Hoe vernis je een acrylschilderij - Fine Art Tutorials

Carla Andrews 03-06-2023
Carla Andrews

Vernissen is de laatste stap in het schilderproces. Leer hoe je een acrylschilderij moet vernissen door onderstaande stappen te volgen.

Vernissen is heel eenvoudig te doen en je hebt er maar een paar benodigdheden voor nodig. De vernislaag heeft enkele dagen nodig om volledig te drogen en uit te harden. Dus als je van plan bent je kunstwerk te verzenden, zorg dan voor voldoende tijd om het vernisproces te voltooien.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Wat zijn de voordelen van het vernissen van een acrylschilderij?

Het is niet nodig om een vernislaag aan te brengen, maar het kan veel voordelen opleveren voor het uiterlijk en de levensduur van uw kunstwerk. Als u uw schilderijen wilt verkopen of ze jarenlang wilt ophangen, zal een vernislaag het schilderij beschermen.

Door een laag vernis aan te brengen, beschermt u het tegen stof, normale slijtage en UV. Kleuren zullen na verloop van tijd minder snel vervagen. Bovendien verdiept de vernis de kleurcontrasten, waardoor schaduwen donkerder lijken en levendige kleurenmixen helderder worden.

Zie ook: Beste aquarelpenselen: een overzicht - Fine Art Tutorials

Een ander voordeel van het aanbrengen van vernis op een schilderij is dat vernislagen verwijderbaar zijn. Dus als ze in de loop der jaren stof of vuil ophopen, kunt u de laag verwijderen en een nieuwe aanbrengen. Het aanbrengen van een nieuwe vernislaag geeft een schilderij een nieuw leven.

Het verwijderen en opnieuw aanbrengen van de vernislaag hoeft niet regelmatig te gebeuren, en waarschijnlijk zelfs niet binnen een mensenleven. De verwijderbare laag is er als een beschermende maatregel, die het archiefkarakter van het schilderij zelf vergroot.

Wanneer moet je een acrylschilderij vernissen?

Breng vernis aan nadat je schilderij klaar en volledig droog is. Als je een dikke textuur in je werk hebt gebruikt, druk dan met je vingernagel in een deel van de dikke verf om er zeker van te zijn dat deze helemaal is uitgehard.

Een andere tip, voordat je leert hoe je een acrylschilderij moet vernissen, is om je werk vooraf te fotograferen. Want als je een glanzende vernis gebruikt, kan het oppervlak meer reflecteren, wat het gefotografeerde beeld kan vertroebelen. Zorg er dus voor dat je, voordat je gaat vernissen, het kunstwerk in het beste licht vastlegt voor sociale media, je website of voor drukwerk.

Welke benodigdheden heb je nodig voor het vernissen van een acrylschilderij?

 • Gouden polymeerlak Deze verwijderbare vernis is van hoge kwaliteit en UV-bestendig.
 • Gouden isolatiejas De isolatielaag vormt een barrière tussen het kunstwerk en de uiteindelijke vernislaag. Het is een permanent helder acrylmedium. Als de vernis later moet worden verwijderd, beschermt het het schilderij terwijl de vernis wordt verwijderd. Het helpt ook om een meer uniforme vernislaag te creëren en blokkeert eventueel pigment dat zich op het oppervlak van het schilderij bevindt. Aanbrengen van een isolatielaagHet is optioneel om een isolatielaag te gebruiken, maar het wordt wel aangeraden.
 • Verniskwast: Liquitex biedt een groot assortiment brede, platte penselen aan gemaakt om te lakken.
 • Bescherm uw tafel, bureau of vloer tegen weglopende lak met een tafelkleed of laken.

Een acrylschilderij vernissen: stap-voor-stap instructies

Stap 1: Breng de isolatielaag aan met de Golden Isolation Coat.

 1. Zorg ervoor dat uw werk klaar, droog en stofvrij is.
 2. Voor elke 30 cm2 schilderij heeft u ongeveer 30 ml nodig. isolatiecoating vloeistof Dit hangt af van hoe glad en absorberend het schilderij is. Als het schilderij veel textuur heeft en meer mat is, heeft u misschien meer nodig.
 3. Laad het penseel en begin met het aanbrengen van de isolatielaag op het middelste gedeelte van het schilderij. Zorg ervoor dat het gelijkmatig wordt verdeeld.
 4. Schilder de randen van het schilderij, van de randen naar binnen toe (zodat de vloeistof niet overloopt).
 5. Gebruik de borstel om de vacht glad te strijken en veeg het overtollige weg.
 6. Houd het schilderij tegen het licht zodat het volledig bedekt is en er geen delen blootliggen.
 7. Maak je penseel en andere materialen schoon.
 8. Wacht ongeveer 2 dagen tot de isolatielaag droog is alvorens te vernissen.

Stap 2: Breng de acrylvernis aan

 1. Maak eerst een mengsel van Gouden polymeervernis en water. Meng 3 delen vernis met 1 deel water in een schone pot. Markeer de pot om te helpen de hoeveelheden af te meten. Lees echter de verpakking of de productpagina voor instructies over de verhouding tussen water en vernis om te mengen, want die kan verschillen als u een ander product gebruikt. Roer de vernis en het water door elkaar tot het gecombineerd is. Test de consistentie van de vernis op een strook papier voordat uhet op het oppervlak schilderen.
 2. Breng de eerste laag vernis aan. Gebruik lange, overlappende streken om ervoor te zorgen dat het hele schilderij bedekt is. Houd het voor het drogen tegen het licht om er zeker van te zijn dat er geen plekken gemist worden.
 3. Reinig al uw materialen grondig na elke laag, want droge vernis kan ervoor zorgen dat verfkwasten hard worden en moeilijk te verwijderen zijn. Gebruik water om schoon te maken, borstelzeep helpt ook om de vernis van de haren te verwijderen.
 4. Elke laag vernis heeft ongeveer 5 uur nodig om te drogen. Als u satijnen of matte vernis gebruikt, is het niet raadzaam meer dan twee lagen aan te brengen, anders kan het er troebel uitzien. Twee lagen vernis is een goede hoeveelheid, als u glanzende vernis gebruikt, kunt u er drie aanbrengen.
 5. Breng de volgende vernislaag aan en maak uw materialen schoon.
 6. Nadat de laatste laag vernis is aangebracht, wacht u ongeveer 2 dagen tot deze volledig droog en uitgehard is. Laat het geheel in een schone, stofvrije ruimte drogen.

Uw acryl schilderij is compleet!

Zodra het vernis droog is, is het schilderij klaar. Hang het aan de muur, stuur het naar een galerie of een klant. Vernissen is eenvoudig te doen en als je het eenmaal een paar keer gedaan hebt, hoef je er niet eens meer over na te denken. Bekijk onze andere acryl schilderij tutorials om meer te leren over het medium, technieken en benodigdheden om uw schilderpraktijk te verbeteren.

Hoe vernis je een acrylschilderij: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Zie ook: Realisme Schilderen 101: Hoe kleur realistisch mengen

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.