigdheden om textuur aan een kunstwerk toe te voegen

Er zijn een aantal verschillende middelen die kunnen worden gebruikt om fysieke textuur te creëren op het oppervlak van een kunstwerk. Van droge mediums zoals marmerstof of zand, tot olieverfmediums zoals koude was. Zorg er bij het kiezen van uw mediums en toevoegingen voor dat ze geschikt zijn voor uw gekozen schildermedium, want sommige zijn alleen geschikt voor gebruik met olie of acryl en niet voor beide.

Gouden textuur mediums

Golden maakt een reeks geweldige textuurmediums die kunstenaars aan hun verfmengsels kunnen toevoegen, of op het oppervlak van hun doek of paneel kunnen aanbrengen om erop te schilderen of te tekenen.

De textuurmediums zijn meestal gemaakt voor gebruik met acrylverf, maar sommige kunnen ook met andere media worden gebruikt. Hier zijn een paar van onze favorieten.

Gouden gel

Kunstenaars kunnen Golden Gel mediums De Golden Gel mediums zijn er ook in verschillende formules, elk met een ander doel. De Golden Heavy Gel is bijvoorbeeld goed voor het verdikken en verlengen van de verf, waardoor deze verder gaat zonder de kleur, viscositeit of hechting aan te tasten.

Gouden Vezelpasta

Dit is een vezelpasta gemaakt door Golden dat kan worden gebruikt als schilder- of tekengrond. Breng het aan over uw oppervlak, maak dynamische pieken en tekens, of kras erin terwijl het nat is. De textuur kan worden vergeleken met papier-maché.

Golden Molding Paste

De Golden Molding Paste is een van onze favoriete textuurmediums! Dit is een ander pastamedium, vergelijkbaar met de Fibre Paste en is er in verschillende texturen. De grove textuur heeft marmerstof en krijt in het mengsel, wat het een tandachtige, zandachtige kwaliteit geeft. Het houdt pieken vast op het oppervlak en geeft structuur aan een oppervlak voor het schilderen. Het is relatief gemakkelijk te controleren met een paletmes en afhankelijk van hoedik kunstenaars het op het oppervlak aanbrengen, het zal in een paar uur drogen. Meng het met acrylverf, of breng het aan op een gesso ondergrond om over te schilderen met een medium naar keuze.

Zie ook: Vlinder Tutorial: Realistische vlinder met kleurpotloden

Gouden Puimsteen Gel

Puimsteengel geeft een ongelooflijk grove textuur aan het oppervlak. Het kan moeilijk te controleren zijn, dus het vergt enige oefening om het onder de knie te krijgen. Als u de ultieme ruwe textuur in uw kunstwerk wilt, bijna zoals de textuur van baksteen, kan dit een geweldige optie zijn. Breng het aan op een oppervlak en schilder er vervolgens met acryl overheen. Dit medium is bijzonder inflexibel en kan afbrokkelen als het droogt, dus meng het met eenkleine Golden Gel medium om het flexibeler te maken.

Gouden Kraakpasta

Dit is een van de leukste texturen! Crackle pasta Het krimpt als het droogt, dus als er verf of een ander medium overheen wordt aangebracht, barst en versplintert het, wat een geweldig verweerd effect oplevert. Het kan met acrylverf worden gebruikt om een chipped paint look te geven, of alleen worden gebruikt om te craqueleren en schilferen.

Gouden Glasparel Gel

Zoals de naam al zegt, deze gel wordt gemaakt met glasparels, die in het mengsel zweven en na droging een glanzend oppervlak achterlaten. De glasparels geven een 3-dimensionale kwaliteit aan het oppervlak en kunnen worden gebruikt als een interessant alternatief voor glitter. Meng het met een verfkleur naar keuze, of breng het aan op het oppervlak en schilder eroverheen.

Olieverf textuur mediums

De mogelijkheden om textuur te creëren met olieverf zijn iets beperkter in vergelijking met acrylverf. Dat komt omdat Golden zoveel textuurpasta's en gels heeft vervaardigd speciaal voor acrylschilderen. U kunt echter sommige van de Golden pasta's gebruiken als textuurgrond. Ook uit deze opties kunt u kiezen:

Koude was

Koude was, een mengsel van bijenwas en olie, kan worden toegevoegd aan olieverf om interessante textuur en diepte te creëren. Je kunt het aanbrengen met een penseel of schildersmes om textuur op te bouwen op het oppervlak. Het vergt enige oefening om eraan te wennen, omdat het een vrij dicht medium is, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, is het geweldig voor het creëren van interessante effecten in olieverfschilderijen. Koude was droogt mat op en houdtHet droogt ook iets sneller dan gewone olieverf, dus het is nuttig om de droogtijd van de traag drogende oliën te versnellen.

Droge media

U kunt ook droge mediums zoals zand, marmerstof of puimsteen aan uw olieverf toevoegen om gestructureerde oppervlakken te creëren.

Liquin Impasto medium

Liquine is een synthetische hars die u aan olieverf kunt toevoegen om het dikker te maken. Het is nuttig om gestructureerde oppervlakken te maken omdat het de verf helpt zijn vorm op het oppervlak vast te houden. U kunt het ook gebruiken om de droogtijd van olieverf te versnellen en het droogt op tot een satijnen afwerking.

Aquarel textuur mediums

De mogelijkheden om met aquarel structuur aan te brengen zijn beperkt, omdat aquarel een ongelooflijk dun, vloeibaar medium op waterbasis is, dat inherent zelfnivellerende eigenschappen heeft. Er zijn echter een paar mediums die aan de verf kunnen worden toegevoegd om interessante effecten te creëren.

Aquapasto

Kunstenaars kunnen Aquapasto toevoegen aan de verfmix om zachte en subtiele pieken en textuur te maken met aquarelverf. Voeg gewoon wat kleur toe aan het medium en verdeel het met een penseel over het papier. Het zal zijn vorm niet vasthouden zoals sommige andere textuurmediums op deze lijst, maar het kan penseeltekens laten zien en wervelende texturen creëren. Gebruik dit medium met aquarelverf of gouache.

Zout

Het is supergemakkelijk om textuur te creëren met zout. Strooi zout in een natte verflaag op het papier en wacht tot de verflaag droog is. Zout is absorberend, dus het water in de aquarel zal zich eromheen verzamelen. Hoewel deze methode geen uitgesproken textuur creëert, kan het de schijn wekken van beweging en een gevlekt effect.

Hoe maak je textuurschilderijen

Je materialen zijn echt belangrijk bij het maken van een textuurschilderij. Als je bijvoorbeeld dikke, zware bodypaint gebruikt, zorg dan voor een stugge applicator zoals een kwast met haren of een synthetisch alternatief, of zelfs een paletmes, zodat je de dikke verf effectief over het oppervlak kunt bewegen.

Zodra je je materialen hebt, is het tijd om te beginnen met creëren! Hier zijn wat tips:

 • Begin met een schets van je idee, zodat je weet waar je de verschillende texturen in je schilderij moet plaatsen.
 • Plan uw lagen als u textuur opbouwt op het oppervlak. U moet bijvoorbeeld overwegen de eerste lagen te laten drogen als u apart uitziende kleurlagen wilt maken. Als u schildert nat op nat schilder met de dikste verflaag als laatste.
 • Experimenteer met verschillende mediums en technieken. Zorg ervoor dat de gekozen mediums bij elkaar passen en gebruik verschillende technieken om je werk interessanter te maken.
 • Gebruik contrasterende kleuren om de verschillende texturen in het schilderij te accentueren en ze beter tot hun recht te laten komen.
 • Om beweging of verandering te creëren, gebruik je meerdere methoden om textuur in één werk te creëren.

Maak textuur in tekeningen

Net als bij schilderen kun je een verscheidenheid aan tekentechnieken om op het papier tekens te maken die textuur nabootsen met potloodmedium. Enkele voorbeelden van technieken die een gevoel van textuur en beweging in een tekening komen uit, scumbling , cross hatching en stippling. Stippelen is de techniek waarbij duizenden kleine puntjes op de pagina worden gezet om licht en schaduw in een kunstwerk weer te geven. Puntjes staan dichter bij elkaar in de donkerste delen van de tekening en zorgen ook voor een subtiele textuur. Arceren is de techniek waarbij parallelle lijnen dicht bij elkaar worden getekend om schaduw, toon en textuur te creëren. Kruisarceringen is wanneer je kruisende reeksen parallelle lijnen onder verschillende hoeken tekent om een nog donkerdere schaduw te creëren.

Maak een gestructureerde ondergrond om op te schilderen

Eén idee om textuur in de kunst te creëren, is om een gestructureerde ondergrond te maken, die te laten drogen en er dan overheen te schilderen. Zo kun je met fijne details over een volumineus oppervlak schilderen, om een unieke uitstraling te krijgen.

Er zijn een aantal Golden Acrylic mediums die kunnen worden gebruikt als een eerste laag over een gesso doek of paneel, om textuur te geven alvorens aan een schilderij te beginnen. Zoals we eerder hebben gedemonstreerd, is de Golden Molding pasta , is een ondoorzichtige witte pasta die marmerstof bevat om hem extra absorberend te maken, waardoor hij geschikt is voor de meeste teken- en schildermediums. Breng de pasta met een paletmes aan in de door u gewenste vormen, om een driedimensionale textuur te verkrijgen.

Abstracte textuurschilderijen

Textuur in kunst kan er schilderachtig maar toch een onderwerp weergeven. Net als werken van expressionisten en impressionistische kunstenaars Kunstenaars kunnen echter ook textuur gebruiken om volledig... abstracte werken spelen en experimenteren met materialen en kleuren om verschillende effecten te bereiken.

Zie ook: Tekengereedschap en benodigdheden: Top Picks voor kunstenaars

Een paar ideeën om je op weg te helpen:

 • Gebruik een verscheidenheid aan markeergereedschap om verschillende soorten markeringen en lijnen op het oppervlak te maken. Je kunt bijvoorbeeld een Katalysator wig gereedschap om de verf van het oppervlak te schrapen.
 • Gebruik gemengde technieken, zoals verf en pastel, of inkt en aquarel, om interessante effecten te creëren.
 • Breng dikke lagen verf aan met een paletmes.
 • Schilder op een gestructureerde ondergrond.
 • Verwerk additieven zoals marmerstof of zand in het verfmengsel, voor een extra tactiele uitstraling.

Technieken om textuur in de kunst te creëren

De impasto techniek is een schildertechniek waarbij de verf in dikke, texturale streken op het oppervlak wordt aangebracht. Deze techniek wordt vaak gebruikt in olieverfschilderijen; laat de verf tussen de lagen drogen, of schilder op natte lagen.

De sgraffitotechniek is een andere manier om textuur in schilderijen te verwerken. Hierbij wordt door een laag natte verf heen gekrast om de laag eronder zichtbaar te maken. Dit kan worden gedaan met allerlei gereedschap, zoals het uiteinde van een verfkwast, een tandenstoker of andere soortgelijke voorwerpen die u in huis vindt.

Ideeën voor schilderen met textuur

Een idee is om een gestructureerde ondergrond te creëren, zoals met de Golden Molding Paste U kunt een paletmes gebruiken om met de molding paste bloemvormen op het doek te maken en er vervolgens met realistische kleuren overheen schilderen. De grove molding paste is een goede keuze voor het creëren van realistisch zand in zeegezichten en strandscènes, omdat de pasta een textuur heeft die lijkt op zand. Gebruik het als ondergrond en schilder er een zandkleur overheen, of meng het inmet je acrylverf en direct op het oppervlak aanbrengen.

De Golden Crackle Paste is een ander geweldig product om textuur in de kunst te creëren. Het zorgt voor een absorberend oppervlak dat opdroogt tot een onbuigzame gebarsten laag. Schilder eroverheen met kleurspoelingen en zie hoe de verf in de barsten loopt.

Een ander idee is om de sgraffitotechniek te gebruiken om interessante patronen en textuur in uw schilderij te creëren. Schilder een verloop op het oppervlak van uw twee favoriete kleuren en gebruik vervolgens het uiteinde van een verfkwast om een ontwerp van uw keuze weg te krassen. Voor meer kunstzinnige ideeën, bekijk onze eenvoudige ideeën voor olieverfschilderijen gids.

Textuur in de kunst voorbeelden

De Sterrennacht: Vincent Van Gogh

Er zijn een aantal beroemde kunstenaars die textuur in hun werken gebruikten. Van Gogh en Monet gebruikten beiden de impasto-techniek in hun schilderijen. Van Gogh's 'Sterrennacht' is een uitstekend voorbeeld van hoe textuur kan worden gebruikt om een gevoel van beweging in een schilderij te creëren. Monet's 'Waterlelies' gebruikt ook dikke verfstreken om het werk een bijna driedimensionale kwaliteit te geven.

Andere kunstenaars, zoals Jackson Pollock, gebruikten de sgraffitotechniek in zijn schilderijen. Compositie met sgraffito IV is een uitstekend voorbeeld van hoe deze techniek kan worden gebruikt om een gevoel van beweging en energie in een schilderij te creëren. In Pollocks Nummer 1A, 1948, gebruikte hij verschillende spetter- en markeertechnieken om een gevoel van textuur en chaos in zijn kunst te creëren.

Grattage Een beroemd voorbeeld van zijn werk is 'La Foret', dat deze techniek gebruikt om een gevoel van beweging en energie in het schilderij te creëren.

Eindelijk

Textuur kan worden gebruikt om verschillende effecten op de kijker te creëren. Het kan worden gebruikt om een gevoel van diepte te creëren en dimensionaliteit aan je schilderijen toe te voegen. Experimenteer met verschillende technieken en materialen om die te vinden die je het mooist vindt.

Door te begrijpen hoe textuur werkt, kun je het gebruiken om je eigen kunstwerk te verbeteren. Wees niet bang om creatief te worden! Probeer nieuwe dingen en kijk wat je kunt bedenken.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.