Olieverfschilderen voor beginners: een gids

Carla Andrews 10-06-2023
Carla Andrews

Inhoudsopgave

Olieverfschilderen voor beginners: 12 tips om aan de slag te gaan en je vaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

Je leert olieverfschilderen! Bereid je voor op een reis. Olieverfschilderen is een geweldige keuze voor beginners. Omdat het een flexibel en gevarieerd medium is. Je kunt een verscheidenheid aan effecten bereiken, afhankelijk van welke technieken en materialen je gebruikt.

De eerste stappen om als beginner met olieverfschilderen aan de slag te gaan, zijn het leren kennen van een aantal basisprincipes. Eerst leert u de ins en outs van de materialen die u nodig hebt. Vervolgens ontdekt u hoe u veilig kunt schoonmaken. Het leren van olieverftechnieken en het in praktijk brengen ervan is de laatste stap. Als u eenmaal de basisprincipes van het olieverfschilderen onder de knie hebt, kan het vrij eenvoudig zijn om snel beter te worden.

Leer over de benodigdheden die je nodig hebt, de basistechnieken en tips over het mengen van kleur voor kunstenaars. Deze handleiding leidt je door alles wat je moet weten om aan de slag te gaan met olieverfschilderen voor beginners.

Voel je vrij om deze gids te bookmarken en er naar terug te grijpen. Het kan voelen als veel om in je op te nemen bij de eerste lezing, maar geloof me, het is het zo waard! Als je eenmaal in de swing van het olieverfschilderen komt, is het een van de meest ontspannende en lonende dingen die je kunt doen.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

1. Olieverfschilderijen voor beginners: Benodigdheden

Materialen van goede kwaliteit maken een enorm verschil voor uw schilderervaring. Het maakt het proces zoveel aangenamer en uw afgewerkte stukken zullen er ook veel beter uitzien!

Je hoeft niet veel geld uit te geven aan materialen als je net begint. Maar als je hebt besloten dat je serieus wilt verbeteren, raad ik je aan een beetje te sparen om te investeren in kwaliteitsmateriaal dat lang meegaat, in plaats van alles uit te geven aan gereedschap van slechte kwaliteit en alles opnieuw te moeten kopen als het snel kapot gaat of versleten is. Als je het op deze manier doet, krijg jeop de goede voet begonnen met je eigen olieverfschilderij praktijk.

Ik zal de basis bespreken. Voor meer informatie over verfmaterialen en de producten die ik aanbeveel, bekijk de olieverf voor beginners: handleiding voor benodigdheden Het behandelt alle materialen, wat ze doen en hoe ze te gebruiken.

Olieverfschilderen voor beginners: de essentiële benodigdheden om te beginnen

Ik heb hieronder gelinkt naar producten die ik aanbeveel:

Beste olieverf

Te beginnen met een beperkt palet van primaries is een manier om minder geld uit te geven en tegelijkertijd je mengvaardigheid te verbeteren. Vanaf de primaire kleuren kun je een breed scala aan tinten en tonen mengen.

Bekijk enkele van de verschillende merken olieverf Verschillende merken hebben verschillende prijzen, maar verschillen ook in kwaliteit en werking. Een redelijk maar kwalitatief goed merk als Winsor & Newton is geweldig voor beginners. Gamblin , M. Graham , Schmincke en Michael Harding zijn uitstekende kwaliteitsmerken die het proberen waard zijn.

Verfkwasten

Koop een paar penselen in verschillende maten. Platte (vierkante) en ronde penselen zijn een goed begin.

Olieverf is stroperig van aard. Dit betekent dat u stijve of verende penselen nodig hebt om de olieverf over uw oppervlak te bewegen. vezels van varkenshaar of stijve synthetische vezels zal hiervoor werken. Als je je verf vloeibaar maakt met een medium gebruik zachtere vezels zoals deze marterharen borstels van Da Vinci.

Olieverfschilderen voor beginners: de beste paletten

Glas is het beste om olieverf op te mengen. Zorg ervoor dat het palet dat u kiest volledig vlak is, want u wilt meer ruimte om te mengen. Dit palet van New Wave is gemaakt van gehard glas voor extra veiligheid. Het heeft een groot oppervlak om te mengen en is verkrijgbaar in drie kleuren.

Paletmessen zijn ook nuttig voor het mengen.

De beste oppervlakken

Canvas , oliepapier , hout en zelfs sommige soorten metaal zijn oppervlakken bij uitstek voor olieverfschilders, dus ga aan het experimenteren! Deze gewiede, gladde geprimerde houten panelen van Ampersand voelen als een droom om op te schilderen. Hun gladde textuur maakt het weergeven van details gemakkelijk.

Zorg ervoor dat het oppervlak dat u krijgt ofwel voorgestreken is, of dat u het oppervlak voorbereid jezelf.

Kies een medium

Mediums : Olieverf mengt niet met water. U moet dus andere mediums gebruiken om de verf te verdunnen, de verf van materialen te reinigen en de viscositeit te veranderen. U kunt ook een medium gebruiken zoals lijnzaadolie om de viscositeit te verminderen en de verf langzamer te laten drogen.

Benodigdheden voor het opruimen

Borstelzeep : Sommige kunstenaars kiezen ervoor om materialen te reinigen met oplosmiddelen. Dit kan echter slecht zijn voor uw gezondheid en de luchtkwaliteit in de ruimte waar u schildert. In plaats daarvan kunt u kwastenzeep kopen om de verf van uw kwasten te reinigen. Het zal uw ruimte vrij houden van verfdampen.

De beste vernis

Gamvar vernis is een briljante optie voor beginners. Het is verkrijgbaar in drie afwerkingen, glanzend, mat en satijn. Dit is een extra, maar een die de meeste olieverfschilders gebruiken om hun werk te beschermen en het langer te laten meegaan.

Vernis beschermt olieverfschilderijen tegen UV-stralen, die de kleuren doen verbleken. Bovendien vormt het een beschermende barrière die voorkomt dat het schilderij stoffig of vuil wordt. Uiteindelijk kan de vernislaag worden verwijderd en daarmee ook al het vuil dat door tientallen jaren normale slijtage is opgehoopt.

Kies een ezel

Ezel : U kunt relatief goedkope ezels perfect voor beginners. Bijvoorbeeld, een kleinere tafelezel . Groter studio-ezels De ezels van Mabef zijn van hoge kwaliteit en betaalbaar.

Als u een beperkt budget hebt, lees dan verder hoe geld te besparen bij het leren olieverven .

2. Volg de belangrijkste regel...

Bij olieverfschilderen wordt verf op een oppervlak aangebracht - er is een volgorde in de manier waarop verf wordt aangebracht.

Olieverfschilders bouwen verflagen op volgens de vet over mager regel Het beschrijft hoe het oliegehalte van verf geleidelijk wordt verhoogd in elke opeenvolgende verflaag. De bovenste lagen van het schilderij moeten langzamer drogen dan de vorige en zijn flexibeler .

Vette lagen verf zijn vette De magere verf is verdund met oplosmiddel Lagen met meer olie in het mengsel moeten worden geschilderd bovenop lagen die minder olieachtig zijn.

Olierijke (of vette) lagen drogen langzamer dan dunne lagen die minder olie bevatten. Wanneer olie droogt (of geneest ) ondergaat het een oxidatieproces. Het verschuift en krimpt terwijl het reageert met de zuurstof in de lucht om zijn vaste vorm te bereiken. Dus als de bovenste verflaag dunner is en al is opgedroogd, en een dikkere laag eronder nog aan het uitharden is, kan de bovenste laag barsten, omdat die mee verschuift met de laag eronder.

Een voorbeeld van een gelaagdheidsproces is dus dat u uw onderschildering begint met een kleine hoeveelheid oplosmiddel zoals terpentijn aan de verf toe te voegen, waarna u er tubeverf op aanbrengt.

Oplosmiddel droogt door verdamping, dus een kleine hoeveelheid toevoegen aan je olieverf betekent dat het snel van het oppervlak verdampt, waardoor een zeer dunne en gelijkmatig verdeelde laag olieverf overblijft om uit te harden. Olierijke lagen zullen in de lagen eronder trekken.

Zie ook: Katoen vs Linnen Canvas: Wat zijn de verschillen?

Dit is slechts een voorbeeld, u hoeft niet met oplosmiddel te schilderen. U zou bijvoorbeeld rechtstreeks uit de tube kunnen schilderen en er verf gemengd met extra olie overheen kunnen aanbrengen.

Voor de zekerheid kunt u wachten tot de vorige laag handdroog is voordat u een nieuwe laag aanbrengt.

3. Houd uw materialen schoon

Geloof me, het is beter om gewoon borstels en andere materialen te reinigen Als de verf droogt, is het veel moeilijker om het van je materiaal te verwijderen.

Het is echt belangrijk om dit goed in de gaten te houden, want de verf kan zich ophopen in de buurt van de huls van de kwast (de metalen klem die de haren bij elkaar houdt), waardoor een kwast keihard kan worden. Er zijn manieren om een kwast die zo stijf is geworden te redden, lees deze gids op hoe breng je oude penselen weer tot leven om uit te vinden hoe.

Beperk verfafval tot een minimum

Om verfafval tot een minimum te beperken, kunt u verf 's nachts op uw palet bewaren.

Olieverf kan dagenlang nat en bewerkbaar blijven, dus schraap je gemengde verf af met een scheermesje en bewaar de uitgeknepen verf aan de randen van je palet, klaar om te gebruiken en de volgende dag opnieuw te mengen.

Om ervoor te zorgen dat het 's nachts (of zelfs langer) houdbaar is, doe je het palet in een afgesloten bakje, zoals Masterson's Palette Sealer Je kunt het zelfs afdekken en in de koelkast leggen om te voorkomen dat het hard wordt. De kou vertraagt het oxidatieproces van de olie. Ik heb mijn verf wekenlang werkbaar gehouden door deze methode te gebruiken.

Verzorg uw penselen

Verzorg uw penselen regelmatig. Zo kunt u ze jarenlang gebruiken.

Een borstel conditioner, zoals de Master's Borstelreiniger en Conserveringsmiddel verzacht de borstelharen, houdt ze veerkrachtig, voorkomt verfophoping bij de huls en helpt de borstelharen zelfs om meer verf vast te houden wanneer ze de volgende keer worden gebruikt. De conditioner reinigt ook de borstelharen en kan penselen herstellen die verharde olie in de haren hebben zitten.

Hoe verwijdert u olieachtig afval?

Drogende olie is brandbaar, dus papieren handdoeken met olieafval erop mogen niet buiten blijven liggen. Omdat ze brandgevaarlijk zijn, mogen ze niet in een normale afvalbak worden gegooid.

De oplossing hiervoor is om een luchtdichte container te nemen en deze gedeeltelijk te vullen met water. Bewaar uw papieren handdoeken in deze container totdat deze vol is. Om het weg te gooien, brengt u het naar uw plaatselijke faciliteit voor gevaarlijk afval. U kunt ook uw gemeente bellen om te informeren waar u het goed kunt weggooien in uw omgeving.

Voor herbruikbare pluisvrije doeken waar olie op zit, laat u ze in een sopje vallen zodra u klaar bent met schilderen. Afwasmiddel werkt prima hiervoor. Laat ze even weken en schrob ze om de olieresten eruit te krijgen.

Als u ervoor kiest om met oplosmiddel te schilderen, hoeft u het oplosmiddel niet na een paar keer gebruiken weg te gooien. Oplosmiddel kan keer op keer opnieuw worden gebruikt. Als uw oplosmiddel er vuil uitziet, wacht dan een paar dagen tot het pigment zich op de bodem van het potje heeft afgezet. De twee zullen zich uiteindelijk scheiden als u het enige tijd laat staan. Pak dan een koffiepapierfilter of zelfs kaasdoek en filter de verfresten eruit in een nieuw potje.Het oplosmiddel ziet er fris en schoon uit en u kunt het steeds opnieuw gebruiken.

Wat kun je gebruiken om olieverf schoon te maken?

Oplosmiddelen zoals terpentijn , reukloze terpentine (terpentine) en olie van lavendel zal verf verdunnen en olieverfresten van uw materialen verwijderen.

Ondanks wat u misschien al gelezen hebt over olieverfschilderen, is het gebruik van oplosmiddel eigenlijk niet nodig. Het is mogelijk om borstels reinigen zonder oplosmiddel Dit brengt ons bij onze volgende tip...

4. U hoeft geen oplosmiddel te gebruiken voor olieverfschilderijen.

Het idee van het gebruik van oplosmiddelen schrikt veel mensen af om te leren olieverven. Dat is begrijpelijk - het inademen van oplosmiddelen is slecht voor de gezondheid.

Zelfs het gebruik van reukloze minerale spiritus (OMS), die minder aromatische koolwaterstoffen bevat die schadelijk zijn om in te ademen, kan zijn tol eisen.

Om oplosmiddel te gebruiken, hebt u echt een grote werkruimte met goede ventilatie nodig. Dat betekent dat u een grote ruimte moet hebben om te schilderen met ten minste twee ramen die u kunt openen om de lucht te laten circuleren. En als u huisdieren of kinderen hebt die in uw schilderkamer kunnen komen, kunt u zich zorgen maken dat ze het oplosmiddel inademen of zelfs per ongeluk aanraken.

Dus voor veel mensen is het niet praktisch om te gebruiken. Gelukkig is het makkelijk om oplosmiddelvrij te schilderen.

Hoe olieverf oplosmiddelvrij te maken

U kunt ervoor kiezen uw olieverf voor de eerste lagen van uw schilderij niet te verdunnen met oplosmiddel. Schilder in plaats daarvan rechtstreeks uit de tube, of meng uw verf met een alkyd om de droogtijd te versnellen en het volume van de verf te vergroten.

Wat het schoonmaken betreft, maak tijdens uw schilderbeurt uw penselen schoon met saffloerolie Saffloerolie is een dunne, vloeibare olie die veel langer duurt om te drogen dan lijnzaad. Het is ook minder duur. Bewaar wat in een potje en voordat u van kleur verandert, doopt u de penselen in de saffloerolie in plaats van ze in oplosmiddel te dompelen en veegt u ze af op een papieren handdoek. Om te voorkomen dat de olie een huid vormt, dekt u het potje af en zet u het een nacht in de koelkast. Zo blijft het vloeibaar.

Saffloerolie is nuttig om tijdens het schilderen de penselen van pigment te ontdoen voordat u van kleur verandert, maar als u het laat drogen, kan het olieachtige resten op uw penselen achterlaten. Als u het een paar dagen laat staan, kan het verharden.

Gebruik dan aan het einde van de schildersessie de penseelzeep die ik in de vorige tip noemde. De Masters Borstelzeep is niet alleen een borstelconditioner, maar ook een reiniger. Werk de zeep in de borstelharen om een schuim te vormen en veeg het residu af op een papieren handdoek. De zeep zal de verf losmaken, maar het is de wrijving van het afvegen die de verf zal verwijderen. Probeer de zeep in de huls te werken, want daar blijft de verf hangen. Er zijn ook goedkopere borstelzepen verkrijgbaar, zoals deze .

Olieverf verdunnen met een niet-giftig oplosmiddel

Er is een optie voor degenen die olieverf willen verdunnen voor de eerste paar lagen van hun schilderij, maar geen schadelijk oplosmiddel willen gebruiken. Olie van lavendel wordt al eeuwenlang gebruikt om olieverf te verdunnen en penselen schoon te maken.

Het is een oplosmiddel, maar uit onderzoek blijkt dat het veel minder giftig is dan terpentijn of geurloze minerale spiritus. Qua kracht is het meer Het verdunt de verf beter dan terpentijn, zodat het ook kan worden gebruikt om damarhars te verdunnen. Het pigment in het oplosmiddel wordt gelijkmatig over de laag verdeeld en de gedroogde afwerking ziet er uniform uit met een satijnen glans.

Olie van lavendel veroorzaakt geen chronische gezondheidseffecten die geassocieerd worden met terpentijn en OMS. Plus het heeft een zoete, aangename geur. Het is duurder dan terpentijn, daarom worden OMS en terpentijn meer gebruikt. Natuurlijk, laat het raam open als u lavendelolie gebruikt, maar bij het gebruik ervan hoeft u zich geen zorgen te maken over de slechte gezondheidseffecten. Het is bijvoorbeeld niet kankerverwekkend.

5. Bereid uw oppervlak goed voor

Een van de leuke dingen van olieverfschilderen is dat er veel verschillende ondergronden zijn om op te schilderen. Als u ruw hout of doek gebruikt, breng dan een paar lagen gesso aan. Het meeste oliepapier, doeken en sommige houten panelen die u in een kunstwinkel koopt, zijn voorgeprimerd, dus zelf voorstrijken is niet nodig. is niet nodig .

Deze linnen doeken kan direct worden geschilderd zonder verdere voorbereiding van het oppervlak. Glad gegrond houten paneel biedt een minder gestructureerd oppervlak, perfect voor het schilderen van details. Bespaar tijd en geld door de kant-en-klare geprimerde oppervlakken te kopen.

Het aanbrengen van gesso op een oppervlak verhoogt de stijfheid (als het oppervlak flexibel is) en creëert een barrière tussen het oppervlaktemateriaal en de verf. Als u een ruw oppervlak niet voorbereidt, kan er olie in het materiaal sijpelen, waardoor het gaat rotten.

Grondverf is nodig voor doeken van natuurlijk katoen of linnen, ruwe houten panelen en voor als u een gladde, eierschaalachtige afwerking op uw doek wilt.

Een oppervlak voorbereiden voor olieverfschilderijen: stappen

 1. Zorg ervoor dat al uw materialen schoon en stofvrij zijn. U moet ruw hout eerst verzegelen met behulp van een afdichtmiddel Breng twee lagen aan en wacht tot ze droog zijn.
 2. Giet wat acryl gesso in een potje. Je hebt maar genoeg nodig om je oppervlak één keer te bedekken.
 3. Breng met een breed penseel één laag acrylgesso aan op het oppervlak. Houd bij elke penseelstreek de richting aan waarin u schildert (d.w.z. van boven naar beneden). Overlap de streken een beetje om ervoor te zorgen dat u het hele oppervlak bedekt.
 4. Maak je pot en borstel schoon met water.
 5. Wacht tot het oppervlak droog is (dit kan tot 45 minuten duren).
 6. Schuur het oppervlak met fijn schuurpapier.
 7. Veeg schoon met een vochtige pluisvrije doek.
 8. Herhaal al deze stappen nog twee keer. Verander bij elke volgende laag gesso de richting van uw penseelstreken (d.w.z. van links naar rechts).

Drie lagen gesso is genoeg om die beschermende barrière op je oppervlak te vormen.

6. De eigenschappen van olieverf benutten

Bij het leren schilderen met olieverf voor beginners gaat het erom de eigenschappen van pigment en verf te begrijpen. Sommige kleuren verschillen in droogtijd en de eigenschappen kunnen per pigment verschillen.

Sommige merken olieverf van studentenkwaliteit vullen hun verf aan met additieven, vulstoffen en stabilisatoren. Dit betekent dat de droogtijden en verwerkingseigenschappen tussen de verschillende kleuren tubes vrij consistent zijn.

Als u een professionele kwaliteit verf merk Dit betekent dat de verf is gemaakt om te reageren op de unieke eigenschappen van het pigment dat hij bevat.

Grondpigmenten drogen snel, dus zijn ze geschikt om te gebruiken in de eerste lagen van een schilderij, of zelfs als onderschildering. Kleuren als titaanwit drogen langzamer, dus denk eraan deze te gebruiken in mengsels voor hoogtepunten in de laatste lagen van het schilderij.

Sommige pigmenten zijn transparanter dan andere. Dat betekent dat ze goed werken als glazuur. Ondoorzichtige pigmenten, zoals titaanwit, zullen de kleuren in de lagen ervoor volledig bedekken.

Pigmenten variëren ook in lichtechtheid. Dit beschrijft de duurzaamheid van de kleur en hoe deze in de loop van de tijd zal veranderen. De lichtechtheid wordt gemeten op een schaal en krijgt een ASTM-classificatie, waarbij I uitstekend is, II goed en V slecht. Alizarin crimson heeft een lichtechtheidsclassificatie van III, redelijk. Het wordt nog steeds verkocht en veel gebruikt door kunstenaars vanwege de veelzijdigheid en mogelijke toepassingen in het landschap.Maar na slechts enkele maanden blootstelling aan de volle zon (buiten, niet binnen) zal de alizarine in een niet-gevernist schilderij tot niets verbleken. Moderne vernissen beschermen tegen UV, dus zorg ervoor dat u vernis aanbrengt als u deze kleur gebruikt, of gebruik de Permanent Alizarine alternatief.

7. Olieverf voor beginners: informatie vinden op de verftube

Het klinkt vanzelfsprekend, maar als u verf koopt waarop staat "alkydolie", of water mengbare olie Je kunt deze niet mengen met gewone olieverf. Schmincke Mussini olieverf, die damarhars bevat, kan echter met gewone verf worden gebruikt.

Op de verpakking van de tube staat niet alleen welk type verf erin zit, maar ook veel meer informatie over de inhoud van de verf, die u inzicht kan geven in hoe u uw verf het beste kunt gebruiken.

Wanneer uw schildervaardigheden vorderen, kunt u kieskeuriger worden in het soort pigmenten dat u voor uw werk kiest. Veel professionals gebruiken alleen tubes die één pigment bevatten, omdat dit veel schonere mengsels oplevert.

U kunt deze informatie vinden op de tube, evenals welk type oliebindmiddel is gebruikt als voertuig in de verf.

8. Begrijpen hoe kleur te gebruiken

Je bent zo ver gekomen, dus ga ik nu de kleurentheorie uitleggen, wat meer een onderwerp voor gevorderden is.

Leren over kleurentheorie is een konijnenhol, maar het is de moeite waard, want het zal je de kleuren die je in het dagelijks leven ziet anders doen waarnemen en effectiever gebruiken in je werk.

Het is niet zo eenvoudig als rood, blauw en geel

De primaire kleuren in de schilderkunst zijn technisch gezien niet rood, geel en blauw, maar eerder specifieke soorten van rood, geel en blauw. Als we het hebben over primaire kleuren in pigmentvorm, is het nauwkeuriger om te kijken naar de cyaan , magenta en geel kleurmodel (CMYK).

Cyaan, magenta en geel liggen in een drie-eenheid op een kleurencirkel. Dit zijn de kleuren die de basis vormen voor het mengen om met slechts drie pigmenten het breedste spectrum aan kleuren te maken. Hieruit kunnen secundaire kleuren, tertiaire kleuren en alle andere toonvarianten worden gemengd.

Deze drie primaire kleuren hebben overeenkomstige pigmenten - de pigmenten zijn geen exacte primaries, maar ze zitten er dicht bij. Deze pigmenten hebben codes: PB15 (Cyaan), PV19 (Magenta), PY128 (Geel). Ik zal in het volgende deel voorstellen met welke primaire kleuren van de fabrikant we moeten beginnen.

Als je naar een kleur om je heen kijkt, zul je merken dat de meeste 'primaire' kleuren naar een andere primaire kleur overhellen. Je ziet groenige blauwen (die gele ondertonen hebben), of roodachtige blauwen (die meer paars lijken). Dit is iets wat misschien niet altijd helemaal duidelijk is voor het ongetrainde oog, maar als je jezelf eenmaal hebt aangeleerd om op deze manier naar kleur te kijken, zul je veel meer controle en vaardigheid krijgen wanneer jeals het op mengen aankomt.

Een kleurencirkel als referentie gebruiken

Het helpt om naar een kleurencirkel te kijken om de relaties tussen kleuren te bepalen. Het organiseert kleuren geometrisch, zodat u kunt visualiseren hoe ze op uw palet kunnen worden gemengd.

Het CMYK-kleurmodel is niet perfect voor het mengen van pigment, er zijn veel kleuren die in het model ontbreken. Probeer bijvoorbeeld een diep karmozijnrood te mengen en het zal er waarschijnlijk troebel uitkomen. Daarom voegen kunstenaars die dit primaire palet gebruiken er warme en koele versies van de primaire kleuren aan toe, die enkele van de gaten opvullen die alleen cyaan, magenta geel missen.

Het is ook belangrijk op te merken dat, hoewel de meeste kunstenaars versies van rood, blauw en geel in hun palet hebben, niet iedereen het CMY-schildermodel zal gebruiken. Dat kan zijn omdat het niet past bij hun stijl, hun onderwerp, of omdat ze pigmenten hebben gevonden die beter bij hun proces passen. De reden dat ik CMY introduceer als een beperkt palet voor beginners is vanwege de reeks kleuren die je kunt maken.U kunt de grootste verscheidenheid aan kleuren mengen uit de minste tubes verf.

Dit betekent dat als u ervoor kiest om met deze drie te beginnen en te oefenen met mengen, u snel zult merken dat u niet al te veel extra buizen aan uw collectie hoeft toe te voegen, wat perfect is voor een beginner, omdat het u vanaf het begin geld zal besparen.

Wat is het kleurmengproces?

Koop hier uw eigen kleurencirkel .

Je hebt nodig verf , a paletmes en een palet Maar hoe mengen kunstenaars nauwkeurige waarden en tonen die overeenkomen met de kleuren in hun referentie?

Kleur mengen is een complex onderwerp, maar als je voor het eerst gaat schilderen, kun je de CMYK-kleurenschijf gebruiken als een losse leidraad, die je kan helpen bepalen hoe kleuren zich tot elkaar verhouden.

Kleur mengen kan op een volkomen intuïtieve en spontane manier worden benaderd, maar als je je vaardigheden wilt verbeteren om realistischere kleuren te bereiken, of jezelf een betere controle wilt geven over je kleurgebruik, heb ik het proces dat door professionele olieverfschilders wordt gebruikt in stappen opgesplitst...

Isoleer eerst de kleur die u wilt schilderen.

Het mengen van kleuren vereist dat de schilder studie de referentie en isoleren de kleur die zij in hun werk willen reproduceren als volgt:

Een kleur in context is eigenlijk vrij moeilijk te isoleren, omdat de omringende kleuren het uiterlijk van de kleur in kwestie kunnen veranderen.

Om het gemakkelijker te maken, kunt u een hulpmiddel gebruiken zoals Photoshop of een ander fotobewerkingsprogramma. Gebruik het selectiegereedschap om de kleur van uw fotoreferentie te bepalen. Zorg er wel voor dat uw document eerst in CMYK-modus staat.

Als je niet van een foto schildert - je schildert naar het leven of op het veld - of als je geen fotobewerkingssoftware hebt, kun je een hulpmiddel gebruiken om de kleur fysiek te isoleren. Gebruik een viewcatcher om doorheen te kijken om de kleur geïsoleerd te zien.

Een andere mogelijkheid is je te concentreren op de kleur en die te beschrijven. Wat is de masstone? Hoe verzadigd is hij? Hoe donker of licht is hij? Door dit te doen kun je je natuurlijke vaardigheden in kleurwaarneming bevorderen.

Zoek zijn plaats op het kleurenwiel

Zoek je kleur op het wiel. De coördinaten ervan geven je informatie over de verhouding van de kleuren die je moet mengen om de kleur te maken. Beschrijf de plaats van de kleur op het wiel.

Ligt hij bijvoorbeeld het dichtst bij cyaan, dan is blauw zijn maskersteen. Ligt hij dichter bij geel, dan heeft hij gele ondertonen. Ligt hij dichter bij het midden van het wiel, dan heeft hij geen hoge verzadiging en moet hij worden geneutraliseerd met zijn complementaire kleur. In het geval van deze kleur zal het complementair een magentarood zijn.

Vanuit deze beschrijving is hier de visualisatie van die kleur, je zou het teal kunnen noemen.

Meng de overeenkomstige pigmenten

Aan de hand van het voorbeeld van groenblauw geef ik u een schatting van hoe u uw pigmenten moet mengen om deze kleur te maken.

Het mengsel omvat primair cyaan (het corresponderende pigment is ftalocyanine die vaak als handelsnaam ftaloblauw heeft), primair geel en magenta-rood (dit is magenta gemengd met een klein beetje geel).

Dus het mengsel moet ongeveer 2 delen cyaan, 1 deel geel, .5 delen magenta zijn. Om het lichter te maken voeg je wat titanium wit toe.

Het vergt oefening om dit proces te perfectioneren, maar eerlijk gezegd zal het intuïtief worden. Schilders die al jaren oefenen kijken gewoon naar hun referentie, mengen hun kleur zonder hulpmiddelen te gebruiken en doen het de eerste keer meteen goed, in enkele seconden, alsof het een tweede natuur is. Dit vergt oefening, maar het komt wel.

Meng complementaire kleuren om de verf te neutraliseren

U hebt in het voorbeeld van het maken van groenblauw al gezien dat de blauwgroene kleur werd geneutraliseerd door toevoeging van de complementaire kleur.

Als u weet naar welke andere kleuren uw pigmenten neigen, kunt u modderige mengsels vermijden en de levendige kleuren maken die u wilt maken.

Als je een geelgetint rood, zoals cadmiumrood light, toevoegt aan een geelgetint blauw, zoals ftaloblauw, krijg je een zeer dof, onverzadigd paars. Dat komt omdat beide kleuren naar geel neigen. Het lijkt in niets op het soort intens violet dat je kunt krijgen door ultramarijn (dat roodachtige ondertonen heeft) te mengen met bijvoorbeeld magenta PV19.

Als u realistische kleuren in uw schilderijen wilt creëren, zult u deze sterk verzadigde en levendige kleuren nauwelijks willen mengen. Neutrale kleuren zijn realistischer en ook eleganter.

Voor landschappen, stillevens of portretten met realistische tinten hoef je waarschijnlijk geen grijs of zwart te gebruiken voor schaduwen. Gebruik gewoon contrasterende kleuren die al op je palet staan en die je in je hele schilderij hebt gebruikt. Je kunt verschillende warme en koele grijzen maken die harmoniëren met de kleuren in je schilderij.

De drie primaire pigmenten gemengd in gelijke hoeveelheden maakt een doffe grijsachtige kleur, maar om dit te verdiepen kun je Burnt Umber toevoegen.

Hoe kiest u uw palet van olieverf

Om een basispalet te vormen, als je een breed scala aan levendige kleuren wilt kunnen maken, heb je primaire kleuren nodig en een paar andere om te mengen tot elke gewenste kleur.

De pigmenten die nauw aansluiten bij de primaries in olieverf zijn:

 • PB15: Ftalocyanine blauw
 • PV19: Magenta
 • PY128: Transparant geel

Een gesplitst primair palet is een palet dat de primaire kleuren en een warme of koele versie van de primaire bevat. Met dit palet kunt u de grootste verscheidenheid aan kleurovergangen creëren, inclusief kleuren die in het CMYK-model ontbreken.

Om tinten te creëren

Cadmium Rood Licht

 • Dit is een warm rood dat neigt naar geel op het kleurenwiel.

Quinacridon Magenta

 • Een primair rood, met koele ondertonen rechtstreeks uit de tube, maar vermengd met geel maakt het intens levendige oranjes.

Ultramarijn Blauw

 • Dit wijst naar rood op het kleurenwiel, je kunt er zeer levendig paars mee maken.

Ftalocyanine Blauw

 • Dit ligt dicht bij primair cyaan, maar mengt zich met citroengeel om hoog chromatische groenen te maken.

Primair Geel

 • Dit is een helder, transparant geel met een hoge kleurkracht.

Cadmium Geel

 • Een diep ondoorzichtig geel met warme ondertonen

Waarden creëren (licht of donker)

Titaanwit

 • Titaanwit is volledig ondoorzichtig, maar kan mengsels krijtachtig doen lijken.

Zinkwit

 • Zink is een doorschijnend pigment. Gebruik dit pigment om de verzadiging van uw mengsels te behouden - het geeft niet het 'uitgewassen' effect dat titaanwit kan geven. Overmatig gebruik van zink in mengsels kan echter een broze verflaag veroorzaken.

Omber gebrand

Veel kunstenaars gebruiken gebrande omber in plaats van ivoorzwart om schaduw te creëren. Ivoorzwart kan je kleuren er dof, onverzadigd en grijs uit laten zien, terwijl gebrande omber transparant en warm van toon is, zodat je er zuivere kleurgradaties mee kunt maken.

Natuurlijk zal een gesplitst primair palet niet voor iedereen geschikt zijn. Sommige kunstenaars zullen in hun praktijk extra kleuren willen gebruiken, pigmenten die andere verwerkingseigenschappen bieden. Andere kunstenaars zullen hun palet nog meer willen beperken om de schijn van organisatie en harmonie in hun werk te wekken. Het is aan jou om een palet te kiezen dat past. Dit gesplitste palet is echter een goed uitgangspunt voor eenbeginner die leert mixen.

9. Leer enkele basisbenaderingen, -technieken en -methoden in olieverfschilderijen.

Er zijn verschillende benaderingen en technieken in olieverfschilderen die de manier waarop u het medium gebruikt kunnen veranderen en u kunnen helpen speciale effecten te creëren. Hieronder zal ik een paar voorbeelden schetsen. Om het scala aan technieken te begrijpen die in olieverfschilderen worden gebruikt, verwijzen we naar onze olieverfschilderen voor beginners: techniekgids .

Alla Prima

John Singer Sargent: Een stortvloed in Noorwegen

Alla prima is de techniek van het nat-in-nat schilderen. De kleuren worden spontaan aangebracht, meestal binnen één schildersessie. Het doel van deze techniek is het schilderij af te maken voordat de eerste verflaag is opgedroogd.

Impressionisten gebruikten deze techniek vaak met levendige contrasterende kleuren om het licht te laten schijnen en met gebaren om een gevoel van beweging op te roepen.

Impasto

Vincent Van Gogh: Irissen

Een andere interessante techniek om mee te experimenteren is impasto. Het wordt gedefinieerd door het aanbrengen van dikke verf met een stijf penseel of paletmes om textuur te creëren. Het kan een ongelooflijk expressief effect geven. Je kunt een impasto medium om verf te verdikken om dit effect te bereiken.

Hoe een olieverfschilderij beginnen

Er zijn verschillende technieken die kunstenaars gebruiken om schilderijen te beginnen. Om de nauwkeurigheid van het uiteindelijke werkstuk te maximaliseren, begin je met een tekening met behulp van de rastermethode Of om de samenstelling en waarden van een olieverfschilderij in het eerste stadium, beginnen met een onderschildering . Ontdek vijf methoden om aan een olieverfschilderij te beginnen in onze gids .

10. Vernis uw schilderijen

Een schilderij verzegelen met een vernislaag heeft vele voordelen.

Zie ook: Gouache landschap schilderen tutorial

Vernis beschermt uw schilderij, tegen normale slijtage en UV-stralen die het kunnen doen verbleken. Meer nog, een laag vernis versterkt uw schilderij, verdiept contrasten en kleuren, waardoor ze eruit springen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om een vernis te kiezen, ik ga er in dit artikel dieper op in. gids voor het vernissen Maar ik adviseer een synthetische vernis (Gamvar).

Koop Gamvar hier.

Gamvar verschilt van traditionele vernis zoals Damarhars doordat de olie onder de vernislaag kan uitharden.

Als u traditionele vernis zou gebruiken, zou u moeten wachten tot de olie is uitgehard voordat u het aanbrengt. Dit kan een paar maanden tot een jaar duren, afhankelijk van hoe dik de verf is aangebracht. Voor kunstenaars die met een deadline werken, is die wachttijd gewoon niet praktisch. Er is echter de optie om het volgende aan te brengen retoucheervernis als tijdelijke maatregel wanneer het schilderij is opgedroogd, om het schilderij te beschermen tegen UV en stof terwijl het uithardt, alvorens damarhars aan te brengen.

U kunt Gamvar aanbrengen zodra uw schilderij droog aanvoelt. Als u dikke structuurdelen op het schilderij hebt, zorg er dan voor dat de verf helemaal hard is. Test het door uw vingernagel lichtjes in de dikke verf te drukken.

Het aanbrengen van het vernis is eenvoudig - zorg ervoor dat al uw materialen schoon zijn en breng het aan met een vrij zachte, brede synthetische kwast. Breng niet te veel vernis in één laag aan. Een zeer dunne, gelijkmatig verdeelde laag vernis verdiept de kleuren en beschermt uw schilderij. Het drogen van het vernis kan ongeveer 24 uur duren. Ik raad aan het op een ezel te zetten en het met iets af te dekken om het tegen stof te beschermen.U kunt altijd nog een laag vernis aanbrengen als de eerste droog is.

11. Bewaar je schilderijen als een pro

Naarmate uw vaardigheden toenemen, kunt u zich meer gaan interesseren voor de levensduur van uw werk.

Olieverfschilderijen moeten worden bewaard in een gematigde omgeving, die licht is maar niet verblindend. Olieverf is niet bestand tegen UV-licht, tenzij het goed gevernist is, dus blootstelling aan ultrahelder zonlicht kan de kleuren na verloop van tijd doen vervagen. Aan de andere kant heeft lijnolie de neiging om troebel te worden als men het in het donker laat uitharden. Er mag niet te veel vocht in de lucht zijn, maar ook niette droog. Door veranderingen en extremen in warmte en vocht kan het oppervlak van een schilderij kromtrekken, wat nadelige gevolgen heeft voor de verf, zoals barsten.

Uit dit advies klinkt het alsof olieverfschilderijen onderhoudsgevoelig zijn, maar dat is niet zo. De beste opslagtip is om een goede balans te vinden. De kans is groot dat een ruimte waar u enige tijd prettig in kunt vertoeven, uw olieverfschilderij ook prettig zal vinden. Er zouden alleen problemen ontstaan als u bijvoorbeeld in een koud nat land woont, of een warm vochtig land en u de schilderijen opslaat in uwgarage.

Als u uw schilderijen gaat tentoonstellen in een galerie of voor een expositie, zet ze dan van tevoren in helder licht. Dat maakt de kleuren helderder en levendiger.

12. Onthoud dat kunst iets is dat je kunt verkopen!

Het is misschien nog te vroeg om na te denken over het verkoopbaar maken van je kunstwerken als je nog aan het uitzoeken bent hoe je je olieverf moet gebruiken. Maar het is spannend om te denken dat je op een dag je eigen verzamelaars en kopers zou kunnen hebben. Een tijdverdrijf waar je van houdt kan worden omgezet in iets dat echt winstgevend is als je dat wilt.

Kunstenaar zijn kan een geweldige manier zijn om wat extra geld te verdienen, of het kan uiteindelijk zelfs een haalbare beroepskeuze zijn.

Met een aanwezigheid op sociale media en een website kunt u direct toegang krijgen tot een wereldwijde markt. Natuurlijk is het niet zo eenvoudig als dat, maar ik illustreer het potentieel.

Als je denkt dat verkopen iets is waarin je geïnteresseerd bent zodra je je vaardigheden als kunstenaar hebt ontwikkeld, bewaar dan deze handleiding voor later: hoe verkoop je je kunst online .

Het laat je zien hoe je je eigen website kunt opzetten om je kunst te tonen en te verkopen, en het geeft wat extra tips om het gezien te krijgen door potentiële kopers.

U kunt ook verkopen afdrukken van de originele schilderijen Dit is een goede optie als u uw verzamelaars kunst wilt aanbieden tegen een lagere prijs.

13. Doe ideeën op voor olieverfschilderijen

Besteed wat tijd aan het leren van de grondbeginselen van olieverfschilderen, en breng uw vaardigheden in de praktijk. Zoek een aantal eenvoudige ideeën voor olieverfschilderijen in onze gids en leer olieverfschetsen van landschappen, bergscènes, portretten en stillevens maken. Of bekijk ons YouTube-kanaal en leer hoe schilder je een oceaan Voor je het weet ben je je eigen kunststijl ontwikkelen en het creëren van unieke kunstwerken om trots op te zijn.

Olieverfschilderen voor beginners: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.