Realisme Schilderen 101: Hoe kleur realistisch mengen

Carla Andrews 14-06-2023
Carla Andrews

De essentie van realistisch schilderen zit in de kleur. Door het licht van een scène vast te leggen met realistische waarde- en toonverschuivingen, kun je een illusie van realisme creëren voordat je er details aan toevoegt.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Realisme schilderen: hoe te beginnen

Als je realistisch wilt schilderen, is dat moeilijk. Er zijn veel verschillende componenten die je aan elkaar moet knopen. De eerste is een scène weergeven met realistische verhoudingen de volgende is het realistisch mengen van kleuren en ze op de juiste plaats op je doek schilderen, dan moet je tenslotte maak de details .

Gelukkig zijn er enkele dingen die u kunt doen om uw kleurgebruik snel te verbeteren en daardoor beter worden in het schilderen van realisme.

De sleutel tot het schilderen met realistische kleuren ligt in het creëren van subtiele overgangen in toon en waarde. Door deze vaardigheid te verwerven, kun je vrij en spontaan schilderen zonder je al te veel zorgen te maken over de structuur of het detail, en toch een esthetisch mooi schilderij maken. Veel kunstenaars die de kleur beheersen, schilderen losjes en laten details weg als ze eenmaal de basis van hun werk hebben gelegd.er toch in slagen om hun schilderijen er van veraf realistisch uit te laten zien.

John Singer Sargent: Cypressen en Pijnbomen

Voordat u leert hoe u kleuren realistisch kunt gebruiken, is het nuttig de grondbeginselen te begrijpen over kleurmenging Als u dat nog niet hebt gedaan, neem dan de gids door en kom dan terug naar dit artikel - het zal u helpen uw deskundigheid te ontwikkelen.

Wat zijn enkele veelgemaakte fouten die beginners maken bij het gebruik van kleur?

Een van de meest voorkomende fouten die beginnende schilders maken wanneer ze proberen realistisch met kleur om te gaan, is dat ze kleuren in een meer verzadigde vorm gebruiken dan hoe ze er in het leven zouden uitzien. Kleuren in het echte leven zijn veel neutraler dan we in eerste instantie denken.

Een andere fout is te veel titaanwit gebruiken, of titaanwit gebruiken zonder het te mengen met andere kleuren in geaccentueerde delen van het schilderij. Titaanwit wast mengingen uit, het kan kleuren meer pastelachtig doen lijken en zelfs krijtachtig maken.

Wees voorzichtig met het aanbrengen van titaniumwit. Als u probeert kleur te mengen voor een lichter gebied, begin dan met zinkwit Natuurlijk zal titanium nodig zijn voor sommige gebieden, maar het wordt bijna nooit rechtstreeks uit de tube op het doek aangebracht. Om realistische hoge tonen te bereiken, voeg je een klein beetje van de middenwaardekleur toe om het wit wat af te zwakken.

Leer het uitgebreide bereik van een kleur

Er zijn vele manieren om een enkele kleur te veranderen om het uiterlijk ervan te veranderen.

Verzadiging

De verzadiging van een kleur is hoe levendig hij is. Een kleur met een hoge verzadiging kan worden omschreven als een kleur in zijn zuiverste vorm.

De hue De pigmenten ultramarijn, kobalt en cyaan worden allemaal als blauw beschreven.

Toon

De toon van een kleur kan variëren in lichtheid of donkerheid en verzadiging, maar geeft een kleur niet weer in zijn zuiverste of meest verzadigde vorm.

Tint

Maak een tint door wit aan de kleur toe te voegen. De tinten zijn de lichtste delen van een schilderij en zijn gewoonlijk een kleur gemengd met titaanwit.

Zie ook: Abstracte olieverfschilderij: Hoe maak je je eigen abstracte kunst?

Omdat titaanwit een ondoorzichtig pigment is, verandert het de opaciteit van de kleur. Het brengt de toon in het schilderij naar voren, omdat het licht rechtstreeks weerkaatst tegen de eerste ondoorzichtige verflaag.

Schaduw

Dit verwijst naar de relatieve donkerheid van een kleur. De waarde van een kleur is hoe licht of donker hij is.

Een tint is een kleur gemengd met zijn complementaire kleur of met zwart om het mengsel donkerder te maken.

Wanneer een kleur in gelijke delen wordt gemengd met zijn complementaire kleur, ontstaat een achromatische kleur, maar die is dan eerder donkergrijs dan zwart. Om het mengsel donkerder te maken kun je extra zwart toevoegen.

Begin een schilderij met neutrale kleuren

Het is gemakkelijker om te beginnen met de meer neutrale tonen en tinten in je schilderij, en dan geleidelijk de verzadiging en helderheid te verhogen naarmate je vordert.

Als je begint met je helderste kleuren, kun je meteen overdrijven. Het is meer een strijd om een heel schilderij af te zwakken, en je zult het gevoel hebben dat je aan het eind veel verf hebt verspild om de intense delen te bedekken. Het voelt veel beter om voorzichtig highlights en heldere delen toe te voegen terwijl je bezig bent - je zult je bij realistisch schilderen realiseren dat minder meer is als het gaat omPlus, te lang schilderen op een levendige achtergrond kan uw ogen belasten en u een vermoeid gevoel geven.

Neutrale kleuren mengen

Om neutrale tinten te creëren en de verzadiging van een kleur te verminderen, mengt u complementaire tinten met elkaar. Complementaire kleuren zijn kleuren die recht tegenover elkaar staan op het kleurenwiel.

Complementaire kleurenparen bestaan uit één primaire kleur en één secundaire kleur (een secundaire kleur bestaat uit twee primaire kleuren). Dit betekent dat een neutrale mix alle drie de primaire kleuren bevat, in gelijke mate.

Met deze kennis kun je een heel klein beetje van een complementaire kleur aan de mix toevoegen om het af te zwakken. Voeg een beetje meer toe om het koele grijzen of warme bruinen .

Als een neutrale kleur meer op grijs lijkt, betekent dit dat hij koel neutraal is en dat hij meer blauw dan rood of geel bevat. Als een kleur meer op bruin lijkt, bevat hij meer geel of rood dan blauw.

Het is belangrijk op te merken dat u de verzadiging van een kleur kunt verminderen door grijs of zwart aan de mix toe te voegen, maar dit zal waarschijnlijk ongewenste resultaten opleveren. Het resultaat van uw kleurenmix hangt af van het pigment dat u gebruikt voor zwart en grijs, maar als u Ivory Black gebruikt, dat eigenlijk een heel donker neutraal blauw is, zal het uw mix troebel maken. Dat komt omdat het een hoge kleurkracht heeft, dus dewordt het uiterlijk van uw mengsel volledig overgenomen door dit pigment.

Kleurwaarden creëren

We hebben het gehad over tonen, tinten en schakeringen en hoe die verband houden met kleur. Wat deze termen gemeen hebben is dat ze de waarde van kleur, oftewel hoe licht of donker een kleur is.

In een schilderij is de waarde relatief. Dit betekent dat de waarde van een kleur in een schilderij kan worden beoordeeld op basis van de relatieve tonen van de kleuren eromheen. De lichtste kleur in een low key schilderij (geheel in donkere kleuren geschilderd) kan dezelfde zijn als de donkerste kleur in een high key schilderij (geheel in lichtere kleuren geschilderd).

Zie de gebieden in je schilderij als een overgang in waarde en merk op hoe deze gebieden zich tot elkaar verhouden.

Gebruik kleur om afstand te creëren

Wanneer u naar een landschap kijkt, zult u merken dat elementen op de voorgrond helder en verzadigd lijken, terwijl elementen ver in de verte een neutrale blauwe tint lijken aan te nemen die lijkt te vervagen naarmate ze verder weg zijn. U zult dit waarschijnlijk hebben opgemerkt als u in een bergachtig of heuvelachtig gebied bent geweest, waar de oriëntatiepunten groot genoeg zijn om zichtbaar te zijn terwijl ze mijlenver weg zijn.

De reden hiervoor is lichtverstrooiing. Als licht door de lucht gaat, wordt een deel van het licht onderschept en weerkaatst door de moleculen in de lucht.

Licht met een hoge frequentie, zoals blauw of violet, wordt eerder door moleculen gereflecteerd dan lichtgolven met een lage frequentie, zoals rood. De lichtbreking in de lucht verklaart ook waarom wij de lucht als blauw waarnemen.

Wij zien geen violet omdat onze ogen veel minder gevoelig zijn voor violet licht dan voor blauw. Als we dus naar verre bergen of heuvels kijken, zien we geen blauwe bergen, maar zie je het verstrooide blauwe licht uit de lucht tussen jou en de berg.

Je kunt zien hoe schilders al eeuwenlang de fysieke eigenschappen van licht, lucht en land begrijpen en weergeven in hun schilderijen.

J.M.W. Turner: Grenoble vanaf de rivier de Drac met de Mont Blanc in de verte

Dus hoe kun je dit in je schilderijen gebruiken? Ten eerste kun je mengsels van donker grijsblauw maken voor verafgelegen oriëntatiepunten. Denk eraan, hoe verder weg het oriëntatiepunt is, hoe lichter het zal lijken. Als je het beglazingsmethode kunt u een heel dun laagje kobaltblauw aanbrengen op de plaatsen waar u afstand wilt creëren.

Gebruik voor objecten of onderwerpen op de voorgrond een groter scala aan fellere kleuren. Maak scherpere details om ze naar voren te halen.

Gelijktijdig contrast: hoe kleur ons voor de gek kan houden

Wanneer we naar kleuren om ons heen kijken, doen zich vaak optische illusies voor. Een enkele kleur of waarde in een referentie is moeilijk te onderscheiden. De omringende kleuren en waarden beïnvloeden hoe we die zien. Dit effect wordt simultaan contrast genoemd.

Een donkere kleur kan donkerder lijken wanneer er een lichte kleur naast wordt geplaatst. Een neutrale blauwe kleur kan helder en levendig lijken wanneer de complementaire kleur ervan oranje wordt ernaast geplaatst. Bovendien, warme kleuren lijken warmer wanneer ze naast koele kleuren worden geplaatst.

Hier is een voorbeeld van simultaan contrast in actie.

Schilders kunnen deze illusie gebruiken om de kleur- en waardecontrasten in hun werk te vergroten. Door te beseffen hoe onze ogen de werkelijke verschijning van kleur kunnen veranderen, krijgt u meer controle over het gebruik van kleuren.

Leer hoe u kleur kunt mengen en afstemmen op uw referentie

De grootste uitdaging bij het schilderen vanaf een referentie zoals een foto, of naar het leven, is het afstemmen van de kleuren die je ziet op je doek. Het vergt veel oefening om gewoon naar iets te kijken en telkens precies die kleur te kunnen mengen.

Er zijn stappen die u kunt nemen om u te helpen bij de kleurafstemming, zie de kleurmengproces in stappen om uit te vinden hoe.

Lees over kleurenleer

Om kleur echt te begrijpen, hoe het zich verhoudt tot pigment en hoe kleuren op elkaar inwerken, lees over kleur theorie Het is niet essentieel om alle technische details van de kleurenleer te kennen, maar een basiskennis kan een revolutie teweegbrengen in de manier waarop u kleur gebruikt in uw schilderijen.

Hoeveel kleuren heb je nodig?

Je hebt niet te veel kleuren nodig om realistisch te schilderen.

Probeer uw hand op een beperkt palet Het zal je aanmoedigen om beter te leren omgaan met kleur en deze te mengen.

Een beperkt palet kan een goede basis leggen voor de kleuren die je in je kunstpraktijk gebruikt. Om realistische kleuren te bereiken, moet je het maximale scala aan tinten kunnen maken dat uit pigment mogelijk is. Dit betekent het creëren van contrast in kleur, waarde en temperatuur. Beginnen met het gesplitste primaire palet geeft je de meeste vrijheid bij het mengen van kleuren, omdat je in staat bent te mengenhet grootste scala aan tonen.

Zie ook: Olieverf versus water Mengbare olieverf: een gids - Fine Art Tutorials

Hier is het gesplitste primaire palet om je te helpen realistisch te mengen.

Kleur creëren

Cadmium Rood

  • Dit is een warm rood dat neigt naar geel op de kleurenwaaier. Pyrrolrood is een goede vervanger van cadmium, omdat het een primair rood is dat goedkoper te koop is.

Quinacridon Magenta

  • Een primair rood, met koele ondertonen rechtstreeks uit de tube, maar vermengd met geel tot intens levendige oranjes.

Ultramarijn Blauw

  • Dit wijst naar rood op het kleurenwiel, waarmee je zeer levendig paars kunt creëren.

Ftalocyanine Blauw

  • Dit ligt dicht bij primair cyaan, maar mengt zich met transparant geel om hoog chromatisch groen te maken.

Transparant Geel

  • Dit is een zeer helder, primair geel.

Cadmium Geel

  • Een diep geel met warme ondertonen. Hansa Yellow van M. Graham is een goede vervanger voor Cadmium, omdat het goedkoper is.

Waarden creëren

Titaanwit

  • Titaanwit is volledig ondoorzichtig, maar kan mengsels krijtachtig doen lijken.

Zinkwit

  • Zink is een doorschijnend pigment. Gebruik dit pigment om de verzadiging van uw mengsels te behouden - het geeft niet het 'uitgewassen' effect dat titaanwit kan geven. Overmatig gebruik van zink in mengsels kan echter een broze verflaag veroorzaken.

Omber gebrand

  • Veel kunstenaars gebruiken gebrande omber in plaats van ivoorzwart om schaduw te creëren. Ivoorzwart kan je kleuren er dof, onverzadigd en grijs uit laten zien, terwijl gebrande omber transparant en warm van toon is en dus gebruikt kan worden om zuivere kleurgradaties te creëren.

Waarden en tonen aanpassen aan het einde

Als het hele schilderij klaar is en de kleuren droog zijn, kunt u een stap terug doen en gebieden opmerken die u wilt verfijnen. Het is heel gebruikelijk dat delen van het schilderij doffer en donkerder lijken. Dit is waar de olie is "ingezakt" in de eerdere absorberende lagen droge olie, waardoor pigment aan de bovenkant is achtergebleven, waardoor het minder helder lijkt en de waardenminder gecontrasteerd.

Wat u in dit stadium kunt doen is uw schilderij "oliën Dit verfrist de kleuren en onthult waarden in donkere gebieden. Hierdoor ziet u het schilderij duidelijker voordat u verdere aanpassingen doet.

Zodra het schilderij een vers laagje olie heeft, kunt u werken aan het verhogen van de verzadiging, de highlights, de opaciteit of het verdiepen van de tinten. Wat u ook nodig acht om het schilderij harmonieuzer te maken - denk eerder aan het evenwicht van het schilderij als geheel dan aan de details van afzonderlijke elementen.

Meng kleuren realistisch: Speld het!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Feature image: In Plyos door Isaac Levitan

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.