Complementaire kleuren: wat ze zijn en hoe ze te gebruiken

Carla Andrews 31-07-2023
Carla Andrews

In de kunst zijn complementaire kleuren de kleuren die in tint het verst van elkaar verwijderd zijn. Ze komen in paren voor - elke kleur op de kleurencirkel heeft een complementaire kleur.

Kunstenaars en ontwerpers plaatsen complementaire kleuren naast elkaar om het contrast te vergroten. Hierdoor lijkt de andere kleur levendiger. Door een kleur met zijn complementaire kleur te gebruiken, worden ze beide benadrukt, waardoor ze voor de kijker opvallen.

In deze gids leert u wat complementaire kleuren zijn en hoe u ze kunt gebruiken om uw composities te verbeteren.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Definitie van complementaire kleuren

Complementaire kleuren zijn kleurenparen die zich aan weerszijden van het kleurenwiel bevinden. Kunstenaars gebruiken ze samen om een groot contrast te creëren. Het is een type kleurenschema waarbij kleuren die qua tint het meest van elkaar verschillen, bij elkaar worden gezet.

Kunstenaars gebruiken vaak complementaire kleuren in hun werk om de aandacht te vestigen op specifieke elementen, bepaalde kenmerken te benadrukken en aandachtspunten te creëren.

Het gebruik van deze kleurencombinaties kan ook helpen om andere kleuren in vergelijking levendiger of helderder te doen lijken. Zo kan felrood er nog levendiger uitzien wanneer het naast een complementaire groene kleur wordt geplaatst.

Over het geheel genomen zijn complementaire kleuren een belangrijk hulpmiddel voor kunstenaars en ontwerpers die drama en visuele belangstelling willen toevoegen aan hun werk.

Complementaire kleur van blauw

De complementaire kleur van blauw is oranje of rood, afhankelijk van de kleur blauw.

Johannes Vermeer: Meisje met de parel

Enkele van de beroemdste voorbeelden van complementaire kleuren met blauw en oranje zijn Vincent van Goghs "Sterrennacht", Pablo Picasso's "Les Demoiselles d'Avignon" en Vermeers "Meisje met de parel".

Van Gogh: De Sterrennacht

Van Gogh gebruikt paars getint blauw om de diepe nachtelijke hemel te schilderen. Hij schilderde knallen van oranje en gele sterren, die lichtgevend lijken tegen de donkere achtergrond. Evenzo gebruikt Picasso heldere sinaasappels en cyaanblauw om een gevoel van beweging in zijn schilderij te creëren. De kleuren trekken ook het oog van de kijker naar de centrale figuren in de scène.

Complementaire kleur van rood

De complementaire kleur van rood is groen.

Groen is een secundaire kleur en afhankelijk van de tint rood, of die magenta is of meer naar oranje neigt, variëren de complementaire kleuren van cyaanblauw tot gemiddeld grasgroen.

Landschapsschilders gebruiken vaak alizarin crimson in schaduwen, om de groene tinten van de grassen en bomen aan te vullen.

Vincent van Gogh: De leunstoel van Paul Gauguin

Enkele opmerkelijke voorbeelden van schilderijen waarin rood en groen in complementaire kleurenschema's worden gebruikt, zijn Van Goghs "Paul Gauguins leunstoel" en Paul Gauguins "Stilleven met mango's en hibiscus".

Complementaire kleur van geel

De complementaire kleur van geel is paars. Het is een paars dat meer naar blauw neigt op het wiel. Rood getint paars staat tegenover een zeer licht en bleek limoengroen op het CMYK-wiel.

Vincent Van Gogh: Irissen

Complementaire kleuren geel en paars zijn te zien in veel van Van Gogh's werken. Hij gebruikte complementaire kleuren in zijn landschappen en stillevens. Bijvoorbeeld in zijn beroemde schilderij "Irissen" gebruikt hij het paars van de bloemen met gele spikkels op de achtergrond.

Van Gogh: Stilleven met irissen

In zijn schilderij "Stilleven met Irissen" schilderde hij de hele achtergrond geel om de paarse bloemen nog meer te accentueren.

Complementaire kleurenlijst

Magenta: Groen

Geel: Paars

Rood: Cyaan

Oranje: Blauw

Turkoois: Roze

Complementair kleurenschema

Door de planning van de kleursamenstelling en kleurenschema in een schilderij, kunt u dynamiek en een gevoel van beweging in uw werk creëren. Bijvoorbeeld, als u een berg schildert in ijzige blauwe tinten, kunt u een brandpunt door een skiër met een fel rode of oranje jas te schilderen.

Door kleurenschema's in uw schilderij te gebruiken, kunt u het uiterlijk van het werk drastisch verbeteren. Het ziet er dan niet meer goed uit, maar heeft een opvallende uitstraling en een gevoel van levendigheid in het geheel. samenstelling .

Warme en koele kleuren

Warme en koele kleuren zijn termen die worden gebruikt om de verschillende soorten kleuren in een kleurencirkel te beschrijven. Koele kleuren bestaan uit blauw, paars en groen, terwijl warme kleuren bestaan meestal uit rood, oranje en geel.

Een gebruikelijke manier om warme en koele kleuren te gebruiken is om de tonen in een schilderij te contrasteren of in evenwicht te brengen. Als u bijvoorbeeld een stilleven schildert in warme rode bloementinten, kunt u balans door een voorwerp, zoals een boek, in koele blauwe tinten te schilderen.

Complementaire kleuren zijn paren van warme en koele kleuren, nog een reden waarom ze zo goed samengaan in schilderijen en designstukken.

Een andere gebruikelijke manier om warme en koele kleuren te gebruiken is om diepte in je werk te creëren. Door warmere kleuren op de voorgrond van je schilderij te gebruiken en koelere kleuren op de achtergrond, kun je een gevoel van dimensie en beweging in je werk creëren. Warme kleuren zoals rood, geel, oranje en roze lijken van nature dichter bij elkaar in een kunstwerk, vergeleken met blauw, groen en paars, die lijken teterugtrekken.

Kleurcontrast

Kleuren hebben veel verschillende omschrijvingen: schaduw is een kleur die donkerder is gemaakt met zwart , tint is de kleur met toevoeging van wit en toon is een onverzadigde versie van de kleur.

Kleuren kunnen contrasteren, niet alleen in hun tint (bv. rood, oranje, blauw enz.) maar ook in de verzadiging en waarde .

Kunstenaars kunnen complementaire kleuren op een subtielere manier gebruiken, door verzadigde en onverzadigde kleuren te combineren. Dit is een manier om complementaire kleuren op een meer gedempte en elegante manier te gebruiken, die niet de aandacht opeist.

Claude Monet: Hooiberg

Een mooi voorbeeld van het gebruik van complementariteit, één verzadigd en één afgezwakt, is in dit schilderij "Hooiberg" van Monet. Het donkere roodachtige paars in de schaduwen contrasteert met het heldere limoengroene gras, en creëert zo ras Het effect geeft ook een gevoel van warmte en de indruk van een felle middagzon.

Zie ook: Hoe kies je een pigment voor Imprimatura - Fine Art Tutorials

Wat zijn de effecten van het gebruik van complementaire kleuren?

Complementaire kleuren samen in een kunstwerk zien er dynamisch uit, vol energie en contrast.

Umberto Boccioni: De straat komt het huis binnen

Dit schilderij van Umberto Boccioni is kleurrijk en onrustig, de bedoeling was om een gevoel van chaos te creëren. De persoon op het schilderij opent zijn raam voor de bedrijvigheid van de straat beneden. De koele blauw- en paarstinten in de huizen en de persoon, die een kalmerend effect hebben op de kijker, contrasteren met de felle gele en rode tinten van de straat. Dit geeft het schilderij een gevoel vanlevendigheid.

Andere effecten van het gebruik van complementaire kleuren zijn een grotere visuele belangstelling en diepte, meer contrast en sterkere highlights en schaduwen.

U kunt complementaire kleuren samen gebruiken voor nadruk op een subtielere manier, door de afgezwakte versie van de kleuren te gebruiken, of door de complementaire kleur spaarzaam naast het brandpunt te gebruiken.

Complementaire kleuren mengen

Als je complementaire kleuren met elkaar mengt, krijg je een neutrale kleur. Als je namelijk alle primaire kleuren met elkaar mengt, krijg je grijs, zwart of bruin Omdat complementaire kleuren bestaan uit een primaire kleur aan de ene kant van het wiel en een secundaire kleur aan de andere kant van het wiel (die een mix is van de twee andere primaries), zullen alle primaries in de mix worden opgenomen en dus elkaar neutraliseren.

U kunt complementaire kleuren in verschillende hoeveelheden mengen om kleuren iets af te zwakken. Als u bijvoorbeeld een kleine hoeveelheid oranje toevoegt aan een blauw pigment, krijgt u een meer gedempt blauw. Gedempte kleuren lijken meer realistisch in schilderijen ; kleuren verschijnen bijna nooit in een sterk verzadigde vorm.

Als je vastzit met kleuren mengen en je wilt een uitgebreide gids over het onderwerp, bekijk dan onze handleiding kleurmenging Daarin kun je leren hoe je kleuren nauwkeurig kunt mengen en matchen aan de hand van een referentie.

Primaire, secundaire en tertiaire kleuren

Primaire kleuren hebben secundaire kleuren als hun complementaire kleuren en tertiaire kleuren hebben andere tertiaire kleuren als hun complementaire kleuren.

Magenta, cyaan en geel zijn de primaries als pigmenten; ze zijn primaries omdat je ze uit geen enkele andere kleurencombinatie kunt mengen. Ze zijn het uitgangspunt voor het mengen van andere kleuren.

De complementaire kleur van cyaan blauw op het CMYK kleurenwiel is rood. In het CMYK subtractieve kleurenmodel wordt rood beschouwd als een secundaire kleur en magenta als een primaire. Dit lijkt misschien tegenstrijdig, omdat ons geleerd is dat rood een primaire kleur is. Maar magenta en geel mengen zich tot rood, en magenta kan niet worden gemaakt van een andere kleur op het wiel. Dit maakt magenta (een tintvan rood) de primaire en het rood dat meer naar geel neigt de secundaire kleur.

Voorbeelden van complementaire kleuren

"Het nachtcafé" is een schilderij uit 1888 van Van Gogh. Van Gogh gebruikte de complementaire kleuren rood en groen om een gevoel van spanning in het schilderij te creëren. De kleuren botsen, en lijken bijna schokkend, als achtergrond tegen de drinkende klanten in het café. In een brief aan zijn broer, Theo van Gogh, schreef Vincent: "Ik heb geprobeerd de verschrikkelijke passies van de mensheid uit te drukken door middel van rood en groen". Hij schreef ookbeschrijft het schilderij als "een van de lelijkste die ik heb gemaakt". Dit laat zien hoe complementaire kleuren elkaar kunnen tegenwerken, maar ook goed kunnen samenwerken.

Een ander voorbeeld van complementaire kleuren in een schilderij is in Edgar Degas' "Ballerina en dame met waaier". De ballerina is het middelpunt van het schilderij, omdat zij het derde rechter snijpunt op het doek is geplaatst en geschilderd is met een fel oranje jurk. De warme oranje tinten brengen de figuur naar voren tegen de gedempte achtergrond, de koele blauwe jurken van de andere ballerina's en de paarse...blauwe waaier van de dame vooraan.

Andere kleurenschema's

Het complementaire kleurenschema is slechts één type kleurenschema, er zijn verschillende andere. Een monochroom kleurenschema bijvoorbeeld omvat slechts één kleur op het wiel en het uitgebreide gamma daarvan. Het uitgebreide gamma betekent alle tinten, tonen en schakeringen van die kleur. Dus als uw kleur in kwestie blauw is, zou het lichtblauw, grijsblauw en donkerblauw omvatten.

Zie ook: Hoe acrylverf te mengen - Fine Art Tutorials

Het tetradische kleurenschema omvat vier kleuren die gelijkmatig over het kleurenwiel zijn verdeeld, zodat een rechthoek ontstaat.

Andere kleurenschema's kunnen meer harmonieus en evenwichtig in vergelijking met complementaire kleurenschema's die opvallend en dynamisch kunnen overkomen.

Kleurenleer en complementaire kleuren

In de kunst, kleurentheorie is de beschrijving en toepassing van kleur. Het beschrijft de effecten van kleuren op onze stemmingen en emoties, de relaties tussen kleuren en hoe ze kunnen worden gebruikt om een bepaalde reactie of gevoel op te roepen. Studies naar kleurentheorie zijn gedaan om te begrijpen hoe kleuren ons psychologisch beïnvloeden. Rood is een intense kleur die vaak wordt geassocieerd met gevoelens van passie ofGeel is een heldere kleur die wordt geassocieerd met gevoelens van energie en geluk. Geel en paars vullen elkaar goed aan, omdat paars een serene kleur is en het geel de duisternis compenseert.

Eindelijk

Als u wilt proberen te schilderen met een complementair kleurenschema, maak dan een paar compositieschetsen en speel met verschillende combinaties om te zien wat het beste werkt voor uw unieke stijl!

Hoewel complementaire kleuren vaak als het meest dynamisch en opvallend worden beschouwd, zijn er vele andere kleurencombinaties die kunnen worden gebruikt om een bepaalde stemming of een bepaald gevoel op te roepen. Experimenteer met verschillende kleurenschema's en bedenk hoe je elementen zult rangschikken om een centraal punt in je schilderij te creëren. Zorg ervoor dat je een kleurenschema kiest dat de compositie aanvult ensfeer van het schilderij dat je maakt.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.