Het beste pastelpapier: een overzicht

Carla Andrews 31-07-2023
Carla Andrews

Het is gebruikelijk dat pastelkunstenaars wat moeten experimenteren om een papier te vinden dat werkt voor hun technieken en praktijk. Pastelpapier is echter duur, dus als je het experimenteerproces wilt vermijden en meteen het beste pastelpapier voor jou wilt vinden, lees dan dit overzicht van 11 pastelpapieren.

Als je betrekkelijk nieuw bent met pastelschilderen en je weet niet zeker wat het verschil is tussen velours, geschuurd en ingres, naar beneden gaan van dit artikel eerst om te leren over papiertexturen en hoe die je tekening kunnen beïnvloeden. De verschillende texturen van papier geven enorm verschillende ervaringen en resultaten van pastelschilderen.

Voor de beste resultaten van uw pastelkunstwerken moet u ervoor zorgen dat het papier een soort "tand" of oppervlaktestructuur heeft waardoor lagen pastel kunnen hechten. Als u daarentegen met pastel op glad papier probeert te schilderen, zal het waarschijnlijk geen meerdere lagen kleur accepteren.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Clairefontaine Pastelmat

Pastelmat kopen

Kenmerken: gecoat, geschuurde textuur, 360gsm, 14 kleuren, zuurvrij, archiverend, te gebruiken met droge en natte media.

Dit papier is uitstekend geschikt voor het aanbrengen van kleurlagen en het creëren van fijne details. De geschuurde textuurlaag, gemaakt van cellulosevezels, houdt het pigment vast, waardoor kunstenaars met zelfs de zachtste pastels gemakkelijk apart uitziende kleurlagen kunnen maken. Pastelmat is aan de prijzige kant, maar is de keuze bij uitstek voor kunstenaars die veel lagen willen maken en vermindert de behoefte aan fixatief.

Veel realistische kunstenaars, vooral kleurpotloodkunstenaars, neigen naar dit papier, vanwege het ongeëvenaarde vermogen om scherpe, fijne details weer te geven, in vergelijking met ander pastelpapier.

Dit papier is dik zoals karton, maar het heeft ook een kartonformaat van 1,8 mm, wat extra stabiliteit van het oppervlak geeft. Dit kan nuttig zijn, vooral als u werkt met zachte pastels op een ezel. Rechtstreeks op een bord werken betekent ook dat je het kunstwerk niet hoeft te monteren.

Het papier voelt zacht aan en is zacht voor pastelgereedschap De coating van Pastelmat is waterbestendig, zodat kunstenaars met natte media kunnen schilderen.

Als u op pastelmat werkt, vooral als u met extra zachte pastels werkt, begin dan met een lichte toets. Zo kunt u de gelaagdheid van het papier maximaal benutten. Als u vanaf de eerste laag met zware druk schaduwt, vult u de tand van het papier snel.

Hahnemühle Velours

Hahnemühle Velours kopen

Kenmerken: gecoat, veloursstructuur, 260gsm, 10 kleuren, alleen droge media, archiefkwaliteit

De textuur van Velour is extra zacht, fluweelachtig en sommige kunstenaars omschrijven het zelfs als pluizig. Als je met pastel op dit papier schildert, kunnen de lijnen er losjes, schilderachtig en enigszins onscherp uitzien. Het is mogelijk om scherpe lijnen te bereiken, maar ze zullen niet zo direct scherp lijken als op een geschuurd papier zoals Pastelmat. Hahnemühle Velour papier is er ook in een bordformaat die zorgt voor extra oppervlakte stabiliteit.

Dit papier houdt pastel goed vast, beter dan elk ander papier op deze lijst. Het stof van zachte pastels is aanzienlijk minder. Dit betekent ook dat pastels niet op het papier vegen. Het feit dat pastels minder vegen is een eigenschap waar sommige kunstenaars van houden en andere niet, het hangt af van persoonlijke voorkeuren. Wanneer u dit pastelpapier gebruikt, zorg er dan voor dat u begint met dunne lagen vanen langzaam druk opbouwen.

Het papier is dunner van gewicht dan de geschuurde papieren op deze lijst. U moet de vellen, vooral de grotere, zodanig monteren dat ze dik genoeg zijn om de gebarentaal te weerstaan. Hahnemuhle papier is gecoat met polyester vezels die zijn aangebracht met een lijm die niet water- of alcoholbestendig is. Dit papier is dus niet geschikt om te gebruiken met natte media.

Canson Mi-Teintes Touch

Canson Mi-Teintes Touch kopen

Kenmerken: gecoat, geschuurde textuur, 350gsm, 10 kleuren, archivistisch

De textuur wordt vervaardigd door zeefdruk met geschuurde grondlaag, waardoor kunstenaars uitstekend in lagen kunnen werken. Canson Mi-Teintes Touch is verkrijgbaar in een gamma van koele grijzen, warme grijzen, blauwen, bruinen en zwart tekenpapier Het oppervlak is geschuurd, dus de hechting van pigmenten is uitstekend, wat betekent dat kleuren er helder uitzien en van de pagina af springen. Het weergeven van details is gemakkelijker dan op andere soorten pastelpapier, zoals ingres of velours. Kies dit papier voor fijn detailwerk, kleurpotlood of droge pastels.

De coating is bestand tegen kleine hoeveelheden water en alcohol en het wordt afgeraden om water in het oppervlak te schrobben. Kunstenaars kunnen gemengde media op dit papier gebruiken, maar Pastelmat is meer geschikt voor het werken met gemengde media. Dit papier heeft meer tanding dan Pastelmat, je hoeft helemaal niet veel druk uit te oefenen om de kleur op het papier los te laten. Dit betekent dat er minder lagen nodig zijn om op te bouwen.kleuren en bereiken levendige, rijke effecten.

Sennelier Pastelkaart

Sennelier pastelkaart kopen

Kenmerken: gecoat, geschuurde textuur, 360gsm, 14 kleuren, enkel te gebruiken met droge media, archivistisch

Dit papier is gemaakt van Bristolkarton, met een fijne coating van pigment en kurkpoeder. Het oppervlak oogt zacht, maar iets korreliger dan Pastelmat. Er zijn meer lagen nodig om de textuur van het papier te dekken in vergelijking met Pastelmat. Net als andere geschuurde papiersoorten blinkt het papier uit in zijn vermogen om fijne lijnen en details te behouden.

Sennelier Pastel Card is niet water- of alcoholbestendig, als u per ongeluk water op het oppervlak morst, zorg er dan voor dat u het niet aanraakt totdat het is opgedroogd, zo voorkomt u beschadiging van de coating.

Ondanks de getande korrel van het oppervlak voelt het zacht aan, zodat je pastel met je vingers kunt bewerken zonder dat het schurend aanvoelt. Kunstenaars kunnen op Sennelier Pastel Card heerlijk gladde mengingen maken met zowel vingers als gereedschap. De tand vermindert de behoefte aan fixatief en het pigment op de coating op het oppervlak heeft een uitstekende lichtechtheid.

Art Spectrum Colourfix

Koop Art Spectrum Colourfix

Eigenschappen: gecoat, geschuurd, 340gsm, 20 kleuren, te gebruiken met natte en droge media, archivistisch

Colourfix primer is gezeefdrukt op 300gsm warmgeperst aquarelpapier. De primer bevat silica, die het papier zijn korrelige tand geeft. Kunstenaars kunnen het papier kopen in drie oppervlakte afwerkingen, origineel dat een medium tand heeft, glad en ruw.

De textuur van het papier voelt meer korrelig aan dan Pastelmat of Mi-Teintes touch. Bij meerdere lagen toepassing zal de textuur van het papier nog steeds zichtbaar zijn. Het lijkt qua textuur meer op Sennelier Pastel Card. Dit papier is echter water- en alcoholbestendig, dus je kunt het gebruiken voor mixed media toepassingen. Art Spectrum biedt een fantastisch kleurengamma, van stormblauw tot zachte omber. Duskun je creatief aan de slag met gekleurde bodems.

Canson Mi-Teintes

Canson Mi-Teintes kopen

Eigenschappen: niet geschuurd/niet gecoat, honingraatstructuur, 160gsm, 50 kleuren, gemengde techniek

Dit papier heeft een heel andere textuur dan de Canson Mi-Teintes Touch en het is ook verkrijgbaar in bordformaat De Canson Mi-Teintes heeft een zachte vellum textuur aan de ene kant en een honingraat of dimpled textuur aan de andere kant. Het is een pulp geverfd papier dat 60% katoen bevat, het kan worden gebruikt met een veelheid van verschillende media, zoals pastel, potlood, houtskool, gouache, aquarel en sanguine. Het is ook een populair papier onder crafters.

Fabriano Tiziano Pastelpapier

Fabriano Tiziano papier kopen

Eigenschappen: niet geschuurd/niet gecoat, ingres textuur, 160gsm, 5 kleuren, droge en natte media

Dit is een zwaar zuurvrij ingres papier, met een hoog gehalte aan katoenlompen (40%) dat een hoge archiveringsduurzaamheid heeft. Ingres papier is vaak veel goedkoper dan gestreken papier, het Fabriano Tiziano pastelpapier is een uitstekende kwaliteitsoptie.

De textuur is korrelig en ruw en verdraagt lagen zachte pastel, oliepastel, houtskool, gouache en acryl. Dit papier is vooral goed voor pigmentabsorptie. Er zijn meer lagen nodig om kleur op te bouwen, wat meer tijd en geduld vergt dan wanneer je werkt op een papier als Pastelmat of Mi-Teintes Touch, maar dat is te verwachten voor een niet-gesaneerd, goedkoper ingres-papier.

Ampersand Pastelbord

Ampersand Pastelbord kopen

Kenmerken: hardboard, gecoat, geschuurd, 4 kleuren, droge en natte media.

Dit oppervlak is een uitstekende keuze voor degenen die hun pasteloppervlak gemonteerd willen hebben, klaar om in te lijsten. Het bord is extra stevig, wat betekent dat u op een ezel kunt werken, met het bord rechtopstaand, zonder dat u de extra montagestap hoeft te ondernemen. Dit is vooral handig voor mediums als zachte pastel.

De panelen zijn archiefwaardig, van museumkwaliteit en gecoat met gesso en gemalen marmerstof. Pastelbordpanelen hebben een uitstekende tanding, die beter vasthoudt aan pastel en potlood dan de ingres- en honingraatstructuurpapieren op de lijst. Dit bord kan ook worden gebruikt met gemengde technieken en natte media, het is ook geschikt voor gebruik met acryl en caseïne.

UART Pastelpapier

UART-pastelpapier kopen

Eigenschappen: gecoat, geschuurd 300gsm, 2 kleuren, alcohol- en waterbestendig

Dit is een premium schuurpapier dat verkrijgbaar is in vier verschillende kwaliteiten: 400, 500, 600 en 800. De 800 heeft de fijnste korrel en het 400-papier de grofste korrel. Als u een papier wilt dat u gemakkelijk met uw vinger kunt mengen, ga dan voor de 800-korrel, aangezien de andere hiervoor niet geschikt zijn. techniek .

De coating is water- en alcoholbestendig, zodat kunstenaars zowel natte als droge media op het papier kunnen gebruiken. Pastelkunstenaars moeten dit papier wellicht op een bord bevestigen of vastplakken, omdat de vellen een natuurlijke kromming vertonen.

Het donkere UART pastelpapier is fantastisch diep zwart, zuurvrij en pH-neutraal. UART papier heeft een duurzaam oppervlak dat meerdere lagen accepteert, wat betekent dat kunstenaars kleuren kunnen verfijnen en details kunnen opbouwen. Het oppervlak heeft een consistente afwerking, waardoor kunstwerken onberispelijk lijken. Het 800 grit oppervlak is vooral geschikt voor fijn detailwerk, het zal lijnen scherp en helder doen lijken.

Hahnemühle Ingres

Hahnemühle Ingres papier kopen

Kenmerken: ongecoat, ingres (gelegde) textuur, 100gsm, 9 kleuren

De geribbelde ingres-textuur van het papier geeft het zijn scherpte. Het is een van de lichtste pastelpapieren. De cellulosevezels zijn duurzaam en bestand tegen nabewerking en correctie van pastelvlakken. Het papier wordt in Duitsland uit een cilindervorm gemaakt en is verkrijgbaar in een assortiment kleuren en formaten. Het papier is aan de goedkopere kant, dus zeer geschikt voor kunstenaars met een budget of voor oefenwerk.

Daler Rowney Murano

Daler Rowney Murano kopen

Kenmerken: ongecoat, ongeschuurd, gekartelde textuur, 160gsm, 35 kleuren, natte en droge media.

Dit papier komt in een regenboog van kleuren, kies een felrood of feloranje als basis om levendigheid in een tekening te brengen. Het papier is gemaakt van 45% katoenvezels, waardoor het duurzaam is, zodat kunstenaars pastel in lagen en opnieuw kunnen bewerken. Murano-papier is goedkoop, maar ook zuurvrij, waardoor het de perfecte keuze is voor professioneel werk als u daarvoor kiest. Maak prachtige mengsels met hardepastel, zachte pastel, houtskool, potlood en zelfs acryl of gouache.

Wat maakt een goed pastelpapier?

Het beste pastelpapier voor uw kunstpraktijk moet twee dingen hebben: voldoende tanding om pastel te laten hechten en een goede dikte om het oppervlak stabiel te houden. Een papier met 'tanding' zal meer pastellagen accepteren en de behoefte aan fixatieven verminderen.

Om ervoor te zorgen dat pastelpapier lang meegaat en de kleuren niet vervagen of de papiervezels na verloop van tijd afbreken, moet u ervoor zorgen dat het lichtbestendig en zuurvrij is. Hahnemühle Lanacolours pastelpapier in zwart is bijvoorbeeld niet zuurvrij.

Pastelpapier oppervlaktestructuur

Ingres

Ingres-papier heeft een subtiel uniform rasterpatroon in reliëf in het oppervlak. Veel verschillende merken produceren hun versie van ingres-papier, zoals Hahnemuhle en Fabriano Tiziano .

Zie ook: De beste potloodslijpers voor kunstenaars

Ingres papier is goedkoper en dunner dan andere soorten papier, maar het is gemakkelijk om pastels te mengen en te verplaatsen om levendige tekens te verkrijgen. Gebruik de oppervlaktestructuur met de rand van een pastel of potlood om gebieden met textuur in de tekening aan te geven.

Dit soort papier, hoewel goedkoper, verdraagt niet zo gemakkelijk evenveel lagen pastel als andere texturen zoals geschuurde oppervlakken. De ribbels in de papiertextuur zullen na meerdere lagen zichtbaar zijn, zodat het moeilijk is om een gladde afwerking te bereiken met pastels alleen. Om pigment in de textuur van het papier te mengen, om de ribbels te bedekken en een gladdere afwerking te bereiken, moet u extramenginstrumenten, zoals tortillions , sponzen of speciale menggereedschappen zoals Sofft gereedschap gemaakt door PanPastel.

Het bereiken van harde randen en fijne details is lastig met dit papier, maar als je een relatief goedkoop papier zoekt waarmee je losse schilderachtige stijlen kunt creëren en je houdt van het idee dat je met oppervlaktestructuur kunt werken, zou dit een goede optie kunnen zijn.

Het papier is zeer geschikt om met pastel een zachte, gemengde uitstraling te bereiken, maar er kunnen problemen ontstaan bij het werken van donker naar licht, omdat de kleuren in elkaar overlopen in plaats van in afzonderlijke lagen te zitten. Probeer bij het werken met ingres papier de kleur direct op het papier aan te brengen zoals je die ziet vanaf de referentie, in plaats van donker naar licht of licht naar donker in lagen te werken.

Honingraat (gedimd)

Een van de populairste pastelpapieren, Canson Mi-Teintes heeft een honingraatstructuur. Dit papier lijkt redelijk op ingres, in die zin dat het een subtiele oppervlaktestructuur heeft waardoor kleuren kunnen hechten. Waar ingres meer een rasterpatroon heeft, zijn de vormen van de ribbels bij honingraatpapier meer afgerond en gepitcht. Deze papieren zijn duurder dan ingres, maar nog steeds betaalbaarder dan geschuurd papier. Net als bij ingres papier voelt het mengen als eendroom, maar het papier accepteert beperkte kleurlagen voordat de kleuren in elkaar overlopen.

De meeste ingres- en honingraatpapieren hebben subtielere texturen op de achterkant, maar de textuur geeft het papier zijn grip en hechting. Als je losse schilderachtige effecten wilt bereiken, kan dit papier een geweldige optie zijn.

Geschuurd oppervlak

Geschuurde oppervlakken zoals Pastelmat , Pastelbord , Mi-Teintes Touch hebben een korrelige textuur, met tanden die een beetje op fijn schuurpapier lijken, in de zin dat het potlood over het oppervlak schuurt. Geschuurd pastelpapier is echter veel gladder, minder hard en van archiefkwaliteit in vergelijking met decoratief schuurpapier.

Zie ook: Figuur tekenen: een complete gids

Pastel en potlood zullen zich in wezen vastklampen aan het oppervlak van geschuurd papier. Dit kan het moeilijker maken om pastels en potloden te verplaatsen in vergelijking met de losse bewegingen die kunstenaars kunnen maken op ingres- of honingraatpapier. Gebruik de lichtste aanraking wanneer u deze papiersoort gebruikt. Het is aanbevolen om te beginnen met ultralichte lagen pastel, en dan langzaam de druk te verhogen om de gelaagdheid te optimaliseren.en mengmogelijkheden van het papier.

Kleuren zien er op geschuurde oppervlakken het helderst uit in vergelijking met andere papiersoorten. Andere voordelen zijn dat geschuurde oppervlakken meer kleurlagen mogelijk maken die los van elkaar zitten, waardoor kunstenaars scherpere lijnen en intensere details kunnen creëren. Het geeft kunstenaars ook de mogelijkheid om van donker naar licht te werken als ze dat willen.

Schuurpapier is aan de dure kant in vergelijking met ingres papier. Het vreet ook snel pastels en kleurpotloden op, waardoor pastel zo verzadigd lijkt op het oppervlak. Dus als je alleen op schuurpapier werkt, verwacht je dat pastels minder lang meegaan dan wanneer je ingres of honingraat gebruikt.

Kleuren zijn smudgeable en blenden is gemakkelijk met de juiste technieken op dit papier. Als je in een realistische stijl werkt, is geschuurd papier mogelijk de beste optie, vanwege de mogelijkheid om details te creëren.

Velours

Velours papier zoals Hahnemühle Velours hebben een zacht fluweelachtig gevoel. Het is de duurste papiersoort. Het is een heerlijk uniek papier, dat de zachtste textuur heeft. Als je onscherpe effecten wilt creëren en suggestief wilt zijn met texturen, is velours een geweldige optie. Geschuurd papier zoals Pastelmat blinkt uit in zijn vermogen om scherpe details weer te geven, maar met velours papier zien kunstwerken er zacht uit.

De pluizige velours textuur is gemaakt van een coating van fijne polyestervezels. Vergeleken met papier als ingres is het veel moeilijker om pastel over het papier uit te vegen. Pigmenten blijven mooi zitten waar je ermee tekent.

Het beste zachte pastelpapier

Elke softpastelkunstenaar heeft zijn eigen individuele voorkeuren. Als u kiest voor papier met kuiltjes, honingraat of ingres, kunt u prachtige mixed media-kunstwerken en tekeningen maken die er los en schilderachtig uitzien met een zichtbare textuur. Kunstenaars kunnen de textuur van het papier gebruiken om de indruk van details na te bootsen. Bij ongestreken en ongeschuurd papier kunt u verwachten dat het papier accepteertzachte pastels, die delicaat zijn en snel slijten, gaan echter langer mee op ongeschuurd papier zoals ingres dan op geschuurd papier dat pastel snel opeet.

Kunstenaars die fijne details, scherpe lijnen en meer kleurlagen willen bereiken, moeten kiezen voor een geschuurd papier zoals Canson Mi-Teintes Touch of Pastelmat Schuurpapier voorkomt ook dat het stof van het papier valt, zolang het wordt aangedrukt met een sponsgereedschap of een vel glaspapier. Velours papier creëert het minste stof en geeft pastels een prachtige zachte uitstraling. Geschuurd en gecoat papier is vaak dik, zoals karton, waardoor het beter bestand is tegen gebaren.

Sommige kunstenaars zullen de voorkeur geven aan pastelborden kopen Het voelt logisch om te werken met een bord op een ezel met zachte pastel, omdat het stof eerder onder de ezel valt dan over de tekening veegt.

Beste papier voor kleurpotloden

Kleurpotloden zijn geschikt voor fijngetand papier, zoals Pastelmat en Canson Mi-Teintes Touch Kunstenaars die werken met kleurpotloden streven vaak naar fijne lijnen en details, die er scherp en scherp uitzien op fijngetand papier. Pastelmat voelt zo glad aan dat het moeilijk te geloven is dat het zoveel tanden heeft als ander pastelpapier, maar het houdt meerdere kleurlagen prachtig vast.

Getint pastelpapier

Met behulp van getint papier voor kleurpotlood- en pasteltekeningen kan een aantal voordelen opleveren voor uw praktijk en het tekenproces efficiënter maken. Bij het werken aan portretten kan het papier fungeren als een middentoonkleur, wat de kunstenaar tijd bespaart bij het zelf invullen van deze gebieden met pastel. Dit werkt vooral goed bij het voltooien van monochrome tekeningen. Werken met een middentoon kan de kunstenaar ook helpen bij het bepalen van de waarde.Alle papieren op deze lijst zijn er in verschillende tinten en kleuren.

Beste pastelpapier voor gemengde techniek

Een water- en alcoholbestendig papier werkt het best voor gemengde mediatoepassingen. Sommige gecoate papiersoorten, zoals Hahnemuhle Velour, zijn ongeschikt voor gebruik met gemengde media, omdat zelfs het kleinste beetje water de gecoate textuur kan ruïneren.

Gecoat papier dat water- en alcoholwasbeurten accepteert, is onder andere: Pastelmat , Colourfix , Pastelbord .

Ongestreken papier, vooral die met katoenvezels, is zeer geschikt voor toepassingen met natte en droge media. Als u bijvoorbeeld een aquarelschilderij wilt maken en vervolgens met wassingen van zachte pastel wilt overtrekken, is een dik, ingres papier de perfecte keuze. De beste papiersoorten voor gemengde pastelkunst zijn: Canson Mi-Teintes , Fabriano Tiziano , Daler Rowney Murano .

Hoe tekenen op pastelpapier

Als u met zachte pastel tekent, moet u het op een ezel zetten met een stofhoes eronder om te voorkomen dat er stof op het oppervlak komt. Als u zachte pastel gebruikt, vooral op geschuurd of velours papier, moet u ervoor zorgen dat u overtollige pastel in het papier wrijft of drukt om pastelstof te voorkomen.

Werk eerst lichtjes, met een delicate toets, en bouw de druk op de pastel dan geleidelijk op met opeenvolgende lagen. Er is heel weinig druk nodig om de pastel op het papier aan te brengen. Als u een levendiger teken wilt maken, moet u iets meer druk uitoefenen.

Bekijk onze gids over kleurpotloodtechnieken om te leren hoe je mooie pastelpotloodtekeningen maakt.

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.