10 fouten die beginnende olieverfschilders maken en hoe ze te vermijden

Carla Andrews 10-06-2023
Carla Andrews

Wanneer je nieuw bent in olieverfschilderij is er veel vallen en opstaan bij het leerproces. Kunstenaars zullen moeten experimenteren om uit te vinden welke materialen en technieken het beste voor hen werken.

Zie ook: Oliesticks vs Oliepastels: wat zijn de verschillen?

Olieverf is een vergevingsgezind medium. Je kunt de ondoorzichtigheid van titaanwit gebruiken om fouten te herstellen, of de verf kan van het doek worden gehaald door het gewoon weg te vegen. Maar als je in een vroeg stadium leert over veelvoorkomende fouten bij het olieverfschilderen, kun je kunstenaars materialen besparen die ze met vallen en opstaan zouden hebben gebruikt en kun je veel eerder het beoogde effect bereiken. Succesvol schilderen gaat tenslotte overhet bewust toepassen en natuurlijk blij zijn met het resultaat.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Overmatig gebruik van grijze en zwarte verf

Leren schilderen gaat net zo goed over het leren kennen van de eigenschappen van je pigmenten als over je vaardigheid in het aanbrengen van kleur op het doek. Als je te veel grijze en zwarte pigmenten in je mengsels verwerkt, kunnen kleuren er troebel uitzien, en het is niet altijd de beste manier om schaduwen te verdiepen.

Ivoorzwart bijvoorbeeld is in feite een laagchromatisch blauw en is koel van toon, waardoor het niet noodzakelijkerwijs harmonieert met andere kleuren. Als u bijvoorbeeld warme schaduwen in een portretschilderij probeert te verdiepen, zou het ivoorzwart de portrettinten koeler doen lijken en de kleurenmix domineren.

Met behulp van omber gebrand verdonkert kleuren op een meer geleidelijke en harmonieuze manier. Omber gebrand balanceert de koele kleurprofielen van blauwen en wanneer gemengd met ultramarijn dan wordt het diep zwart.

Het gebruik van ivoorzwart en paynes grey zou kunnen werken voor stemmige stormachtige zeegezichten, een monochroom zwart-wit schilderij, of een schilderij met overwegend koele tonen. Als u een kleur iets donkerder wilt maken, is omber gebrand een goede keuze.

Het is belangrijk op te merken dat door het mengen van complementaire kleuren (kleuren die tegenover elkaar staan op het kleurenwiel), kunnen harmonieuze neutrale grijs- en zwarttinten worden gemengd.

Overmatig gebruik van titanium wit

De keerzijde van het gebruik van te veel zwart of grijs pigment in kleurmengsels is het gebruik van te veel wit.

Zie ook: Olieverf versus water Mengbare olieverf: een gids - Fine Art Tutorials

Er zijn twee soorten pigment die wit maken, zink en titanium. Hoewel ze dezelfde kleur produceren, hebben ze zeer verschillende eigenschappen. Titaanwit is ondoorzichtig en wanneer het alleen in kleurmengsels wordt gebruikt, kan het de intensiteit van de kleur verminderen. Hierdoor lijken kleuren krijtachtig, zacht en neutraler. Om kleuren lichter te maken met behoud van een hoog chroma (intensiteit), gebruikt u zinkwit Zinkwit is transparanter dan titaanwit en maakt kleuren minder licht, dus een goede keuze is om titaan en zink samen te mengen om hun eigenschappen gelijk te trekken.

Een andere fout die beginners maken met betrekking tot het gebruik van wit, is dat zij zuiver wit gebruiken voor hoogtepunten of lichtere objecten zoals wolken in de lucht. Objecten in het echte leven zijn bijna nooit zuiver wit. Wolken zullen bijvoorbeeld meestal lichtgrijs, neutraal geel of blauw zijn. Neem de tijd om u te concentreren op uw referentie om te komen tot nauwkeurig mengen van de lichtwaarden.

Niet goed letten op toon en waarde

De waarde van een kleur is gewoon hoe donker of licht een kleur is. Een nuttige oefening is om een foto van je schilderij te nemen en die in zwart-wit te zetten. Dan kun je, ongeacht de kleuren, zien hoe nauwkeurig de weergave van schaduwen en hooglichten is. Bij het analyseren van een referentiefoto zijn kunstenaars vaak verbaasd over hoe de kleuren qua toon en waarde dichter bij elkaar liggen dan ze aanvankelijk waren.waargenomen.

Niet focussen op randen

Randen verwijzen naar de relatie tussen twee elementen in een schilderij. Een harde rand betekent dat twee vormen gescheiden lijken met een duidelijke rand of lijn die de overgang definieert. Dit betekent een aanzienlijke verandering in waarde of kleur tussen de twee vormen.

Zachte randen betekenen dat de overgang tussen twee vormen vager is en bij een verloren rand is de overgang bijna niet te onderscheiden. Wanneer ze op een kundige manier worden weergegeven, voegen randen een essentie van realisme toe aan een schilderij. Ze tonen perspectief, afstand, het weer, de lichtbron en het tijdstip van de dag. De randen geven de kijker extra visuele informatie die zou kunnen ontbreken als de kunstenaar hadgeen aandacht besteed aan de weergave ervan.

Geen overgangskleuren mengen

Om realistische effecten te bereiken, kun je de mengtechniek De truc is om overgangskleuren te mengen tussen de twee kleuren op je palet voordat je ze op het doek aanbrengt. Meng daartoe de twee kleuren die je van plan was te mengen, en neem vervolgens een beetje van elk van deze gemengde kleuren in verschillende hoeveelheden om de nieuwe overgangskleuren te creëren.

Oververzadigde kleuren gebruiken

Een ander kenmerk van beginnende kunstwerken is dat ze vaak sterk verzadigd zijn. Het voelt intuïtief om kleuren te mengen zonder ze af te zwakken, maar kleuren in het echte leven zijn vaak veel neutraler dan we op het eerste gezicht denken.

Naar een kleur neutraliseren Als u bijvoorbeeld blauw wilt mengen om een oceaan te schilderen, kunt u het blauw neutraliseren door er een kleine hoeveelheid oranje of omber gebrande kleur doorheen te mengen. Maak de kleur geleidelijk neutraler tot u tevreden bent met het resultaat.

Een techniek die kan helpen om te bepalen hoe neutraal of verzadigd een kleur moet zijn, is het gebruik van een onderschildering Neutrale mengsels zullen op een getint doek helderder lijken dan wanneer je op gewoon wit schildert.

Natuurlijk schilderen veel kunstenaars in sterk verzadigde kleuren, dit kan een stijlmiddel zijn. Maar het kan helpen om te leren hoe je kleur nauwkeurig mengen om de basisvaardigheden te verbeteren.

Kleuren mengen tijdens het schilderen

Wat mij echt hielp om mijn schilderproces te versnellen, was mijn referentie te observeren en de meeste kleuren te mengen voordat ik begon te schilderen. Natuurlijk meng ik uiteindelijk meestal meer overgangskleuren naarmate de schildersessie vordert, maar beginnen met een georganiseerd palet bespaart me tijd met mengen tijdens het schilderen. Ik vind dat mengen tijdens het schilderen de stroom kan onderbreken.

Geen mediums gebruiken

Olieverf is van nature stroperig van structuur. Zelfs met verf van kunstenaarskwaliteit kan het, door de dikte van de consistentie, soms aanvoelen alsof het niet ver over het oppervlak wordt uitgesmeerd of dat je het met de kwast aan het schuren bent. Als dit een frustratie voor je is, gebruik dan een schildermedium kan de verwerkingseigenschappen van de verf naar wens veranderen. Met mediums voelt olieverf gemakkelijker aan.

Maak de verf minder stroperig zodat hij zich in vloeiende, gelijkmatige streken over het oppervlak verspreidt met wat lijnzaadolie Dit medium is een goede keuze voor kunstenaars die graag in detail schilderen, of een vloeibaardere, langzamer drogende verf willen om mee te werken. Als u lijnolie wilt gebruiken maar de droogtijd van de verf niet wilt vertragen, voeg dan wat oplosmiddel aan het verfmengsel.

Als u liever met dikke, gestructureerde verf werkt, voeg dan wat koude was Het verdikt olieverf, zodat je een serieuze textuur op het doek kunt opbouwen. Was houdt penseelstreken vast en je kunt het zelfs met een paletmes aanbrengen. Schilderen met een dergelijke dikke textuur heet de impasto techniek .

Niet eerst de samenstelling plannen

De samenstelling Je hoeft niet precies te schilderen wat je op een referentiefoto ziet, maar besteed wat tijd aan het plannen van de compositie en het herschikken van sommige elementen.

Pak blok oliepapier of schetsboek en plan hoe de verschillende elementen in elkaar passen. Focus op wat je als meest opvallende element naar voren wilt laten komen. Dit kun je naar voren halen met positionering, of door meer detail weer te geven. Het middelpunt van het schilderij hoeft niet centraal te staan. Gebruik de regel van derden en plaats het hoofdonderwerp bijvoorbeeld in een van de drie kruispunten. Dit trekt dehet oog van de kijker langzaam in en ziet er esthetischer uit.

Denk na over hoe elk element zich verhoudt tot de andere. Maak meerdere miniatuurschetsen en test een aantal kleurenschema's Kies dan uw favoriet om te schilderen. Op die manier zult u, wanneer u begint te schilderen, er meer vertrouwen in hebben dat u iets unieks zult creëren, met een samenstelling dat werkt.

Te veel oplosmiddel gebruiken

Oplosmiddel verdunt olieverf en het is geschikt voor gebruik in de eerste lagen van een olieverfschilderij omdat het het droogproces versnelt, maar als er te veel van wordt gebruikt, kunnen de kleuren er droog en krijtachtig uitzien. Een verflaag die meer olie bevat, ziet er glanzend, glanzend en levendiger uit dan een verflaag die met oplosmiddel is verdund.

Vergeet niet om altijd de vet over mager regel ook bij olieverfschilderijen, waarbij het oliegehalte van het verfmengsel bij elke opeenvolgende laag geleidelijk wordt verhoogd. Hierdoor ontstaat een structureel gezond schilderij en wordt ongewenst kromtrekken van de verflagen voorkomen.

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.