Acrylverfmediums: een gids - Fine Art Tutorials

Carla Andrews 04-06-2023
Carla Andrews

Met de toevoeging van acrylverfmediums kunt u uw acrylkleuren volledig transformeren. Mediums kunnen de veelzijdigheid van verf verbeteren en ervoor zorgen dat deze zich op unieke manieren gedraagt.

Verander de droogtijd, maak het af, oppervlaktestructuur de transparantie, het volume of de vloeiing van de verf.

Het mooie van mediums met acryl is dat ze de structuur van de acrylverf niet ondermijnen. Je kunt acrylverf verdunnen met water om het vloeibaarder te maken, maar water verzwakt de verffilm. Een medium daarentegen helpt je om een sterke, flexibele film te behouden tijdens het schilderproces.

Door de speciale eigenschappen van een medium te benutten, kunt u in uw schilderpraktijk effecten bereiken die uw werk doen opvallen en het hele proces aangenamer maken.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

De afwerking veranderen

Sommige merken acrylverf Golden Heavy Body hebben geen additieven in zich die een uniforme glans aan het oppervlak geven. Afhankelijk van het pigment krijgt u een glanzender of een meer mat effect. U kunt een medium gebruiken om de reflecterende eigenschappen van de verflaag te veranderen, om de verschillende pigmenten te egaliseren, of om het gewenste effect te bereiken.

Acryl glans medium

Acrylglansmiddel kopen

Voeg een kleine hoeveelheid toe aan de verf voor een satijnachtige glans, of een beetje meer voor een stralend oppervlak dat glimt.

Bron: Liquitex

Het aantrekkelijke van het toevoegen van glans aan verf is dat het kleuren meer verzadigd doet lijken en de kleurcontrasten vergroot. Dit medium verhoogt de vloeibaarheid van de verf en zorgt tegelijkertijd voor een sterke verffilm.

Dit medium van Liquitex kan ook worden gebruikt als vernis, want het droogt op tot een helder hard oppervlak.

Acryl mat medium

Acryl mat medium kopen

Het matte medium creëert een niet-reflecterende afwerking wanneer het gemengd wordt met acrylverf.

Bron: Liquitex

Net als het glansmedium verhoogt het matteringsmiddel de vloeibaarheid, wat ingewikkeld detailwerk vergemakkelijkt. Het matte medium werkt vooral goed bij dekkende kleuren. Als u wilt de vloeibaarheid verhogen van uw verf zonder deze mat of glanzend te maken, meng dan de glanzende en matte mediums samen om een satijnachtig effect te creëren.

Oppervlaktestructuur

Acryl gel medium

Nu winkelen

Dit medium is de perfecte aanvulling op het impasto-werk en werkt als verdikkingsmiddel, waardoor de penseelstreken op het doek blijven staan.

Bron: Liquitex

De textuur van het medium zelf is dik en glad, gebruik het om schitterende texturen te creëren, de body van uw verf te verlengen en de werktijd te verlengen.

Het bestaat zowel in matte als glanzende varianten en het verhoogt ook de hechting van de verf, zodat u er dikke lagen verf mee kunt opbouwen.

Er zijn vele manieren om verschillende oppervlaktestructuren in je schilderijen te creëren. Je zou een gereedschap als een paletmes of een siliconen mini-mes Lees over enkele andere applicators die je helpen om een dikke textuur in je werk te krijgen.

Als u geïnteresseerd bent in het leren van enkele textuurschildertechnieken, heeft The Paint Basket: Online Art Lessons een handleiding die wat inzicht geeft in hoe je een andere dimensie in je werk kunt creëren. Lees onze impasto blog om over de techniek te leren.

Modelleerpasta

Nu winkelen

Dit medium droogt op tot een harde, stijve maar flexibele film. Gebruik het om uw schilderijen driedimensionaal te maken.

Bron: Liquitex

Het geeft het verfoppervlak een 'tand', waardoor de verf zich beter aan het doek hecht. Daarom kan het, samen met zijn absorberende eigenschappen, worden gebruikt als ondergrond. Strooi de textuur op het doek als basislaag en breng er vervolgens verf overheen aan, of meng het met verf om gekleurde textuur te creëren.

Droge textuur

Het merk Derivan produceert een uitgebreid assortiment droge texturen die kunnen worden toegevoegd aan een gelmedium, gesso of rechtstreeks aan acrylverf. Hiermee kunt u uw eigen mediums op maat maken.

Omdat ze aan gesso kunnen worden toegevoegd, kun je deze droge texturen gebruiken met een veelheid aan mediums, zoals olie en als ondergrond voor pastel. De droge mediums bieden kunstenaars de mogelijkheid om uitgebreide texturen en unieke kunstwerken te creëren. Sommige van de droge mediums zijn puur decoratief, terwijl andere een functie hebben. Microsferen bijvoorbeeld geven de verf bulk zonder extra gewicht toe te voegen,waarmee u 3D sculpturale effecten kunt creëren.

Er zijn 18 verschillende droge texturen, hier zijn er enkele die beschikbaar zijn...

Gemalen marmer droge textuur medium

Nu winkelen

Bron: Jackson's Art

Voegt tand, absorptievermogen en fijne textuur toe aan een verflaag. Het maakt de film ook dikker. Het is nogal lastig om een gelijkmatig oppervlak te krijgen met marmer, omdat de deeltjes zo fijn zijn. Interessant is dat, als je een beetje hiervan mengt met een gesso, het ook een goede ondergrond kan zijn voor kleurpotlood of pastelkunst.

Mica vlokken droge textuur medium

Nu winkelen

Bron: Jackson's Art

Meng met transparante kleuren en gels om parelmoer- en opalescentie-effecten te verkrijgen. Hoe transparanter het mengsel, hoe meer deze kwaliteiten zullen doorschijnen. Om je schilderij te laten schitteren, strooi je het over natte verf.

Bekijk het volledige gamma droge textuurmediums hier .

Transparantie

Glansmiddel

Nu winkelen

Glaceren is een techniek die bij acrylschilderen wordt gebruikt om helderheid en de illusie van licht te creëren. Een glacis is een transparante laag die eerdere verflagen doorlaat, waardoor subtiele verschuivingen in tint en verzadiging ontstaan.

Acrylverf kan worden verdund met water, maar door toevoeging van te veel water kan een zwakke verffilm ontstaan. Daarom kan het gebruik van een glaceermedium om de transparantie en vloeibaarheid van de verf te vergroten ervoor zorgen dat er een sterke verffilm ontstaat.

Zie ook: Loomis-methode: een hoofd tekenen vanuit elke hoek

Droogtijd

Vloeistof vertragend medium

Nu winkelen

Acrylverf droogt snel, tenzij u een acrylverf gebruikt die ontworpen is om langer nat te blijven, zoals Golden's Open Acrylics .

Een vloeibaar vertragend additief vertraagt het droogproces van verf, waardoor de open tijd toeneemt. Hierdoor is verf langer werkbaar op het palet en het doek. Het maakt het veel gemakkelijker om technieken als alla prima (nat-in-nat) toe te passen.

Een kleine hoeveelheid van dit medium gaat heel ver. De fluid retarder voorkomt dat acrylverf langer "doorschilfert", omdat het de verwerkingstijd tot 40% verlengt, afhankelijk van de dikte van de verf en de hoeveelheid toegevoegd medium.

Mediums voor verschillende acrylverf toepassingen

Acryl gietmedium

Zie ook: Complementaire kleuren: wat ze zijn en hoe ze te gebruiken

Nu winkelen

Verminder de viscositeit van de verf om een glad, nat ogend gietschilderij te creëren.

Meng het medium met zachte acrylverf en giet het vervolgens over het door u gekozen acrylverfoppervlak voor schitterende levendige abstracte effecten. Het medium houdt de kleur ondoorzichtig en u kunt het in plassen op uw doek of paneel gieten.

Voor de beste resultaten neem je een eetlepel Zachte lichaamskleur op een kopje Gietmedium. Lees wel de instructies op het gietmedium dat u krijgt voor de hoeveelheden. U kunt ook gebruik maken van vloeibare acrylverf om te gieten . Lees over andere gietmedia in onze uitgebreide beoordeling.

Acryl airbrush medium

Nu winkelen

Verlaagt de viscositeit van acryl tot een waterachtige consistentie, klaar voor airbrush-toepassing.

Dit airbrushmedium is ontworpen om Zachte lichaamskleur voor gebruik met een airbrush. Het is 100% acrylbindmiddel en is ook geschikt voor gebruik met acrylinkten. Het Airbrush Medium kan ook functioneren als extender om verf vloeibaarder en transparanter te maken.

Begin in een verhouding van 1:1 met Soft Body Acryl of acrylinkt; wellicht moet u de verhouding aanpassen afhankelijk van het gekozen pigment - experimenteer om de optimale mix te krijgen. Roer om het medium met de acrylverf te combineren... dan bent u klaar om te spuiten!

Als u wilt leren hoe u uw mediums op de proef kunt stellen, inclusief het airbrushmedium, bekijk dan onze acrylschildertechnieken tutorial .

Acrylverf mediums: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.