Benodigdheden voor acrylschilderen: een gids voor beginners

Carla Andrews 11-06-2023
Carla Andrews

Je hebt niet al te veel acrylschilderbenodigdheden nodig om te beginnen.

Het is een medium dat vrij goedkoop kan zijn en makkelijk om mee te beginnen als je een beginnende schilder bent.

Er zijn echter enkele absolute essentials. Ik zal u door de verschillende opties leiden, zodat u kunt beslissen welke acrylschilderbenodigdheden het beste zijn voor uw schilderpraktijk. Bovendien laat ik u zien welke materialen u het meeste waar voor uw geld geven.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Acrylverf

Het meest essentiële item van alle acrylverf benodigdheden. Er is zoveel keuze als het gaat om het kiezen van je acrylverf. Eerst moet je beslissen of je heavy body of soft body verf wilt gebruiken. Dan moet je een merk kiezen. Tenslotte moet je de verfkleuren kiezen.

Heavy body vs soft body acrylverf

Zwaar" en "zacht" zijn beide marketingtermen die worden gebruikt om de viscositeit van verf te beschrijven. Zwaar is dik en stroperig, zacht is vloeibaarder.

Het type verf dat u kiest, hangt af van de effecten die u in uw werk wilt creëren. Als u fijne details wilt creëren, met vloeiende verf die over het doek glijdt, dan is zachte verf de betere keuze. Voor dikke texturen hebt u zware acrylverf nodig.

U kunt de consistentie van verf veranderen met een medium, dus als u zachte bodypaint hebt gekocht en deze vloeibaarder wilt maken, dan is dat mogelijk. Meer daarover in de acrylverf mediums sectie.

Zie ook: Hoe kies je een pigment voor Imprimatura - Fine Art Tutorials

Acrylverf merken

Niet alle acrylverf wordt hetzelfde gemaakt. Merken en assortimenten verf kunnen verschillen in hun pigmentgehalte, hun viscositeit, de inhoud van het bindmiddel en nog veel meer. Elk van deze kenmerken heeft invloed op uw schildersessie en hoe de verf werkt voor uw stijl.

Verf van professionele kwaliteit is duurder, maar het is de prijs waard. Ten eerste is het pigmentgehalte hoger, wat betekent dat de kleuren die u kunt mengen veel levendiger en schoner zullen zijn.

Ook bevatten de assortimenten van professionele kwaliteit geen vulstoffen en additieven die soms door de assortimenten van studentenkwaliteit worden gebruikt om de verf voller te maken.

Wat ik zou aanraden, zelfs als beginner, is te beginnen met een kwaliteitsmerk verf en minder kleuren te gebruiken. Je vaardigheden als schilder zullen veel sneller vooruitgaan, omdat je leert verf te gebruiken waarmee je betere resultaten krijgt bij het mengen van kleuren. Met minder kleuren leer je meer over de relatie tussen kleuren en hoe je ze moet mengen.

Iets anders waar u rekening mee moet houden als u een merk acrylverf kiest, is dat sommige verfseries ontworpen zijn om langzamer te drogen dan normale acrylverf.

Gemiddeld duurt het drogen van acrylverf tussen 20 en 40 minuten, afhankelijk van hoe dik de verf is aangebracht. Het assortiment Open Acryl door Golden verlengt de verwerkingstijd van verf. Hierdoor kan de verf tot een dag verwerkbaar zijn, of zelfs langer als u de verwerkingstijd verlengt met een toegevoegd medium en een stay wet palet .

Als u een meer uitgebreide vergelijking van elk acrylverfmerk en hun kenmerken wilt lezen, lees dan onze merkgids acrylverf .

Beste merken acrylverf

Zwaar lichaam: Gouden zwaar lichaam , Liquitex Heavy Body

Zacht lichaam: Liquitex Soft Body

Langzaam drogen: Gouden Open Acryl

Budget: Winsor & Newton Galeria

Welke kleuren heb je nodig voor acrylverf?

Als beginner is het goed om je palet enigszins te beperken, omdat je dan leert hoe je een reeks kleuren uit minder tubes kunt mengen.

Naarmate uw vaardigheden als schilder groeien, zult u uw kleurenpalet verfijnen, kleuren toevoegen en beseffen dat er kleuren zijn die u gewoon niet gebruikt.

Als je voor het eerst begint, wil je echter basiskleuren die je kunt mengen tot een levendige reeks tinten en kleurcontrasten.

Om met zo weinig mogelijk kleuren het breedste gamma aan tinten te maken, raad ik aan een primair palet te proberen dat het grootste kleurbereik biedt.

Kleur is een complex onderwerp, u kunt er meer over leren beperkte paletten hier Hoewel de gids is geschreven met olieverf in gedachten, is hij ook van toepassing op acryl. Als u een kleurenexpert wilt worden, lees dan over kleurentheorie .

Primair palet

Het primaire palet in pigmentvorm bestaat uit specifieke soorten blauw, rood en geel. Met toevoeging van wit en een donkere kleur om tinten en schaduwen te maken.

Deze soorten rood, blauw en geel zijn Primair Magenta (met pigmentcode PV19), Primair Cyaan (PB15) en Primair Geel (PY128).

Deze 'Heavy Body Principal' set door Golden omvat alle basisprimaries.

U kunt dit palet diversifiëren door koele of warme versies van elke kleur toe te voegen. Door deze kleuren toe te voegen, vergroot u het scala aan tinten en tonen die u uit uw tubes kunt mengen:

Ultramarijn , Cadmium Geel , Cadmium Rood , Omber gebrand .

Borstels

Synthetische penselen werken het best met acrylverf, omdat ze beter bestand zijn tegen de chemische stoffen in acrylverf die de penseelvezels kunnen aantasten.

Penselen met synthetische haren kunnen variëren van stijf tot zacht, maar in tegenstelling tot penselen van natuurlijk haar hebben ze allemaal een flexibele kwaliteit. Dit betekent dat ondanks de stijfheid van het penseel, het penseel veerkrachtig genoeg zal zijn om dikkere acrylverf te verplaatsen.

Als u uw verf graag vloeibaar hebt voor detailwerk, zijn zachtere penselen een betere optie.

Je hebt een stuggere kwast nodig als je graag dikke verf gebruikt, om de kleur over het oppervlak te kunnen bewegen.

Andere factoren om over te beslissen zijn de vorm en de grootte van de borstel.

Enkele van de meest gebruikte penselen zijn grote tot middelgrote platte penselen om wassingen te maken en delen van uw oppervlak op te vullen. Deze zijn briljant voor gebruik op achtergronden - als u bijvoorbeeld de lucht schildert.

Koop wat kleinere ronde penselen voor details. Naarmate uw schildervaardigheden zich ontwikkelen, zult u weten wat u nog meer van uw penselen verlangt.

Als u meer wilt weten over de verschillende soorten borstels en wat ze doen, lees dan deze gids over acrylverfpenselen .

Producten

Stijve penselen (voor dikke verf): Zilveren borstel , Princeton Katalysator Polyti p borstel

Medium stijfheid: Winsor & Newton Monarch , Escoda Modernista

Zachte penselen (voor vloeibare verf): Escoda Primera Teijin

Oppervlakken

Acryl is een veelzijdig medium, je kunt het vloeibaar maken zoals aquarel of gouache, en schilderen op acrylpapier Of je kunt verf dik op een oppervlak aanbrengen, zoals olie.

Door zijn veelzijdigheid zijn er veel verschillende soorten oppervlakken die compatibel zijn met acrylverf.

De algemene regel is dat het oppervlak "tanden" moet hebben, d.w.z. een oppervlaktestructuur waaraan de verf zich kan hechten. Een andere vereiste voor de verfdrager is dat de verf enige mate van absorptie moet hebben om aan het oppervlak te kunnen hechten. Als u bijvoorbeeld op glas zou schilderen, zou u de verf na droging kunnen afpellen.

Hier zijn enkele van de meest populaire oppervlakken die met acrylverf worden gebruikt:

 • Acrylpapier
 • Canvas
 • Houten paneel
 • Gessobord

Voor meer informatie over oppervlakken voor acrylschilderen, zie onze acrylverf oppervlakken gids .

Bereid uw oppervlak voor op acrylverf

De meeste oppervlakken die u in kunstwinkels kunt kopen, zijn al "gegrond", zoals de meeste doeken, acrylpapier, Gessobord en canvaspaneel. De informatie op het productetiket of de verpakking vertelt u of uw oppervlak al is voorbereid. U hoeft geen verdere voorbereiding te doen op universeel gegronde houten panelen of doeken voordat u begint te schilderen.

Als u een ongeprepareerd houten paneel of ongeprepareerd doek hebt gekocht, moet u de voorbereiding zelf doen.

Het is heel eenvoudig, het enige wat je moet doen is het oppervlak verzegelen en vervolgens drie lagen gesso aanbrengen. Een ander voorbeeld waarbij je je oppervlak extra moet voorbereiden, zelfs als het voorgeprepareerd is, is als je een gladder oppervlak wilt om op te werken.

U kunt extra lagen gesso aanbrengen en een gestructureerd oppervlak schuren om het een eierschaalafwerking te geven, waardoor het veel geschikter is voor detailwerk.

Wat heb je nodig om een oppervlak voor te bereiden op acrylverf?

 • Gac 100 als je ruw hout/zeil moet verzegelen
 • Acryl gesso
 • Brede platte borstel
 • Extra fijn schuurpapier
 • Pot om de vloeistof in te gieten
 • Pluisvrije doek

Hoe bereid je een oppervlak voor op acrylverf?

 1. Bestrijk het ruwe paneel of canvas met 2 lagen Gac 1oo. Wacht tot het oppervlak droog is voor de tweede laag.
 2. Zorg ervoor dat het oppervlak schoon is en leg het plat op een tafel. Misschien wilt u uw tafel met iets afdekken.
 3. Giet wat van de gesso in een potje, je hebt slechts genoeg nodig om je oppervlak in één dunne laag te bedekken.
 4. Bedek het oppervlak met gesso met je penseel. Penseel in één richting (d.w.z. van boven naar beneden), licht overlappend, zodat het hele oppervlak bedekt is.
 5. Wacht tot de laag gesso droog is. De gemiddelde droogtijd is 45 minuten.
 6. Schuur de gedroogde gessolaag zachtjes op in cirkelvormige bewegingen, tot de penseelafdrukken in de gesso minder zichtbaar worden.
 7. Veeg het zandstof weg met een pluisvrije doek die een beetje vochtig is.
 8. Herhaal de stappen 3 tot en met 6 nog twee keer. Wissel bij elke laag gesso de richting af waarin u de vloeistof op het oppervlak aanbrengt, d.w.z. van boven naar beneden of van links naar rechts.

Mediums

Mediums kunnen aan acrylverf worden toegevoegd om de verwerkingseigenschappen te veranderen. Eigenschappen als de vloeibaarheid, transparantie, afwerking, droogtijd en het volume van de verf kunnen met een medium worden veranderd.

Door de eigenschappen van een medium te gebruiken, kunt u de speciale effecten ervan benutten en unieke resultaten in uw schilderij bereiken.

Je kunt verf natuurlijk verdunnen met water, om het vloeibaarder en transparanter te maken. Maar door te veel water toe te voegen kun je de oppervlaktestructuur van het schilderij aantasten, omdat de verflaag dan brozer wordt en eerder zal barsten. Daarom is het beter om een medium aan de verf toe te voegen, zodat deze een sterke en flexibele film behoudt.

Verander de stroom

Kies voor detailwerk een medium dat de viscositeit van de verf vermindert en de transparantie verhoogt:

Nu winkelen

Als u textuur wilt aanbrengen op uw oppervlak, gebruik dan een medium om uw verf te verdikken:

Nu winkelen

Bron: Liquitex

Verander de afwerking

De afwerking van acrylverf kan per merk verschillen, maar zelfs binnen merken kan de afwerking van de verflaag per pigment verschillen. Gebruik een medium om de verflaag meer glans te geven, een satijnglans te geven, de verflaag mat te laten lijken en het oppervlak een eenheid te geven.

Om je verf een matte uitstraling te geven:

Nu winkelen

Bron: Liquitex

Zie ook: Olieverfbenodigdheden voor beginners: een gids

Geef je verf een glanzende afwerking:

Nu winkelen

Bron: Liquitex

Voor een meer gedetailleerde kijk op alle verschillende mediums voor acrylschilderijen, hoe ze werken en hoe ze de eigenschappen van verf veranderen, bekijk onze acryl mediums gids .

Paletten

Eerst vertel ik je wat je moet vermijden als je een acrylschilderspalet koopt, daarna geef ik enkele aanbevelingen over wat perfect zou werken.

Acrylverf droogt zo snel en een houten oppervlak zou de verf absorberen, waardoor deze niet meer te verwijderen is.

Het volgende wat u moet vermijden is het kiezen van een palet met putjes voor het mengen van kleuren. Deze paletten zijn geweldig voor het werken met mediums als aquarel of gouache die oplosbaar zijn, maar acrylverf zal zich vastzetten in de putjes en het moeilijk maken om ze te verwijderen.

Nu we hebben vastgesteld wat je niet moet kopen, gaan we verder met de beste paletten voor acrylschilderen.

Gehard glas is super gemakkelijk schoon te maken en biedt een groot, glad oppervlak om meerdere kleuren op te mengen. Gehard glas is veiligheidsglas, dus als u het laat vallen, zal het niet versplinteren. Door gehard glas te kiezen, hoeft u zich ook niet druk te maken over het schoonmaken, want als u druk uitoefent op het oppervlak, zal het niet barsten. Om een glazen palet schoon te maken, schraapt u opgedroogde verf weg met een scheermesje. U kunt natte verf wegvegen meteen papieren handdoek. Dit palet van gehard glas van New Wave heeft een groot oppervlak om te mengen en is verkrijgbaar in grijs, wit of transparant.

Blijf nat palet : Met een palet met deksel dat nat blijft, kun je kleuren wekenlang nat houden. Je kunt er een kopen, of leren hoe je er zelf een maakt in ons acryl paletten gids .

Ezel

Voor acryl schilderen heb je geen schildersezel nodig, je kunt gewoon plat op een oppervlak zoals een tafel schilderen. Deze manier van schilderen is vooral aantrekkelijk als je graag klein schildert, of weinig ruimte hebt voor een schildersezel.

Als u op een groot oppervlak werkt, kan het een aantal voordelen hebben om het doek of paneel op een ezel te zetten. Ten eerste is het gemakkelijker om een groter schilderij in zijn geheel te zien als het op een ezel staat. Ten tweede zal er minder stof aan het oppervlak blijven kleven als het rechtop staat in plaats van plat neergelegd.

Er zijn verschillende mogelijkheden om een ezel te kiezen:

 • Een kader : Stevige maar budgetvriendelijke studio-ezel die geschikt is voor grotere doeken.
 • Radiaal : Radiale ezels zijn geschikt voor een breed scala aan doekformaten. Ze kunnen onder verschillende hoeken worden ingesteld om aan uw werkstijl te voldoen. Ze zijn gemakkelijk op te bergen.
 • Tafelezel Deze ezels hebben een tafel nodig om op ooghoogte te komen. Lees onze review van beste tafelezels voor meer.
 • H frame : Het stevigste en grootste type ezel. Ze zijn duurder en minder gemakkelijk te vervoeren, maar geweldig als je graag op extra grote doeken werkt.
 • Field Ezel : Franse dozen of pochadedozen zijn gemakkelijk te vervoeren en op te zetten als u graag buiten schildert.

Opruimen

Acrylverf is oplosbaar in water, dus alles wat je nodig hebt om op te ruimen is water en papieren handdoeken. Papieren handdoeken zijn handig omdat je de wrijving van het afvegen op het papier nodig hebt om de verf volledig te verwijderen.

Om uw penselen in perfecte staat te houden, raad ik u aan een reinigingszeep voor penselen aan te schaffen. De Master's Borstelreiniger en Conserveringsmiddel conditioneert de borstelharen, waardoor ze langer veerkrachtig blijven.

Omdat acrylverf snel droogt, raad ik aan om het op te ruimen zodra je klaar bent met schilderen. Als je vergeet om je penselen snel schoon te maken, verhardt de verf de uiteinden van de penselen waardoor ze onbruikbaar worden. Gelukkig is er een manier om stijve verf van de penselen te verwijderen, ontdek hoe in deze gids .

Acrylverf benodigdheden: Pin it!

Als u meer wilt leren over acrylschilderen, bekijk dan onze beste acryl schilderij tutorials !

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.