Kleurpotloden op was- of oliebasis: wat zijn de belangrijkste verschillen?

Carla Andrews 26-08-2023
Carla Andrews

Het belangrijkste verschil tussen kleurpotloden op was- en oliebasis is de inhoud van de kern. De kern van oliepotloden wordt gemaakt van oliebindmiddel en pigment, terwijl waspotloden worden gemaakt van wasbindmiddel en pigment. Naast het verschil in bindmiddel presteren ze ook iets anders.

Het mooie van kleurpotloden op olie- en wasbasis is de glans, de intense kleuren en de satijnachtige afwerking die ze geven. Zowel was- als oliepotloden zijn waterbestendig.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Ten eerste, wat zijn de overeenkomsten tussen was- en oliepotloden?

Voordat we ingaan op de belangrijkste verschillen tussen olie- en waskleurpotloden, is het belangrijk op te merken dat er veel overeenkomsten zijn tussen de twee soorten potloden. U kunt dezelfde pigmenten en kleuren vinden in assortimenten waspotloden en assortimenten oliepotloden. Beide zijn artist grade materialen en sommige merken gebruiken beide bindmiddelen om hun potloden te vervaardigen.

De kleur moet op het oppervlak worden aangebracht met zowel was- als oliepotloden. Je begint het beste met lichtere kleuren en bouwt geleidelijk de donkere gebieden en schaduwen op. Begin met lichte druk en bouw de druk langzaam op met opeenvolgende lagen. Je zult merken dat de kleuren soepel in elkaar overlopen.

Met zowel was- als oliepotloden is het belangrijk om geduld te hebben met je tekening. Kleurpotloodtekeningen kunnen tijd in beslag nemen als je meer realistische effecten probeert te bereiken. Dit komt door het aantal lagen dat nodig is voor de tekening om technieken als kleurmenging te bereiken.

Wat is goedkoper?

Oliepotloden zijn iets duurder en ze zijn ook zeldzamer. Waar je veel merken hoogwaardige potloden op wasbasis kunt vinden, zijn er eigenlijk maar één of twee merken potloden op oliebasis.

Zie ook: De beste aquarelschetsboeken: een overzicht - Fine Art Tutorials

De voordeligste kleurpotloden voor kunstenaars zijn de Bruynzeel Design Kleurpotloden Dit zijn zeer gepigmenteerde waspotloden van goede kwaliteit. Ze kosten ongeveer een derde van de prijs van sommige andere merken. Het kleurengamma is vrij klein, maar je kunt sommige van de kleurleemtes opvullen met potloden van andere merken.

Welke zijn het beste voor beginners?

Door de goedkoopheid en het feit dat er meer merkopties beschikbaar zijn, zijn waspotloden iets toegankelijker voor beginners.

Zie ook: Hoe acrylverf te mengen - Fine Art Tutorials

Bovendien zijn waspotloden gemakkelijker uit te gommen dan oliepotloden. Dat wil niet zeggen dat je oliepotloden niet kunt uitgummen. Je kunt lichtere lijnen met gemak uitgummen, met een kneedbare gum of een zandgum.

Als beginner, wanneer leren tekenen met kleurpotloden begin met het leren over de benodigdheden die je nodig hebt, leer dan enkele van de essentiële technieken en begin te oefenen om je vaardigheden te versnellen.

Wat zijn de beste merken?

De beste merken kleurpotlood zal bindmiddel en pigment van hoge kwaliteit gebruiken, zodat de kleuren er op het papier diep en verzadigd uitzien.

Onze beste keuze voor potloden op oliebasis is Faber-Castell Polychromos Ze zijn van professionele kwaliteit, gebruiken lichtechte pigmenten en de punten zijn gemiddeld zacht.

Prismacolor Premier waspotloden zijn een goede keuze voor zowel beginners als professionals. Als u op zoek bent naar een goedkoper, maar kwalitatief goed potlood op basis van was, de Bruynzeel Ontwerp Kleur potloden zijn een goede plek om te beginnen.

Was- versus oliepotloden: welke benodigdheden heb je nodig?

Voor waspotloden heb je geen andere benodigdheden nodig dan voor oliepotloden. Een dik, archiefpapier met 'tanden' biedt een adequaat oppervlak voor beide potloden. Kijk bij kleurpotloodpapier zoals Pastelmat door Clairfontaine of Canson Mi-teintes Touch .

Anders dan dat, benodigdheden voor kleurpotloden zoals puntenslijpers, gummen en potloodmediums werken hetzelfde met zowel olie- als waspotloden.

Welke technieken en effecten kun je bereiken?

Door de iets zachtere stift van waspotloden kunnen pastelachtige effecten worden bereikt. Bij lichtere druk komt meer van het bindmiddel en pigment op het papier terecht.

Gebruik dezelfde technieken met zowel was- als oliepotloden Bij gebruik van de polijsttechniek waar druk op het papier wordt uitgeoefend om het potloodbindmiddel soepel en dik los te maken, is bij waspotlood minder druk nodig om pigment op het oppervlak los te maken.

U zult merken dat kleuren in waspotloden sneller mengen en dat u gemakkelijker burnishing-effecten kunt bereiken, omdat het potlood zachter is. De manier waarop de twee kunnen worden gemengd is ook iets anders. Gebruik een potlood op wasbasis kleurloze blender en breng het aan over de potloodlagen met waspotlood. Mengen met oplosmiddel is het meest geschikt voor oliepotlood.

Zowel olie- als waspotloden zijn zeer geschikt voor het mengen, oliepotloden bieden een uitstekende controle over kleurlagen en detailwerk. Waspotloden zijn gemakkelijker uit te gommen dan oliepotloden.

Gaan olie- of waspotloden langer mee?

Omdat waspotloden gemiddeld zachter zijn dan oliepotloden, slijten ze sneller en moeten ze vaker worden geslepen en vervangen.

De punten van oliepotloden zijn veel beter bestand tegen breken dan waspotloden, zodat technieken als burnishing, waarbij de kunstenaar druk uitoefent om dikke lagen potlood te creëren, zonder breuk kunnen worden uitgevoerd. Een oliepotlood gaat langer mee en u kunt er meer mee doen dan met een waspotlood. Het behoudt ook langer zijn scherpe punt dan een waspotlood, waardoor het een uitstekendekeuze voor scherpe details.

Potloden op wasbasis zijn gevoelig voor 'wasbloei', waarbij een opeenhoping van was een troebele film over de bovenkant van de tekening vormt. Dit kan kleuren vertroebelen. Als u dit ervaart, hoeft u zich geen zorgen te maken, u veegt het gewoon weg met een licht vochtige doek.

Potloden met was of olie: wat moet u kiezen?

Beide typen potloden kunnen luxueus en glad aanvoelen, maar dat hangt echt af van het merk dat u kiest. Beide typen zouden geschikt zijn voor een professional. Vanwege de zachtheid, de uitwisbaarheid en het grote aanbod van merken in verschillende prijsklassen, zou ik een beginner adviseren om eerst potloden op wasbasis te proberen. Dat gezegd hebbende, het eerste type kleurpotlood dat ik probeerde was op oliebasis en ik vond het geweldig!Het komt dus aan op de voorkeur van de artiesten. Kijk eens naar de verschillende merken beschikbaar hun attributen, prijspunten en kleurenreeksen en kijk waar je zin in hebt!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.