Een complete gids voor perspectief in de kunst

Carla Andrews 15-08-2023
Carla Andrews

Wat is perspectief in de kunst? Perspectief is een techniek die kunstenaars gebruiken om hun kunstwerken realistischer te doen lijken. Het geeft de illusie van diepte en afstand, waardoor een beeld er levensechter uitziet.

Zie ook: Realisme schilderen tutorial: Leer om realistisch te schilderen

In deze blogpost bespreken we wat perspectief is en hoe Renaissance-kunstenaars het gebruikten om verbluffend realistische schilderijen te maken. We schetsen ook de methoden om lineair perspectief en atmosferisch perspectief in een kunstwerk te creëren. Vind strategieën om het realisme van je kunstwerken te vergroten met behulp van nauwkeurig perspectief.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Wat is perspectief in de kunst?

Camille Pissarro: De Boulevard Montmartre bij nacht

Perspectief is een manier om de illusie van ruimte , diepte en schaal Het geeft voorwerpen de indruk dat ze in de verte verdwijnen, waardoor een realistische weergave ontstaat. Perspectief kan worden bereikt door de grootte en de plaatsing van voorwerpen in een beeld te manipuleren om een gevoel van driedimensionale ruimte te creëren.

Waarom is het perspectief belangrijk bij het maken van realistische kunstwerken?

Perspectief helpt de illusie van realisme Het stelt kunstenaars in staat om meer levensechte beelden te creëren die driedimensionaal lijken. Uiteindelijk vergroot dit de betrokkenheid van de kijker door hem het schilderij in te trekken, waardoor een meer meeslepende ervaring ontstaat.

Zie ook: Notan in de kunst: definitie, voorbeelden & handleiding

Perspectief en de Renaissance: De geschiedenis van het perspectief in de kunst

Filippo Brunelleschi: Perspectieftekening voor de kerk van Santo Spirito in Florence

Tijdens de Renaissance Kunstenaars als Piero della Francesca en Leonardo da Vinci ontwikkelden een systeem van lineair perspectief, waarbij wiskundige principes werden gebruikt om driedimensionale ruimte in kaart te brengen op een tweedimensionaal oppervlak. Hierdoor konden zij realistisch geproportioneerde scènes creëren die zich in de verte leken terug te trekken.

Leonardo da Vinci: Het laatste avondmaal

Een van de beroemdste voorbeelden van perspectief in de renaissancekunst is Leonardo da Vinci's schilderij Het Laatste Avondmaal. In dit werk gebruikte da Vinci lineair perspectief om een gevoel van diepte en ruimte in de compositie te creëren. Hij deed dit door convergerende lijnen te gebruiken om de illusie te wekken dat de muren van de kamer zich in de verte terugtrekken.

Leonardo da Vinci: Mona Lisa

Een ander voorbeeld van da Vinci's gebruik van perspectief is zijn portret van Mona Lisa. Door gebruik te maken van verkorting en atmosferisch perspectief kon hij een beeld creëren dat er levensecht uitzag. De lichtere waarden van de bomen die in de verte in de mist verdwijnen dragen bij aan dit effect. Merk op hoe de details in het portret van Mona Lisa vol verzadiging, contrast en warme tinten zijn. Omgekeerd zijn deachtergrondelementen zijn koeler in temperatuur , lichter in waarde zachter en minder gedetailleerd. Dit is het effect van atmosferisch perspectief.

Leonardo da Vinci's gebruik van het perspectief was werkelijk revolutionair voor zijn tijd. Zijn innovatieve aanpak hielp de weg vrijmaken voor verdere artistieke ontwikkelingen.

Soorten perspectief in de kunst

Lineair perspectief en atmosferisch perspectief zijn twee verschillende manieren om de illusie van diepte in een kunstwerk te creëren.

Lineair perspectief wordt gedefinieerd als het gebruik van convergerende lijnen en afnemende grootte om de illusie te wekken dat de onderwerpen in een schilderij zich op afstand bevinden.

Anderzijds maakt het atmosferisch perspectief gebruik van kleur, waarde (lichtheid of duisternis) en textuur om diepte in een beeld te creëren.

Lineair perspectief

Claude Monet: De La Rue Bavolle in Honfleur

Lineair perspectief is een soort perspectief dat een wiskundig systeem gebruikt om de illusie van diepte in kunstwerken te creëren. Het berust op het inzicht van de kunstenaar in hoe objecten in de verte terugwijken wanneer ze vanuit één enkel punt worden bekeken. Dit concept staat bekend als het verdwijnpunt.

Essentiële onderdelen voor het creëren van lineair perspectief zijn een horizonlijn, die de ooghoogte of het verdwijnpunt weergeeft; orthogonalen of lijnen die uitstralen vanuit het verdwijnpunt; en convergerende lijnen, die objecten op verschillende afstanden van de kijker weergeven.

Een punt perspectief

Eénpuntsperspectief is de vorm van lineair perspectief waarbij alle lijnen van een afbeelding in één punt samenkomen. In een landschap of stadsgezicht kan éénpuntsperspectief worden geïdentificeerd door te zoeken naar denkbeeldige lijnen die uitstralen vanuit hetzelfde verdwijnpunt.

Om een éénpuntsperspectief te construeren, begin je met het tekenen van een horizon en een verdwijnpunt. Vervolgens teken je orthogonale lijnen (lijnen die uitstralen vanuit het verdwijnpunt). De volgende stap is het tekenen van je vormen, waarbij de randen aansluiten op de orthogonale lijnen. Tot slot teken je eventuele details, waarbij je ervoor zorgt dat alle rechte lijnen door je ene verdwijnpunt gaan.

Twee punten perspectief

Tweepuntsperspectief is een vorm van lineair perspectief waarbij twee verdwijnpunten worden gebruikt in plaats van één. Dit type perspectief is nuttig voor scènes waarbij de kijker rechtstreeks naar de hoek van een gebouw of kamer kijkt.

Teken de horizonlijn en zorg ervoor dat de twee verdwijnpunten voldoende uit elkaar liggen. Teken vervolgens orthogonale lijnen die convergeren naar elk verdwijnpunt, deze orthogonale lijnen kunnen elkaar kruisen. Zorg ervoor dat de contouren van gebouwen, wegen en objecten convergeren naar de verdwijnpunten en eindig met de details.

Atmosferisch perspectief

J.M.W. Turner: Grenoble vanaf de rivier de Drac met de Mont Blanc in de verte

Kunstenaars gebruiken atmosferisch perspectief om met kleur en waarde de illusie van diepte en afstand te creëren. Het is gebaseerd op de waarneming dat objecten in de verte koeler en lichter van kleur lijken dan objecten dichtbij. Dit komt doordat blauwe lichtgolven worden verstrooid en gereflecteerd door moleculen en deeltjes in de atmosfeer, waardoor objecten in de verte wazig of onscherp lijken.

Atmosferisch perspectief beïnvloedt ook het uiterlijk van details en randen; objecten op afstand hebben doorgaans minder gedefinieerde randen, zachtere waarden en minder details dan elementen dichterbij. Daarom moeten kunstenaars hiermee rekening houden wanneer zij werken maken die moeten lijken alsof zij zich op grote afstand van hun kijkers bevinden.

Voor schilders is een manier om het effect van atmosferisch perspectief te creëren het schilderen van kenmerken zoals bomen of gebouwen met lichtere, koelere kleuren naar de achtergrond toe. Deze kleuren worden meer verzadigd en warm naar de voorgrond toe. Bovendien kan de mengtechniek nuttig zijn om verre randen te verzachten. Potloodkunstenaars moeten ernaar streven de lijnen naar de achtergrond toe vaag te houden.Terwijl ze geleidelijk de druk verhogen naarmate ze naar de voorgrond werken. Overvloeigereedschappen, zoals tortillions, kunnen dan worden gebruikt om texturen en details glad te strijken. Dit helpt diepte toe te voegen aan je tekening door een gevoel van ruimte tussen de elementen te creëren.

Tips om het perspectief in de kunst te verbeteren

  • Het creëren van een nauwkeurig perspectief in een kunstwerk kan de algemene impact van een stuk sterk verbeteren. Zorg ervoor dat je bruikbare tekengereedschappen zoals een potlood , liniaal en gum voor het tekenen van de rechte horizon en orthogonale lijnen.
  • Vangers bekijken zijn ook nuttig voor het isoleren van specifieke delen van een scène om complexe composities te vereenvoudigen.
  • Leer hoe je nauwkeurig kleuren mengen om je weergave van het atmosferisch perspectief te verbeteren. Voeg een beetje titaanwit en blauw toe om verre objecten koeler te laten lijken.
  • Als je een lineaire perspectieftekening maakt, begin dan met lichte lijnen die makkelijk uit te gummen zijn, zo kun je eventuele fouten makkelijk herstellen.
  • Bij het creëren van atmosferisch perspectief in een schilderij gebruik je een mengborstel om het uiterlijk van verre elementen te verzachten.
  • Tot slot, oefen en experimenteer met verschillende standpunten! Het veranderen van de positie van je kijker kan je helpen om interessante composities maken en de aandacht vestigen op bepaalde speerpunten in een scène.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.