Beweging in de kunst: hoe kunstenaars beweging overbrengen

Carla Andrews 03-08-2023
Carla Andrews

Visuele beweging in de kunst heeft betrekking op de manier waarop kunstenaars in een werk de indruk wekken van beweging, gebaar en energie. Door te leren hoe u beweging in de kunst kunt creëren, kunt u uw kunstwerken dynamischer, realistischer en levendiger laten lijken.

In deze gids behandelen we wat beweging is, hoe het verband houdt met andere beginselen in de kunst en analyseren hoe bekende kunstenaars de schijn van beweging hebben gewekt in hun beroemde kunstwerken.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Wat is het principe van beweging in de kunst?

Beweging in kunst verwijst naar de manier waarop een kunstenaar actie en energie overbrengt in zijn werk. Het principe van beweging bestaat uit het gebruik van elementen zoals lijn, vorm, kleur, textuur, ruimte en waarde om een visuele weergave van fysieke beweging te creëren. Het kan worden gebruikt om de actie van een moment vast te leggen. Beweging brengt leven in een anders statisch beeld. Het kan ook context geven en eenverhaal van afgebeelde figuren en voorwerpen.

Zie ook: Vorm: een element van kunst

Er zijn veel verschillende manieren om beweging in de kunst weer te geven. Enkele voorbeelden zijn de herhaling van vormen, leidende, gekartelde lijnen of vage figuren. De beweging in een werk kan aanwezig zijn in het schilderij als geheel, in een bepaald gedeelte. Het kan ook alleen aanwezig zijn in een onderwerp of object. Neem het voorbeeld van een fietser die op een zachte, rustige winterdag door landweggetjes scheurt. De figuur van deDe fietser op het schilderij kan enigszins onscherp lijken, met zijn fiets die overhelt om een bocht te nemen, in beweging gevangen. Terwijl de omringende bomen statisch en stil lijken.

Beweging in de kunst voorbeelden

In de schilderkunst kan beweging worden vastgelegd met technieken zoals het vervagen of vegen van kleuren op het doek om snelheid en richting aan te geven. Kunstenaars kunnen ook textuur en gebaren gebruiken om beweging en energie in de scène over te brengen. Andere voorbeelden van beweging zijn het integreren van geposeerde figuren en het toevoegen van details zoals kabbelend water of golvende wolken die beweging suggereren.

Camille Pissarro: De Boulevard Montmartre bij nacht

In Camille Pissarro's De Boulevard Montmartre bij nacht creëert hij een gevoel van bedrijvigheid en beweging in de Parijse straat. De lijnen van auto's en koplampen creëren een gevoel van ritme en leidt het oog van de kijker naar binnen. Dan is de herhaling In dit voorbeeld worden de principes van ritme en herhaling gebruikt om beweging te creëren. Er is ook de indruk van fysieke beweging te zien in de licht vervaagde figuren en auto's die in beweging lijken te zijn.

Edgar Degas: L'Etoile

Edgar Degas' is een prachtig voorbeeld van hoe het gebaar van een onderwerp beweging kan impliceren. De persoon balanceert op één voet, gevangen in een freeze frame binnen de stroom van de dans.

Soorten beweging in de kunst

De indruk van fysieke beweging

Kunstenaars kunnen bepaalde technieken gebruiken om de indruk van fysieke beweging te wekken. Lijnen kunnen vormen of textuur de richting van een onderwerp suggereren.

Vincent van Gogh: De moerbeiboom

Als voorbeeld van hoe textuur de indruk van fysieke beweging kan wekken, gebruikt van Gogh korte impasto penseelwerk om de wervelende takken van de boom weer te geven. Dit creëert een gevoel van sfeer voor de kijker, die de richting van de wind kan afleiden. Het lijkt alsof de boom wordt bewogen door de kracht van de elementen.

J.M.W. Turner: De Fighting Temeraire gesleept naar haar laatste ligplaats om gesloopt te worden.

Zie ook: Acrylverfmediums: een gids - Fine Art Tutorials

Een ander voorbeeld van een kunstenaar die met lijn en vorm de indruk wekt van fysieke bewegingen is J.M.W. Turner. In zijn schilderij 'The Fighting Temeraire' golft de stoom van de boot die de Temeraire voortbeweegt naar achteren. Dit wekt de indruk dat de stoomboot naar de kijker toe beweegt, waarbij de luchtweerstand een spoor van stoom creëert. Dit geeft de kijker de context over derichting waarin de boten varen en zorgt voor het gevoel van beweging.

Impliciete beweging

Het gebaar van een figuur of object kan worden gebruikt om beweging te suggereren, zonder dat de hele actie van een scène hoeft te worden getoond.

In figuurtekening Het gebaar wordt bijvoorbeeld gebruikt om de suggestie te wekken van een pose die op een bepaald moment is vastgelegd. Dit gebaar impliceert fysieke energie en legt het onderwerp vast in een bepaald moment voordat het van houding verandert.

John Singer Sargent: La Carmencita

De suggestie van beweging is ook te zien in de schilderijen van Singer Sargent. In 'La Carmencita' geven de lichaamshouding en de hoek van de armen het gevoel dat er net een stap is gezet. De gebogen lijnen van de armen geven de kracht achter haar bewegingen weer. De donkere, losse penseelvoering die van de figuur uitgaat creëert een gevoel van ritme rond de danseres. Dan de vage randen en gebroken lijnenuit de stof van haar mouwen draagt bij aan de beweging van niet alleen het figuur, maar de rimpelingen van de jurk.

Beweging in het kijkritme

Vincent van Gogh: Irissen

Herhaling kan een gevoel van beweging creëren, met opeenvolgende vormen die met elkaar in verband staan. U kunt dit soort beweging zien in abstracte of surrealistische werken, optische illusies of kunstwerken die als niet-representatief kunnen worden omschreven. Deze herhaling creëert tempo, omdat kijkers naar verbonden elementen achter elkaar kijken. De herhaling van kleuren en vormen in van Goghs Irissen creëert een sneleen kijkritme dat het gevoel geeft dat de bloemen wuiven in de wind.

Gebaar en beweging in figuur tekenen

Gebaar tekenen is een vorm van figuurtekenen die zich richt op het vastleggen van de beweging en expressie van het onderwerp. Kunstenaars gebruiken snelle streken om de pose, spierspanning en lichaamstaal van hun onderwerpen vast te leggen. Dit type tekening vereist dat kunstenaars snel werken om beweging en energie over te brengen met minimale details.

Wanneer we het gebaar relateren aan het bewegingsprincipe, kan het gebaar van een figuur worden beschreven als impliciete beweging Het legt een freeze frame vast van een figuur in beweging. Door de manier waarop de positie van het lichaam verandert wanneer het in actie is, kan de kijker zich voorstellen wat de volgende beweging zal zijn. De hoek van de figuur, of de figuur in de lucht is, het evenwicht en de balans van de pose kunnen beweging impliceren.

Een lopende figuur zal bijvoorbeeld een meer dynamische houding hebben dan een lopende figuur. De benen zullen verder uit elkaar staan en de persoon zal een evenwichtige voorwaartse houding hebben. Bij het maken van een gebarentekening moet de kunstenaar de referentie en de houding van het onderwerp zorgvuldig analyseren, om de beweging van de figuur nauwkeurig weer te geven.

Beweging en kunstelementen

Het principe van beweging kan ook in kunstwerken worden verwerkt door verschillende elementen Een kunstenaar kan bijvoorbeeld een combinatie gebruiken van kleur , lijn , vorm , textuur , ruimte , formulier en waarde om een dynamische samenstelling Bijvoorbeeld, om de indruk te wekken dat een figuur beweegt, kan een kunstenaar de benen van de figuur vervagen, door lichtere waarden te gebruiken, of vormen met zachtere randen.

Claude Monet: Tulpenvelden in Nederland

Op dit schilderij van Monet zie je de bewegingsonscherpte van de windmolen. Kunstenaars kunnen andere methoden gebruiken, zoals het creëren van bewegingsonscherpte, vervorming, verspreide vormen of sporen om beweging na te bootsen.

In een illustratie kan de tekenaar lijnen trekken die van achter een rennende figuur komen om hun richting en snelheid te symboliseren. Dit voorbeeld is te zien in stripboeken kunststijlen Zoals je ziet kan de manier waarop de kunstenaar beweging weergeeft een stilistische keuze zijn en afhankelijk van het medium dat hij gebruikt.

Beginselen van de kunst: beweging

De beginselen van de kunst zijn fundamentele manieren voor kunstenaars om een werk te analyseren en tastbaar te benaderen. Door deze verschillende beginselen te categoriseren, kunnen kunstenaars een kunstwerk effectief in concretere termen beschrijven. Hierdoor kunnen zij essentiële informatie decoderen over de bedoeling van de maker en de context van het kunstwerk.

Beweging is slechts één principe van kunst en design, de andere zijn balans , contrast , nadruk , patroon ritme, eenheid en ras Beweging is een essentieel onderdeel van kunst dat helpt om een gevoel van energie en dynamiek te creëren. Door de principes van kunst te gebruiken, kunnen kunstenaars hun boodschap effectiever overbrengen en boeiender werken creëren.

Ritme en beweging

Ritme en beweging zijn twee met elkaar verweven beginselen van de kunst die de kijker een gevoel van energie en dynamiek geven. Net als herhaling of patroon wordt ritme gecreëerd door een gestage stroom van gelijksoortige elementen, of contrast van ongelijksoortige elementen. Het wordt gebruikt om een georganiseerd kijkpad of hiërarchie Dit is waar bepaalde elementen de aandacht van de kijker meer trekken dan andere. Beweging daarentegen wordt gebruikt om actie in een beeld te suggereren. Dit kan worden gebruikt om een verhaal te creëren en context te geven.

Winslow Homer: Zonlicht aan de kust

Wanneer zowel ritme als beweging effectief in een kunstwerk worden gebruikt, kunnen zij de kijker naar binnen trekken, hun aandacht trekken en de boodschap duidelijk overbrengen. Ritme gebruikt kunstelementen om een tempo en hiërarchie te creëren, terwijl beweging actie in het beeld suggereert. Bijvoorbeeld, het gebruik van repeterende gekartelde lijnen kan een stormachtige of woelige zee aanduiden. Dit creëert beweging en een gevoel van de golven...De repetitieve illusie van de vormen in de golven leidt het oog van de kijker ritmisch rond.

Het belang van beweging in de kunst

Het principe van beweging kan worden gebruikt om emotie, energie en dynamiek over te brengen, en om speerpunten en leiden het oog van de kijker rond.

Beweging kan worden gebruikt om actie te suggereren en een gevoel van verhaal te creëren in een kunstwerk. Wanneer beweging effectief wordt gebruikt, kan het de aandacht van de kijker trekken en een boeiend werk creëren dat zijn boodschap duidelijk overbrengt.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.